Openbare toiletten binnenstad moeten wildplassen tegengaan

22
Openbare toiletten binnenstad moeten wildplassen tegengaan

Niet ver van de bekende Plattebrug, nabij de PG eindhalte langs de Waterkant in Suriname, worden momenteel deze openbare toiletten gebouwd.

Het is onderdeel van een project waarbij op vijf locaties in de binnenstad van Paramaribo toiletten worden gebouwd. Dit om het tekort aan openbare toiletten in de binnenstad op te lossen en zo het wildplassen tegen te gaan.

Volgens districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost gaat het om een samenwerking tussen een particuliere ondernemer en het commissariaat. De dc noemt het een win-win situatie voor de binnenstad, waarbij er samen wordt gewerkt aan het aantrekkelijker en veiliger maken van de binnenstad.

Zo is inmiddels ordening gebracht rond de openbare markten en verkopers rond de Jodenbreestraat, alsook aan de veiligheid in en rondom de binnenstad. Daarnaast staat het aanpakken van de verlichting, herstellen van trottoirs en het aanpakken van het afwateringsprobleem hoog op de agenda.

Tot slot benadrukte de dc dat in deze OW en de lokale ondernemers belangrijke partners blijven, zodat het continuproces van verbetering in de binnenstad blijft voortbestaan.

22 REACTIES

 1. Een toe te juichen initiatief, maar ik heb mijn twijfels. Wilt u deze toiletten onder permanente camerabewaking stellen. Dit verschijnsel is nieuw voor Suriname en de Surinamers en ik ben bang dat ze er niet mee om kunnen gaan. Surinamers hebben vaak moeite met nieuwe dingen. Een korte cursus is misschien op haar plaats of moet Santoki ook een platform hiervoor instellen? Waarop mijn twijfels zijn gebaseerd. Ik heb ooit mensen op de toiletpotten zien staan in plaats van zitten om hun behoefte te doen en hoe zit het met schoonmaak en onderhoud van deze dingen? N.b. Ik heb graag een project dat slaagt en niet mislukt.
  gemodereerd

 2. Zeer goed plan, maar worden er ook mensen in dienst genomen voor onderhoud en schoonmaak. Bijvoorbeeld per toilet 2 a 3 mensen die ervoor zorgen dat alles voorradig is en het niet een agoestal wordt. Zo heb je controle en 15 tot 20 mensen aan het werk.
  gemodereerd

 3. Om de toiletten te ,kunnen onderhouden is het belangrijk dat de mensen die het gebruiken een bedrag betalen. Anders is de kans groot, dat het binnen de kortste keren smerig wordt of zelfs verstopt raakt. Dus een toilet dame of heer toezicht erop laten houden.
  gemodereerd

 4. Ben benieuwd hoe lang deze toiletten het uit zullen houden. Vooral de hygiënische staat van deze toiletten.
  Het beste zou zijn toiletten te bouwen en deze verhuren aan waarbij de huurder zorgt voor onderhoud schoonmaak en hygiene en toiletpapier, geen rol plaatsen op het toilet maar meegeven aan gebruiker die het daarna weer inlevert anders ben ik bang dat dagelijks wel 1.000 rollen er doorheen worden gejaagd.
  4 vliegen in 1 klap.
  1 Binnenstad geen openbaar urinoir meer zal zijn
  2 Inkomen voor de staat
  3 Inkomen voor de huurder
  4 Goed onderhouden en bemand toilet met toezicht

  Wel zorgen voor handhaving dat er niet a la dol openbaar de behoefte wordt gedaan
  gemodereerd

 5. Zijn het betaalde toiletten met toiletpapier, wasbak en papieren handdoeken?
  Wie maakt de toiletten geregeld (om de 10 minuten ??) schoon?
  Het zal anders een vieze stank boel worden.
  gemodereerd

 6. Met toiletjuf aub en tegen vooruitbetaling. Anders weet ik hoe het binnen een dag eruit zal zien.
  Want er lopen zoveel zieke geesten rond. Ik heb teveel rotzooi gezien op openbare toiletten.
  Geen adhoc beleid, maar denkt u vooruit.
  Hou de omgeving netjes.
  Pran wan toe bromki, pot wan toe dot baki.
  Zorg voor toiletpapier.
  Niet te vergeten voldoende waterdruk.
  gemodereerd

 7. Goed plan.Had al jaren eerder gemoeten.Genoeg spookambtenaren om het te onderhouden.Elk bezoek mag wat kosten.Of inderdaad verhuren.
  gemodereerd

 8. Ik wil reageren maar bijna iederéén is mij voor, om dit hygienische probleem
  op te lossen is, een munt apparaat aan de binnenkant te plaatsen.
  Uiteraard de gleuf aan de buitenkant, dit ter voorkoming van inbraak
  en vandalisme. 1 Srd in de gleuf plaatsen gaat de deur electrisch open.
  Binnen moet er iemand toezicht houden. Na bezoek van iemand ff controleren
  of alles netjes is. Su moet het voorbeeld van Viietnam nemen, daar kan je van de
  vloer van de toilet eten, zo schoon is het.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 9. JZwartmans
  1 Srd in de gleuf plaatsen gaat de deur electrisch open

  Zwartmans,
  1 SRD per beurt daar kom je niet ver mee.
  Je zou 2 SRD in moeten gooien of 2 SRd betalen en een muntje krijgen die je gebruikt om toiletdeur open te krijgen en 8 velletjes toiletpapier terwijl de zeepdispenser aan de muur hangt.
  Verhuur het toilet en laat mensen daarmee hun brood verdienen. Kijken hoe schoon het zal zijn anders de huur opzeggen en aan iemand anders geven
  gemodereerd

 10. Surinamers kunnen hun eigen rol toiletpapier mee nemen als ze uit huis gaan( naar het Centrum van Paramaribo), waardoor ze verzekerd zijn van toiletpapier.

  Ook een toilet mevrouw of heer bij zetten bij de toiletten aanwezig zijn en deze 1 x 24 uur, 365 dagen per jaar schoon houdt.

  Hopelijk dat er een goede kostenpost calculatie is voor dit plan, schoonhouden, toiletpapier, schoonmaakmiddelen, waterverbruik, toiletspray, zeep, handdoeken, of papier om je handen af te drogen na het wassen, afvalbak, salaris voor de toilet mevrouw/heer,, het gebouw te schilderen op zijn minst 1 keer per jaar enz.

  Als men dit niet heeft mee genomen in het plan zal het net als alle projecten in Suriname niets worden.

  De vraag van dit plan, is 1 toilet op een plaats wel goed over nagedacht. M.i, zouden er meerdere toiletten op 1 plaats moeten zijn. Waar moeten de toilet mevrouw of heer zitten, ook als het regent, eten en drinken. Men heeft met te weinig rekening gehouden in dit plan.

  Een plek waar heren/jongens naar toe moeten die alleen moeten plassen.

  Als iemand te lang op het toilet door brengt en de volgende persoon moet zo nodig. Op zijn minst nog 2 toiletten bij bouwen en vergeet niet over de plaats waar de toilet mevrouw of heer haar tijd moet door brengen.

  Hoog genoeg bouwen van het maaiveld i.v.m. het regenseizoen.
  gemodereerd

 11. Ondro bon hft al een toipettengroep.
  Ik hoop nier dat deze toiletten ook Srd 525.000,– gaan kosten per stuk net als die van nickerie.
  gemodereerd

 12. Goed plan van de minister van OW. Tenminste een goed begin. Binnen een maand zullen deze hokjes bewoond worden door zwervers.
  gemodereerd

 13. De locatie vindt ik al niet goedt en dit soort plekken mogen best luchtiger zodat men van buiten de benen kan zien en de vloer, voorts moet het belaalbaar en onderhouden worden,natuurlyk ook higiene niet tevergeten.
  gemodereerd

 14. Op het zogenaamde “revo” plein, waar het oude politibureau stond, is er ook een toilettengroep met mensen die het beheren. Een stukje verderop bij de bussenstandplaatsen zijn er ook toiletten.

  En als je heel nodig moet en iets luxer je behoefte wil doen kan je ook eff snel een casino binnenlopen en gebruik maken van de toiletten aldaar. Weet niet of het verplicht is om te spelen.
  gemodereerd

 15. debby en rbrown , waarom maken jullie je druk over die openbare toiletten die hier in Suriname gebouwd worden , jullie zullen jullie zeik nooit hier achter laten , want Suriname is toch vies he , en jullie baasje ddb , wilde alleen maar dat er meer wildplasser komen zodat die Nederlandse en Amerikaanse toeristen snel verdwijnen , of nog beter niet komen , want hij heeft nog steeds een hekel aan Nederlanders en Amerikanen , maar zijn vrienden die van cuba , venezuela , china ,rusland , de turken en marrokanen en nog vele andere schurkenstaten zijn ook allemaal wildplassers en daar houdt hij van
  gemodereerd

 16. Vroeger waren er al toiletten
  Maar niet onderhouden. Ondanks je moest betalen .
  gemodereerd

 17. @ Debby

  Kost het zo duur voor een urinoir ?? Ik denk dat 300.000 Srd in de zak
  van de aannemer gaat.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 18. Hierbij wil ik ook één duit in het zakje doen.
  Zoals ik begrepen heb moet het ook wel geld opleveren.
  Dus heb ik bedacht om bij het ingangen een toilet juffrouw te plaatsen met een doorzichtige geldkistje van onbreekbaar glas of zo.en bij het kistje een bordje met tekst “kleiner bent geschapen dan 15cm =1srd groter geschapen = 5srd.”
  Binnen de kortste tijd zit het kistje vol met 5 srd.
  En om nog wat extra geld binnen te halen zou ik die vier muren als reclame ruimte verhuren aan bedrijven. Bvb “bonuman legen ook hun duistere zakjes hier.”of brongbere help je af van je grote boodschap.
  gemodereerd

 19. @ Black Mamba

  Met andere woorden jij moet dus Srd 25 betalen ????

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.