WWF-Guianas introduceert Plastic Pick Up & Run voor Earth Hour

8
WWF-Guianas introduceert Plastic Pick Up & Run voor Earth Hour

WWF-Guianas organiseert 26 maart, de dag van Earth Hour, een Plastic Pick Up & Run in Paramaribo. Teams van sportievelingen gaan plastic opruimen op straat en tegelijk joggend werken aan hun conditie. De Plastic Pick Up & Run vertrekt vanaf Waka Pasi en voert ca. 5 km door het stadsdeel Combé/Paramaribo Noord. Na afloop wordt het opgeruimde plastic en ander afval door Earth Hour-partner SuReSur ingezameld voor recycling en verwerking. Iedereen kan gratis deelnemen aan het event.

Sportief clean up-fenomeen
Pick Up & Runs worden in Europa en de Verenigde Staten geregeld georganiseerd. Het wordt daar ook wel ploggen genoemd. De naam is afgeleid van het Zweedse woord plogga up (oppakken) en joggen. In Suriname introduceert WWF-Guianas dit sportieve clean up-fenomeen op de dag van Earth Hour, dat dit jaar in het teken staat van plastic vervuiling.

Earth Hour is de jaarlijkse wereldwijde campagne van WWF die dit jaar op 26 maart plaats vindt. Tussen 20.30 en 21.30 lokale tijd gaat wereldwijd bij miljoenen mensen en bij beroemde gebouwen een uur het licht uit als signaal dat we beter met de aarde moeten omgaan. WWF-Guianas richt zich dit jaar met Earth Hour op plastic vervuiling.

Plastic afval
Het programma van Earth Hour op 26 maart speelt zich af op Waka Pasi. Eerst worden om 14.00 uur de plastic kunstwerken onthuld die de leerlingen van de Nola Hatterman Art Academy hebben gemaakt van plastic afval. De kunstobjecten dragen de boodschap uit dat we het plastic probleem moeten oplossen om de natuur te beschermen. Vervolgens is er tussen 17.00 en 19.00 uur de Plastic Pick Up & Run. En ’s avonds tussen 20.30 en 21.30 uur is er Earth Hour waarbij het licht een uur gedoofd wordt.

Veel plastic afval belandt via de rivieren in de oceaan waar het ernstige gevolgen heeft voor de natuur. Zo sterven zeeschildpadden, dolfijnen, walvissen en vogels doordat ze verstrikt raken in plastic afval en doordat ze het voor voedsel aanzien. Ook de gezondheid van mensen loopt gevaar. Wij krijgen plastic namelijk binnen via visconsumptie. WWF-Guianas heeft dit jaar SuReSur als Earth Hour-partner, de stichting die de inzameling en recycling van plastic in Suriname verzorgt.

8 REACTIES

 1. Heel mooi initiatief van WWF-Guianas. Waar het ministerie van OW faalt om Paramaribo en omgeving schoon te houden, maakt de organisatie WWF-Guianas het weer goed. De minister van OW zit al bijkans twee jaar nog plannen te maken.
  gemodereerd

 2. “Tussen 20.30 en 21.30 uur is er Earth Hour waarbij het licht een uur gedoofd wordt.”
  Ik vrees dat tijdens dat uur een andere actie begint: de actie ‘Pak en ren’.
  gemodereerd

 3. De naam van Waka Pasi moet worden minister – president Narendra Darmodardas Modi pasi.

  Omdat het kapitaal voor de gebouwen op het terrein, het terrein met straattegels te betegelen, de talutten vd Sommeldijkse kreek aan beide zijden van kreek bij Palmentuin van tegels te voorzien, de brug over de Sommelsdijkse kreek naar het terrein of ervan uit, het kustwerk op het terrein, de banken en tafels te maken en kopen van India afkomstig is.

  Hiermee wordt ook de relatie van India en Suriname weergegeven en Hindoestanen in Suriname.

  Het kapitaal is uit India afkomstig en dat op zijn minst dit duidelijk moet zijn.
  gemodereerd

 4. Respect !

  Beste landgenoten,
  doe ook mee aan dit geweldig initiatief !

  Laten wij ook overal waar mogelijk plastic en foam verpakkingen vervangen met natuurlijke verpakkingsmatteriaal zoals nerven om te binden of bladeren om te verpakken. In vele Aziatische landen gebeurd dit al.

  Kon mek Sranan switi baka. Jij doet toch ook mee.

  Mi kondre tru ……..
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. In Nederland is het ook een kolére zooitje, ze gooien ook alles op straat.
  Het zijn gewoon beesten op 2 voeten die dat doen !!! Het gedrag van een
  mens wordt bepaald door opvoeding thuis, en de genoten school opleiding.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 6. jacko , weet jij wat pas helpt dat ze op plastic flessen groot of klein over de gehele wereld statiegeld invoeren , en dat statiegeld moet net zoveel zijn als de kosten van de drank die in een fles zit , een voorbeeld , een fles fern….s van 2 liter kost hier 35 SRD , nou zet er 10 SRD statiegeld erbij op , totaal dus 45 SRD , en zeker weten , je zal geen lege fles meer tegen komen op straat in de goot en ook niet in de natuur
  gemodereerd

 7. eigen+ mening , ze moeten jou in de Noordzee dumpen dan kan jij jou eigen afvalplastic op slurpen zodat het niet naar de Atlantische Oceaan kan komen
  de minister van OW is niet jou vriend en ook niet van debby , dus jullie denken dat hij een plasticpop is , kom hem dan hier opslurpen
  gemodereerd

 8. Geen slecht idee van [WAT 14 maart 2022 Bij 00:45]

  “…
  nou zet er 10 SRD statiegeld erbij op , totaal dus 45 SRD , en zeker weten , je zal geen lege fles meer tegen komen op straat in de goot en ook niet in de natuur
  …”

  De regering kan best periodiek bijvoorbeeld elke maand een inzamelingsactie houden om zwerfafval zoals fast food verpakkingen en plastic flessen, dat natuurlijk te onderscheiden is van huisafval, in te zamelen en te belonen met bijvoorbeeld 20 SRD per kg.

  Dit komt ook ten gunste van een groter betrokkenheid voor een beter Suriname.

  Tja go. Set kong !

  Samen werken wij aan een schoon Suriname.
  Jij doet toch ook mee.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.