‘Migranten in Nederland hard getroffen door corona’

12
Intensive Care

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Amsterdam UMC, naar de sterfte tijdens het eerste jaar van de coronapandemie in Nederland, blijkt dat mensen met een Marokkaanse, Turkse en Surinaamse migratieachtergrond het hardst zijn getroffen.

Ook mensen met een laag inkomen lopen aanzienlijk meer risico. Bij corona zijn overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten extra risicofactoren voor een fatale afloop. Zowel mensen met een laag inkomen als ouderen met een migratie-achtergrond leven vaak ongezonder, waardoor zij sowieso sneller overlijden, zegt een woordvoerder van het CBS tegen het Algemeen Dagblad.

Daarnaast lijken krappere behuizing en arbeidsomstandigheden een rol te spelen.

De eerste golf trof vooral Noord-Brabant en Limburg. In het begin van de tweede coronagolf overleden in de grote steden aanzienlijk meer mensen aan corona dan in de rest van het land. 23 procent van de overledenen in de vier grote steden had als doodsoorzaak Covid-19, tegenover 15 procent elders. Daar wonen meer mensen met lage inkomens en een migratie-achtergrond.

12 REACTIES

 1. de 3 opgenoemde groepen hebben zich ook niet echt gehouden aan de 1,5mtr en een mondkap en zitten altijd op elkaars lip
  dus ja dan zijn besmettingen ook groter
  gemodereerd

 2. Een logische verklaring lijkt dat door het ongezonde eetpatroon, de krappe behuizing en te weinig financiële middelen om genoeg groente, fruit, melk en noten te consumeren – en dat al jarenlang – de weerstand van deze mensen laag is geweest. Hierdoor heeft een op zich niet zo gevaarlijke virus hen toch dodelijk kunnen uitputten.
  Maar natuurlijk zal de regering er niet aan denken de armere mensen een groente-fruit-noten-zuivel abonnement tegen gereduceerde prijs te geven.
  gemodereerd

 3. Steevast aangegeven dat het slechts om een “griepje” gaat. De osodresies zouden baat hebben, dus………lekker niet.
  gemodereerd

 4. IK denk dat het meeste hindoestanen en creolen in Suriname hard is aangetroffen. In Suriname zijn er veel meer surinamers overleden dan de surinamers in Nederland,
  gemodereerd

 5. Van de Antilliaanse generatie na mij en tot ongv de millennium is bekend dat ze heel laat met snoepen zijn begonnen. Suiker kregen de kids niet te eten.

  Als ik globaal rondkijk, eten de 3 getroffen groepen verdomd veel suiker. Dat de taal, en onze huidskleur is het enigste verschil. Dit is MIJN observatie
  gemodereerd

 6. Dat heeft veel te maken met hun algemene gezondheidstoestand een cultuur. Er is veel meer obesitas en bijgevolg diabetes, hart en vaatziekten, ook al omdat deze groeien er gecorrigeerd voor zijn. Plus het schijnt “heel moeilijk” voor deze groepen te zijn om zich aan de regels te houden. Ziektes discrimineren niet, maar omstandigheden kunnen die wel bevorderen.
  gemodereerd

 7. ach ronald , jij kunt toch die mensen helpen daar als Rutte het niet doet , dus steek je handen uit de mouw en neem actie , maar jij houdt niet van werken , en je gekregen geld daar voor in te zetten zal je ook wel niet doen , en die migranten in Nederland hebben het vaak beter dan de gewone Nederlandse burger.
  ronald lees de reactie van A3 eens goed , dus ronald werk aan de winkel voor jou
  gemodereerd

 8. Wat een opmerkingen zeg. Zeker nooit bij Turkse of Marokkaanse mensen thuis geweest ve maaltijd (EN DAN MI NE BEDOEL WAN TROUWFEEST)

  Grote (en te mental groot dan na autoband groot) schalen fruit, noten, sla, veel zoete troep die ik niet lust, veel munt thee, die al ziet is, en nog suiker erbij. Turken eten veel citroenen, en druppelen in alles wat ze eten wel een beetje. Maar goed, je moet het meegemaakt hebben. Ons probleem is suiker. Dat moet wel een rol spelen.

  Ik krijg elke vrijdag een schaal gebakken vis die de Marokkaanse buurman koopt bij de moskee. Zij bakt, hij brengt😍
  gemodereerd

 9. Ai na miiii 30 maart 2022 Bij 08:26
  en wat doe jij dan
  Jij bukt? of verwen je hem dor wat van die zoete troep rond je mond te smeren, smnaakt dat beter
  mevrouw kraag partij zal in hun handen wrijven van genot, nog meer organen die ze kunnen claimen voor witmang.
  gemodereerd

 10. Verbaast mij niet. Migranten en papieren Nederlanders (Surinamers) komen atijd op de laatste plaats als het om goede dingen gaat. Ik kan de vele doden onder de Surinamers van het verzorgingstehuis Leeuwenhoek aan de Kruiskade Rotterdam, waaronder mijn goede vriend LEO nog steeds niet vergeten. En niet alleen Rotterdam, maar in heel Nederland zijn er vele migranten in bejaardentehuizen ten onrechte overleden. En dat had niks met die uitgebreide theoretische benadering, zoals hierboven uiteengezet, mee te maken. De migrantenzaak is niet belangrijk in Nederland en het verplegend of verzorgend personeel kreeg niet de juiste veiligheidsvoorzieningen, zoals kleding, quarantaineruimten, etc. . Als extra toelichting wil ik nog meegeven dat er ook nog arme witte Nederlanders zijn, die zich geen goede voeding kunnen permitteren.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.