woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGrote partij zonnebloem spijsolie in beslag genomen door controle dienst

Grote partij zonnebloem spijsolie in beslag genomen door controle dienst

-

Does Travel - naar Suriname

Momenteel heerst er vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een schaarste aan zonnebloemolie, vanwege het feit dat Oekraïne één van de grootste producenten is van zonnebloemolie. De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) in Suriname, heeft daarom diverse controles uitgevoerd.

Daarbij zijn op 24 maart 2022 ruim 600 dozen zonnebloem spijsolie van het merk Prima in beslag genomen bij importeur H.J. de Vries aan de Indira Gandhiweg. In een doos zijn er 12 flessen van 900 milliliter. De 7200 flessen zonnebloem spijsolie waren in het magazijn opgeslagen en werden niet ten verkoop aangeboden aan de kleinhandel. Bij Subisco International N.V. zijn er ook ruim 230 dozen soja-olie aangetroffen.

De ECD medewerkers hebben ook controle werkzaamheden uitgevoerd bij een winkel aan de Sir Winston Churchillweg in het district Para. Hier zijn er 110 dozen, ruim 1542 flessen zonnebloem spijsolie in beslag genomen. Het gaat om de merken King’s Garden, Yonea, Kernel, Familiar, J Bian en Unoli. De dozen zijn in beslag genomen en worden verbeurd verklaard.

Verder zijn er controlewerkzaamheden uitgevoerd in het district Wanica. Bij supermarkt Hua Du is er onderzoek verricht inzake hamsteren. De ECD-medewerkers hebben op de winkelschappen geen spijsolie aangetroffen. Bij nader onderzoek is er een kleine hoeveelheid zonnebloemolie aangetroffen in de bakkerij. De eigenaar heeft na opdracht van de onderzoeksambtenaar een deel hiervan op de winkelschappen geplaatst. De winkelier is gewaarschuwd om niet te hamsteren, omdat dit verboden is. Dit is vastgelegd in het Decreet tegengaan van hamsteren (S.B. 1986 no. 57).

De ECD is bevoegd om de gehamsterde goederen in beslag te nemen. Hiervoor kan er een boete worden opgelegd en de economische activiteiten van de onderneming kunnen worden stopgezet. Verder kan de ondernemer ook het risico lopen om een gevangenisstraf (ten hoogste 4 jaar bij niet opzettelijk; ten hoogste 6 jaar bij opzettelijk) uit te zitten. Het ministerie van EZ doet een dringend beroep op de ondernemers om niet te hamsteren en schaarste te creëren. Indien dat geschiedt zal het ministerie harder optreden.

Naast de grote partij zonnebloemolie zijn er ook smokkel sigaretten in beslag genomen bij Ashna supermarkt te Lelydorp. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.

Klachten of tips over hamsteren kunnen anoniem worden doorgegeven via +5978530915 of 1940

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
  1. Het wordt erger wanneer de consument gaat hamsteren ! De armen die geen geld hebben om te hamsteren zullen nog harder getroffen !
    Om dat hamstergedrag van de consument aan te pakken is het soms wel nodig om maatregelen te treffen.

    ECD,
    houd ook het consumentengedrag in de gaten en onder controle !

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  2. “…
    Binda zegt dat het hem doet denken aan de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen onder andere toiletpapier werd gehamsterd. Als een product schaars wordt, zal dat duurder worden verkocht.
    …” (Starnieuws)

    Binda heeft in deze gelijk.
    Er moet een betere communicatie en samenwerking komen tussen EZOTi / ECD en de detailhandel.
    Het is ook een taak van de detailhandel om het gedrag van de consument en hun ervaringen duidelijk aan te geven !

    Willen wij tweezijdige kwaliteitsverbetering dan is tweezijdige communicatie van wederzijds belang !

    Samen werken wij aan een beter Suriname.
    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    gemodereerd
  3. Sinds wanneer zijn Surinamers Zonnebloemolie gaan gebruiken. Surinamers zijn toch gek op Soja – en Kokosolie.
    Raar, volgens mij verandert onze behoefte overeenkonstig de schaarste van het artikel.
    Hoe schaarse het artikel, hoe groter de behoefte daarnaar.
    In Ukraine is de behoefte naar blikjeswaren groot omdat de mensen geen gas en Electra hebben om te koken. In Suriname is er veel hout dus de behoefte ernaar zou kunnen ontstaan vanwege de lange houdbaarheid van deze producten. Ook een advies richting de commissie die strategische plannen rondom een oorlogssituatie moeten ontwikkelen.


    gemodereerd
  4. Check de namen van de supermarkten en importeurs. Dit zijn de zgn elite mensen die vaak andere Surinamers voor lui en crimineelgedrag uitschelden.
    Wat voor gedrag of mentaliteit is dit dan mnr De Vries en soortgenoten?.
    Disi ooktu na fufuru!!.
    En juist van de arme mensen.
    De rijken kopen olijfolie etc!


    gemodereerd
  5. dus als eigenaar van iets mag je zelf niet bepalen hoe je het verkoopt?
    de ECD moet de prijs checken en niet het aantal
    zodra de winkelier de prijs niet kan verhogen, heeft het opslaan geen zin.
    Hoeveel de winkelier er aanbiedt is zijn zaak en niet die van ECD.
    En met het berbeurd verklaren weten we met deze regering wel weer hoe het afloopt
    verdelen onder friends en familie en de rest komt gewoon weer duur in de winkel ten bate van de opvreterige regering
    Wat gaat de ECD nu precies doen met de verbeurd verklaarde olie?
    Want dat ga je nergens lezen


    gemodereerd
  6. @kwakoe van helena christina ….onder welke steen woon je??? Kon van onder die steen vandaan hoor……Surinamers gebruiken al tig jaren zonnebloemolie


    gemodereerd
  7. Oorlog in Ukraine, gevolg: gedoe met zonnebloemolie
    uit dat land. Echter, waarom wordt de prijs van zonnebloemolie uit Argentinië verhoogd. Trouwens, waarom niet importeren uit Argentinië als zulks niet mogelijk is vanuit Ukraine? Is de olie uit Ukraine van betere kwaliteit?


    gemodereerd
  8. ECD is vrijpostig.
    Als importeur moet ik grote hoeveeheden hebben en als ik ze wil verkopen is het mijn zaak.
    Zolang ik de vastgestelde prijs aanhou bij VERkoop.
    Dus volgens die koeien van ECD mag ik niet doen met MIJN ingekochte waar wat ik wil.
    Dus ik mag maar bv 1 doos olie hebben in mn magazijn.
    Dit gebeurt er wanneer er mensen op ministeries moeten worden geaccomodeerd en de scholing/training ontbreekt en men gaat power-trippen .
    Dan kom je tot zulke besluiten.
    We kennen het verhaal nog van het toiletpapier waar er geen vervaldatum op stond en in beslag was genomen.
    En het “vernietigen” van “vervallen” chemicalien door een BO die alles maar in de natuur op een hoop gooide en een chemical bomb maakte.


    gemodereerd
  9. Binda heeft ongelijk, corruptie bestrijden en zeker de namen publiek vrij geven.
    WOB = Wet Openbaarheid van bestuur.
    Gewoon binnen de grenzen van het wet kenbaar maken, wie valse handels partners zijn, volksvlakkrij misleidend bezig zijn.
    BINDA MOET OPSTAPPEN, HIJ PROMOOT DE CORRUPTIE IN DE HAND.


    gemodereerd
  10. 80-87 gulden een fles zonnebloem olie. Je 💩’f tek eng.

    Hoe kun je tevreden zijn met een 750 gulden schoonmaak salaris? Waarom klust men niet bij, en dan mi ne bedoel eten, sap en zuurgoed verkopen. Dat doet iedereen al.

    Eeuwig oen ab omen gron, en familie boedel rommel. Ego opzij zetten, bij elkaar komen en een recreatiegebied of oord creëren. Alles goed op papier laten vastleggen. Make money.

    Wordt expert van je omgeving en geef tours, aan scholen bijv., het bedrijfsleven.
    Begin kleinschalig en eenvoudig en ga hierna richting glamping ::luxe camperen)::.

    Maak een vijver, kweek vis. Start klein. Groei. Opo wan ekte visie restaurant. Pe in Su dat de?? En dan me bedoel, je komt binnen je kijkt in aquarium, geeft aan wat je wil en het wordt voor je gemaakt. Of je loopt naar buiten, vangt een vis in de restaurant vijver, en het wordt voor je klaargemaakt. Los of all inclusive te krijgen, voor een redelijke prijs, want oen lobi overdrijf. Ef oen tek mi idee, oen pai mi jere🙄.

    Na den model dies Sranan moes abi. Niveau.
    Mi weri foe oenoe jere.


    gemodereerd
  11. Groothandelaren en tussenhandelaren hebben schijt aan productie. De enige motivatie is zo veel mogelijk winst behalen.

    De weinige productie die er is in het land wordt al kapotgemaakt door toedoen van de tussenhandelaren.
    Straks is de import van producten niet 80% maar 90 tot 100%.
    Want de kleine producenten kunnen hun leningen niet aflossen en al hun bezittingen moeten op de veiling.

    Die geldwolven denken niet aan landsbelang, want dat kennen ze niet. Het enige belang is EIGENbelang. Zo maak je alles kapot in een land. Net als hoe een nest met houtluizen alles kapotvreet. Die kattensnorhoutluis gaat zelfs door steen en beton heen. Dat zijn deze gasten, echte kattensnorhoutluizen.


    gemodereerd
  12. Olie opslaan mek bijna einddatum nader, plak tra datum na eng tapu, en alsnog verkopen tegen huidige prijs, terwijl het ingekocht is tegen prijs van 2-3 jaren terug.

    Oen gebruik a diri cocosolie jere, veel gezonder en mek den import bedrijf fierie tak oen no ab deng fanodoe. Mek den tang anga den 5 jaar oude vervuilde opslag olie. E gi sma siki leki K. Vervuilde rommel uit India, en China. Goedkoopste troep uit Caribisch gebied deng regering lobi bai, zodat ze lekker dik kunnen afschalen. Zelden iets van hoge kwaliteit.

    Zorg dat je maar eens is zoveel tijd olie nodig hebt. Investeer in een goede heteluchtoven, dan a kba. Zorg dat je een steenoven buiten hebt, die altijd aan staat, als back up.

    Als je toch eten wil verkopen, zorg dat je simpele aarde kruiken maakt waarin je eten zet zodat het kan slow roasten in de steenoven, net een tajine. Da je ser a njang incl 🏺, je mek den pai extra gi a kruik, breng je het heel terug je kies i extra baka.

    Na omen studie kba. Jullie slapen daar boi. Dannnggg


    gemodereerd
  13. Suriname is voldoende rijk aan grondstoffen om eigen spijsolie te produceren. Wij moeten af van de koloniale erfenis om te importeren in plaats van zelf produceren!!


    gemodereerd
  14. Eens met @Rosersa

    Dit is schandelijk gedrag vd ondernemers.
    Het ECD heeft puik werk verricht en terecht. Waarom hou je de goederen in je magazijn terwijl er een schaarste is. Alleen maar om de prijs op te drijven.
    Verkoop één per klant, doen ze hier ook.


    gemodereerd
  15. Ik weet niet beter dan dat de Zonnebloemolie uit Brazilië en Argentinië komt. Waarschijnlijk komt de grondstof wel uit de Oekraïne en daardoor reden om de prijs te verhogen. Een oorlog maakt de uitzonderingen mogelijk.


    gemodereerd
  16. Maar misschien wilden ze het verschepen naar Europa.
    Want daar is het nu toch goud waard.
    Zoveel dozen olie, daar krijg je nu heel veel euro’s voor.🤔


    gemodereerd
  17. Moen. Ik woon al 40 jaar niet meer in Suriname, dus weet ik niet wat de kleine veranderingen in Suriname zijn geweest en ik denk dat jij nu weet welke richting ik zal opgaan met mijn verdere reactie. Soja, zonnebloem, olijven (sipaliwinisavanne)en mais (karoe) groeien in Suriname. Waarom maken wij geen soja-, zonnebloem-, mais en olijfolie? Zijn wij te lui, hebben we geen kapitaal om dat te doen of hebben wij zoveel last van het “laten-halen”syndroom of zijn we bang dat al deze bedrijven ook kapot gemaakt zullen worden, zoals onze palmolie-industrie.
    Zeker is dat de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Ukraine de Surinamers positief zal veranderen. Het is nu voor de Surinamers buigen of barsten. Zorg voortaan voor genoeg voorraden om de krapte tijdens een periode van oorlog te overbruggen. Jullie hebben niets van de 2e wereldoorlog geleerd of zijn jullie die periode vergeten?


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES