zondag, december 10, 2023
HomeOnderwerpenKunst en cultuurExpositie INGI STEN eert inheemsen en biedt hen een platform

Expositie INGI STEN eert inheemsen en biedt hen een platform

-

Does Travel & Cadushi Tours

In Readytex Art Gallery Suriname opent op 9 april de eerstvolgende expositie van het ALAKONDRE: A Space in Time project. Binnen dit project welke de galerie een jaar lang uitvoert in samenwerking met kunstenaar en curator-in-residence Miguel Keerveld, krijgen ook andere Surinaamse kunstenaars de gelegenheid om de curatorsrol te vervullen. Voor de maand april is het beeldend kunstenaar Kurt Nahar die als aangewezen curator-in-residence het concept en de inrichting bedacht van de nieuwe groepsexpositie INGI STEN.

Het gehele proces rondom het ALAKONDRE: A Space in Time project, heeft bij meerdere van de betrokken kunstenaars voor nieuwe impulsen en ideeën gezorgd. Zo ook bij Kurt Nahar. In gesprek met collega Miguel Keerveld over onder andere alakondre, inclusiviteit en identiteit, kwam hij te weten dat zij beiden ook Inheems bloed door hun aderen hebben stromen. Dit gegeven werd de prikkel die hem motiveerde om de aankomende groepsexpositie te wijden aan deze groep Surinamers, die niet vaak genoeg op de voorgrond geplaatst wordt. Als ‘local master’ koos hij een kunstenaar die dit met zijn werken wel gedaan heeft, maar die er nu helaas alleen nog maar in spirit is: Winston van der Bok († 2021). Nahar toont in de expositie enkele zorgvuldig gekozen werken van deze bijzondere kunstenaar en maakt, na overeenstemming met de vrouw van Winston, unieke kunstinstallaties met objecten en attributen uit hun huis.

Ook van andere kunstenaars zijn er werken waarin inheemsen belicht worden, opgenomen in de tentoonstelling die hij noemt: INGI STEN. Het is een groepsexpositie waarin Kurt Nahar de inheemsen eert en hen middels de creativiteit van beeldende kunstenaars van uiteenlopende afkomst en achtergronden, een platform biedt en een stem geeft. Een stem waar in het verleden en in het heden, helaas te weinig naar geluisterd is en wordt. Tevens is INGI STEN een expositie waarin spirits spreken. Want de spirit van Winston van der Bok, maar ook de spirits van de Inheemse voorouders, spreken krachtig door de kunstwerken die er tentoongesteld zijn. De overige kunstenaars van wie er werk in de expositie te zien is, zijn: John Lie A Fo, Kenneth Flijders, Leonnie van Eert, Rinaldo Klas, Shaundell Horton, Sri Irodikromo en gastkunstenaars Orpheo Robert en Pierre Bong A Jang.

De groepsexpositie INGI STEN is open van zaterdag 9 april tot en met zaterdag 30 april 2022, tijdens de reguliere openingstijden van Readytex Art Gallery. Deze zijn maandag t/m vrijdag van 8:00 – 16:30 uur en op zaterdag van 8:30 – 13:30 uur. Eenieder is van harte welkom!

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

1 REACTIE
  1. Ik denk dat ze eerder voorlichting over het eten buideldieren nodig hebben (lepra), betere gezondheidszorg, scholing en economische kansen nodig hebben. Krijgen ze een platform om dit te vragen?

    Wanneer wordt die documentaire van die Amerikaan die in 1999 een docu kwam maken, daar in het binnenland, uitgezonden op de Surinaamse tv? Hij praat Ingitongo, Marrontongo, Sranantongo. Dat is pas een platform. Het medicijnen boek welke hieruit is voortgekomen, dat is pas een PLATFORM


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES