Defensie noemt bericht Suriname Herald over aannemen piloot niet waar

15
De minister van Defensie in Suriname: Krishna Mathoera
De Surinaamse minister van Defensie Krishna Mathoera.

Het Surinaamse ministerie van Defensie heeft woensdagavond gereageerd op een nieuwsbericht waarin de nieuwssite Suriname Herald beweert dat een familielid van een prominente VHP’er die de partij financiert, wordt gebombardeerd van burger tot hoofdofficier.

De desbetreffende persoon komt in dienst als piloot. Dit, buiten alle procedures om‘ schrijft de nieuwssite. “Het bericht is niet gestoeld op waarheid en poogt de defensieorganisatie in een kwaad daglicht te stellen” zegt Defensie hierover in een persbericht getiteld ‘Defensie betreurt publicatie verkeerde informatie door Suriname Herald’.

“Wij hebben vorig jaar drie nieuwe krachten in burgerfuncties erbij gehad en voor dit jaar hebben we nog geen enkele nieuwe persoon in dienst genomen. Geen enkel piloot is in dienst getreden”, benadrukt Defensieminister Krishnakoemarie Mathoera.

Eerder op de dag werden ook onderstaande documenten gedeeld, waaruit zou blijken dat er inderdaad een sollicitatiebrief van een piloot met een Surinaams, Guyanees en Amerikaans brevet bij defensie ligt. Uit die stukken blijkt echter niet dat persoon in kwestie daadwerkelijk is aangenomen.

Defensie zegt over de berichtgeving:

Het publiceren van waarheidsgetrouwe informatie en de samenleving juist informeren is een belangrijke journalistieke ethische principe. Het toepassen van hoor en wederhoor en het verifiëren van informatie zou door een journalist heel hoog in haar vaandel gedragen moeten worden. Zeker wanneer de gepubliceerde informatie belastend of beschuldigend is en imagoschade creëert.

Helaas heeft de journalist Naomi Hoever dit niet toegepast. We betreuren dat juist een bestuurslid van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) dit principe nalaat en de samenleving onjuist en sensationeel informeert. Deze werkmethode is vaker toegepast door deze journalist.

We betreuren deze werkwijze. Het ministerie van Defensie heeft een goede verstandhouding met de vrije pers en is altijd beschikbaar om informatie te verschaffen indien daarnaar wordt gevraagd.

UPDATE – Defensie zegt over de documenten: “De documenten die in het tweede artikel van het medium zijn gepubliceerd tonen duidelijk aan dat het gaat om een sollicitatie, waarop er vervolgens advies is gevraagd aan de waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger en de commandant van de Luchtmacht. Iedereen heeft het recht om te solliciteren en het recht op correcte behandeling van zijn of haar sollicitatie. Solliciteren betekent nog niet dat iemand in dienst is!”

“Frappant genoeg merkt de journalist in haar artikel op dat het behoorlijk rommelt binnen het Nationaal Leger (NL) en dat dit het zoveelste schandaal is dat is losgebroken. Een conclusie van de journalist zonder goede beargumentering. Zo geeft zij nergens in het artikel duidelijk aan hoe het precies rommelt binnen het NL en welke schandalen zijn losgebroken” aldus het ministerie.

15 REACTIES

 1. Deze brieven kunnen toch worden nagegaan of deze inderdaad echt zijn. Zo makkelijk als het is zo makkelijk moet het zijn om het te bekennen.
  De huidige coalitie staat bekend om het “regelen” van functies binnen de overheid het is dus niets nieuws.
  Dat is één van de armoede aspecten zoals de president de armoede heeft omschreven voor Surinamers.
  Niemand zal vreemd kijken als bekend word dat deze sollicitant werkelijk in dienst treed.
  gemodereerd

 2. Weer zo’n paarse streek.
  Deze gasten blijven de regering bestoken met fakenews.
  En dan onder de noemer ik ben journalist.Naomi H. Je bent een nep journalist.je deugt voor geen meter.
  Als een fake journalist een paar corrigeren tikken krijg dan is het hek van den Dam . De democratie is geschonden .en intussen alleen maar fakenews verspreiden.
  gemodereerd

 3. Iedereen, die bevoegd en gekwalificeerd is, mag solliciteren op functies, gelijkwaardig aan de bevoegdheden en kwalificaties. Daar zal niemand over vallen.
  Wat zorgen baart, is dat vertrouwelijke stukken in handen vallen van onbevoegden. Dus moet het lek opgespoord worden en de juiste gerechtelijke stappen genomen worden.
  gemodereerd

 4. Sensatie journalisten en paarse pennelikkers moeten beseffen dat zij schuldig zijn aan het verval van hun eigen land.

  Een beter Suriname is niet alleen de verantwoording van de politiek maar is grotendeels ook een verantwoording van de media.
  De media heeft een grote invloed op beeldvorming en bepaald in zekere mate de mening en de sfeer.
  Bullshit Bouta en zijn bende hebben van deze wetenschap flink geprofiteerd ! Zij hebben niet voor niets gebruik gemaakt van Amerikaanse media en communicatie technieken en zoals bekend heeft dit hen geen windeieren gelegd.

  Foute berichtgeving zal consequent en met no nonsens aangepakt moeten worden.

  The people need good education.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. Wat heeft een president van doen met een sollicitatie voor een piloot bij het leger?
  gemodereerd

 6. Tsja, als je niet optredt tegen de leugenverspreider en het blad, dan blijft dit zich herhalen.
  gemodereerd

 7. Ik neem toch aan als je solliciteert voor piloot bij het leger, dat je je sollicitatie brief stuurt naar het leger en niet via het kabinet van de president.
  gemodereerd

 8. Bigi Sma en andere complotdenkers hier gebeurd niets onhoorbaars. Iemand solliciteert bij de president voor de functie van helikopter piloot. Dat is niet slim want de president kan dat alleen maar door sturen waarna zij die er echt overgaan een en ander moeten afhandelen. Meer staat er niet geschreven.

  Daarna gaan de radertjes op hol.
  gemodereerd

 9. paarse oproer , en zij de paarse klojo’s hadden geen piloten , de russen kwamen met een helikopter om opa ddb van a naar b te brengen en dat was waar , maar toen ddb niet betaalde zijn de russen vertrokken naar cuba , maar deze regering moet nog wel de kosten betalen
  gemodereerd

 10. Ahhw, er is een stokje voor gestoken, daar was dus een lastminute change voor nodig. Waar 💨 is, is 🔥.

  Dus a man o tron piloot, dan wo si o snel aw kies a post foe san den sma e tak no::is niet waar::.

  Dus omdat mi tak dat vorige beng doe openlijk, ma a huidige e doe eng stiekem, Watra💩 ne pot ala mi post.
  gemodereerd

 11. Meneer heeft gesolliciteerd naar het Nationaal Leger, brief 1.
  Vervolgens is de sollicitatie verstuurd naar het kabinet, met als bijlage de sollicitatie, brief 2. Helemaal niets mis mee!

  Solliciteer je in Nederland naar een functie in een bepaalde schaal bij een ministerie, dan doe je dit bij desbetreffende ministerie, vervolgens gaat de sollicitatie naar de staatssecretaris ter goedkeuring.

  Zoek de verschillen; non!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.