Regering voorkomt forse stijging brandstofprijzen met tijdelijke subsidie

7
pompstation-servicestation-suriname

Het is algemeen bekend dat de oorlog in Oekraïne heeft geleid tot hoge internationale olieprijzen. De olieprijs bereikte in maart een record van 130 USD per barrel en schommelt op dit moment rond de USD 100-110 per barrel. Ter vergelijking, in januari was de prijs nog rond de 80 USD per barrel.

De pompprijs in Suriname wordt elke maand aangepast aan de hand van het verloop van de internationale olieprijs. Door de effecten van de oorlog zouden de nieuwe literprijzen voor april eigenlijk moeten zijn SRD 22.47 voor unleaded (SRD 3.04 verhoging) om respectievelijk SRD 24.24 voor diesel (SRD 4.37 verhoging), meldt het ministerie van Financiën & Planning. Deze prijzen zijn overigens vrij van Government Take aangezien deze voorlopig niet wordt toegepast. Inclusief Government Take zouden de pompprijzen SRD 25.97 respectievelijk SRD 27.39 moeten bedragen.

De turbulentie op de oliemarkt is het gevolg van een uitzonderlijke (oorlog)situatie. Dit komt op een moment dat de Surinaamse economie zich heeft gestabiliseerd en de koopkracht herstellende is. Het is van belang om onze nu opkomende economie te beschermen tegen dergelijke externe schokken. Ook bedrijven hebben daarbij een rol te vervullen. Van hen mag worden verwacht dat zij zich opstellen als good corporate citizen en niet slechts winstmaximalisatie voor ogen hebben.

Om de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de Surinaamse burgers te beperken heeft de regering het voornemen een tijdelijke subsidie in te voeren. Dit in de vorm van een subsidiekorting op diesel en unleaded. Dit komt neer op een negatieve Government Take welke met de oliebedrijven zal worden verrekend.

De financiering van de subsidies wordt gekoppeld aan de extra inkomsten uit Staatsolie vanwege de internationaal hogere olieprijs. Op deze manier wordt de doorwerking van de stijging in de internationale prijs voor burgers zo veel als mogelijk gedempt. De finale subsidiebedragen en daarmee samenhangende de pompprijzen zullen a.s. vrijdag in de regeringsraad worden vastgesteld.

Het voorgestelde subsidiesysteem gaat uit van objectsubsidies en zijn uitdrukkelijk bedoeld als tijdelijke maatregel. Een nadeel van objectsubsidie is dat iedereen deze ontvangt, ook personen of instanties die daar eigenlijk geen aanspraak op maken. Daarnaast neemt de kans op smokkel toe naar Guyana en Frans-Guyana waar de pompprijzen fors hoger zijn en er geen subsidies worden gegeven. In dat kader is de regering overigens doende de controle aan de grenzen verder op te voeren.

Deze zullen op termijn worden vervangen door een effectiever systeem gebaseerd op subjectsubsidies. Op dit moment zijn daartoe testen gaande met electronic cash transfers. Dit systeem zal naar verwachting in de loop van dit jaar worden geïmplementeerd.

7 REACTIES

 1. Laten ze naar de pomp lopen. Begin uit je eigen zak te tanken.
  Wie hft de koers tot 3 maal toe gedevalueerd?? Jullie dachten slimme set. Waarom hft centrale bank die de banken verrasten met zulke hoge rente dit niet betaald? Ze kunnen liever gisteren dan vandaag opdonderen.
  Kom geen redder spelen, jullie hebben dit gedaan.
  gemodereerd

 2. Hoe kunnen wij onze F&F’s ::family and friends:: meer geld geven zonder dat het opvalt? ZO DUS!!

  Als je echt korting wil geven, zorg je dat het geld RECHTSTREEKS nd klant gaat, zodat deze ZELF die dure prijzen kan betalen.
  Slim: als ze dit doen, stijgen alle prijzen weer.
  Vicieuze cirkel.

  Ben benieuwd welke debiel de ‘vorige’ de schuld gaat geven. Soema o wien a 🏆?
  gemodereerd

 3. De auto veel minder rijden voor plezier en nodeloze doeleinden.

  Wat in Suriname ontbreekt is kostprijsberekeningen. Dat komt voor door de laag geletterden, laag geschoold zijn van de bevolking.

  Je ziet dat in alle sectoren van de maatschappij voorkomen. Ze willen allemaal
  auto rijden, maar hun inkomsten is niet eens voldoende om een fiets te rijden.

  Viestie Prodo

  Waar zal het vandaan komen?

  Zie Neks No Fout, wat die sinds 25 Februari 1980 van Suriname heeft gemaakt en vergeet zijn rovers familie en politieke partij niet. Er zijn Surinamers die vinden dat hij uitstaling heeft. Dat blijkt wat er van Suriname terecht is gekomen.
  gemodereerd

 4. @ Debby

  Pleeg een coup als je baasje indertijd, dan ga je op Chan plaats zitten.
  Maakt het nog mooier, ga maar voor 1 jaar zitten om eerst te wennen.
  En buitendien wordt jij de 1ste, vrouwelijke president van SU hoerééééé !

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 5. Tis toch van de gekke, dat Suriname over voldoende olie beschikt. Dat staatsolie een eigen raffinaderij beheert. Sranang na wang zegi kondre. En toch zegt de regering dat ze afhankelijk zijn van de wereldmarkt prijs. Dus ik begrijp het niet zo goed. Waarom kan het Volk die eigenaar is van die olie niet worden ontzien, en het restant ( wat overigens nog behoorlijk is) verkopen aan het buitenland tegen die wereld marktprijs??
  gemodereerd

 6. Suriname is stinkend rijk maar toch straatarm.
  Surinamers schreeuwen dat ze van hun land houden, maar ze houden niet van elkaar.

  Al die auto’s op de weg wil ook niet zeggen dat men het zich kan veroorloven. Heel veel is schijnwelvaart. Die zogenaamde “Strei libi” bubbel gaat op een bepaald moment ook uit elkaar spatten…
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.