donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenJustitie en politieDatabase moet afrekenen met 'spookboten' in Surinaamse wateren

Database moet afrekenen met ‘spookboten’ in Surinaamse wateren

-

Does Travel & Cadushi Tours

In het kader van het project ‘Populating the new fisheries vessel database of Suriname’ is er op dinsdag 5 april een overeenkomst ondertekend tussen het World Wildlife Fund (WWF) Guianas en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het project zal zich richten op het opzetten van een database van alle vissersvaartuigen, wat moet bijdragen aan de strijd tegen Illegale, Ongereguleerde en Ongerapporteerde (IOO) visserij in de Surinaamse wateren.

In deze database zullen alle vissersvaartuigen, die onder een geldige vergunning van het ministerie van LVV opereren, worden ondergebracht. Behalve de naam en het registratienummer van elk vaartuig, zal heel wat informatie aan de database worden toegevoegd, wat zal toelaten om elk uniek vaartuig te kunnen herkennen. Zo zullen van elk vissersvaartuig de precieze afmetingen, constructiematerialen, kleuren, gegevens van motor (o.a. serienummer), alsook foto’s worden toegevoegd. Dit is nodig om zogenaamde spookboten te kunnen herkennen. Spookboten zijn ongeregistreerde en daardoor dus illegale vaartuigen die de naam, registratienummer, vergunning en andere documenten kopiëren van een geregistreerd vaartuig om zo de vergunningsplicht te omzeilen.

De spookboten zijn vaak precies van dezelfde vorm, afmeting en kleur als het geregistreerde vaartuig. Een database met alle kenmerken en foto’s van elk vergund vaartuig moet, de autoriteiten belast met visserij inspectie, toelaten om deze spookboten te herkennen en te sanctioneren.

Spookboten komen volgens het WWF in de Guianas, Brazilië en Venezuela heel veel voor en vormen een enorme bedreiging voor de duurzame exploitatie van de visgronden, de bestaanszekerheid van legale vissers en kunnen leiden tot overbevissing van onze visgronden.

De IOO-visserij heeft ook tot gevolg dat vangsten niet worden gerapporteerd, vis gevangen in wateren van het ene land, in een ander land worden verkocht en dat er met te grote of te kleine netten wordt gevist. IOO-visserij is zowel een nationaal als regionaal vraagstuk dat op verschillende niveaus bestreden zal moeten worden, en komt volgens het WWF vaker voor in ontwikkelingslanden waar het controlemechanisme nog niet voldoende actief zijn.

“Gezien de rapportage van het vaker voorkomen van de spook vissersboten in onze wateren zal deze visserij database in combinatie met andere maatregelen ons beter in staat stellen deze boten te herkennen”, merkte directeur Visserij Parveen Amritpersad op bij de ondertekening van deze overeenkomst met WWF Guianas.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

12 REACTIES
 1. Redelyk Laat zyn jullie hier mee begonnen, maar liever telaat dan nooit.
  Ik hoop dat men er ook streng toezicht op gaat houden zo ook de lands grenzen,ai booi landgenoten, parlement en regering .


  Maak melding

 2. Goed en mooi nieuws, weg met de criminelen, zeerovers, illegale visstropers, barba dos, spookboten, piraten, drugscriminelen, mensenhandel, illegale Brazilianen, gelukzoekers in de wateren van de Wilde Kust van Suriname. Ook de wapenhandel kan grondig worden aangepakt.

  Als men de drugsduikboten uit Columbia kan lokaliseren en met diepzeebommen kan uitschakelen dan is het prima.

  Oppakken en al het vis vd illegale vissersboten aan land brengen en voor benzinekosten verkopen voor de marktverkopers.

  Geen risico nemen als men ze heeft gelocaliseerd en bij test move van de zijde vd criminelen hun schepen gelijk met een genade projectiel, direct naar de bodem vd wateren boven de Wilde Kust laten zinken. Een tweede kans moeten ze niet krijgen. Het optreden van de Kust Bewakers van Suriname moeten beroemd en gevreesd worden voor de criminelen door dat ze als eerste en gelijk doel gericht de genade klap geven, een tweede kans bestaat niet voor zeecriminaliteit in de wateren vd Wilde Kust.

  Criminelen moeten dit van te voren weten en daarvoor gewaarschuwd zijn.

  Laat de radars draaien, met sattelieten in contact staan, computers, internet, ITC, intercom, het digitale systeem en operationeel zijnenn de Coast Guard hun werk doen en voor de veiligheid op het water vd Wilde Kust van Suriname te zorgen.

  Weg met de Criminelen uit het zeegebied van de Wilde Kust van Suriname.


  Maak melding

 3. Kijk…deze regering is aan het werk.
  Beetje bij beetje komt er structuur in het land.

  @Rbrown: Je opmerking over ‘redelijk laat zijn jullie hiermee begonnen’ vind ik best ongepast. De vorige machthebbers hebben hier nooit aan gedacht, laat staan dat het op hun agenda stond.
  Deze regering heeft eerst alles in kaart moeten brengen en de schade zoveel mogelijk moeten beperken om niet verder in de shit te komen. Nu komen ze met stappen om onnodige schade in de toekomst te voorkomen. Denk persoonlijk dat ze op de goeie weg zitten…in dit geval; in goed vaarwater…


  Maak melding

 4. Wat gaan jullie tegen de rovende guyanezen doen in Su wateren??
  De Su vissers zijn niet opgewassen tegen die criminelen.waar zijn heli’s van het leger??


  Maak melding

 5. En wat gaan deze illegale vissers nu doen? We leven in een land dat in ontwikkeling is, dit soort situaties kan je bestrijden maar deze illegale vissers zullen elders hun brood vandaan moeten halen. Help ze ipv hun brood af te pakken.


  Maak melding

 6. Wat heb je aan deze geweldige maatregelen als er geen handhaving is?
  Er is amper een kustwacht om te controleren of de regels nageleefd worden.


  Maak melding

 7. Ik vind het een goed idee om de boten te registreren. Ik zou er aan toevoegen ook fotos van de kapiteins en bemanningsleden van de legale boten in file te hebben( op de computer).

  Verder moet inderdaad de marine tot een geduchte zeemacht worden opgebouwd om de zeegrenzen te verdedigen.


  Maak melding

 8. WAT 10 april 2022 Bij 04:07
  en rbrown daar moet je een visvergunning hebben en dan sta je gelijk in hun database

  @ Wat
  Al bevat je database nog zo veel informatie en is je database nog zo actueel dan nog heb je grote problemen als er geen toezicht en naleving is op de regels en er ook nog welig corruptie aanwezig is.
  Tja ja dan vis je letterlijk achter het net en zullen al je mooie doelstellingen en targets never nooit gerealiseerd kunnen worden.
  Dinkie a torie


  Maak melding

 9. Lijkt heel interessant, enige probleem is hoe en met welk materiaal gaat men toezicht houden? Hoeveel capaciteit is er om daadwerkelijk aktie te ondernemen? Wie gaat optreden? De politie, de marine??? Hoeveel boten hebben ze? Is men in staat 24 uur per dag te patroullieren? We zullen zien, want praten is makkelijk….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES