Dorpen Marowijne geïnformeerd over komst gemberfabriek

6
Dorpen Marowijne geïnformeerd over komst gemberfabriek

Het directoraat Agrarisch Ontwikkeling Binnenland (DAOB) in Suriname, heeft  samen met de stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB) en het corporatieve platform Agrarisch Ontwikkeling Marowijne (CPAOM), in het afgelopen weekend een bezoek gebracht aan het Surinaamse district Marowijne. Het doel van dit bezoek was om het traditioneel gezag van de verschillende dorpen in het gebied te informeren over de komst van de gemberfabriek.

“Wanneer je iets onderneemt in een gebied is het belangrijk de bewoners op de hoogte te stellen”, zei de voorzitter van het corporatieve platform Agrarisch Ontwikkeling Marowijne, Cirano Asoiti. Er zal gewerkt worden met landbouwers uit het gebied.  De DAOB-directeur Hermien Pavion gaf aan dat het gaat om een groep van zeventig planter die reeds getraind zijn in goede Agrarische Praktijken en  plantenvermeerdering,  waarvan twintig voorzien zijn van plantmateriaal.  Het is daarom van belang dat het bestuur van de dorpen in kennis wordt gesteld

De directeur van de stichting FOB, Marlon Cairo gaf een uiteenzetting van het heel proces. Vanaf het schrijven van het project tot opzet van de fabriek. De stichting FOB heeft samen met Alcoa Foundation, moedermaatschappij van SURALCO, uitgekeken naar een project om uit te voeren in een van de districten waarin Suralco heeft geopereerd. Aangezien Marowijne een van de districten is, is het project voor het opzetten van een verwerkingsunit, geschreven door DOAB en ingediend door FOB. de middelen kwamen vrij en moesten zij overgaan tot het uitvoeren van het project. Een belangrijke factor was daarbij het vinden van een locatie waar de fabriek zou komen te staan. Doordat het veel tijd in beslag zou nemen om een stuk grond te vinden, is er gekozen voor de mark te Moengo. 

De gemberfabriek is reeds in aanbouw te Moengo en het streven is om het eind van deze maand af te hebben. Omdat er voldoende vraag is naar gember, wil het directoraat de productie in het binnenland stimuleren om zo de prijs per kilogram gember gelijk te maken met de wereldprijs. Daarbij heeft het directoraat als doel het creëren van werkgelegenheid in het binnenland.  

6 REACTIES

 1. Ik hoop dat dit project mag slagen en een groot succes mag worden.

  In 2014 was er ook een plan voor het opzetten van het aloë vera-project. Er is ruim US$ 1,8 miljoen erin gestoken, maar het geen geen bal opgeleverd. En dat terwijl er wereldwijd een stijgende vraag naar gezondheidsproducten met een natuurlijke basis zoals aloë vera, noni, podosiri, kokos en honing is…
  Ook de cassave fabriek in Para is geen succes geworden. De fabriek die in 2012 werd geopend middels een schenking van China van 1 miljoen USD en waar de Surinaamse overheid ook vele miljoenen in heeft geïnvesteerd, is erg kort operationeel geweest. Heel wat machines, apparatuur en koperwerk is weggedragen. Anno 2020 ziet het geheel er zeer verwaarloosd uit.
  gemodereerd

 2. Laten wij de wens en ook de hoop uitspreken dat dit geen herheling wordt van die wereldberoemde cassavefabriek van onze vader des vaderlands, onze ex-presidentiele hoogheid DiDiBri.
  gemodereerd

 3. het gaat alleen lukken als de mensen willen werken , en de gedachte van paarse voedselpakketten laten vallen , mensen uit Marowijne jullie eigen keus , kies je voor een massamoordenaar die pakketen uitdeelt , of zet u samen de schouders er onder
  gemodereerd

 4. Toevallig tidei mi pot wan bestelling gedroogde vruchten bij me lievelings notenbars. €1 voor 100 gram gedroogde gember. Aangezien Lles met dagkoers wordt verkocht, tanga watermeloen san e gro drape. Dan omen a gember uit a fabriek o koste dan??

  Het gaat om dat spul tussen die gember.
  Mi no mang lafu toemsie tranga en ook niet uitgebreid, ik moet plassen.

  Lachwekkend, dat wel

  Hoop voor Suriname? Ja, maar niet in dit klimaat. Al die oude koeien moeten op pleuren. Wat suriname nodig heeft zijn leiders die geen winstoogmerk EN integriteit hebben.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.