Jimmy Toeroemang beëdigd tot Groot-Opperhoofd der Trio’s

10
Jimmy Toeroemang beëdigt tot Groot-Opperhoofd der Trio's
Vp Brunswijk bij de beëdiging van Groot-Opperhoofd Jimmy Toeroemang.

Jimmy Ronald Toeroemang is op vrijdag 11 maart officieel beëdigd door president Santokhi in het presidentieel paleis als het Groot-Opperhoofd van de Tareno (Trio) Inheemse stam. Het staatshoofd heeft tijdens zijn toespraak de nadruk gelegd op de samenwerking tussen het inheemse volk en de regering. Hierbij zal de granman niet alleen als leider van de Tareno (Trio) inheemse stam functioneren maar ook als schakel tussen de regering en de Trio-gemeenschap.

Tijdens de beëdiging waren behalve de president, ook de vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk, leden van het traditioneel gezag en de districtscommissarissen aanwezig. Tevens nam Toeroemang zijn hoofddeksel in ontvangst uit de handen van de vp. Santokhi gaf aan dat het een eer is om de nieuwe granman trio’s te beëdigen. Ook geeft het staatshoofd aan dat Toeroemang de jongste granman is in de Surinaamse geschiedenis.

Het Groot-Opperhoofd heeft onder begeleiding van zijn nu wijlen grootvader, Ashongo Alalaparu een stage afgerond ter voorbereiding van deze traditionele functie. Tijdens een speciale uitgeschreven stamvergadering is het kandidaatschap van Toeroemang unaniem door de Inheemse gemeenschap ondersteund. De president zegt dat de granman de volle ondersteuning zal krijgen van de regering zodat hij zijn taken gemakkelijk kan uitvoeren. In het bijzonder het behartigen van de belangen van het Trio volk.

Het staatshoofd geeft aan dat er regelmatig gecommuniceerd zal worden met het Inheemse volk en dat de granman hierbij als tussenschakel zal functioneren. “Als regering hebben wij respect voor de leefwijze en cultuur van de Trio’s, dat maakt onze ‘bromtjie djarie’ alleen maar mooier”, zegt de president. Van de granman wordt verwacht dat hij de Trio-gemeenschap op een verantwoordelijke en rechtvaardige wijze zal leiden.

Tijdens de toespraak van de granman gaf hij aan dat hij zich sterk zal maken voor het grondenrechtenvraagstuk. Naast het behartigen van de belangen van de Tareno (Trio) inheemse gemeenschap, zal de granman ervoor zorgen dat de educatie en gezondheidstoestand van de inheemse bevolking ontwikkeld zullen worden.

10 REACTIES

 1. Veel kracht sterkte en wijsheid wens ik deze bescheiden jongeman toe. Toen het stoffelijk overschot van zijn geliefde grootvader te Zorg en Hoop werd ingeladen om terug gebracht te worden naar zijn geliefde omgeving, was er een live verslag. Er liep een bescheiden modern geklede jongeman mee die ik herkende als de kleinzoon van de overledene. Maar de verslaggever wist dit niet en werd er door anderen op gewezen waarna hij(de verslaggever) meteen van toon veranderde en zijn kaartje gaf aan de sterke Jimmy die zich toen al kweet van zijn zware taak.
  Jimmy stay the way you are!
  gemodereerd

 2. Weer 1 tje die in feite niet veel betekent, maar iedere maand salaris ontvangt!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 3. Het zou goed zijn dat hij ea tribale en marron opperhoofden en kapiteins, enz in Suriname, in zo verre die er niets van weten ook de Algemeen Surinaams Nederlandse taal, Sranan Tongo en eenvoudige Staatsinrichting van Suriname, Grondwet Zaken, enkele verdragen mensenrechten, rechten van tribale volkeren, hun grondgebied wordt bijgebracht.

  Gefeluciteerd en dat het hem en stam en bestuur van Suriname, districten en dd overheid goed mogen gaan.

  Samen Werken Samen Sterker

  Zorg ervoor dat jullie taal, traditie, kennis van medicijnen, rituelen, dans en cultuur, klederdracht, zeden en gewoonten, enz niet verloren gaat door de oprukkende westerse beschaving, technologie en ontwikkeling.
  gemodereerd

 4. Op de plaats des onheils werd de VP, de volgende vraag gesteld.
  Mijnheer de VP, wat is uw visie ?????? Aaaahhhh hmmmmmm ja ja,
  dat weten jullie tok, Koebi en Anjoemara aldus deVP.

  Jacko
  gemodereerd

 5. Zo te zien worden niet alleen de instituten hersteld en versterkt maar worden ook diverse groepen en stammen oprecht erkend en in ere hersteld !

  Het hele volk van Suriname (m.u.v. de boutisten) werkt mee aan een beter Suriname.
  Wij krijgen werkelijk een mooier Suriname terug !

  Tja go. Set kong !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 6. Para Express , klopt wat jij zegt , het zal zeker lukken als de boutisten verwijderd zijn uit Suriname.
  gemodereerd

 7. Stammen erkend, san e herstel??? Pardon?? Wat scheelt sommige mensen boi??

  Overstromingen ih binnenland van Su, dat is prio OP DIT MOMENT. Niet een beëdiging in eu kledij.

  Maar zet deze achtergestelde groep maar op de voorgrond. Niet boos worden als ze paars stemmen hè?? Want dat doen dit soort groepen meestal. Hoogste bieder wint, altijd.
  Abop denk mt hoofd bromtji djari lijm vh binnenland te worden noh? Do geniet dan te a teng doro wo si tap soema deng O stem.

  Jeetje zeg, kijk toch verder dan je neus kort is.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.