13 miljoen euro van EU voor duurzaam bosbeheer in Suriname

14
13 miljoen euro van EU voor duurzaam bosbeheer in Suriname

De Europese Unie stelt 13 miljoen euro beschikbaar ter ondersteuning van investeringen in duurzaam bosbeheer. Het gaat om een schenking voor een meerjarenprogramma dat loopt tot 2027. Dat bleek op dinsdag 22 maart tijdens een gesprek tussen een Surinaamse regeringsdelegatie onder leiding van Minister Armand Achaibersing en een EU-delegatie onder leiding van ambassadeur Fernando Ponz Cantó.

Als een van de weinige landen in de regio komt Suriname in aanmerking voor een eigen meerjaren steunprogramma, het Multi Annual Indicative Programme (MIP) van de Europese Unie.

De hoofdcomponenten van dit MIP-programma zijn:

1. het verbeteren van de levensstandaard van dorpsgemeenschappen middels het bieden van o.a. technische ondersteuning voor duurzame ontwikkeling van de houtsector alsook voor de niet-hout bosproducten (NTFP);

2. hervormingen ter verbetering van een verantwoord bosbeheer, en

3. het beschermen en herstellen van het mangrovebos.

Er wordt veel aandacht gegeven aan capaciteitsversterking van alle betrokken actoren.

De uitvoering van het programma ligt in handen van de ministeries van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) en van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM). De ministers Bronto Somohardjo (GBB ad interim) en Silvano Tjong Ahin waren daarom eveneens aanwezig tijdens het gesprek. Het ministerie van Financiën en Planning coördineert.

De ontmoeting werd door partijen benut om ook andere belangrijke ontwikkelingen te bespreken. Suriname verschafte inzicht in de voortgang tot macro economisch herstel en de samenwerking met het IMF. De EU gaf uitleg over de post Cotonou samenwerking en de nieuwe faciliteiten die beschikbaar zijn voor de Caribische landen.

De EU is een belangrijke ontwikkelingspartner, die sinds 2003 bijkans Euro 100 miljoen via EU-programma’s beschikbaar stelde, voor investeringen, hoofdzakelijk in de transport- en de agrarische sector.

14 REACTIES

 1. Het geld gaat in de zakken van xe criminele
  regering verdwijnen wie houdt wie voor de gek het binnenland word nog steeds vernietigd door brunswijk en consorten
  inclusief de Chinezen en de regering doet grettig mee aan dit crimineel gedrag.
  gemodereerd

 2. ” …
  De hoofdcomponenten van dit MIP-programma zijn:

  1. het verbeteren van de levensstandaard van dorpsgemeenschappen middels het bieden van o.a. technische ondersteuning voor duurzame ontwikkeling van de houtsector alsook voor de niet-hout bosproducten (NTFP);

  2. hervormingen ter verbetering van een verantwoord bosbeheer, en

  3. het beschermen en herstellen van het mangrovebos.
  …”

  Laat dit duidelijk zijn !
  Die 13 miljoen Euro is niet voor aardappelen en uien en ook niet voor zonnebloemolie.

  Aangezien deze regering declaraties niet blindelings uitbetaald maar pas na gedegen controle, is de kans groter dat het bedrag wordt besteed waarvoor het dient.

  ” …
  Als een van de weinige landen in de regio komt Suriname in aanmerking voor een eigen meerjaren steunprogramma, het Multi Annual Indicative Programme (MIP) van de Europese Unie.
  …”
  Dit kan gezien worden als een compliment naar team Achaibarsing. Er is dus òòk hier weer meer vertrouwen !

  Tja go. Set kong !

  We krijgen een mooi land terug.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 3. Lief en al, maar toch vreemd. Suriname hoort niet bij de EU. Is de voorwaarde dat eu vertegenwoordigers dit gaan monitoren?

  Gaan ze soms camera’s hangen in de jungle, om te kijken nd vliegtuigen die er landen, excuus ik bedoel vh monitoren van flora en fauna? 🤫

  What’s going on👀
  gemodereerd

 4. Ohhhh, daarom ging dat vliegtuig met ‘medicamenten’ naar het binnenland. ::kijk ze werken, ze werken::Dat zal zeker €4miljoen hebben gekocht. Nu is er nog maar €9mil over..

  Zoals ik al eerder aangaf, dies na lek a diri stratie, alleen LIJKT deze manier van aanpak socialer, maar dat is een ::slecht uitgevoerde:: façade
  gemodereerd

 5. De EU stelt jaarlijks fondsen beschikbaar ten behoeve van duurzame projecten. Iedereen mag hier gebruik v maken.
  Kwestie van goed lobbywerk en haalbare voorstellen.

  Handig als de minister van ‘Ruimtelijke ordening en milieu’ het voortouw neemt. Het gaat immers om duurzaamheid. Uiteraard heeft de minister v financiën een strakke controle over de financiën.

  Top 👍
  gemodereerd

 6. Zich neutraal opstellen schijnt voor sommigen op dit forum een enorm probleem te zijn. Ze hanteren de gedachte : voor of tegen de regering. Men keurt alles af en de (nutteloze) kritieken zijn vaak niet mals. Kritiek leveren omwille van kritiek legt geen zoden aan de dijk. Maar ja, als je een negatieve inborst hebt wordt het moeilijk om zaken objectief te benaderen.
  Wie is het prototype van negatieve postings op dit forum. Wie het weet, zeg het maar.
  gemodereerd

 7. Bij de EU zijn ze niet gek en goed van vertrouwen, die controleren waar het geld blijft en aan wordt besteed. Ook geven ze het niet in een keer, maar aan voorgestelde projecten.
  gemodereerd

 8. @broeia. inderdaad . je wordt er zo moe van. het is ook nooit goed. ontevreden mensjes
  gemodereerd

 9. ach ai no miiii , jij woont toch in Nederland en die is toch ook lid van de Europese Unie , maar jij begrijpt er niets van en daarom lul jij maar wat vanuit de bijlmer , dat mega bedrag wat jij noemt 4 miljoen Euro zijn de medicamenten gekocht en vervoerd naar het binnenland van Suriname , man jij lult een uur in de wind , de 13 miljoen van de Europese Unie is bestemd voor duurzaam bosbeheer , en een groot gedeelte moet besteed worden om de mangrove bossen weer te herstellen , ja jou baasje had ervoor gezorgd dat veel mangrovebossen verwijderd mogen worden zodat zijn vrienden daar konden bouwen dicht bij de Atlantische Oceaan , gelukkig is er op tijd ingegrepen dat de bouw niet door ging , maar wel is er heel veel mangrove bos verwijderd , gelukkig zijn er al vrijwilligers bezig daar om het mangrovebos te herstellen , en nu er geld van de Europese Unie beschikbaar komt zal het proces van het herstellen van het mangrovebos voor onze kust versnellen.
  en ai no miiiiii , weet jij wel wat een mangrovebos is en wat voor nut dit mangrovebos is , we denken niet , zoek dat maar eens op
  gemodereerd

 10. ze kappen al die bomen bouta heeft het al verkocht aan de chinezen dan wat gaan ze met het geld van de eu doen de surinaamse burgers worden keihard besodemietert ze kappen alles en maken er een grote bende van de trucks uit west suriname rijden op en af .
  vernietiegen de wegen voor de burgers.
  stand up and fight for our suriname.
  gemodereerd

 11. neutraal opstellen?
  waarom dan?
  deze en de vorige regering vreten het land alleen maar leeg en kaal

  die sinds 2003 bijkans Euro 100 miljoen via EU-programma’s beschikbaar stelde, voor investeringen, hoofdzakelijk in de transport- en de agrarische sector.
  en wat is er gebeurd sindsdien?
  totaal niets
  heeft niets met een negatieve inborst te maken, maar meer met de realiteit

  kijk naar die para express, altijd positief over deze vhp regering
  terwijl die nog niets deugelijks gepresteerd heeft
  ja ze krijgen weer geld, al eerder gebeurd, en al eerder niets mee gedaan
  als er ooit iets positiefs uitkomt voor suriname is het vanwege de onderkant van de bevolking want de bovenkant blijft maar vreten als een plaag sprinkhanen
  gemodereerd

 12. Dit is dweilen met de kraan open en dat weet iedereen.

  Kijk maar wat de desastreuse effecten zijn van de goudmijn sector in Zuid-Afrika. Hele gebieden grond en lucht zijn vergiftigd. Het water is ondrinkbaar. Mensen en dieren krijgen allerlei soorten kanker en andere ziektes.

  De goudkoorts gaat alleen maar erger worden. De wereldwijde goudmijnsector weet dat er nog een 10-voud aan grote goudmijnen in Suriname kan staan.
  gemodereerd

 13. dikkedeur en die hongkongfree , hallo het gaat over dat de Europese Unie 13 miljoen beschikbaar stelt aan bosbeheer en vooral om de mangrove bossen te herstellen die ddb vernietigd heeft , dus dit geld is niet voor goudwinning of tegen goudwinning , maar dat komt nog uit een andere pot van de Europese Unie , maar dat geld krijgen ze pas als alle illegale goudwinningen zijn verwijderd en de legale goudbedrijven zich aan de milieu regels houden
  gemodereerd

 14. Bhawahahaahahaa ‘Bijlmer’, en niet Den Haag? @wat, Ik voel me gevleid dat je dat denkt. No echt. Hopelijk heb je er niet al te lang wakker van gelegen, want het is echt een goeie comeback, dat stop woordje van je. Doe eens origineel, verzin wat anders. Je lult in een kringetje. Je wan voer a gesprek anga mi nomo nomo, maar je krijgt weinig aandacht he. Hier heb je een beetje, kun je ff verder.

  Het is toch wat, als je het over ‘negativiteit’ hebt, en in die post exact het zelfde doet. ::negatieve benadering::

  U zegt? Ik zeg, lezen is een keuze, den witmang kar eng OPTIONEEL.

  Grapjassen bij elkaar. We mek mi lafu boi. Thanks daarvoor
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.