Bij importeurs in beslag genomen spijsolie weer teruggegeven

8

H.J. de Vries en Subisco International N.V. hebben hun in beslag genomen partijen spijsolie weer teruggehad. Het gaat totaal om ruim 830 dozen (zonnebloem- en soyaolie) die vorige week bij deze importeurs in beslag werden genomen door medewerkers van de Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ).

Het Platform van Importeurs in Suriname (PLIS) vindt het onterecht dat zijn leden gecriminaliseerd zijn door de ECD. Volgens PLIS werden de aangetroffen dozen spijsolie in de magazijnen niet achtergehouden. De partijen hadden volgens het platform al een bestemming.

Momenteel heerst er vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een schaarste aan zonnebloemolie, vanwege het feit dat Oekraïne één van de grootste producenten daarvan is. De ECD voert daarom diverse controles uit, om te voorkomen dat ondernemers hamsteren en bewust schaarste creëren.

Hamsteren is verboden. Dit is vastgelegd in het Decreet tegengaan van hamsteren (S.B. 1986 no. 57). De ECD is bevoegd om de gehamsterde goederen in beslag te nemen. Hiervoor kan er een boete worden opgelegd en de economische activiteiten van de onderneming kunnen worden stopgezet. Verder kan de ondernemer ook het risico lopen om een gevangenisstraf (ten hoogste 4 jaar bij niet opzettelijk; ten hoogste 6 jaar bij opzettelijk) uit te zitten.

Het ministerie van EZ doet een dringend beroep ondernemers om niet te hamsteren en schaarste te creëren. Indien dat geschiedt zal het ministerie hard optreden. Klachten of tips over hamsteren kunnen anoniem worden doorgegeven via +5978530915 of 1940.

8 REACTIES

 1. ‘Had al een bestemming’, so so lei. In 2 weken tijd gaat die oude opgeslagen olie van 40 naar 80 SRD. Zogenaamd zou het door de halt op de 🌻🌻 productie uit Oekraïne komen. Als de zonnebloemen direct vanuit Oekraïne werden besteld om te worden verwerkt IN suriname, dan om. Ma dat is niet het geval in lui Suriname

  Boem, wan sma kies wan moni, en het 🎪 kan weer verder. Geen consequenties

  🤡
  gemodereerd

 2. Het is een zeer goede zaak dat de regering streng optreed die handelaren hamster en oneerlijke praktijken praktiseren. Deze actie moet hen erop wijzen dat de overheid alert is ze zijn in ieder geval gewaarschuwd.
  gemodereerd

 3. Praten jullie over hamsteren?? De olie wordt gewoon vr bijna het dubbele van de gewone prijs verkocht en daar doen jullie niets aan.
  Weer zo een belachelijke actie van deze domme regering.
  Geen enkele winkel had olie en ineens is het overal maar voor srd 35 duurder.
  Sur is een grote rotzooi met hoop boeven.
  gemodereerd

 4. “Het Platform van Importeurs in Suriname (PLIS) vindt het onterecht dat zijn leden gecriminaliseerd zijn door de ECD”….ze hamsteren dat is verboden dus…crimineel gedrag dus wat legt ECD uit!!
  ” Volgens PLIS werden de aangetroffen dozen spijsolie in de magazijnen niet achtergehouden.” waarom zijn alle schappen leeg dan?? ECD moet nagaan welke winkels bestellingen gedaan hebben bij De Vries maar die niet konden plaatsen omdat het volgens de Vries “op” was.
  gemodereerd

 5. terecht
  of ze het wel of niet verkopen is zaak van het bedrijf.
  zolang ze het niet voor woekerprijzen op de markt gooien kunnen ze niets doen.
  als ze dat controleren heeft het hamsteren bij bedrijven ook geen zin
  gemodereerd

 6. De ondernemers hebben zeker een Bigi Dagu flink moeten insmeren met ‘smeerolie’ zodat er niet een paar flessen zonnebloemolie aan de strijkstok bleven hangen
  gemodereerd

 7. @ Debby

  wederom betrap ik je weer met je domme leugens, je bent en blijft een
  domme NDP”er, de domste van allemaal, dat bepaald de regering niet.
  In NL kostte 1ltr zonnebloem olie eerst 1.90€ en nu, 4.00€ dus je lult
  weer uit je nek! Het is een kwestie van vraag en aanbod, maar jij zal
  dit nooit begrijpen, te dom. Ik zal het proberen om jou te laten begrijpen.
  Wanneer de aanbod groot is, en de vraag klein, dan wordt het goed –
  koper. Is het andersom, dan wordt het duurder (Schaars)

  sari tori

  jacko
  gemodereerd

 8. Jacko , debby wil hamsteren maar nu de zonnebloemolie daar bij jullie duur is gaat het hamsteren niet door , hier in Suriname is het een ander verhaal , we konden een fles zonnebloemolie kopen per klant en ook een pak blom , maar naar een week waren de schappen leeg in de supermarkten , en wel raar dat handelaren nog honderden dozen met zonnebloemolie in hun magazijnen hebben liggen , en nu zeggen ze dat het reeds was toegezegd , wij zagen ze vandaag niet in de schappen, maar wel kon men weer blom kopen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.