Nieuw kunstwerk Anton de Kom gemaakt met klei uit Para

5
Nieuw kunstwerk Anton de Kom gemaakt met klei uit Para
Beeld (c) Nederlands Openluchtmuseum.

Vanaf afgelopen weekend is in het Nederlands Openluchtmuseum de tentoonstelling Anton de Kom -schrijver, strijder, wegbereider te zien. In de tentoonstelling die op 26 maart werd geopend, komen verschillende thema’s aan bod. Een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’ (foto) is hier onderdeel van.

Het kunstwerk bestaat uit hoofden gemaakt van rode klei uit Suriname, met daarboven het hologramportret van Anton de Kom. De koppen brengen tot uitdrukking de vele mensen die die Anton de Kom hoop gaf, door te luisteren en hun perspectief te bieden. De klei komt uit het Surinaamse district Para, het geliefde district van De Kom.

De Surinaamse kunstenaar Ken Doorson heeft deze levensgrote installatie gemaakt, in samenwerking met studenten van de Nola Hatterman kunstacademe in Paramaribo (foto onder) en jongeren bij het Forensisch Centrum voor Adolescenten in Amsterdam en Assen.

In de Gelderlander is dit interview te zien met Doorson. De 95-jarige dochter van Anton de Kom, Judith, las bij de opening een gedicht van haar vader voor:


5 REACTIES

 1. Anto de Kom u bent niet vergeten en zullen u altijd in ons hart dragen,dit mooi prachtig kunstwerk is voorgoed vereewigd
  gemodereerd

 2. Ma wakti even. Het wordt ons zo moeilijk
  gemaakt om Sopropo, bitawirie ea zaken geïmporteerd uit Su te krijgen, maar klei waarvan alles en nog wat in zit mag wel verstuurd worden?? Sinds wanneer is deze prio verstuurd dan?

  Is dit klei ook tegen betaling gecontroleerd voordat het werd verstuurd, uit Su?

  Mag ik de pakbon zien? WTF😳??
  gemodereerd

 3. ai no miiii , klei is niet om te eten , maar zie wat je van klei kunt maken , zelfs hier in Suriname hebben leerlingen van de kunst academie mee geholpen om dit kunstwerk te maken om Anton de Kom te eren , echt mensen een pracht kunstwerk.
  maar jij ai no miiii ,houdt niet van kunstwerken , en ook niet van werken , jij houdt alleen maar van ——- , vul zelf maar in wat wij denken en het valt niet onder kunst
  gemodereerd

 4. Gemma , we zijn het volkomen met jou eens , Anton de Kom was ook een mens , en ieder mens heeft zijn nukken , en dat had Anton de Kom ook en hij gaf het zelf ook wel eens aan , deze tentoonstelling over Anton de Kom in het openlucht museum in Arnhem Nederland geeft aan dat Anton de Kom nooit vergeten wordt en dit prachtige kunstwerk zal dat bevestigen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.