OPINIE: ‘Invasie van fakenieuws en haatdragende filmpjes’

15
'Invasie van fakenieuws en haatdragende filmpjes'

[INGEZONDEN] – Het is een ware invasie van fake nieuws en haatdragende en racistische filmpjes op social media. We worden er dagelijks mee geconfronteerd. En wat doen wij? Zonder te verifiëren nemen we ze klakkeloos over en verspreiden het verder. De waarheid doet er niet meer toe in onze samenleving. In politiek Suriname zijn deze nep-berichten en filmpjes vooral gericht tegen onze president en de VHP.

Openlijk keihard liegen, verdraaien van feiten, bedreigen, beledigen en bespotten van mensen, schijnt het nieuwe normaal te zijn geworden. Gaan we onze kinderen zo opvoeden? Is dit nu de moderne vrije meningsuiting? Het lijkt erop dat veel mensen nu lak hebben aan normen en waarden. Laten we alstublieft normen en waarden niet vergeten, voordat het te laat is. Laten we normen en waarden hoog houden in plaats van ze verder uit te hollen.

Er zijn individuen en politieke partijen die zich bedienen van fake nieuws en gemanipuleerde filmpjes. Ze stinken naar rotte vis. Ik durf het te zeggen dat oppositionele politieke leiders, met name die van de NDP en PALU, de schaamte voorbij zijn. Hun doel is duidelijk: het volk misleiden en de regering, met name de VHP, in kwaaddaglicht te stellen. Deze gasten focussen zich op de US dollars uit Oil & Gas.

Politiek gemotiveerde en misleidende propaganda verkopen ze als nieuws, ze hebben geen ander nieuws. Brainwash is onderdeel van hun propaganda. Heel frappant, juist deze politieke partijen die eens aan de macht waren en het land naar de verdoemenis hebben geholpen, voeren nu het hoogste woord. Ze zijn vergeten, het volk heeft ze in 2020 massaal afgewezen. Nul zetels voor de PALU. 

Dan de grove leugen van ex-president Bouterse: “Ik was wel in staat de salarissen van juli 2020 te betalen aan de overheidsmedewerkers”. Ex- pres Bouterse, je lee pe grasi ne gro. Na bijna 2 jaar kruipt hij uit zijn hol en verkoopt zijn zielige onthulling als nieuws. Zijn onthulling is duidelijk fake. Ik vraag me in gemoede af waarom Bouterse niet eerder met zijn zielige ‘onthulling’ naar buiten is gekomen.

Volgens mij was hij bijna 2 jaar bezig, zijn ’tralala ideeën’ uit te werken op zijn schaakbord. Velen vroegen zich af waarom president Santokhi, niet gereageerd heeft op die onzinnige uitspraak van Bouterse. Maar waarom zou de president moeten reageren op die grote onzin? Ik geef de president groot gelijk om niet te reageren. Trouwens, de zielige onthulling van Bouterse is geen reactie waard.

De VHP heeft onlangs een verkoopactie gehouden van levensmiddelen om de samenleving te helpen. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn bepaalde goederen duurder geworden. Hoewel ik geen voorstander ben van het uitdelen of verkopen van voedselpakketten, heeft de VHP vanuit menselijk oogpunt verstandig gehandeld. Ik ben voorstander van zelfredzaamheid. We moeten de mensen de nodige tools aanreiken om zelfvoorzienend te zijn.

Dat bepaalde politieke partijen en individuen kritiek geleverd hebben, is op zich geen probleem. Maar het is wel misdadig en crimineel gedrag dat ze fake berichten en gemanipuleerde video’s rondsturen dat de levensmiddelen van slechte kwaliteit zouden zijn.

Idris Naipal

15 REACTIES

 1. Mi sref e tak mi sani, ik doe niet mee met die neppe shit op vooral fakebook. Sma ne lesi moro, den si wan titel en dat sari foe tek wang conclusie tegenwoordig.

  Om dan weer over ‘vorige’ te beginnen na wan siki, en dresi no de gi datie.

  Waarom ik Chan haat, is omdat hij liegt en EXACT HETZELFDE DOET ALS DE ‘vorige’. Alleen doet hij het gewiekster en stiekem, onder het mom van bromtjie djarie hulp, als hij dan al wat doet.

  Wat armoede beleid betreft, doet hij zo min mogelijk, dat mek mi e tege eng. Alles waat hij geen antwoord op weet: VORIGE.
  Deng sma san e beweer anders, e geniet dikkie for a beleid diesie, mi no wan jere notie.
  gemodereerd

 2. Die zelfde mensen die jullie met hun fake news geholpen hebben naar de overwinning gaan jullie nu kruizigen.
  Min Walden was volgens CDS niet naar Dubai. Is leugen. Ze was wel er naartoe. Niets fake news. Waarheid komt omhoog.
  gemodereerd

 3. Alle Social media en virtual curency zouden moeten worden verboden, zou een hoop energie besparen. Bitcoin bijvoorbeeld verbruikt net zoveel energie per jaar als Zweden (0,6% van alle energieproductie in de wereld) Facebook,Google en Twitter en YouTube datacentra gebruiken per stuk net zoveel energie als een stad van 50000 inwoners. Google heeft alleen al 40 van die centra in de wereld. De totale It infrastructuur gebruikt 8% van alle energie in de wereld. Een gemiddelde internetter gebruikt 365 kWh per jaar en 2900 liter water en zorgt voor een uitstoot van CO2 ter grootte van een autorit van 1400 km. Dan hebben we het nog niet over de vervuiling die veroorzaakt wordt door de productie van computers en smartphones. Het is natuurlijk onmogelijk om alle data verkeer stop te zetten, maar er is veel te besparen door het verbieden van de onzinnige social media. Dat voorkomt een hoop vervuiling van de atmosfeer en de hersenen van de jeugd. Daarnaast drukt het de energieprijzen omlaag en draagt het in grote mate bij aan de strijd tegen de klimaatverandering.
  gemodereerd

 4. Als de VHP zo doorgaat met hun schaamteloze gedrag, dan zullen de mensen erop reageren. De VHP had zoveel commentaar over het uitdelen van pakketten. En nu zijn zij de grootste distributeur van pakketten, alleen moet je nu ervoor betalen. Ronnie en Somo geven gratis pakketten. Het is een pakketten strijd binnen de coalitie. Welk beleid heeft de VHP om het armoedevraagstuk structureel op te lossen. Geen enkele. Daarom moet de VHP niet zeuren als de mensen negatief reageren. Je moet wel tegen kritiek kunnen en niet zielig doen, anders moet je niet in de politiek.
  gemodereerd

 5. @@ Idris Naipal …. ” wiens brood men eet, diens taal men spreekt ” …. elke keer wanneer je het zogenaamd opneemt voor de VHP en leugenaar Santokhi … eet je brood van het volk en niet van de VHP. Onthoud dat goed … Witte Boord Crimineel!

  Santokhi en zijn dreamteam is de SLECHSTE REGERING die Suriname ooit gehad heeft en ik durf te stellen: ooit zal krijgen. Jullie teren op plannen en beleid van Vorige Regeringen.

  Noem 1{één} pennevrucht {beleidsplan} op het gebied van Onderwijs, Landbouw, Financiën etc. van de VHP.

  Mijn hindoestaanse broeders en zusters die WEL een positieve bijdrage willen en kunnen leveren aan de opbouw van ons geliefd Suriname worden door leugenaar Santokhi en trawanten aan een kant geschoven.

  Idris Naipal …. de VHP … dede keba {Margè }…. de Uitvaart vindt plaats op een nader
  te bepalen datum op de begraafplaats of crematorium ” DE OLIFANT “.
  gemodereerd

 6. Daarom moet je blijven reageren, omdat de meesten erin trappen, alles geloven ze.
  Je ziet het aan hun woordkeus dat ze eerst op paars geïndoctrineerde sites ronddwalen alvorens hier te reageren. Net als gebrainwashte papegaaien(pleonasme).

  Eerder schreef ik al dat suri het land vd ingezonden stukken is. Men prefereert waardeloze kritiek in de media ipv directe communicatie.

  Ze zijn nu razend omdat het best wel goed gaat voor zo’n arm land. Iedereen staat te trappelen om over te nemen.
  Ondernemers (dezelfde oplichters vh volk) zitten in politieke partijen en willen nu een zakenkabinet, waarom? Om officieel te jatten?
  Goed geschoold volk dat misbruik maakt vd domheid v hun abop-leider en ego-strelende artikelen publiceert.
  Zelfs die fake ves. Nog steeds geen enkel stuk opgeleverd om de crisis aan te pakken. En natuurlijk al die last minute ambtenaren die thuis zitten ipv te werken. Dezelfde ambtenaren die interne vertrouwelijke stukken op soc media gooien.

  Ze beseffen niet dat dezelfde paria-behandeling die russia nu ervaart, ze staat te wachten mocht paars terugkomen.
  De grondstoffen liggen er vanaf de big bang, dus grondstoffen bezitten zegt absoluut niets. Zie Venezuela.

  De laatste trend zijn de reisjes. Dit komt echt van paars. Handig is om de buitenlandse reizen van de afgelopen 10 jr te publiceren, want je bent erg dom als je vind dat politici de wereld rondreizen ipv je pap te voeren.
  Toen de moordenaar zijn reisjes maakte gingen ze met bussen naar zanderij om hem uit te zwaaien, hoe ziekelijk ben je niet. Geen één die zijn bek opdeed. Nou das de reden waarom de koers 1 op 20plus is.
  gemodereerd

 7. Grote hoeveelheden personen in bepaalde etniciteiten in Suriname zijn racistisch. Ze zijn lui en presteren geen moer, maar hebben wel een heel grote mond en willen altijd het aller beste hebben. Deze mensen gunnen anderen niets en als er etniciteiten zijn die wel door hard werken hun doelen realiseren zijn ze heel jaloers op hen.

  Deze luitjes roven, stelen van de hardwerkende Surinamers en gaan zo ver om hen ook te vermoorden om hun goederen.

  Als deze groep haar mentaliteit zou veranderen en hard zou gaan werken, doelen zou stellen en realiseren zou dat Suriname ten goede komen en zou Suriname veel meer betere burgers hebben. Het schort aan normen en waarden, respect, goed gedrag, inzet, principes, enz bij deze Surinamers.

  Alle Surinamers moeten worden heropgevoed, normen en waarden, goed gedrag, respect, principes, hoe hoort het eigenlijk?, de grondwet van Suriname en Internationale Verdragen, mensenrechten worden bij gebracht, naast de juiste opleiding voor werk afgestemd op de natuurlijke rijkdommen van Suriname.

  Zij die wetten overtreden moet volgens de grondwet zwaar worden gestraft, ongeacht wie het ook mocht zijn.

  De Algemene doelen van Suriname moeten daarom duidelijk voor het Surinaamse Volk zijn en zij moeten ook gaan inzien dat deze naar een betere leven leiden voor Suriname en Suriname ook daardoor goed op de wereldkaart komt.

  Het vertrouwen van grote groepen Surinamers is weg, omdat de algemene doelen voor hen niet zichtbaar zijn.
  gemodereerd

 8. De NPS/NPK is destijds flink racistisch geweest. Dat heeft ertoe geleid dat alle groepen Surinamers de biezen hebben gepakt naar Nederland, vlak voor de Onafhankelijkheid. Een onafhankelijkheid, bedoeld om Suriname te vernietigen.
  Nu is er een andere N.. , de NDP die Suriname heeft vernietigd na een moeizaam herstel. Maar wat ze niet helemaal hebben kunnen afmaken (totale vernietiging), daar zijn ze nu mee bezig.
  Pas op voor de N’s. Alles wat met N begint is rampzalig!!
  gemodereerd

 9. Hmmm a Hollands e typ in correcte zinnen te deng beledig sma. Goed zo hoor, goed gedaan. Knap jere👍

  Bla bla bla, a kondre no de foe oenoe nooit. Je kunt dan meer geld hebben dan mij om de aarde leeg te roven en te exporteren met je export bedrijf, langzaam maar zeker, worden jullie toch allemaal DOGLA. Straks bestaan jullie niet meer🤣😂😅😂😁🤣😂😅😁😂😅

  Geniet nu van je hoogtepunt jere. Foe die we lope achter oen hoogtepunt o kon in a next level techno tijd. Net wanneer jouw hoogtepunt is opgebrand.

  Ik vind het niet erg om bij de underdogs te horen, of om op ze te lijken. I love it 😍
  gemodereerd

 10. debby , jij zal wel een boutist zijn en dat zal geen fakenieuws zijn , maar jij praat over kruisigen ( geen kruizigen) , nou en dat is wat jou baasje gedaan heeft , Surinamers ( mannen en vrouwen en zelfs kinderen) heeft deze duivel vermoord vanaf 1980 , er is al een onderzoek aan de gang en als die is afgerond zal je horen hoeveel moorden jou lover op zijn geweten heeft , jij zal kotsmisselijk worden als jij dan hoort hoeveel kinderen slachtoffer waren , maar jij zal er verder wel niet warm of koud van worden , maar het zal geen fakenieuws zijn
  gemodereerd

 11. ach mul , jij bent gewoon een ndp-er , die ook niet wil werken , en nu zal je moeten werken , maar dat hoeft je niet , jij hebt ook 10 jaar lang mee gestolen , dus geld zat he , en jij bent van hindoestaanse afkomst , zal zeker fake zijn , je kent je vader en moeder als bouta en ingrid , dus van duivelse afkomst , en jou uitvaart zal niet in de Olifant zijn
  ben jij familie van de vorige vp adhin die is ook ndp-er is , nou aardappelen en uien gaan in een kist
  gemodereerd

 12. Esmeralda China zal maar al te graag in het ontstane gat stappen, net zoals in Rusland. Die hebben geen moraal behalve hun eigen belang en staan klaar om overal landen in problemen leeg te roven en daarvoor de corrupte bestuurders te belonen. Je hoeft alleen naar Leonsberg te kijken en de enormiteit van de Chinese ambassade. Waarom is er zo’n kollosaal gebouw nodig voor een land van een half miljoen inwoners, dan om te zoeken naar mogelijkheden tot exploitatie.
  gemodereerd

 13. Sommigen geloven heilig dat ze een baantje aangeboden krijgen alleen maar omdat ze Hindoestaan zijn en er nu een Hindoestaanse president is. Idem dito de usa afro’s die dachten dat ze rijk zouden worden zonder enige effort, omdat Obama one of them pres was. Nou, mooi niet!

  Dit is het ultieme bewijs dat de regering niet met vriendjes werkt. Maar tsja, als je bewierookt bent weet je niet beter, je hebt geen eigen wil om zelf onderzoek te doen.

  Lekker als een mantra (zie google) blijven herhalen. Hopelijk stik je niet in die wierook van hulpeloosheid en verbitterdheid.
  gemodereerd

 14. @@ WAT …. jij bent het ALLER, ALLER, ALLER DOMSTE wat op planeet aarde rondloopt.
  Een Garnaal heeft meer verstand. Je bent HET mislukt produkt van een Baba-drager.

  Je zult/kunt het niet begrijpen … maar voor alle duidelijkheid …. ik ben geen NDP’er {zal het ook nooit worden }, ik ben geen hindoestaan; mijn academische achtergrond, waar ik gewoond en gewerkt heb { Amerika, Nederland, Sri Lanka – het vroegere Ceylon } gaat je ene malle moer aan.

  @@ WAT …. voor de rest zal ik woorden aan je vuil maken …. na las’ ten{ting}!!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 15. Correctie:
  @@ WAT ….. voor de rest zal ik geen woorden aan je vuil maken … na las’ ten {ting}!!!!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.