Suriname en België van plan intensiever samen te werken

8
Suriname en België van plan intensiever samen te werken

Tijdens een kort bezoek aan het Koninkrijk België op 08 en 09 maart j.l. door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), is de eerste stap gezet naar een intensievere en bredere samenwerking tussen de Republiek Suriname en het Koninkrijk België.

Op woensdag 09 maart 2022 ondertekende minister Ramdin namens de Surinaamse regering een Memorandum Of Understanding (MoU) met Z.E. Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met de Nationale Loterij, de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing van België.

De MoU is voornamelijk gericht op het in goede banen leiden van het personenverkeer en het bevorderen van de samenwerking op het gebied van consulair- en migratiebeleid tussen de twee landen. Het finaliseren van de MoU is tot stand gekomen, door gezamenlijke inzet van het ministerie van BIBIS, de Surinaamse Ambassade in Brussel en verscheidene Surinaamse vak ministeries tezamen met de Belgische Vreemdelingen Dienst. 

De Surinaamse bewindsman gaf aan dat migratie, als zijnde de verplaatsing van de ene locatie naar een andere, zo oud is als de mensheid zelve. Mensen migreren voor korte of voor langere periode om zovele redenen. Het is belangrijk dat deze bewegingen, in de vorm van het personenverkeer, op een juiste en gereguleerde wijze plaatsvinden.

‘Ik heb met staatssecretaris Mahdi ook de intentie van Suriname besproken om op korte termijn visumafschaffing voor Surinamers die naar de zogenoemde Schengenlanden willen afreizen. Wij rekenen op het begrip en ondersteuning van de Belgische regering voor dit voornemen en te zijner tijd zal hier verder over gesproken worden’, aldus minister Ramdin. Ondertussen, zal de voorlichting met betrekking tot het reizen naar de Schengen-zone opgevoerd worden. Hierbij zullen reizigers nadrukkelijk geïnformeerd worden over de terzake geldende regels ten aanzien van verblijf in de betreffende landen. 

Het tekenen van de MoU werd ondersteund door een Surinaamse delegatie die in Brussel was op uitnodiging van de Federale Overheidsdienst van België. Deze delegatie was in België voor technische uitwisseling op het gebied van: bevolkingsregistratie, burgerlijke stand, arbeidsreglementering en arbeidsmigratie. 

De Surinaamse delegatie bestond uit mevrouw Dina Westfa (ministerie van BIBIS), mevrouw Nasiah Hassankhan (ministerie van Binnenlandse Zaken), mevrouw Ingrid Kindooi en de heer Krishnakoemar Binda (beiden van ministerie van Justitie en Politie) en de heer Mohamed Piroe (ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken).

Suriname deelt een bijzondere band met België, vanwege de gedeelde taal en veel gemeenschappelijke culturele aspecten. Het doel is in de komende periode de betrekkingen aan te scherpen, met name op het gebied van de financiering van gemeenschapsprojecten en het aangaan van diverse overeenkomsten, waaronder een rechtshulpverdrag en een luchtvaartovereenkomst.

Minister Ramdin was tevens vergezeld door gedelegeerd ambassadeur van Suriname in België de heer Gilbêrt van Lierop, alsook de eerste en tweede secretaris van de Surinaamse Ambassade in België mevrouw Jo-Ann Buyne en mevrouw Gwenny Gefferie.

8 REACTIES

 1. Je kan zoveel MOU tekenen, maar het gaat om de goede algemene plannen voor langere termijn, die wat opleveren en blijvend zijn.

  Dat is de uitdaging voor Suriname en de Surinamers. De instituten moeten er zijn met bekwame mensen. Dat heeft Suriname niet, maar mensen, hosselaars, die een nyan, vreet naar pot, snel willen maken in een zeer korte termijn.
  korte termijn.

  Een voorbeeld van mensen, hosselaars, die een nyan snel wilden maken is
  “waka pasi”. Zie waar het kapitaal vandaan kwam en zie wie een nyan, vreet naar pot’ van hebben gemaakt en of terreinen tot hun eigendom hebben gemaakt. Het is muisstil geworden over deze hele zaak. Ook in de doofpot terecht gekomen, terwijl de vat din go zaka uit a moni sa India put in a projekt disi of piecie dotie fu Palmentuin of Cultuurtuin.

  Zie wie bij de opening van “ waka pasi “ prominent op de voorgrond waren, lik a moni ben de fu den ( pa).

  Ik heb er weinig vertrouwen in.
  gemodereerd

 2. Ala ze kunnen makkelijker geist worden vanuit belager als ze er illegaal verblijven. Gemaakte boetes zuilen tot in Su opgeëist kunnen worden.

  Samenwerking is a wonderful thinngggg
  gemodereerd

 3. Z.E.president Chan Santokhi , wanneer worden Oekrainiers in Suriname opgevangen?

  Suriname is niet een onbekende eiland 🏝 in decruimte, maar is deel van de aarde waar mensen wonen.

  Ik kijk met belangstelling uit wanneer de eerste groep Oekrainers in Suriname welkom worden geheten.

  De echtgenote van professor Siewnath Naipal ( kustbescherming) zou wellicht een rol
  in kunnen spelen ( spreekt Rusisch) want die is ook afkomstig uit Rusland dacht ik. Zo niet zullen er wel ook goed geschoolde Oekrainers zijn, die Engels spreken en zich in Suriname kunnen redden. Ook kan gebruik worden gemaakt van hun kennis en ervaring.

  In enkele Midden- Amerikaanse landen worden zo ook al opgevangen.
  gemodereerd

 4. Heeft de delegatie ook navraag gedaan bij het Vlaams Belang (Vlaams Blok)? Wat zij vinden van nog meer kleurlingen in België?
  gemodereerd

 5. Er wonen veel mensen van Surinaamse afkomst daar in België , dus best goed dat ze de banden met België weer gaan aanhalen , want tijdens dbb is het bijna doodgebloed die wilde niets weten van Nederland en België en meer Europese landen , maar deze regering gaat het weer herstellen , Suriname is een import land en nu door die oorlog die de russen voeren tegen Oekraïne zal alles hier ook duurder worden , straks is import goederen niet meer te betalen en zal dan mondjes maal binnenkomen , België en vele Europese landen zullen Suriname helpen om veel goederen zelf te kweken of te maken , dan hebt je als land minder te importeren , en als we het goed doen kunnen we exporteren.
  Maar er is hier een groep in Suriname die alles wil dwarsbomen , nou die groep kennen jullie toch , maar wij echte Surinamers kunnen zonder die groep ons land opbouwen en als het karwei af is , dan is die groep allang verhuist
  gemodereerd

 6. Belgie is erger dan Nederland met Racisme,en zelfs de politie is er ook een van.Je krijgt geen woning als je niet blank Bent.De huurbasis die neemt je geld en borg en die zie je niet meer terug.Op de scholen nog erger.Er is geen instantie die je daar echt helpt.Je staat er alleen voor.
  gemodereerd

 7. Het belangrijkste is de justitiële uitwisseling. Het loopt de spuigaten uit met het drugs gedoe.
  Vrij visum moet je niet doen. Hoe hou je dan een overzicht vd boeven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.