President ontvangt boek ‘Op zoek naar Papa Koenders’

5
President ontvangt boek 'Op zoek naar Papa Koenders'

Afgelopen weekend heeft de president van Suriname een exemplaar van het boek ‘Op zoek naar Papa Koenders’ in ontvangst mogen nemen. Het boek is een werk aan de hand van Jules Rijssen, Andre Reeder en Roy Wijks.

“Op zoek naar Papa Koenders” beschrijft het leven, werk en activiteiten van Julius Gustaaf Arnout Koenders, leraar en voorvechter van het gebruik van Sranantongo. Verder geeft het boek een politiek-kritische duiding van het koloniaal onderwijs vanuit het oogpunt van Koenders.

Daarnaast beschrijven de auteurs de gevolgen van de koloniale onderwijspolitiek voor de ontwikkeling van de persoonlijke en maatschappelijke identiteit van Surinamers, in het bijzonder de Afro-Surinamers.

Koenders staat bekend als voorvechter voor de waarde van Sranantongo door onder andere het uitgeven van het blad Foetoeboi. “Dit is een stukje belangrijke geschiedenis dat aan het licht moet worden gebracht. Dit boek is geschreven met het doel bekendheid te geven aan de bijzondere ideeën van Koenders”, stelt Wijks die het boek mocht overhandigen aan de Surinaamse president (foto).

5 REACTIES

 1. Een zeer belangrijke, doch in de vergetelheid geraakte Surinamer. Mijn dank aan deze schrijvers om een stukje vergeten geschiedenis en een belangrijk persoon van Suriname weer in herinnering te brengen, levendig te maken en ook te vereeuwigen. Nu kunnen wij deze meneer Koenders nooit meer vergeten. Bedankt. Dit boek moet ik zeker hebben.
  gemodereerd

 2. Neeee.
  Overduidelijk belangrijke hoofdstukken uit het ‘koloniaal’ onderwijs gemist: wie is je vader en wie is je moeder!

  Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de suri-man op nummer één staat op de unicef-lijst: “niet-verzorgen-van-hun-kids”.
  Binnenkort een presentatie van dit onderzoek.
  Auteur: Anonymous.
  gemodereerd

 3. Ja Emerald. Een erfenis uit de slavernij. Toen hadden mannen geen rechten en bestond volgens de witte overheersers geen familieband. Jouw vrouw en kinderen mochten dus letterlijk onder jouw kont worden verkocht. Ja, dat de mannen nog streeds niet van deze hebbies afstand willen nemen ligt niet aan mij. Dit is de wet van oorzaak en gevolg. Ik zoek naar de oorzaken, anderen naar de gevolgen. Waar wij naar moeten gaan zoeken is de geneeswijze van dit probleem, die de witten ons bezorgd hebben.
  gemodereerd

 4. Oooh dus in principe leef je anno 2022, stiekum nog onder het juk vd kolonist. De slavernij is in 1863 afgeschaft. Het is hun schuld, je hebt zelf geen power…

  Ik vind het een slap excuus om her en der je zaad te lozen en geen verantwoording te nemen voor je nazaten.
  Er is geen genezing nodig, maar wel invoering van een alimentatie wet.
  gemodereerd

 5. mijn vorige posting is niet opgenomen. Kennelijk te kritisch. deze vervang ik door een mildere.

  Remember: It takes two to tango en wat is er met de Surinaamse vrouwen aan de hand?
  Zijn ze nog steeds geen baas in eigen buik zoals de vrouwen in de rest van de wereld of domineert nog steeds de gedachte uit de oudheid (volgens mij zelfs uit de slavernij): “Ik houd van die man, dus wil ik een kind van hem”. Dans de tango, maar gebruik voorbehoedsmiddelen en dan voorkom je de problemen met alimentatie. En misschien voor jullie vrouwen/moeders de opdracht: voedt je zonen beter op.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.