Agrarische planters doen cassave en podosiri veldonderzoek

6
Agrarische planters doen cassave en podosiri veldonderzoek

Als onderdeel van de training over het leren schrijven van een bedrijfsplan, hebben agrarische planters van het Surinaamse binnenland en medewerkers van het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) in Suriname, afgelopen woensdag een cassave en podosiri veldonderzoek gedaan. De bedoeling van dit onderzoek is om een beter beeld te krijgen van wat de kosten, de knelpunten en uitdagingen zijn voor ondernemers die cassave en podosiri verwerken. Dit moet een bijdrage leveren in  het schrijven van een businessplan.

Tijdens dit veldonderzoek brachten de planters een bezoek aan twee ondernemers. Beide ondernemers hebben hun ervaring gedeeld met de planters waaronder hoe het proces van de productie verloopt, welke kosten gepaard gaan met de productie, welke knelpunten er zijn en voor welke uitdagingen zij staan.

Een van de ondernemers Renee Galimo, die al langer dan 25 jaar cassave plant, oogst en verder verwerkt tot cassavemeel, cassavebrood en kwak vindt dat er wel potentie is maar de medewerking vanuit organisaties die lening verstrekken aan landbouwers ontbreekt. Ondanks hij meerdere keren heeft geprobeerd om in aanmerking te komen voor een lening, is dat hem niet gelukt. Verder verteld hij dat cassave in een keer wordt geplant en ook in een keer wordt geoogst.  “Wanneer het gebied al is ontbost, kan je het niet te lang laten, omdat er onkruid groeit. Daardoor dient cassave in een keer geplant te worden” geeft hij aan.  Verder is hij afhankelijk van seizoenen. In de regentijd is het voor hem een uitdaging  om op zij cassave aanplant te komen, omdat de weg heel erg slecht is. Hij heeft hiervoor geen geschikte vervoer waarmee hij de aanplant kan bereiken. De opslag voor de oogst en na het verwerken is eveneens een uitdaging voor hem.

De andere ondernemer Marius Sentie die podosiri verwerkt is als Galimo van mening dat de ondersteuning vanuit de overheid ontbreekt. Een van de knelpunten tevens uitdaging is dat podosiri niet het heel jaar door geoogst kan worden, maar aan seizoen is gebonden. De prijs varieert van seizoen tot seizoen. Sentie die sinds zijn jonge jaren bezig is met de verwerking van podosiri, heeft financiele ondersteuning nodig om podosiri op grote schaal te kunnen produceren.  Beide ondernemers zijn van mening dat zij materiële zowel financiële  ‘push’ nodig hebben zodat zij verder kunnen uitbreiden.  Als de ondersteuning er is, kunnen zij op grote schaal produceren en daardoor meer werkgelegenheid creëren voor  omliggende bewoners.

Achmad Vreden, een van de trainers, begeleidde de groep in dit veldonderzoek. De training wordt verzorgd door de van Hall Larenstein University of Applied Sciences en de middelen zijn door Netherlands Universities Foundation for International Cooperation (Nuffic) vrijgemaakt. De training over het leren schrijven van een businessplan is op 15 februari van start gegaan. Dit  verldonderzoek is de tweede fase van de  training die een heel jaar gaat duren.  De tweede fase is op 14 maart 2022 gestart. De groep zal nog een veldonderzoek doen in kokos en palepoe.

Een businessplan wordt geschreven om donaties te verwerven of leningen aan te vragen van  Niet Govermentele Organisaties (NGO’s) en andere nationale en internationale organisaties.  De donatie kan in de vorm van  financiële en  materiële middelen.

6 REACTIES

 1. Geweldig om dit nog mee te mogen maken. Zelfvoorzienend worden en niet afhankelijk van voedselpakketten van de fascistische beweging NDP. Dit is de bedoeling van de huidige regering. Iedereen moet een bijdrage aan de opbouw van Suriname leveren. Dan pas heeft men reden im trots te zijn.
  gemodereerd

 2. Ik zou me meer concentreren op een voedingsgewas dat zowel in felle droogte als ook in water goed kan gedijen. Want dit wordt het nieuwe klimaatmodel: flinke droogte gevolgd door flinke overstromingen.
  gemodereerd

 3. Die meneer 2 (Marius Sentie)heeft groot gelijk. Een van de vele taken van de overheid is sturing geven aan het economisch leven in het land door stimulerende faciliteiten te geven.
  En dat ontbreekt in Suriname. Aan de andere kant rijst de vraag aan wie de overheid op basis van opgedane ervaringen uit het verleden, steun moet verlenen. Kijk, al onze grote bedrijven van Suriname zijn kapot gegaan na de onafhankelijkheid door corruptie, wanbeleid en duistere zaken.
  Uit de hele lange rij van intussen kapotte bedrijven wil ik slechts 1 voorbeeld aanhalen, te weten: Bruynzeel.
  1. Bruynzeel Suriname is voor 1 gulden overgenomen.
  (Eigenlijk gratis. Misschien is dat ook de reden van de ondergang, want gratis is in de ogen van velen waardeloos)
  2. De witte leiding is vervangen door een niet witte leiding.(waarom gaat het wel goed bij een witte leiding en niet goed bij een niet witte leiding)
  3. Bruynzeel maakte klasse producten. Ik hoef alleen naar de woningbouwpakketten te wijzen. (waarom hebben ze de doelstellingen van Bruynzeel niet gewijzigd door de nadruk te leggen op woningbouw)
  4. Bruynzeel had goede, welwillende en zwaar onderbetaalde werknemers.(deze hebben nu allemaal last van een pensioenarmoede)

  En toch is dit bedrijf kapot gegaan.
  Kijk, ik heb genoeg succesvolle bedrijven moeten bestuderen. Misschien wordt het tijd om niet succesvolle bedrijven te gaan bestuderen want ik wil toch het antwoord op de vraag hoe het komt dat een bedrijf met zoveel potenties toch nog kapot is gegaan. Onbegrijpelijk.
  Van enkele andere bedrijven is het antwoord heel duidelijk:
  Cassavefabriek: Corruptie
  Surland: Jaloezie. Een ander bedrijf kreeg subsidie, surland niet. Directie boos en heeft Surland opzettelijk kapot laten gaan.
  SML: die ene coupmilitair, die tot commissaris was benoemd (naam vergeten) heeft dit bedrijf kapot gemaakt. Militairen weten niet met geld om te gaan en kunnen daardoor in beginsel geen bedrijven runnen.

  Conclusie: Suriname moet weer vanaf de basis weer worden opgebouwd. Ga na hoe het komt dat deze grote bedrijven kapot zijn gegaan en maak niet opnieuw dezelfde fouten. Ook een taak van de overheid.
  De aanpak om mensen op kleine schaal te trainen is dus in mijn ogen zeer gunstig. Ook deze mensen kunnen later grote bedrijven hebben. Hun voordeel is dat ze alle ups en downs van hun bedrijven kennen en dat maakt de kans dat ze kapot gaan vele malen kleiner. Overheid, wat doet u?
  gemodereerd

 4. Je krijgt geen lening omdat er geen omzet is. Dat is het eerste wat je onderzoekt.

  Zelfs de marrons eten geen cassave maar wel baguette. Wat is podosirie, nooit van gehoord en ik zoek niks op.
  Plots wil iedereen cassave planten, waar komt dit vandaan. Zoete patat (oranje) is veel gevraagd, trendy en duur.

  Anderen houden een ‘krutu’ om gember te planten. Wil je snel geld maken of niet. Overal hebben volkeren hun tradities etc maar landbouw heeft niks hiermee van doen. Hooguit een oogstfeestje na hard werken.
  Neem een kijkje bij je Franse buren.

  Dat was mijn donatie.
  gemodereerd

 5. Herhaling van de mislukte cassave fabriek. De oprichters zijn miljoenairs geworden en Suriname heel veel geld kwijt.
  gemodereerd

 6. In het binnenland? Para is dichterbij, ma ok. Nooit a no kon in a nieuws, ma opeens is het 15-2 van start gegaan😅? Fa den sma ben kan concentreer den dan, terwijl tra gebied e soekoe foe soengoe?

  Hoeveel lui deden mee en was IMF tevreden met dit zogenaamde gesubsidieerde project?

  Soso lei
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.