Regering Suriname werkt aan beleid tegen gevolgen oorlog Oekraïne

21
oorlog

President Santokhi heeft maandag een bijeenkomst gehad met vertegenwoordigers vanuit de verschillende ministeries, het parlement, het bedrijfsleven, bankiers en veiligheidsinstituten omtrent de impact van de oorlog in Oekraïne op Suriname. De meeting op 21 maart 2022 had als doel een werkgroep in te stellen om te helpen met het voorbereidend beleid.

De werkgroep heeft als taak om zowel op beleids als strategisch niveau na te gaan hoe in te spelen op de gevolgen voor Suriname, vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De coördinatie zal geschieden vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Er zullen op beleidsniveau een clusterteam van ministers bijeenkomen om te werken aan het voorbereidend beleid. Daarnaast zijn er ook technische teams die zullen werken aan de praktische vraagstukken.

Het is de bedoeling de economie en de bankiers voor te bereiden op mogelijke gevolgen. Minister Ramdin van BIBIS zei dat de consequenties van de oorlog langdurig kunnen zijn, zelfs bij een spoedig eind van de oorlog. De heropbouw van Oekraïne na de oorlog wordt immers een langdurig proces. Het conflict heeft al een groot effect op de meel-prijs in Suriname daar Oekraïne groot producent is van tarwe. De garantie voor voedselveiligheid was ook een van de belangrijke punten die aan de orde kwam. Importvervanging door lokale productie en stimuleren van consumptie wordt sterk aanbevolen.

Op het gebied van geopolitiek is het belangrijk na te gaan hoe de banken in Suriname moeten omgaan, mochten er sancties zijn tegen bepaalde landen, daar dit gevolgen kan hebben op de wisselkoers. De voorbereiding op mogelijke opvang van vluchtelingen, is ook overwogen met de veiligheid, volksgezondheid en mensenrechten in gedachte. Wat volksgezondheid betreft is Suriname voor medicijnen nog afhankelijk van het buitenland. Er zullen regionaal in Caricom-verband, alsook met partners zoals India en China goede afspraken gemaakt worden ten aanzien van de aanvoer van medicijnen.

“De regering zal alles eraan doen om de prijzen van basisgoederen beheersbaar te houden, maar wij hebben geen invloed op de internationale markt” aldus Ramdin. Hij doet een beroep op de bevolking haar deel te doen door de consumptie van elektriciteit zoveel mogelijk te beperken, en lokale producten te kopen, en zelf te planten.

21 REACTIES

 1. Een heel belangrijke factor wordt over het hoofd gezien. Onze jongens. Stuur ze a.u.b. niet naar het buitenland om te gaan vechten.
  Redenen (ik praat voor mezelf, maar ik denk dat velen met mij eens zullen zijn):
  1. Tijdens de tweede wereldoorlog zat mijn vader in de marine om de Nederlandse grenzen in het buitenland te verdedigen.
  Na de oorlog werd hij met al zijn collega’s afgedankt zonder 1 cent pensioen.
  Reden: Nederland had eenzijdig de overeenkomst met onze Surinaamse jongens veranderd en in hun nadeel natuurlijk.
  2.Mijn oom heeft gevochten in de Korea oorlog en werd samen met 115 andere Oranjegezinde Surinamers na de oorlog, allen hartstikke kierewiet, zonder nazorg en 1 cent pensioen gedumpt in Suriname.
  Reden: Ondanks het feit dat deze jongens onder Nederlandse vlag hebben gevochten, is Nederland van mening dat andere landen (Amerika?) voor de schade moet opdraaien. Gelukkig dat Korea aan deze Surinamers en hun nazaten wat aandacht heeft geschonken.
  3. En iets van recente datum is de Binnenlandse oorlog. Ik hoef u niet te wijzen op het feit dat deze jongens zijn gedumpt door Bouterse en Brunswijk zonder nazorg en 1 cent pensioen. U wordt dagelijks met de gevolgen van deze oorlog op straat in Paramaribo geconfronteerd. Daklozen en halve gare zwervers.

  Dus: heb medelijden met onze jongens, die steeds worden belazerd door anderen en stuur ze in geen geval naar het front. Het is overigens Poetin zijn oorlog en de economische gevolgen (o.a. prijsverhogingen) hiervan voor Suriname zijn al erg genoeg.
  gemodereerd

 2. 🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣🤣😂😅😅😅😅😂😂🤣😂🤣🤣😂🤣😃🤣😂

  WOEI, a no spotoe
  gemodereerd

 3. Suriname kan geen vluchtelingen opvangen met zijn slechte gezondheidszorg en wankele economie en met een munteenheid die per dag minder wordt en prijzen van levensmiddelen en goederen die a la dol stijgen!!!!
  gemodereerd

 4. Een zeer goede zaak. Suriname is een deel van de wereld en alles, klimaat, stijging van de zeespiegel, ontbossing, oorlog, vervuiling van aarde, lucht, milieu, erosie, hongersnood, watersnood, droogte, politiek, humanitair, oorlog en vrede, veiligheid, enz wat er op deze aarde gebeurt, ontgaat geen enkele land, ook Suriname niet aan en moeten daarop voorbereid zijn en in de CARICOM- verband hun mening over hebben en geven.

  Ook wat in Oekraïne gebeurt, mag en moet Suriname een standpunt over hebben. en dit kenbaar maken in de wereld, aan Poetin, Rusland, USA, China, India, de CARICOM.

  Mensen die vinden dat Suriname niet mee moet bemoeien zijn blijven steken in de pre-historie.

  Poetin is fout en dat moet tegen hem gezegd worden. Alle volkeren hebben recht op zelfstandigheid, ook de Oekraïne en daar heeft Poetin geen enkele recht toe om te willen bepalen dat het bij Rusland of CCCP hoort. USSR was veels te groot dat 1 dictator bepaalt wat er in al deze landen met diverse culturen, godsdiensten, culturen, zeden en gewoonten, enz moet plaats vinden. De mensen worden gewoon onderdruk, monddood gemaakt, geen mening mogen hebben, uitgebuit en dorm en arm gehouden, terwijl Poetin in weelde en rijkdom leeft. Een schaamteloze mens.

  Al de voormalige landen moeten in opstand komen en hem en alle russen terug sturen naar Rusland. Daar horen de Russen thuis met hun taal en cultuur, zeden en gewoonten, enz.

  Poetin gaat het niet redden en de UISSR zal nooit meer terug komen. De mensen hebben al geroken naar vrijheid en baas in eigen buik en willen hun eigen taal, cultuur, zeden en gewoonten in hun stukje land hebben. Hun eigen democratie, hun eigen vlag, hun eigen taal, hun eigen president, eigen persvrijheid, hun eigen mening, hun eigen vrijheid.

  Weg met de dictatuur van putin, weg met rusland.

  Leve:

  de democratie,
  de vrijheid,

  Hoera, Hoera, Hoera
  gemodereerd

 5. Molukkers hebben ook ook de Nederlandse Vlag en voor de Koningin gevochten en worden Niet alleen in Indonesië , maar ook in Nederland met de nek aan gekeken.

  Surinamers hebben ook aan de Koreaanse oorlog deelgenomen en dat was een goede zaak.

  Wat niet een goede zaak was, is dat Surinamers ook hebben deelgenomen aan de oorlog tegen Indonesië voor Koningin en het Vaderland. Gelukkig dat deze groep Surinamers niet goed voor het voetlicht komt, want het was gewoon een vuile oorlog van Nederland, die kosten wat het kost Indonesië als een kolonie wilde behouden, de mensen wilde onderdrukken, uitbuiten en er beter van te worden.

  Vele van deze Surinamers die aan deze vuile oorlog in Indonesië hebben deelgenomen zijn al zo goed als dood, maar wisten niet waarmee ze bezig waren en voor werden ingezet. Ze hebben ook niet de waardering van Nederland ontvangen toen ze terug keerden naar Suriname en een deel naar Nederland. Ze streden voor Koningin en vaderland en gaven daarvoor hun leven.

  Deze oorlog moet goed aan de Surinamers worden verteld, waarmee ze bezig waren. Het trieste was, ze hadden geen keus, Suriname was nu eenmaal een onderdeel van het Koninkrijk en sommigen hadden zich vrijwillig aangemeld, anderen werden opgeroepen.
  gemodereerd

 6. Weer zo een mop. Begin ervoor te zorgen dat de afwatering in Su in orde komt, percelen geven aan mensen zodat ze iets kunnen doen voor zichzelf.
  I.p.v. Jogi een hoop te geven om straks weer te verkopen.
  Kijk naar wat wij kunnen produceren. Wat moeten we met gekletst over de oorlog.
  Waar is je vliegende brigade, al je commissie’s?? Krijgen deze mensen geld?? Waarvoor??
  gemodereerd

 7. Misschien kan bouta een woordtje voor jullie doe bij poetin .

  Stem maar oo bouta voor nog 5 jaar.
  Succes er mee.
  gemodereerd

 8. Werkgroepen, clusterteams, commissies elke dag word er wel eentje in het leven geroepen door deze President! Resultaat van al deze inspanningen????? President en minister van Bibis jullie vertellen ons alleen maar rommel. Suriname heeft een raffinaderij geinitieerd door jullie voorganger DDB. Alles hebben we hier!!! Waarom pinaren jullie het Volk? Oorlog in Oekraine?? Dat betekend niet dat jullie niet het Volk kunnen beschermen tegen de invloeden van buitenaf. Maak keuzes in het belang van de mensen die jullie van alles beloofd hebben, en jullie aan de macht hebben geholpen. Zoniet, dan moeten jullie opsodemieteren.
  gemodereerd

 9. Kwakoe, Suriname heeft toch niets te zoeken in de oorlog tussen Rusland en Oekraine? De Surinaamse regering zal het niet in haar hoofd halen 1 Surinaamse millitair daar naartoe te zenden.En waarom zou een Surinamer, met een kleurtje, mee willen doen in die oorlog? Heb je gezien hoe zowel Rusland als Oekraine mensen met een kleurtje behandelen? Vluchtelingen met een kleurtje worden zonder pardon door de Oekrainers uit de bus gezet om plaats te maken voor witte Oekrainers. Deze twee racistische landen zoeken het, wat mij betreft, zelf maar uit. Alleen een harstikke gekke Surinamer zou, als vrijwilliger, mee willen doen in deze oorlog.
  gemodereerd

 10. haha, chan installeert weer
  de bankiers en medewerkers op het departement hebben het ook druk. Druk druk druk
  Chan,
  \je maakt jezelf belachelijk
  gemodereerd

 11. Als er 2 land in de wereld is die de inval van putin in Oekraine afkeurt, dan moet het zeker Suriname en Surinsmers zijn, op grond van:

  – ddb was sinds 25 februari 1980 een dictatuur onder leiding van ddb en de gangers, die mensen dood hebben gemaakt, armoede en ellende heen gebracht, onwaarding vd Surinaamse gulden en kayer de Srd, geen medicijnen, lege winkels, ondernemingen die sloten/ Suralco en werknemers werkloos werden, Surinamers hun vrijheden af namen, het leven duur werd, de grondwet en mensenrechten vertrappen, Surinamers onderdrukken, enz.

  De nakomelingen van de Surinamers wetenwat het kolonialisme Suriname heeft gebracht.

  Tegen de dictatuur en onderdrukken van een bevolking ve land is,

  de democratische rechtsstaat en verdragen, mensenrechten achter staan.
  gemodereerd

 12. Ik heb het artikel gelezen. Was er geen belangrijke zinsnede toegevoegd aan het artikel? Nu wordt het tijd, dat Suriname de Graanschuur van CARICOM zal worden. Alle nietsnutten en landlopers in Suriname, zullen nu volop Graan en Maïs moeten gaan verbouwen. En aangezien de Gasprijzen zijn gestegen is er ook een oplossing hiervoor te vinden in Suriname. Houtskool en gedroogde Koeienvlaaien gebruiken om lekker te kopen. Laten de Russen en Oekraïne het verder maar uitzoeken. Want die Poetin met zijn KGB hersenen is echt fout bezig. Zijn eigen bevolking monddood maken en ook nog manipuleren. Hij moet in deze uiterst voorzichtig zijn, dat bepaalde militaire adviseurs straks niet gaan ingrijpen en Poetin aan de kant zetten. En tot slot: Laat de Aartsvader (Paus) uit Rome maar gaan bemiddelen in deze. Hij kan als Aartsvader vanuit Rome naar Oekraïne en Rusland lopen met zijn Gouden Staf. Vrede op Aarde en stop met deze vreselijke misdaad tegen het volk.
  gemodereerd

 13. Henkes, ik ben anticiperend bezig. Rusland hoeft per ongeluk een raket verkeerd te richten en op een NAVO-land te laten vallen en de 3e wereldoorlog breekt uit en zoals in de 2e wereldoorlog kleur geen rol speelde, zal in deze oorlog kleur ook niet van invloed zijn.Integendeel. Voor goede dingen mogen zwarten achter in de rij gaan staan, maar voor negatieve dingen zoals oorlogshandelingen mogen zwarten en gekleurden in de front linie. In Nederland en Duitsland werden gastarbeiders (o.a.Turken) gebruikt voor schoonmaakwerkzaamheden in radioactieve kerncentrales. Maar, Je hebt gelijk. Suriname heeft niets in deze oorlog te zoeken, maar bij een wereldoorlog worden we automatisch meegezogen. Niet vergeten dat Surinaamse jongens op de Amerikaanse oorlogsschepen tijdens WOII werden gediscrimineerd ondanks het gemeenschappelijk doel. Discriminatie op de Kota Gedeh is een bekend voorbeeld. Begrijp mijn waarschuwend bericht dus niet verkeerd, maar als je een strategisch beleid moet ontwikkelen voor de overheid zal je met alle omstandigheden rekening moeten houden. Je krijgt achteraf geen kans om een plan B te gaan maken.
  gemodereerd

 14. mensen de oorlog tussen poetin en Oekraïne zal iedereen op de wereld treffen , en de armste landen zullen het hards getroffen worden , en wie gaat hen dan helpen , we denken niemand want elk land ook in het rijke westen gaat weer zelf graan verbouwen en ze zijn ook al bezig met een vervanging van olie en gas en dat kost geld , ze gaan ook weer zelf producten maken om niet meer afhankelijk te zijn van china en india , en ook medicijnen gaan ze zelf maken , de wereldhandel zal instorten en landen als china en india zullen hun spullen alleen nog kwijt kunnen aan schurkenstaten voor een habbekrats
  Regering iemand zei het hier al , zet iedereen aan het werk zodat Suriname zijn eigen groenten en fruit teelt voor eigen consumptie zodat dat niet geïmporteerd hoeft te worden , en kippen en varkens kunnen best wel zonder meel , deze dieren zijn alleseters het zal iets langer duren voordat ze rijp zijn voor de slacht , en er zal ook best mogelijkheden zijn om bepaalde producten zelf te maken , nogmaals regering zet iedereen aan het werk , en degenen die niet willen werken , jammer dan voor hen die kunnen dan hun eigen graf graven
  gemodereerd

 15. Er is maar een goede Surinamer, die meteen naar Rusland moet afreizen om de oorlog daar te gaan beslechten. De persoon is niemand anders dan DDB waar de hele wereld op wacht.
  Dus jonge man pak je spullen en ga zo snel mogelijk naar de Ukraine en vooral via Schiphol. Misschien kun je wat wapens van Rutte meekrijgen.
  gemodereerd

 16. “…
  Nu wordt het tijd, dat Suriname de Graanschuur van CARICOM zal worden. Alle nietsnutten en landlopers in Suriname, zullen nu volop Graan en Maïs moeten gaan verbouwen.
  …”

  Ook zonnebloemen voor de productie van zonnebloemolie is nu een mogelijkheid om Suriname duurzaam op de kaart te zetten !

  Investeerders en diaspora staan klaar maar zullen niet investeren zolang randfiguren als Bouterse invloed kunnen hebben in politiek Suriname.
  Dus first things first: de criminele organisatie die Suriname gegijzeld houdt moet ontmanteld en berecht worden !

  Suriname kan letterlijk “goud” verbouwen !

  Suriname voorwaarts.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 17. Santokhi zou weleens zijn verkiezingswinst 2025 kunnen verzekeren door massaal te investeren in meel en zonnebloemolie.

  De Surinaamse bodem lijkt goed geschikt voor hoogwaardige graansoorten !

  In samenwerking met Brazilie, Guyana en / of de EU kunnen deze projecten wellicht moet spoed uitgevoerd worden.

  Suriname voorwaarts.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.