VIDEO: Drukte en chaos bij Phagwa viering Waka Pasi

17
VIDEO: Drukte en chaos bij Phagwa viering Waka Pasi
Er brak ook een gevecht uit tussen meiden (beeld: screenshot uit filmpje)

De gemoedelijke Phagwa sfeer die er in de middag bij Waka Pasi in Suriname was, is later op de dag omgeslagen in drukte en chaos. Daarbij moesten politie en militairen uiteindelijk optreden om de mensenmassa weg te sturen.

Uit de beelden blijkt dat voornamelijk jongeren op de been waren. Er braken ook enkele gevechten uit, waaronder een gevecht tussen meiden. De beelden hiervan zijn onder te zien.

De politie heeft een waarschuwingsschot moeten lossen schrijft Starnieuws vanmorgen. Ook werd er een wapen getrokken door een onbekende man, om een gevecht te stoppen.

Volgens een standhouder zou de drukte zijn ontstaan doordat de Palmentuin was afgesloten, waardoor de mensenmassa naar Waka Pasi kwam. Vorig jaar was het ook al druk in die omgeving.

17 REACTIES

 1. Schaamteloos gedrag van deze jongeren. Bij zulke activiteiten moeten er altijd politieagenten van te voren al aanwezig zijn. Dan zou men eerder ingegrepen hebben. Maar in Suriname gebeurt altijd alles achteraf.
  gemodereerd

 2. Ze hadden nog niet gegeten, kan ik begrijpen, want als je honger hebt en je hebt nog niet gegeten gaat alles je begingen te irriteren. En dat kan leidt tot handgemeen.
  Zelf niet eens een gratis blanco roti was er niet om uit te delen. Sari tori, zo een harde tijd.
  gemodereerd

 3. Kleine ukkies van 14 en 15 jaar, en iedereen staat te kijken alsof het een attractie is. Niemand die ze probeert op te breken, behalve groene tshirt. Vrij gi sang? Deze rommel?

  Het wordt overigens tijd om dit soort feestdagen onder de loep te nemen. Wil jij vrij op een niet christelijke feestdag, dan maar op eigen kosten.

  Kids hebben al niet veel geleerd het afgelopen schooljaar, en dan ook nog te pas en te onpas vrij zijn? Men denkt in Suritje overduidelijk niet aan de kids en de toekomst

  Hoe trots zullen de ouders vd vechtende pubers in het filmpje wel niet zijn🤔
  gemodereerd

 4. Voor bepaalde etniciteiten was het in de koloniale tijd niet toegestaan zich in Paramaribo te zijn of vrij te begeven. Bij het zien van de kolonisten moesten ze op zij en nederig zijn.

  In de 21 ste eeuw zie je dat afstammelingen van die groep die niet vrij was tijdens de koloniale periode nog steeds niet weet wat goed gedrag is. Hun gedrag is altijd deviant van de norm. Het gevolg hiervan is altijd chaos.

  Deze groepen zullen het niet redden in Suriname en de wereld, hun gedrag is deviant van de norm. Ze willen mee doen, maar weten niet hoe het aan toe gaat en willen hun gedrag overal vrij en blij laten zijn.

  De norm, zeden, gewoonten, cultuur, hoe hoort het. Dat weten vele etniciteiten niet. Al draagt een aap een gouden ring, het is het blijft een wilde beest.
  gemodereerd

 5. @Ai na you,

  Alle christelijke feestdagen afschaffen. Het is immers ook nog steeds een onderdeel van kolonialisme, net zoals slavernij.
  gemodereerd

 6. Het religieuze karakter van het Holi feest wordt op deze manier (deelname van iedereen die de achtergrond niet kent of respecteert) helemaal teniet gedaan.
  Goede dingen in handen van verkeerde mensen leidt altijd tot verval.
  gemodereerd

 7. Het verbaas mij elke keer, de negatieve reacties te lezen van Surineds over een gebeurtenis in Sranan, Surineds die zeggen dat zij het goed menen met Sranan, maar elke keer zich uiten, alsof zij zich voor ons moeten schamen.
  De ene heeft het over primitieve beesten, een ander durft de etniciteit als oorzaak te zien, een ander heeft het over afschaffen van de feestdagen, die ziet deze dagen als aanleiding. Al deze ‘domme’ en kortzichtige reacties over enkele schermutselingen onder een feestvierende publiek, wat vrijwel normaal is; Passant, waarom haal jij etniciteit weer aan, het is niet cultuur gebonden/bepaald, het zijn niet de jouw bekende hooligans. Zodra jij en anderen feestende zwarte Sranansma zien, wordt het jullie letterlijk zwart voor de ogen. De kolonisator heeft goed werk verricht zou men kunnen denken. Wat een minderwaardigheidscomplex elke keer weer te voelen uit jullie reacties.
  Als jullie, slappe drollen, die het feesten van anderen niet kunnen verdragen, lees dan niks. Het was een leuk feest, lekker druk, hier en daar een relletje om niks, het werd te druk dus heeft de politie opgetreden, ook vanwege Covid enz. Het is begrijpelijk, dat wanneer je lekker aan het feesten bent, met een biertje op, jij je dan niet makkelijk laat commanderen, ja tôg, je hebt een biertje op, lekker, dan wil je geen politie zien, geen spelbrekers. De politie had eerder moeten ingrijpen, de boel moeten reguleren. Overigens ging men gedisciplineerd verder met feesten, verder niks aan de hand.

  Surineds schamen zich rot, wanneer zij deze beelden zien, dan komt het aangeleerde gedrag, zoveel mogelijk lijken op de bakra, weer naar boven. Als je iets kwijt bent zoek het bij jezelf🤮🤮. Ik praat niks goed, maar zo erg was het ook niet, tôg 🙈
  gemodereerd

 8. pony het waren afro jongeren en deze en jij zijn zeker geen hindoe , ze komen alleen maar daar om rotzooi te schoppen , de hindoes hadden ze moeten aanpakken direct opruimen dat gespuis
  gemodereerd

 9. Pony mie boi,
  Met jou betoog probeer je niet alleen hetgeen gebeurd is goed te praten, maar ga ook weer eens af te geven op SuriNeds. Het heeft er alle schijn van dat jij alle SuriNeds over een kam scheert. Generaliseren dus…En wie zegt dat het kippengevecht te maken had met commanderen? Op de film is een onderlinge getrek te zien, ik zie geen agent….
  En als dat zo mocht zijn moet je ook met een biertje op respect hebben voor de agent, want die doet gewoon zijn werk.

  Dat Surineds een mening over hebben over het feit dat afro-jeugd zich misdragen is hun goed recht. Dat maakt ze niet tot een bakra. En trouwens dat aangeleerd gedrag waar je het over hebt, dat vertoond de hedendaagse afro-jeugd in Surbabwe. De appel valt niet ver van de stam.
  gemodereerd

 10. Boesskowtoe, natuurlijk mag iedereen een mening hebben, ook de Surineds. Mijn negatieve reacties, zijn reacties op hoe Surineds reageren op nieuwtjes uit Sranan. De Surineds die positief reageren op dezelfde nieuwtjes zullen zich niet aangesproken voelen, dus is er van generaliseren geen sprake, zoals jij graag suggereert.
  Verder schrijft je ‘de Afro jeugd heeft zich misdragen’, dé Afro jeugd !!!!!! dit lijkt volgens mij, als ik uitga van jouw ‘optiek’ sprake van generaliseren (en als ik slecht wil denken van de persoon Boesskowtoe, proef ik hier een ‘beetje’ racisme) Als dat zo is, generaliseer je zelf.
  Jij baseert je reactie op een hele korte flitsende video beeld, je hebt de sfeer niet geproefd, ben niet fysiek aanwezig geweest en toch wil je een ander de maat nemen.
  Natuurlijk moet je respect hebben voor de agent in dienst, maar uit ervaring weet je donders goed dat met een biertje op niet iedereen nuchter is zoals jij. Ik probeer niks goed te praten, heb ik ook vermeld, dus beter lezen, maar ik voel mij vrij, mijn reactie te geven op wat ik lees en wat mij niet bevalt, zo ook zijn de Surineds vrij op alles te reageren zo als zij believen.

  WAT, mijn vriend, als jezelf aanwezig was geweest, had je het niet over Afro jongeren gehad, je had dan gezien dat het Sranan jongeren waren die voornamelijk aanwezig waren, op het feest van verbroedering, een beetje rellen onder deze omstandigheden is geen ramp, kan gebeuren, het gaat mij meer om wat in de hersens afspeelt van mensen die graag deze gebeurtenissen als aanleiding gebruiken om hun negatieve gevoel over de bevolkingsgroepen te uiten.
  gemodereerd

 11. Me plata anga lafu djaso. Schaamte? Foe sang? No kon projecteer joe gedachte tap wan post, omdat het lijkt alsof die bij jouw gedachtengang aansluiten. Ef mi ben sjeng, a bo snap anga bigi letters. Hun opvoeders moeten zich schamen, als ze enige scrupules hebben.

  Ik treed in herhaling ma ok:
  Er zijn SWS teveel feestdagen in Suriname. In dies teng, a no a juru feng. Aangezien de scholieren op alle niveaus al best veel gemist hebben, en nu nog al die onnodige vrije dagen, (maak er dan een halve dag van, of iets) doet de al verveelde Surinaamse jeugd NIET GOED.

  Schermutselingen? Herhaalde ongemanierde gedragingen schrijf ik niet toe aan alcohol. Ik reageer slechts op want ik lees en zie, en op de foto ZIE IK GEEN BIERDRINKERS, maar een stel hormonale pubers. En ef i wan doe stoer dan Im mang tek deng gevolg anga stoerdoenerij toe. Met dat te hebben gezegd, het is beter om je te concentreren op de Surineds die je wat hebben aangedaan, dan ze allemaal over 1 kam te scheren.

  Begin maar naar je eigen directe landgenoten te kijken en wat ze allemaal aan haat berichten naar elkaar spuien, vooral via FB, maar ook hier op watraka.

  FB: Medewerkers van ministeries, zelfs scholen die bij dit soort berichten reacties posten, zoals kijk die apen weer. Bigin luku san a jeugd e lerie foe den srebefata’s san e post bung racistisch sani, en niet eens anoniem, maar open en bloot, en vervolgens voor de klas staan alsof hun neus bloed. Dat iem loekoe. Trawan ab eigen hout bedrijf, eigen vis bedrijf, e verhuur sani. Ik heb zoveel foto’s opgeslagen, want mi no moes vergit deng zaagsel fesi, zodat ik me nooit vergis om zaken met ze te doen.

  Kon leg uit..
  gemodereerd

 12. ‘Dat Surineds een mening over hebben over het feit dat afro-jeugd zich misdragen is hun goed recht. Dat maakt ze niet tot een bakra. En trouwens dat aangeleerd gedrag waar je het over hebt, dat vertoond de hedendaagse afro-jeugd in Surbabwe. De appel valt niet ver van de stam.’@@@
  Boesskowtoe, als je het alinea over de bakra beter had gelezen, had je kunnen begrijpen, dat mijn reactie niet sec ging over de manieren van de bakra, maar dat er Surineds zijn die, de manieren hoe de bakra denkt of kijkt naar blakasma, heeft overgenomen. Dat jij je eigen switi Sranan denigrerend wilt vergelijken met Simbabwe laat ik voor jouw rekening, ook dat mag, tôg.
  De bakra denkt/dacht bij het zien van een winti prei, dat wij heidenen zijn, zo ook iemand als Passant.🤮
  gemodereerd

 13. A no miii, ju no musu begrijp mi verkeert, té mi taki over sjing tori, dan bedoel ik de “schaamte” die het oproep bij anderen wanneer zij deze beelden zien, mi no abi over a gedrag fu a jungusma. Anderen schamen zich gewoon. Dat mag, maar ga geen onzin lopen uitkraaien dat het beesten zijn enz. Gaan jouw kinderen over de scheef dan noem je ze toch ook geen beesten. Dit soort gedrag ligt niet altijd aan de opvoeding, die zij van hun ouders krijgen, net wat je zegt, het is ook vaak stoerdoenerij, groepsgedrag.. Op FB staat genoeg onzinnige reacties, zeer puberaal.

  A no miii, je vindt dat er SWS teveel vrije dagen zijn en je wijt het gedrag van de jeugd aan SWS vele vrije dagen, dit vind ik echt, kort door de bocht.

  ‘Me plata anga lafu djaso. Schaamte? Foe sang?‘No kon projecteer joe gedachte tap wan post, omdat het lijkt alsof die bij jouw gedachtengang aansluiten’@@
  Zie hier A no miii, je doet hetzelfde met de SWS. Me plata anga lafu djaso 🤣

  ‘Schermutselingen? Herhaalde ongemanierde gedragingen schrijf ik niet toe aan alcohol. Ik reageer slechts op want ik lees en zie, en op de foto ZIE IK GEEN BIERDRINKERS, maar een stel hormonale pubers. En ef i wan doe stoer dan Im mang tek deng gevolg anga stoerdoenerij toe. Met dat te hebben gezegd, het is beter om je te concentreren op de Surineds die je wat hebben aangedaan, dan ze allemaal over 1 kam te scheren.@@
  A no miii, deze misdragingen vonden plaats tijdens een openbare feest, met veel bier en njang, met enkele opgefokte pubers. Ik weet niet als je regelmatig aanwezig bent op zulke feesten, maar het gedrag is altijd dito. Maar wat ik eerder hebt opgemerkt, het zijn de reacties hier op WKT door Surineds, altijd van een denigrerende en scheldend, (zo bozig) niveau. Btw, foto en kort beeldmateriaal van derden kunnen je op het verkeerde been zetten.
  Ik zit niet op FB vanwege de vaak heersende “stank”.
  En A no miii, ik heb op WKT met geen enkele surined ruzie en leef in onmin, met niemand!!!! No way Bro.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.