Regering monitort wateroverlast Creola

12
Regering monitort wateroverlast Creola

“Het is geen gezonde situatie, wateroverlast brengt insecten en ongedierte met zich mee, die op hun beurt heel wat ziektes kunnen verwekken”. Woorden van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op maandag 21 maart 2022 tijdens een oriëntatiebezoek aan Creola in het district Saramacca.

Vele landbouwgronden en huishoudens zijn in het district onder water gelopen. De bewindsman heeft zich samen met collega minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca en directeur Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Soedeshchand Jairam, georiënteerd in het gebied. Het doel van dit bezoek was om een acute oplossing voor de wateroverlast in het gebied te zorgen en de gezondheidszorg te garanderen.

Creola kampt al dagen met extreme wateroverlast. De Sarramaccarivier is vanwege aanhoudende regens buiten haar oevers getreden met als gevolg dat de omliggende gebieden blank zijn komen te staan. Noodgedwongen moeten de bewoners uit dit gebied omdat percelen en huishoudens onderwater liggen. De bewoners geven aan dat een van de oorzaken van de wateroverlast is de niet goed functionerende dammen.

“De wateroverlast brengt een aantal gevolgen met zich mee, waaronder ziektes en infecties. Het ministerie van Volksgezondheid waakt erover dat er hierbij geen uitbraak is van cholera en ziekte van weil”, zegt minister Ramadhin. De regering heeft een noodoplossing aan de samenleving geboden. De bewindsman accentueert dat de gezondheid van de mensen goed in de gaten gehouden moet worden vooral als het gaat om kinderen, ouderen en bedlegerigen. De mensen worden voorzien van voedselhulp en worden tijdelijke opvangfaciliteiten voor de bewoners opgezet. Er is door de burgermoeder van Saramacca een voorstel gedaan om een technische team richting het gebied te sturen om de bewoners bij te staan en de gezondheidssituatie te monitoren.

Volgens minister Mathoera moet er dringend naar een duurzame mogelijkheid gezocht worden om de bewoners tegemoet te komen. Momenteel zijn er manschappen van het Nationaal Leger ingezet om samen met het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) voedselpakketten te distribueren aan de bewoners. Verder helpen de manschappen met het opzetten van de tijdelijke opvangkampen. Ook wordt er assistentie verleend aan bewoners die geëvacueerd moeten worden en aan degene die de mogelijkheid niet hebben te verhuizen. De bewindsvrouw zegt dat de constateringen in het veld meegenomen zullen worden, zodat de regering een effectief plan kan implementeren voor de huidige situatie. Dit plan zal opgemaakt worden ter voorkoming van toekomstige wateroverlast.

Districtscommissaris Bansi-Durga merkt op dat ze voor het eerst zo een hoge waterstand heeft meegmaakt. “Bij het Wanicakanaal is het waterpeil tot wel twee meter over de norm gestegen. Het water is in bepaalde huishoudens tot schouderhoogte”, zegt de burgermoeder. De functionaris geeft verder aan dat er ook sprake is van achterstallig onderhoud van de sluisdeuren en pompgemalen die moeten zorgdragen voor efficiënt waterbeheer. De bewoners van Creola hebben samen met het personeel van NCCR en het NL, het initiatief genomen om extra afwateringslozingen te graven, zodat het water sneller kan wegtrekken.

12 REACTIES

 1. “Regering monitort wateroverlast Creola” of “regering monitort de mensen van Creola, die lijden aan wateroverlast?”
  gemodereerd

 2. En zijn Ronnie Brunswijk, Santokhi en de Abiamofo? ezoeken zij alleen maar het binnenland??
  gemodereerd

 3. Idioten, de gehele infrastructuur moet eens op de schop genomen worden.

  Met alleen praten gebeurd er niks.

  Laat alle gevangen (natuurlijk met een ijzeren kogel van 20 kilo aan hun poten), alle rivieren maar verbreden met het handje en sowieso alle rivieren/kanalen laten uitbaggeren.

  Gewoon dwangarbeid voor gevangene, zeg maar een soort slavenwerk, alleen nu door de overheid georganiseerd.
  gemodereerd

 4. De regering had in 2021 ruim 100 miljoen SRD uitgetrokken om de waterwegen in heel Suriname op te schonen en om de waterafvoer te verbeteren. Volgens Pet Gajadien is het grootste deel van deze gelen verdwenen in de zakken van corrupte VHP-ers. Uit zeer betrouwbare bron heeft maar een paar kilometers waterafvoer onder handen genomen. De plaats Creola heeft men voor het gemak overgeslagen omdat men geen binding heeft met de mensen die daar wonen. Foei toch regering Santokhi.
  gemodereerd

 5. Volgens minister Mathoera moet er dringend naar een duurzame mogelijkheid gezocht worden om de bewoners tegemoet te komen.

  nee echt? alsof dit nog niet bekend was? deze problemen zijn er elk jaar

  De functionaris geeft verder aan dat er ook sprake is van achterstallig onderhoud van de sluisdeuren en pompgemalen
  ja, onderhoud kennen ze niet in suriname

  monitoren…. het nieuwe woord voor we kijken maar doen lekker niets

  die idioten die denken nu er wat aan te gaan doen enzo? net als in het verleden
  roeptoeters die niets gaan doen. zoals elk jaar
  grote bek weinig daden
  gemodereerd

 6. Waar is Nurmohamed in deze?? Bang dat het water boven zn neus komt??
  Met al de ziektes die de mensen hierna krijgen, hun spullen kapot, planten en dieren naar de klote
  gemodereerd

 7. Dit plan zal opgemaakt worden ter voorkoming van toekomstige wateroverlast.
  ======
  Mathoera heeft het bovenstaande gezegd. Elke keer hoor je dat er een plan opgemaakt zal worden. Deze regering is kampioen in het maken van plannen, het instellen van commissies en het eindresultaat is nul komma nul.

  Trouwens, is fijn om te zien dat er nu hulp geboden wordt aan de onder water gelopen dorpen. De mensen hebben nu hulp nodig.
  gemodereerd

 8. De regering stuurt graag fake berichten uit. Monitor foe sang? Hulp moet de regering bieden
  gemodereerd

 9. hopelijk hebben de bewindslieden gezien dat daar de natuur verstoord is door illegaal houtkap en er geen onderhoud is gepleegd aan kreken en riviertjes de laatste 10 jaren
  gemodereerd

 10. Rob, je lult weer een lo ka uit je smoelwerk. Je weet niet wat er gebeurd is in creola. In 2019 is jouw afgod, opa D, daar geweest in de recreatiezaal met njang en dringi en heeft toen beloofd om het waterprobleem aan te pakken. Wat is er toen gebeurd……..hij heeft een groot stuk grond, waar er een waterkerende dam was, gegeven aan 1 van zijn slijmerige aanhangers. Die heeft de dam weggehaald en is de boel gaan verkavelen met het huidig probleem als gevolg. En ook de VP is in creola geweest enkele dagen geweest en heeft opdracht gegeven voor de voedselpakketten en de tijdelijke opvang in de vorm van tenten bij de waterleiding aldaar. Dus wat lul je als je iets niet weet……ipv de mensen te helpen, blijf je in ptata je smoelwerk wassen over Suriname. Val dood jongoe, samen met je afgod, opa D, de grootste verkrachter en drugsdealer en moordenaar van Suriname. Proberen te scoren over de rug van mensen, die hun hele oogst hebben verloren en ook nog vee.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.