Valies verraden door eigen ondersteuners; slechts 18 leerkrachten aanwezig op Bronsplein

17

Sherwin Valies die leerkrachten van alle niveaus had opgeroepen om zich zaterdag op het Bronsplein aan te melden om de problemen van de onderwijssector te bespreken, is onaangenaam verrast met de opkomst. Valies die een week terug samen met nog enkele tientallen leerkrachten een wilde actie wist te voeren op het IMEAO-2, kreeg zaterdag slechts ondersteuning van 18 collega’s.

Naar zeggen van de initiatiefnemer is hij super tevreden met de opkomst. Hij zegt dat de problemen zijn aangehoord en vervat zullen worden in een document. Dit zal opgestuurd worden naar het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Geen lesmateriaal, geen kledingtoelage en lage vervoerstoelage zijn enkele van aangekaarte problemen.

Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) om een reactie gevraagd zegt dat de door Valies aangehaalde problemen reeds jarenlang afspelen. Naar haar zeggen is de werkgever bekend met allemaal. “De verschillende onderwijsbonden en zeker de BvL en ALS timmeren hard aan de weg voor oplossing. Het is geen makkelijke strijd, maar zaken worden langzamerhand aangepakt. Problemen hoeven niet via de vakbond alleen, maar kunnen ook door de leiding van de school doorgeleid worden naar de werkgever. Het verzamelen op Bronsplein om problemen aan te horen en die dan door te geven aan het ministerie is naar mijn inziens het nahouden van een dubbele agenda door Valies”.

Mangre zegt verder dat afgelopen week Valies de aanval op haar heeft geopend als voorzitter van de BvL en ALS. Naar haar zeggen is zij op regelmatige basis in overleg met haar leden en het ministerie om de problemen op te lossen. “Een van de brandende issues was het uitbetalen van de overuren. Met veel inspanning en overleg met de werkgever hebben de leraren hun overuren eind maart ontvangen. Een klein deel van wie de lijsten laat zijn ingeleverd, ontvangen eind april. Daarnaast is er consensus bereikt met betrekking tot de secundaire voorzieningen waaronder klasse ligging, verhoging briltoelage en tandheelkundige behandeling”.

De voorzitter laat weten dat zij en haar bestuur altijd open staan voor dialoog. Zij meent dat de leraren die lid zijn van de organisatie de procedure en werkwijzen van de bond kennen. “Als voorzitter van de BvL en ALS zal ik mij ten alle tijde blijven inzetten voor de positieverbetering en werkomstandigheden van de leraren”.

17 REACTIES

 1. Als het om eigen belangenbehartiging gaat, zijn de Surinamers liever lui dan moe. Laat anderen voor ons vechten en de hete kastanjes voor ons uit het vuur halen. Ja, de strijdlustige fakkel uit de jaren 60 en 70 is nu slechts een nachtkaarsje geworden. Ja, ook ik heb meegevochten in de strijd tegen Jopie Pengel en Jules Sedney.
  gemodereerd

 2. Reshma Mangre, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) om een reactie gevraagd zegt dat de door Valies aangehaalde problemen reeds jarenlang afspelen. Naar haar zeggen is de werkgever bekend met allemaal. “De verschillende onderwijsbonden en zeker de BvL en ALS timmeren hard aan de weg voor oplossing.
  ================
  Al bijkans twee jaar lang zijn Reshma&co hard bezig te timmeren, maar nog steeds geen oplossing. Hoe zou dat nou komen. Ik verwacht niet veel, omdat Reshma op dit moment te veel petten op heeft. Voorzitter van de bond, DNA-lid en coalitiegenoot. Zij is niet in staat om dit probleem op dit moment op te lossen. Met een gratis auto met beveiliger die ze van de regering heeft gekregen kan ze nu geen harde standpunt innemen. Wie houdt wie voor de gek.
  gemodereerd

 3. In Suriname is het een gewoonte geworden om een ordinaire staking onder de noemer in beraad gaan te plaatsen. Opkomen voor je recht is oké maar het is schering en inslag in Su, de 1 na de andere gaan in beraad en vaak om dingen gratis te krijgen,denken de ambtenaren van hoog tot laag dat alleen zij alle rechten hebben. Hoe zit het dan met de gewone burger. Hebben deze ambtenaren geen zorgverzekering of willen ze dat de werkgever steeds alles moet betalen. Het is absurd dat de overheid ook moet betalen voor hun kleding, tandarts,bril en noem maar op, zelfs in het rijke Nederland moet men deze kosten verzekeren of grotendeels zelf betalen.
  gemodereerd

 4. Typies Surinaamse mentaliteit, als er te vreten te halen viel, waren ze
  massaal aanwezig. ”Solidariteit is bij veel Surinamers ver te zoeken”.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 5. Mangre moet niet zielig doen, ze moet verkiezingen houden. Wegwezen. Ze is niet gekozen. Misbruik mkt ze.
  Sur zijn labiel. Ga strijden voor je rechten.
  Wandelmars, feesten en onzin , daar tonen jullie je kop.
  Hele dag op fb. Klagen en maar klagen. Je komt nergens.
  gemodereerd

 6. Para, wat een ‘domme’ opmerking, wanneer gaat men klagen over de politiek!!! Para, men gaat klagen wanneer men alledaags ziet en voelt hoe zwaar het is om rond te komen met het loon wat je verdient, dan gaat men klagen para, niet omdat ze zgn hun ‘huiswerk’ niet hebben gemaakt. Wat een kortzichtigheid van iemand die het over slim Suriname heeft.
  Deze regering is verantwoordelijk voor: de hoge prijzen in de winkel, een slechte gezondheidszorg, de alledaagse politieke corruptie zelfverrijking van een kleine groep die het kruis draagt, marktconforme (hoge) prijs voor de vaste lasten, een ambtenaren korps die geen goed werk levert, kortom para, dit is hun huiswerk, die jij natuurlijk weer niet kan snappen.
  Die prijzen in de winkels, de kwaliteit afgeleverde werk van de ambtenaren, de corruptie, hebben niks te maken met de financiële positie van de Overheid, maar met de grote tekortkoming (onkunde) van deze regering. Het is een kwestie van hard aanpakken, maar dan moet men bereid zijn tegen ‘zere’ benen van hun sponsoren te schoppen. Santokhi moet eindelijk eens, zoals hij zelf aangaf in zijn recente analyse, de durf opbrengen ook met andere deskundige mensen samen te werken, dan kan hij het tij misschien keren, anders is het aju paraplu. Wat heb je aan een regering met zwakke, schwalbe benen, ding mang frede fu fadong, behalve onder voetballers.
  Para, huiswerk hebben zij misschien niet gemaakt, maar jouw huiswerk deugt van geen kant, terug naar de tekentafel. Je krijgt desondanks een herkansing, tweede kans, haha.

  Sommigen onder ons vinden dat mensen een deel van het probleem zijn of dat mensen de oplossing zijn van het probleem. Dus para, laat jouw regering een betere duurzame systeem maken, krijg je geheid minder klagers en beter huiswerk.

  O ja nog even over de vergelijking van bakoven met boulanger. Zijn er ook overeenkomsten of alleen verschillen, wat ik ten zeerste betwijfel. Zijn er of zie jij alleen de verschillen, of is deze ‘domme’ opmerking een product uit jouw bekende dikke duim. no hard feelings, blijf lezen, je komt er wel.
  gemodereerd

 7. pony , ha ha ha jij bent op jou teentjes getrapt door Para Express he , dat jou lover ddb geen huiswerk heeft gemaakt he , jou lover ddb en onderwijs ha ha ha , nou je zag nu 19 ndp-ers daar op het bronsplein , wel weinig he pony , eerder waren er maximaal 21 ndp-ers
  gemodereerd

 8. @ Pony
  3 april 2022 Bij 21:49

  Ken jij de verschillen tussen bacove en boulanger al ?

  Haha

  Krakti !
  gemodereerd

 9. WAT, Zwartmans vind je een echte ‘fatu’. Dit zegt alles over jouw inbreng. WAT, ik heb geen lange teentjes, dus moet er andere “reden” zijn, hahaha

  ‘Para Express 4 april 2022 Bij 11:36
  @ Pony
  3 april 2022 Bij 21:49

  Ken jij de verschillen tussen bacove en boulanger al ?’@@
  Neen para, ik ken ze niet, ben ook op zoek naar, (ik ben geen mierenneuker), mi é njang ding, mi no é suku no wan verschil, wan san mi Sabi, alla tu groentoe furu mi bere. Dus para alleen een ………. kijkt naar verschillen, ik focus mij liever op overeenkomsten, die “smaken” beter.

  Para, hoeveel salarissen krijgt de ministersploeg???? (denk hierbij ook aan de DNA leden), hoeveel krijgt de ‘kleine’ man/vrouw? Je bent nogal dol op verschillen, misschien kun jij ons de verschillen aangeven, bakoven/boulanger!!!!ju sabi tôg. Of zijn er overeenkomsten tussen de minister en de kleine man/vrouw, dan kunnen zij nog samenwerken ondanks de verschillen.
  Para, wat is het verschil tussen iemand die meerdere salarissen ontvangt met iemand die het moet doen met één karig loontje, para, om in jouw bacoven/boulanger denken te blijven, wat is het verschil tussen niet werkers (ex politieke ambtsdragers) die salaris en emolumenten krijgen en werkers met een ‘karig’ loontje, dit geldt ook voor alle ex departementen directeurs. Para, je moet maar een ‘ons belang’ beginnen, kun je “lekker” bacoven en boulanger verkopen en eventueel ook de verschillen aan de klanten doorgeven, hahaha. En para, blijf vooral verder lezen.

  Para, een kleine fatu, een ‘gepensioneerde’ directeur krijgt representatie gelden, (onderdeel van zijn emolumenten pakket) dus iemand die nergens meer beroepsmatig hoeft of moet verschijnen en toch representatie gelden krijgt, moet hij soms naar de hoeren.

  Slim Suriname heeft mooie plannen gemaakt, zie de MOP, zie de deal en afspraken met IMF en zie het HP, zal het bij mooie plannen blijven, komt er nog een startup uit deze mooie programma’s, ik zie nog bijster weinig, Sranansma ( ik generaliseer een beetje) staan niet bekend om hun ondernemingslust, iets opstarten, uitwerken en onderhouden is niet aan ons besteedt. Slim Suriname is aan de macht, doe eens wat aan deze manco in onze mentaliteit. Anders is al het verdiende geld in de diepe zakken van enkelen verdwenen, zo niet dan is het geld (water) naar zee dragen.
  gemodereerd

 10. haha pony wat een joker toch
  hij of whatever schrijft
  ===Deze regering is verantwoordelijk voor: de hoge prijzen in de winkel, een slechte gezondheidszorg, de alledaagse politieke corruptie zelfverrijking van een kleine groep die het kruis draagt, marktconforme (hoge) prijs voor de vaste lasten, een ambtenaren korps die geen goed werk levert, kortom para, dit is hun huiswerk, die jij natuurlijk weer niet kan snappen===
  Pony je kleinkind is neergeschoten en ligt in het ziekenhuis, je snelt naar het ziekenhuis, je smeekt de artsen om alles te doen wat ze kunnen. de artsen zeggen dat ze zelf nog meer zullen doen dan ze kunnen. Je mag in zijn kamer, hij ademt nog met behulp van allerlei slangetjes, je huilt en wil zijn hand vasthouden. precies op dat moment blaast hij zijn laatste adem uit. Natuurlijk is dit slecht een mettafoor.
  Ben jij de moordenaar, want als je zx’n hand niet had gepakt dat leefde hij misschien nog.
  Natuurlijk is dit niet zo, niet de persoon die als laatste bij hem was is de moordenaar.
  het zijn die vuile criminelen die dit op hun geweten hebben. Je kleinzoon liep net naar huis van school.
  Snap je het? Vast niet omdat je het niet wil snappen. Bij jou is het de laatste die verantwoordelijk is. FOUT DOMBO. De ndp heeft na gelaten in TIEN JAAR is er gewoon niets aan de gezondheidszorg gedaan, aan onderwijs aan huisvesting, wel aan een weg aan aan vluchtwegen voor oa boefdraad. Kijk dombo daar ligt de oorzaak
  dan is hij nog niet klaar met onzin
  hij schrijf ook nog
  Die prijzen in de winkels, de kwaliteit afgeleverde werk van de ambtenaren, de corruptie, hebben niks te maken met de financiële positie van de Overheid, maar met de grote tekortkoming (onkunde) van deze regering
  Hoe komt dat toch? Omdat de winkeliers meer loon moeten uitkeren?
  nee meneer roep je toch. het komt door de srd die niets meer waard is.
  Maar hoe komt dat toch? lastig lastig. ik zou zeggen, kijk naar de waardedaling devaluatie tijdens tien jaar ndp en naar de devaluatie recentelijk
  de ambtenaren die nioets uitvoeren zijn aangesteld door bouterse; riep hij niet minder ambtenaaren. en wat deed hij 10000 erbij.haha. en wat was zijn reactie (schijt hebben aan iedereen); je weet toch je hebt wat beloofd aan bepaalde mensen (lees ik moest stemmen kopen)
  O daarom noh? Ja daarom
  Maar waarom geen deskundigen binnenhalen schrijft hij; dombo, die deskundigen hadden jullie toch allemaal (1000 economen riep de dwaas nog )en dan nog zo’n puinsooi er van maken geld zat geleend.
  jij gaat ze betalen toch, jij hebt geld toch, want de overheid heeft het niet hoor al schrijf je van wel, boefdraad heeft het wel, bouterse heeft het wel A.Brahams heeft het wel Adin heeft het wel, zo kan ik nog even door gaan.
  Dus shut op met je ongelooflijke ka die je hier neerschrijft, mars ga naar school en kom terug als je je huiswerk hebt geleerd en gemaakt.
  gemodereerd

 11. Is het bericht van “Bacove en Boulanger
  4 april 2022 Bij 22:08” duidelijk Pony ?

  Blijf lezen.

  Krakti !
  gemodereerd

 12. ‘Pony je kleinkind is neergeschoten en ligt in het ziekenhuis, je snelt naar het ziekenhuis, je smeekt de artsen om alles te doen wat ze kunnen. de artsen zeggen dat ze zelf nog meer zullen doen dan ze kunnen. Je mag in zijn kamer, hij ademt nog met behulp van allerlei slangetjes, je huilt en wil zijn hand vasthouden. precies op dat moment blaast hij zijn laatste adem uit. Natuurlijk is dit slecht een mettafoor.
  Ben jij de moordenaar, want als je zx’n hand niet had gepakt dat leefde hij misschien nog.
  Natuurlijk is dit niet zo, niet de persoon die als laatste bij hem was is de moordenaar.
  het zijn die vuile criminelen die dit op hun geweten hebben. Je kleinzoon liep net naar huis van school.
  Snap je het? Vast niet omdat je het niet wil snappen. Bij jou is het de laatste die verantwoordelijk is. FOUT DOMBO. De ndp heeft na gelaten in TIEN JAAR is er gewoon niets aan de gezondheidszorg gedaan, aan onderwijs aan huisvesting, wel aan een weg aan aan vluchtwegen voor oa boefdraad. Kijk dombo daar ligt de oorzaak@@@

  Bacoven en boulanger, wat een gewauwel van een gefrustreerde konijn.
  Je metafoor klopt van geen kant, ten eerste vind ik het onkies en een slechte, maar dat geef je zelf ook toe, het is kort door de bocht. Er is geen directe oorzakelijk verband aan te wijzen. In jouw metafoor moet ik mij niet schuldig voelen doordat ik als laatste de hand van mijn kleinkind hebt vastgehouden, het is de schuld van de vorige regering. Wat een “opmerkelijke” vaststelling, hoe krom wil je het hebben. Ten eerste is er geen enkel oorzakelijk verband aan te geven, simpel omdat je deze niet kunt trekken. Waarom niet, omdat correlatie (verband) niet hetzelfde is als causaliteit (oorzaak/gevolgrelatie. bovendien vergeet je gemakshalve, dat er meerdere variabele factoren een rol spelen. Om terug te komen op jouw metafoor, daarin zeg je, dat mijn kleinkind is neergeschoten, maar je verteld niet hoe erg, je vermeld ook niet in welke ziekenhuis hij is opgenomen, er zijn meerdere goed functionerende ziekenhuizen. Dus dat mijn kleinkind het helaas niet gehaald heeft kan ook liggen aan een andere oorzaak, tôg. Bacoven en Boulanger, heb jij deze factoren meegenomen in jouw conclusie. NEEN!!! Dat gewauwel van jouw is zuiver populistisch gekletst.
  De gezondheidszorg functioneerde niet zo slecht als nu (ik laat Corona even buiten beschouwing) komt niet alleen door de puinzooi van de vorige regering. Bij mijn weten is er in de tijd van de vorige regering geen enkele ziekenhuis dicht gegaan, geen afdelingen gesloten, geen specialisten ontslagen enz. Wel is er veel gesjoemel met gelden bestemd voor de gezondheidszorg, de gebreken zijn van alle jaren. Om in jouw metafoor te blijven, mijn kleinkind is niet gestorven door de ‘ puinzooi’ van de vorige regering. De coalitie regering, waar onder deze minister functioneert, heeft toch bij de verkiezingen altijd gezegd en belooft dat zij de enige is die voor een goede gezondheidszorg kan zorgen, waarom doen zij dat dan niet, waarom komt deze minister met maatregelen die slecht uitpakken, waarom klagen de actoren in deze, zijn zij allemaal aanhangers van de vorige regering? Ook zij hebben op deze regering gestemd en zien nu dat zij niet ‘vertrouwd’ worden door deze minister. Sari tori.
  Je schrijft dat het onderwijs slecht is, kun jij het onderbouwen, de heer Hans Breeveld vindt van niet, hij kan het weten, hij komt uit het onderwijs. Verder kan ik je aanraden naar de heer Eckhorst te luisteren, heel leerzaam. Bacoven en Boulanger, men moet niet doen alsof Sranan een ‘broko’ plantage is.

  Nog iets over de vorige regering: de heer Pico heeft in het verleden geconstateerd dat er ook economische groei was van +/- 2 procent, onder de periode Bouterse, als ik mij niet vergist.

  Dit schrijf jij nog, ik citeer,

  ‘dan is hij nog niet klaar met onzin
  hij schrijf ook nog
  Die prijzen in de winkels, de kwaliteit afgeleverde werk van de ambtenaren, de corruptie, hebben niks te maken met de financiële positie van de Overheid, maar met de grote tekortkoming (onkunde) van deze regering
  Hoe komt dat toch? Omdat de winkeliers meer loon moeten uitkeren?
  nee meneer roep je toch. het komt door de srd die niets meer waard is.
  Maar hoe komt dat toch? lastig lastig. ik zou zeggen, kijk naar de waardedaling devaluatie tijdens tien jaar ndp en naar de devaluatie recentelijk
  de ambtenaren die nioets uitvoeren zijn aangesteld door bouterse; riep hij niet minder ambtenaaren. en wat deed hij 10000 erbij.haha. en wat was zijn reactie (schijt hebben aan iedereen); je weet toch je hebt wat beloofd aan bepaalde mensen (lees ik moest stemmen kopen)@@
  Het klopt toch als een bus.
  Bakoven en boulanger, je bent een grote fantast. Het type “kanniewaarzijn”.
  Je verdraait alles en voert een stukje toneel op. Lees, als je weer nuchter bent, je eigen brouwsel, dan zul je zien wat voor onzin het is.
  Bakoven en Boulanger, waar is de vliegende brigade, belast met de prijscontrole van goederen gebleven, waarom kan het ECD geen fatsoenlijk werk afleveren (spijsolie). Waarom wil de president de Minister van EZ weg hebben, Bacoven en Boulanger, heeft dit te maken met geld gebrek, heb ik het over 1000 ambtenaren gehad, heb ik het over ambtenaren gehad, die niks doen, ik constateer enkel dat zij slecht werk afleveren en dat komt niet alleen door geld gebrek, maar door slecht management van de leiding die vervangen is vanwege andere “inzichten”.
  Bacoven en Boulanger, Santokhi zal enkele ministers moeten vervangen, vinden vele hier op WKT, niet ik alleen vind dat, waar zal het aanliggen, ‘onkunde’ misschien of toch aan de puinzooi van de vorige regering.

  En je gaat verder in je kronkel, zie onderstaand, je eigen gewauwel,
  O daarom noh? Ja daarom
  Maar waarom geen deskundigen binnenhalen schrijft hij; dombo, die deskundigen hadden jullie toch allemaal (1000 economen riep de dwaas nog )en dan nog zo’n puinsooi er van maken geld zat geleend.
  jij gaat ze betalen toch, jij hebt geld toch, want de overheid heeft het niet hoor al schrijf je van wel, boefdraad heeft het wel, bouterse heeft het wel A.Brahams heeft het wel Adin heeft het wel, zo kan ik nog even door gaan.@@
  Bacoven en Boulanger, waar heb ik geschreven over het binnen halen van deskundigen, je spreekt wartaal, je bent echt een stumper.
  Je moet beter je huiswerk maken, een tip, lees het eerst voordat je het inlevert, het voorkomt veel ‘lachers’.

  Para, je hebt niet veel aan deze …………???????..gehad.

  @Para Express 5 april 2022 Bij 18:03
  Is het bericht van “Bacove en Boulanger
  4 april 2022 Bij 22:08” duidelijk Pony@
  Para, ik had je hoger ingeschat!!!!!!!!
  gemodereerd

 13. @ Pony
  6 april 2022 Bij 00:54

  Laat inschaten maar aan anderen over.

  Jij selecteert alleen de negatieve punten van ogenschijnlijke overeenkomsten die bij nader inzien toch anders blijken te zijn en negeert de positieve verschillen.
  De kwaliteit van jouw inschattingsvermogen is daarom te verwaarlozen. Sterker nog, het is hypocriet.

  Volg je eigen advies en blijf lezen.

  Krakti !
  gemodereerd

 14. Para, het is geen kwestie van inschatten, het zijn feiten die ook moeten worden meegenomen in de gevolgrelatie, velen maken de fout daar geen rekening mee te houden, ook jij Para. Geef een concreet voorbeeld waarmee ik een inschattingsfout maak, trouwens ik maak geen inschatting, laat staan dat ik de positieve verschillen verwaarloost. Ik heb juist aangegeven dat ik mij eerder focus op de gemeenschappelijk punten, dus de positieve. Lezen blijft moeilijk. Je kwalificatie over mijn inschattingsvermogen (wie heeft dit niet en waarom zou een inschatting hypocriet zijn in plaat van concreet, het is wel subjectief maar hypocriet, huh) laat ik voor jouw rekening. Broer, blijf lezen en werk een beetje aan je “verbeelding” in woorden.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.