Nieuwe literaire prijs in Suriname: de Ibisprijs

4

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Taalunie hebben een nieuwe literaire prijs ingesteld: de Ibisprijs Suriname. De prijs wordt voor het eerst uitgereikt in de Week van het Nederlands van 1 t/m 8 oktober 2022.

De prijs is bedoeld om Surinaamse taalkunstenaars die creatief omgaan met teksten in het Surinaams-Nederlands of in een andere Surinaamse taal te waarderen en te stimuleren. Het gaat om poëzie, proza, toneelteksten en filmscripts. De winnaar krijgt 1000 euro.

De Ibisprijs Suriname stimuleert verdere ontwikkeling van de nationaal-culturele identiteit in de Surinaamse talen en heeft waardering voor culturele normen en waarden binnen de Surinaamse gemeenschap. Dit wordt de alakondre-fasi genoemd (op alakondre-wijze).

Alle talen zijn toegestaan, maar wel met een vertaling naar het Surinaams-Nederlands als de tekst niet in het Surinaams-Nederlands is. De basis is het stimuleren van het schriftelijk creatieve taalgebruik in Surinaamse talen.

Alle Surinamers die in 2018, 2019 of 2020 teksten hebben geschreven die vallen onder poëzie, proza, toneel en film kunnen deelnemen. Het kan bijvoorbeeld een boek zijn dat is verschenen in deze periode, maar ook een tekst die in deze periode geschreven is, maar die nog niet is gepubliceerd.

4 REACTIES

 1. Een originele naam voor een Surinaamse literaire prijs. Wellicht kan in deze lijn ook gedacht voor het hernoemen van die presidentiële onderscheidingen. Deze zijn voor mij al jaren een ergernis, omdat Nederlandse onderscheidingen destijds naadloos zijn overgenomen. Suriname heeft nooit de heraldiek gekend en waarom benoemen we mensen tot ridder of officier. Ik kan mij betere namen bedenken die worden ontleend aan de flora en fauna van Suriname.
  gemodereerd

 2. Suriname is een “ jonge democratie” en moet eerst kruipen voordat het een sterke soort democratische rechtsstaat wordt. Dit is ook overgenomen van het westen.

  Er is veel vanuit het westen door kolonialisme overgenomen. Sommige zaken gaan blijven, anderen moeten nog een plaats krijgen, versnderen of blijven.

  Zie klederdracht, voornamen en familienamen, burgerlijke stand, leger, politie, grondwet, Trias Politica, Surinaams – Nederlandse Taal, enz

  Hoe zit het met onderscheidingen in USA, Brazilie, de nieuwe wereld.

  Ook het westen heeft zaken van andere culturen, volkeren overgenomen.

  Het Westerse imperialisme, uitbuiting. kolonialisme, onderdrukking, Christelijke geloof moord, roven, heeft andere volkeren weinig of geen keus gelaten dan mee te gaan met de westerese stroom. Dat is in de hele nieuwe wereld gebeurd Amerika, Colombia, enz zijn westerse namen.

  Zie:
  specerijen, aardappelen, koffie, cacau,

  Schaakspel, Algebra, kalender, enz.

  Moslim landen, China, Rusland verzetten zich tegen de westerse suprematie. Eind of nieuw begin.

  Alz het om instituten gaat kapitaal, enz zin deze in handen van westerse mogenheden. Zie wat er met Rusland gebeurt en hun kapitaal, enz.

  Wie bepalen/ bepaalt dat. Ook Afrika heeft niets te vertellen met al
  haar grondstoffen, diamanten, enz.

  De hoogste tijd dat er verandering in het impererialusme, uitbuiting, onderdrukking, armoede, kapitaal, nacht vh westen in de wereld komt.
  gemodereerd

 3. Gelukkig dat China er is en haar eigen lijn heel
  sterk trekt en niet onder doet voor westerse imperialisme, uitbuiting, enz en eigen lijn gaat tegen het Westen.

  Als het om kolonialisme, imperialisme, uitbuiting, onderdrukking, armoede, eigen belang, macht, enz gaat zijn er heel veel overeenkomsten met Rusland en China met het Westen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.