Regering wil belangen Chinese gemeenschap behartigen middels werkgroep

19
Regering wil belangen Chinese gemeenschap behartigen middels werkgroep

President Santokhi heeft afgelopen donderdag voorzitter Ma Xingrui en leden van de Suriname Chinese Business Alliance ontvangen op het Kabinet van de President. Tijdens deze bijeenkomst zijn zaken zoals het verkrijgen van een verblijfsvergunning en de veiligheid van de leden van de Chinese gemeenschap in Suriname aan de orde gekomen.

Voorzitter Xingrui geeft aan dat het proces van het verkrijgen van een vergunning verbeterd kan worden, aangezien de taalbarrière een drempel vormt voor de Chinezen. Ook zal de veiligheid van Chinese winkeliers verzekerd moeten worden.

“De veiligheid van de gehele gemeenschap, in het bijzonder de Chinese gemeenschap, is de verantwoordelijkheid van de regering”, zegt president Santokhi. Daarom heeft hij voorgesteld een werkgroep in het leven te roepen die zich bezig zal houden met de inventarisatie van de problemen en knelpunten van de Chinese gemeenschap.

Deze problemen zullen in samenwerking met een werkgroep van het Korps Politie Suriname (KPS) worden aangepakt. Voor minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie kunnen problemen het best opgelost worden door te praten. De bewindsman acht het van belang om van gedachten te wisselen wanneer het gaat om het oplossen van problemen.

Omdat Chinese supermarkten gedurende een groot deel van de dag open zijn, is het moeilijk voor de werkende Chinezen om hun documenten in orde te maken. Verder is het zo dat de beschikkingen niet worden opgehaald. Er zijn heel wat tussenschakels die ervoor zorgen dat de context van de communicatie verloren gaat tijdens het proces. De taalbarrière zorgt er namelijk voor dat de communicatie met de Chinezen vertraagd wordt.

De werkgroep zou ervoor kunnen zorgen dat het proces vlotter gaat. Er moet eerst een machtiging tot kortverblijf zijn voordat er een verblijfsvergunning uitgegeven kan worden. Wat ook speelt, is dat heel wat bescheiden voor het aanvragen van een verblijfsvergunning onvolledig worden ingediend.

19 REACTIES

 1. De huidige mini ster van BIBIS van Suriname is zwakke minister en niet van het kaliber die Suriname naar grote hoogten kan brengen. Zie het resultaat wat hij tot nu toe voor Suriname gebracht heeft.

  Er moet echt iemand komen die van wanten weet en niet iemand die met poppenkast bezig is. Het gaat om de knikkers en het spel.

  albert ramdin wees nu eens eerlijk naar jezelf toe, hou de eer aan jezelf en wordt gewoon een adviseur van hem voor binnenlandse zaken. Buitenlandse Zaken is voor jouw een te grote onderbroek die je aan hebt en het glijdt doorlopend van je kontje.

  Z.E. president Chandrikapekash Santokhi zal nu heel snel moeten in zien dat je gewogen bent en te licht bevonden bent voor deze functie, d.w.z., je blijkt bent niet geschikt (goed genoeg te zijn). De tijd dringt en het gaat om het resultaat.
  gemodereerd

 2. Alweer het zoveelste bewijs dat ZE Santokhi alleen in het algemeen belang denkt om Suriname vooruit te brengen. Deze president moet het mogelijk maken om de hardwerkende Chinees bescherming te bieden. Het liefst moet het de Chinese ondernemer toegestaan worden om zichzelf tegen rovers te beschermen. Schiet ze naar hartelust als criminelen bij een overval geweld gebruiken. Maar ja dan wordt deze president door de Afro gemeenschap uitgemaakt voor racist . Dan moet het maar:
  gemodereerd

 3. Daarop zaten de Chinezen al te wachten. Commissie nummer 1010 voor belangenbehartiging van Chinezen. Het lijkt alsof de inwoners van Suriname geen Surinamers zijn, want zij worden op basis van etniciteit behandeld. Hiermee geeft je aan dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De hokjes politiek van de oude politieke garde neemt steeds meer vorm. Dat zijn voornamelijk de VHP voor de Hindoestanen, de NPS voor de creolen, de PL voor de javanen en de ABOP voor de binnenlandse bewoners. De rest van het volk krijgt aandacht middels commissies.
  gemodereerd

 4. Hahahaha 🤣🤣, in het belang van Suriname? Iedereen solliciteert voor die functie bij a sa go.

  Rijkdom zat, verenigen zich niet graag, houdt het liever in eigen kringen. Soortoe tegemoetkoming den abi fanodoe?

  Zo mooi dat het gewoon wordt benoemd ih artikel: hulp bij het in orde maken van documenten. Sneller Surinamer worden, om zo genoeg anderen te kunnen ronselen om op de juiste partij te stemmen.

  Dit komt me zo bekend voor. Wie deed dit ook, ‘vroeger’ in een ‘vorige’, tijd? Wie doet wie na? En wie zijnde echte jaP japies?

  WIE HET ANTW WEET WINT EEN PRIJS🥳

  Juist ja!
  gemodereerd

 5. Onder het mom van sociale ontwikkeling, zal de ‘werkgroep’ zeker uit die imf duku ‘betaald’ worden.

  Dat zal weer een €1 miljoen kosten.
  Hoeveel is nog over?

  Terwijl er teveel ambtenaren zijn, en de Surinaamse immigratiedienst, maar een Chinese afdeling hoeft te op te zetten, om dit ‘grote probleem’ op te lossen, den verzin wan tra foefoeroe sani san O kost zogenaamd omen monie, baka djeng. Geld dat elders besteed kan worden (VERBOUW ASHIANA EN RICHT HET OP EU NIVEAU IN, MEK DEN SMA GENIET FOE DENG LAATSTE OUDE DAGEN. WAAROM IS DIT ZO MOEILIJK TE REALISEREN?? DE STAAT HEEFT SLECHTS 1 BEJAARDEN TEHUIS, 1 MAAR😤)

  Die jeugdige en owroe foefoeroe mangs leren from the best.

  Kabinet list & bedrog o set eng

  Ik vreet niet van geen enkele Surinaamse kleur, dus mi naf 👅 no wan sma golo
  gemodereerd

 6. Deze Chinezen betalen dan niet genoeg voor de hand en spandiensten.

  Alleen domme en achterlijke mensen laten buitenlanders alle business overnemen in hun land.

  De eigen Surinaamse staatsburgers kunnen met moeite hun dure leningen van 25% rente aflossen bij de banken. Mede dankzij de tussenhandelaren die het hen onmogelijk maken om goedkoper te produceren. Met gevolg dat alle bezitting op de veiling komen te staan van de Surinaamse ondernemer.

  Zo heeft geen enkele Surinamer nog zin om te ondernemen, wetende dat je altijd benadeeld zal worden door je eigen landgenoten.

  Daarom dat buitenlanders alles overnemen. Straks is niks meer in Surinaamse handen. Dankzij de Surinamer ZELF.
  gemodereerd

 7. Ik denk dat het meer lijkt om kapitaalkrachtigen binnen te halen en straks gebruikt kan worden als verkiezingen sponsors!
  gemodereerd

 8. De Chinezen hun veiligheid??? Sang du mi lekie sranan man??? Is mijn veiligheid niet belangrijk???
  Sur eerst dan de rest.
  gemodereerd

 9. waarom moeten die chinezen voorgetrokken worden , ddb heeft half Suriname al weggegeven aan de chinezen , en president gaat u nu de andere helft aan de chinezen geven , nou dan zijn wij volgend jaar allemaal chinezen , wang snee wang en hoelang is een chinees ?
  gemodereerd

 10. Passant , dat wat jij zegt hebben wij gisterenavond ook al gezegd , echt minister van bibis ramdin is ongeschikt en moet vervangen worden , hij zit ook schurkenstaten te paaien
  gemodereerd

 11. chinezen vernietigen onze bos en nu gaat de politiek hun een handje helpen
  sari tori voor suriname.
  de politiek verkoopt suriname aan de chinezen, ze doen niks voor eigen burgers elke week lees je hier verkrachtingen ,roven ,moorden,doden,overstromingen armoe, leed onder de bevolking.
  je leven in suriname is niet zeker , 1 grote boevenbende er moet een nieuwe wind gaan waaien in su zo kan dit niet meer.
  gemodereerd

 12. @Passant, weet jij over wie jij praat? Als de heer Albert Ramdin geen kaliber heeft, waarom solliciteer je niet naar zijn functie? De heer Ramdin is ook Assitant Secretaris-Generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) geweest om deze functie te bekleden als een Surinamer mag je trots op zijn. Hij heeft nauw samengewerkt met de heer Kofi Anan, ik hoef geen uitleg meer te geven. Geen enkele Surinamers heeft op de wereldranglijst zo hoog gescoord dus jij mag nu met lage kaliber IQ minder 60 met knikkers spelen. Voor een land als Suriname nog eens 3 kwart miljoen mensen heeft de heer Ramdin voor ver geschopt. Ik weet dat vele Surinamers jaloers zullen zijn op hem, jij bent al 1 en vele zullen jouw als snugger volgen.
  Ik geef jou een advies, ga eerst op onderzoek voordat je iemand kleineert.
  Wees trots dat Suriname nu iemand heeft met hoge KALIBER IQ die vele talen kan spreken en vooral heel goed Engels en ook kennis heeft over andere landen.
  gemodereerd

 13. Anita , wij gaan niemand kleineren , maar als die ramdin zijn functie niet goed kan uitoefenen ,dan moet hij zelf opstappen , en weet jij dat vele met een hoog IQ in een gekkenhuis zitten en ook velen hebben de hand aan zich zelf gelegd , neen hoor ramdin heeft geen hoog IQ , hij haalt alles door elkaar en als hij wil dat Suriname weer een goede democratie moet worden , dan ga je niet met dictatorsstaten onderhandelen , laat die ramdin maar naar die landen gaan want van democratie weet hij geen bal van , misschien ontvangen ze hem daar met open armen.
  gemodereerd

 14. Watje, je bent net als een papegaai. Bij jou gaat het om hetzelfde steeds herhalen en op alles reageren zonder die kleine hersenen van jou je gebruiken.

  PS: Ramdin is samen met Achaibersing de enige redelijk goed functioneren ministers binnen de huidige regering van Suriname. De rest functioneert benedenmaats en sommigen, vooral de ABOB ministers helemaal niet. Vandaar die honderden commissies die Chan in het leven roept.
  gemodereerd

 15. @Eigen+mening, ik denk dat vele Surinamers meer mensen in de politiek wilt hebben die hun school diploma onder tafel gekocht hebben. De domme Surinamers kunnen niet hebben als iemand slimmer is dan ikzelf (ongeacht speelt ras ook een rol), toen bij de vorige regering de leider een creool is en de VP een Hindoestaans wel goed geschoold dan hoorde je geen geklaagd. Omdat daarboven is een creool de hoofd. Ook bij nu de huidige VP en Bordo, je hoort bijna niets negatief, zou een Hindoestaans dit doen dan hoor je steeds geklaagd, bij de heren Ramdin en Aichaibersing. De huidige VP heeft z’n bachelor behaald in een paar jaar, hij kan niet een goed Nederlands en Engels communiceren enige taal wat hij kan spreken is boslandscreools waar weinige begrijpen en kunnen spreken. Met geld kan je alles kopen, maar stel hersens niet want je blijft dom, VP en de directeur van NIS.

  Deze heren worden rijk, maar ze denken niet in het belang Suriname. Wat eigenlijk tot de staat behoorde is in eigendom gekomen bij hun en hoe dan? Ook als je goed geschoold was had je het land niet vervuild, dan hadden de hersens wel gekraakt, dan ging je wel wikken en wegen op een betere manier om goud te winnen.

  1. Het land wordt vernietigd door kwik, geen vis kunnen gebruiken om te consumeren, geen groenten kunnen planten bodemvervuiling is te hoog, water is zwaar vervuild.
  Voor dat de grond hersteld is duurt zeker meer dan 100 jr.

  2. Kappen vh oerwoud, waarbij Suriname hoog in de lijst staat met mooiste beste oerwoud van de wereld. Volgens klopt dit niet want Suriname heeft alleen maar vernietigers wonen geen vooruit streefde mensen. Misshien 2 op 10.

  3. Er worden grote kuilen opgegraven om goud te winnen die laten ze open. Daar in buurt zijn bewoners kampen waar kinderen buiten spelen. Onopgelet speelt een peuter buiten en valt in een van kuilen die vol is met water. Wat dan?

  4. De lonen van de werknemers zijn zo laag

  5. Bewoners in het gebied kunnen daar niet overleven, alles is vergiftigd.

  Als regering moet een onderzoek komen, hoe ze aan lappen grond zijn gekomen en wie heeft ze vergunning geven om goud te overwinnen en tot wanneer? Wilt niet zeggen dat alleen bepaalde mensen rijk wordt. Dee winsten moeten verdeeld worden tussen eigenaar 25% werknemers 25% en Staat 50%. De Staatskas wordt gevuld om betere voorziening te hebben voor alle Surinamers, betere gezondheid zorg, betere AOW en kinderbijslag tot met 2 kind, heb je meer kinderen zijn alle kosten voor jullie. En het goud mag alleen door de Staatsbank verkocht worden. Bij alle winsten van goud moet belasting betaald worden om de Staatskas te spekken. Wij als Surinamers kennen eigenlijk niet wat belasting betalen is. Anders blijft Suriname een arm land. Ondanks Suriname erg Rijk is aan grondstoffen, goud, bauxiet, olie marmer en graniet en ook is de aarde van Suriname erg vruchtbaar alleen weten ze Niet goed te benutten.

  Ik was op vakantie in Nederland in de tropische winkel zie je, kousenband, Boulange, Guave, Roodborstje etc uit Dominicaanse Rep. komen. Werd gezegd, Surinamers zijn hardhorend omdat ze blijven pesticiden gebruiken wat niet toegestaan is in EU. Hoe dat dat Dominicaanse Rep wel aan de regels EU kan houden en Suriname niet en beide landen komen uit Zuid Amerika en wie snijdt in zijn eigen vinger de domme Suriname.

  Ook moet de Staat op tv ons Surinamers bewuster maken over kwik, pesticiden en onderhoud van ons mooi Suriname. Heb je grofvuil bel de milieu dienst op. Ze worden opgehaald of breng zelf, elk district heeft eigen deponneert afdeling.
  Heb je een sloop auto brengt dit naar een erkend autosloopbedrijf waarbij ze een bewijs geven dat uw auto is naar de sloop en ook afgemeld bij afdeling kenteken. Is uw auto toch gesloopt door niet erkende bedrijf krijg beide partijen zware boete gelegd. De erkende bedrijf moet aangesloten zijn bij ministerie Ruimtelijke Ordening en Milieu.
  gemodereerd

 16. Echte banen en functies zijn die in de EU, daar moet je kennis, ervaring en goed gedrag hebben en kapitaal verdienen en de belangen van de EU veilig stellen.
  gemodereerd

 17. Taalbarrière is niet alleen de drempel voor chinezen, maar voor alle buitenlanders die geen nederlands machtig zijn. De regering kan hoog uit de documenten in het engels(internationaal erkende taal) omzetten. Wat willen de chinezen nog meer dat Suriname voor hun moeten doen; documenten in het chinees omzetten? Of chinees als vooertaal van Suriname gebruiken?

  Zal de chinese regering ook zo lief zijn om de Surinamers die in china zijn te accomoderen zoals Suriname het nu doen? Gaan ze hun documenten in het nederlands voor ons omzetten?

  Ook wordt er telkens aangehaald dat de chinese winkeliers geen tijd hebben om dit te doen en dat te doen, verwachten zij dat de zaken tot hun deuren worden gedaan? Als zij het nodig hebben, moeten ze tijd maken. Wie heeft nou tijd tegenwoordig……..
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.