Expertise team strategische overheidscommunicatie geformaliseerd in Suriname

2
Expertise team strategische overheidscommunicatie geformaliseerd in Suriname
Leden van het expertise team strategische overheidscommunicatie.

Vrijdag is het expertise team strategische overheidscommunicatie geformaliseerd in Suriname. Communicatie vakprofessionals in Suriname en Nederland hebben zich verenigd om de bewustwording op het gebied van overheidscommunicatie te bewerkstelligen. De rol van overheidscommunicatie is cruciaal voor het inzichtelijk maken van de overheidssystemen en het genereren van goed en behoorlijk bestuur.

De aanleiding voor de samenbundeling is een recentelijk gehouden webinar “Hoe overwint overheidscommunicatie de uitdagingen in Suriname”. Tijdens dit webinar zijn de eisen voor overheidscommunicatie uitvoerig besproken en is er gekeken naar de invloed van overheidscommunicatie op het democratisch gevoel van de burgers in ons land.

Het nationaal platform voor Communicatie & Public Relations (CCPR), die dit webinar in februari organiseerde, en sinds 2015 aan de weg timmert om kennisuitwisseling op het gebied van communicatie te stimuleren, heeft het initiatief genomen om samen met vakprofessionals een noemenswaardige bijdrage te leveren op het gebied van overheidscommunicatie. Tijdens de communicatie congressen, en andere activiteiten, is de rol van overheidscommunicatie steeds belicht, om meer kennis te verstrekken en de invloed van overheidscommunicatie bespreekbaar te maken.

Gezien de uitdagingen in ons land, die nog eens vermeerderd zijn door de Covid-19 pandemie, is de rol van overheidscommunicatie indringender geworden. Het expertise team zal zich inzetten voor het bewerkstelligen van bewustwording op het gebied van strategische overheidscommunicatie in Suriname door kennisuitwisseling trajecten te ontwikkelen. De inzet van adequate strategische overheidscommunicatie bevordert namelijk de legitimiteit van de overheid. Zij stimuleert transparante communicatie bij een democratisch bestuur en wordt ingezet om burgers positief te beïnvloeden in hun denken en handelen.

Het expertise team bestaat uit de volgende personen: Voorzitter Angela van der Kooye (Suriname), Ondervoorzitter Shahied Badoella (Nederland), Kenneth Muringen (Suriname), Karin Refos (Suriname) en Marc Sprenger (Suriname), Vakprofessionals die elk een trackrecord hebben voor het professionaliseren van communicatie in organisaties en overheden op nationaal en internationaal niveau. Het expertise team zal een werkarm, klankbordgroep, formaliseren om in contact te zijn met alle gelederen uit de Surinaamse samenleving. De leden van de klankbordgroep zullen diverse groepen vertegenwoordigen.

“De rol van de overheid is meer dan alleen voorlichting verstrekken. Een brug maken met de burger door dialoog, inspraak en het nastreven van de gestelde doelen is een belangrijke pilaar voor adequate en transparante overheidscommunicatie”, zegt Angela van der Kooye, voorzitter van het expertise team strategische overheidscommunicatie. Initieel wordt er via de overheid voorlichting gegeven aan de burgers over regels, wetten en voorzieningen. Overheidscommunicatie is niet van de overheid, maar van iedereen. De expert leden zijn voor twee jaren aangesteld.

2 REACTIES

 1. ‘De rol van de overheid is meer dan alleen voorlichting verstrekken. Een brug maken met de burger door dialoog, inspraak en het nastreven van de gestelde doelen is een belangrijke pilaar voor adequate en transparante overheidscommunicatie’

  Wij hebben niets anders gemerkt, het afgelopen jaar. Het volk is de afgelopen 2 jaar straal genegeerd, met slechts handvaten zoals, ‘ga werken’. Dit is goed advies. Maar hoe start je dit zonder een gedegen opleiding, sturing en een soort financiële compensatie, tot dit op eigen houtje verdiend kan worden?

  De rekeningen lopen door. Niet iedereen heeft hulp van familie en omgeving.
  En nu zijn we helaas terug bij af. Zij en wij😕
  gemodereerd

 2. Om aan te geven hoe deze regering communiceerd is het ook handig om aan te geven hoe vorige regeringen sinds de onafhankelijkheid communiceerden !

  Welke communicatiemiddelen, hoe frequent, met welke groepen, in welke talen, op welke niveaus communiceerd deze regering en welk en hoeveel informatie deelt deze regering ?

  Communicatie kan beter maar volgens mij is er al een behoorlijke verbetering vergeleken met de vorige regeringen.

  Verder is het ook heel belangrijk om te weten of de informatie / boodschap ook begrepen wordt !
  Wil het volk begrijpen wat er gecommuniceerd wordt of wil het volk alleen begrijpen wat het wil horen ?

  Een communicatiefout hoeft niet alleen bij de zender te zijn maar kan dus ook bij de ontvanger zijn !

  Het probleem in Suriname is dat de Surinamer eerder Mofo koranti volgt en zeer gevoelig is voor sensatie en roddels met als gevolg dat de Surinamer graag “aanneemt / ervan uitgaat” hoe iets is en altijd komt met “ik dacht dit of ik dacht dat”.

  Een Surinamer heeft minimaal 3 herhalingen nodig:
  1. Na de aankondiging (de Surinamer is een headline-lezer en leest in eerste instantie nooit verder)
  2. Na de gegeven informatie
  3. Na de uitleg
  En dan is het nog maar de vraag of de Surinamer het begrepen heeft, want vaak genoeg heeft de Surinamer nog veel meer herhalingen nodig voordat het kwartje bij hem valt.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.