Hooghart noemt NPS-voorzitter Rusland een ‘bobo’; wil samenwerking NPS en NDP

47
Ronald Hooghart 2018 - screenshot uit ATV video

Ronald Hooghart heeft gisteren uitgehaald naar de NPS en haar voorzitter Gregory Rusland. Hij noemde Rusland een ‘bobo’ en riep hem op om de coalitie te verlaten, omdat de huidige Surinaamse regering de bevolking volgens hem voor de gek houdt.

Hooghart, die in 2015 namens de NDP in het parlement zat, vindt ook dat de NPS en NDP moeten samenwerken. Dat zei hij vrijdag tijdens een protestvergadering, waar hij zichzelf steeds de ‘waarachtige voorzitter’ van de Centrale Landsdienaren Organisatie (CLO) noemde.

Dat laatste benadrukt hij omdat de meerderheid van het bestuur van de CLO in 2020 vóór een motie van wantrouwen tegen Hooghart stemde. Medio oktober dat jaar werd hij bij de CLO ook weggestemd door 18 lidbonden. De huidige voorzitter van de CLO is Michael Miskin, die in augustus 2021 werd gekozen.

47 REACTIES

 1. Wat Hooghart niet weet is dat met de uitdrukking/gezegde, Bo(o)Boo, bigi tin wordt bedoeld, een heer van stand. Iemand die zijn schaapjes op het droge heeft, Alla Sani voor Boo Boo al in orde is en hij dus achter over leunt en hij zich over niets en niemand iets hoeft druk te maken.
  gemodereerd

 2. Hooghart…het fossiele politieke, paarse, kuikentje. Uitgekotst door het volk tijdens de laatste verkiezingen en volslagen paranoia als het om het geciviliseerde Holland gaat. Dit laaggeschoolde piepkuikentje is alle schaamte en fatsoensnormen en waarden voorbij, vanwege zijn lidmaatschap van de criminele organisatie NDP en zijn veroordeelde drugscrimineel en massamoordenaar DDB als voorzitter. LOCK HIM UP !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  gemodereerd

 3. Ik ben geen fan van deze goeie ouwe man, maar dat hij de heer Rusland een grote bobojantje noemt is de naakte waarheid. Het lijkt alsof de NPS niet bestaat. Je hoort helemaal niets van de NPS en bobojantje. Wanneer wordt de NPS wakker en deze bobojantje naar huis stuurt. Achteraf klagen dat de kieswet gewijzigd moet worden zet geen zoden aan de dijk.

  Trouwens, ik zie in de komende tientallen jaren de NPS echt niet samenwerken met de NDP. Dus kraait deze goeie ouwe man alleen maar nonsens.

  Dat hij als vakbondsman voor zijn mensen opkomt is prima. Daarbij niets mis mee.
  gemodereerd

 4. Daar is die zwarte racistische rioolrat Hoogland weer. Snap deze gek nog steeds niet dat een leider van zijn soort nooit het land zou kunnen opbouwen? 50 jaar lang is zijn soort aan de macht geweest en geen ka bereikt dan alleen maar ellende. Laat deze man lekker van zijn oude dag gaan genieten want hij kletst uit zijn nek.
  gemodereerd

 5. Het enige wat de NPS kan doen, in afwachting van het eventuele nieuwe kiesstelsel, is het volk op een behapbaar niveau informeren over de nieuwe beschikbare mogelijkheden. Ondersteuning verlenen bij de aanvragen.
  Wordt je tegengewerkt bij bijvoorbeeld een grondaanvraag, incidenten verzamelen inclusief naw en klacht indienen.

  Nogmaals:
  Diverse internationale instanties hebben geld en trainingen beschikbaar gesteld. Jullie zitten dicht bij de ambtelijke molen. Help de mensen met de administratieve rompslomp. Neem onbekende nps’ers mee, stel ze voor en laat ze vervolgens overnemen.

  Idem dito getto-leiders. Wacht niet, neem zelf het initiatief en vraag om hulp als je het even niet weet.
  Wat wil je doen
  Waarom
  Hoe ga je dit doen
  Wanneer (hoelang)
  Wat levert het op.

  Zitten voldoende knap-koppen bij de NPS, ik hoef eigenlijk niets uit te leggen (is voor die hollanders) 😝

  Hooghart tsja…
  gemodereerd

 6. De BOOBO(O)’s van Suriname zijn:

  – ddb, ( ddb-gezin), ddb-adviseurs, enz,
  – hooghart, ramon abraham, jules wijdenbosch, jenny simons, andre misikaba, enz,
  – bouva, alibux,enz, naarendorf, dilip sardjoe, aloebaba, abdul, boerenveen, enz
  – boefdraad,
  – vele top ndp-ers, enz

  Ook personen (van andere politieke partijen ) die met ddb, ndp hebben samen gewerkt sinds 25 februari 1980. ( Talrijke (grote) ondernemers en overlopers ea die nu thuis of in het buitenland zitten.
  gemodereerd

 7. Haha
  Niemand wil samenwerken met de Nationale Dagu Partij. Het volk heeft ze uitgekotst en uitgescheten !
  De NDP is door de plee !

  De reactie van Hooghart maakt wel weer duidelijk dat de paarse piraten met destabilisatie bezig zijn en keihard hun best doen om de orde te verstoren !

  Volk van Suriname,
  De puinhopen zijn opgeruimd, er is gezorgd voor stabilisatie. Dit betekent een rem op verder verval.
  Nu werken wij aan herstel en groei !
  De koers is het bewijs: zonder onverantwoorde manipulatie is het al maanden stabiel en is het voorzichtig en beheersd aan het dalen !
  Het vertrouwen in onze SRD neemt weer toe !

  Productie en export zullen nu beter tot hun recht komen !

  Word ook slim en werk mee.
  Wie blijft klagen zal de boot missen.

  Suriname voorwaarts.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 8. Of Rusland een bobo is weet ik niet, maar wel is hij nauwelijks zichtbaar. Misschien moet hij een schandaal veroorzaken zoals diverse buitenvrouwen nemen of met de auto een stroompaal rammen of in DNA een betoog van een uur houden of wat dan ook, opdat de NPS in het nieuws komt.
  Anders verwordt de NPS nog tot de Nationale Paria Suriname.
  gemodereerd

 9. Ik denk dat NPS nooit zal willen samenwerken met de NDP. De NPS had eens president Venetiaan als voorzitter, een man van stand, met tien schone vingers. De NDP heeft Bouta a.k.a. DiDiBri als voorzitter, een veroordeelde @#$% met 15 bewezen moorden op zijn geweten. Hoe dan zouden de NPS en de NDP kunnen samenwerken?
  gemodereerd

 10. Bouta had aaron met de staatsgreep opgesloten. Nou wil deze analfabeet dat nps samen gaat werken met de nps hahaha
  gemodereerd

 11. Passant, je heb het mis. Ben je wel een “echte “ Sranansma, dit is niet hetzelfde als, je voelen als een Sranansma.
  Sranansma zeggen Bobo (spreek uit bôbô) van bobo-Jantje, als ze iemand een grote sufferd, sul vinden, iemand die zonder ruggengraat alles doorslikt. Als ik mij niet vergis is het ontstaan tijden de regeerperiode van dr jules Sedney, premier in de PNP/VHP coalitie. Tijdens de “onrust” (stakingen) in Sranan in de jaren zestig/zeventig destijds, sprak men van Bobo sjuul. Jules Sedney werd door velen gezien als de futuboi van wijlen masra Lachmon.
  Hoogie, mr braak, heeft het goed uitgedrukt wat betreft het functioneren en zijn bedrage in de coalitie van de heer Rusland.

  Bobo sjuul in beeld is iemand met de grote duim van zijn hand in zijn mond en met de andere duim tegen zijn bil aangedrukt en dan een huppeltje maak. Wat een vermakelijk figuur, probeer het een keertje, Passant.
  gemodereerd

 12. Ik ben nooit een fan van Hooghart geweest en zal het ook niet worden. Maar wat hij van Rusland schetst is in mijn ogen de waarheid. Rusland is ongeschikt om deze partij te leiden. Met Rusland eindigt de NPS de komende verkiezingen op nul zetels, want Rusland denkt dat spijtoptanten automatisch richting NPS zullen komen. Dat gaat niet gebeuren. Het Surinaamse volk is meer dan ooit politiek bewust. Ik begrijp hat daarom ook niet dat de leden van de partij ook niet schreeuwen om het vertrek van die sufferd Rusland. Die man straalt niets uit en ook heeft hij de pech niet boven de massa uit te steken, vanwege zijn geringe lengte. Kruisland heeft laatst nog via de media stevige kritiek geleverd en ik hoop dat dit het begin is van de schoonmaak. De jongeren krijgen niet de kans, omdat er in de leiding veelal fossielen zitten en enkele ongeschoolde jaknikkers.

  De NPS is niet het eigendom van enkele personen, maar als nationale partij het collectieve bezit van alle Surinamers. Over driejaar zijn er weer verkiezingen en feit is dat de VHP geen prominente rol meer zal spelen. Maar ook dat Bouterse zelf ook geen rol meer van betekenis zou hebben. Om die reden is het dan ook niet verkeerd om samenwerking te zoeken met de NDP, die onder een nieuwe leiding de strijd aan zal gaan. Het zijn immers NPS’ers die de oversteek naar de NDP hebben gemaakt en dus makkelijker huiswaarts zullen keren onder een nieuwe leiding van de NPS. Opa Rusland is dan ook al 65, dus moet nu reeds de discussie starten voor jongere kandidaten die moeten worden klaargestoomd.
  gemodereerd

 13. Para express, jij met je mooie stabiele koers, het blijft hoog, vraag het aan de Sranansma die hun huishuur in euro of us dollar moeten betalen, dan heb ik het niet over andere essentiële zaken/kosten. Mensen hebben hun huur moeten opzeggen.
  In meer dan twee jaren van nog geen 7 SRD naar 21 SRD. Je zal maar een huur van 300 euro per maand hebben met een torenhoge inflatie.
  Dus stop met je halleluja!!!!!!! Voor wie gaat het crescendo!, enkel voor de “valse” slim Surinamers. Niet voor mensen die pinaren en het moeten doen zonder “het” pakketje uit NL. Voor de arme mensen zijn er geen boten meer om te missen🙈
  gemodereerd

 14. Aanvulling

  De Booboo’s van Suriname zijn boeven, grote criminelen, die door middel van de coup van 25 februari 1980 van ddb en 15 andere soldaten de macht in handen kregen en zich stinkend rijk hebben gemaakt telkens als ze aan de touwtjes trokken en het volk in grote armoede en grote ellende, het volk onderdrukken, het volk belazeren.

  Zie maar de kluis Lips vd de CBVS gemaakt door Lips Slotenfabriek in Dordrecht en ddb vreet naar pot uit deed en de kluis van al haar goud en valuta leeg plunderde.
  gemodereerd

 15. Bestaat de nps nog? Volgens mij zijn alle stonfoetoes van deze partij of in huize ashiana aan het dementeren. Sommigen hebben lekker een hollands paspoort en anderen zijn al lang ndp.
  En als de geweldige vene niet zo een grote racist was en willie soemita de eer had gegeven om de 1e javaanse president te zijn dAn hadden we bosje nooit als pres. Gehad. En ook geen 2 bruggen en vrije valuta verkeer en nog steeds een ouwe vieze zanderij Want nps brengt geen moderniteit.
  Voor jullie info ik ben geen ndp en zal dat nòoit zijn.
  gemodereerd

 16. We weten toch jaar en dag dat hooghartig een laaghart en racist is.
  In plaats dat hij aan zelfreflectie doet, wat voor een puinhoop hij en zijn co’s hebben achtergelaten en als dna lid van de NDP in welk rotzooi allemaal hij het land heeft gedompeld, is hij nu pas in 2022 wakker. Foei toch man.
  gemodereerd

 17. @ Esmeralda
  Chapeau voor het duidelijk aangeven hoe de NPS nu te werk moet gaan. Er is heel veel kader binnen de NPS. Niet wachten tot de verkiezingen komen.
  Met hulp van de internationale organisatie kan de NPS echt heel veel doen.
  gemodereerd

 18. Hooghart, jouw eigen zoon heeft toch verklaard dat jij in het ziekenhuis van Columbia op je (achter)hoofd bent gevallen.
  Volgens mij weet je het niet, maar mag ik jou onder de aandacht brengen dat jij iets hebt overgehouden aan die val. Voorbeelden:
  Jij denkt nog steeds dat jij voorzitter bent van de CLO.
  Jij eist als intussen afgezette voorzitter van de CLO een compensatie van 110%. Een onmogelijke eis.
  Jij wilt dat de NPS gaat samenwerken met de NDP, denkende dat de NPS de NDP uit het slop gaat halen. Goede vriend: de NPS heeft al genoeg problemen aan het hoofd en heeft geen extra problemen nodig.
  Ik heb wel een advies voor je: zoek hulp voordat het te laat is.
  gemodereerd

 19. Het zijn dit soort mensen die het land naar de afgrond brengen en steeds hebben over kolonialisme. Wat heeft deze man voor zijn eigen achterban gedaan toen hij met de NDP aan de macht was. De NPS is door Bouterse met steun van de kolonisator ten val gebracht en de journalist had deze meneer moeten vragen wie de rol van redi moesoe heeft vervuld.
  gemodereerd

 20. @ Pony
  12 maart 2022 Bij 16:26

  Gras is gratis ! En je hoeft er geen moeite voor te doen. Geniet ervan !

  Krakti !
  gemodereerd

 21. Bobo heeft veel betekenissen, de betekenis die ik aan geef is afkonstig van Ruud Gullit, toen ze dacht ik met Oranje een wedstrijd of toernooi gewonnen hadden of geplaatst waren voor een toernooi en de belangrijke personen uit de sportwereld/ voetbalwereld naar voren in beeld kwamen alsof zij gewonnnen hadden en hij ze de bijnaam booboo gaf. Wel afgeleid van bobo.
  gemodereerd

 22. Nu de NDP een paarse poepejantje partij is geworden is de kans heel groot dat veel Surinamers de weg naar NPS weer hebben gevonden.
  NPS zal de komende verkiezing velen doen versteld staan !

  De NDP is leeggelopen.
  Waar zullen de telleurgestelde ndpers naar toe gaan ?
  Zijn zij slimmer geworden of toch niet ?

  VHP – NPS is mijn advies.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 23. Holle vaten klinken het …..
  Het niveau van de NPS gaat deze xenofoob te boven.
  gemodereerd

 24. Beste famiri, soms is het tijd om afscheidt te nemen en te gaan lurken aan een papfles.
  Ik zeg geeft die man een mooie papfles. Deze hooghart is duidelijk een slachtoffer van zichzelf.
  gemodereerd

 25. Altijd moet die @mpp Jantje beginnen, over ras en jullie soort.
  Ga toch naar je soort genoten!
  Waarom blijf je in Su lullen.
  gemodereerd

 26. pony , jou vriend die oude seniele man hooghart is gewoon een landverrader , en dat bent jij ook , maar jij zit vanuit Nederland alles hier te verzieken , de dagen van hooghart zijn geteld , hij is de dementste persoon hier in Suriname , hij denk nog steeds voorzitter te zijn van de CLO , maar hij is niets , ja nul , nul
  gemodereerd

 27. Tante Sidonia wil een beetje indruk maken met haar theoretische geleuter over SMART-doelen.
  gemodereerd

 28. bobo BETEKENIS & DEFINITIE
  (de, -’s), sufferd, slome. Het was kinderachtig dat er altijd een kindermeisje met me mee moest.

  De andere jongens begonnen me een bobo, een sufferd te noemen (Pos 1985: 29). Bobo-Jantje, 18 jaren oud, moet voor studie naar het buitenland; zijn moeder gaat mee (Fernandes 1973: 54).Etym.: Sp./ Port.; ook in het E van Guyana en Jamaica (zie C&L, die ook wijzen op gelijkenis met een Westafr. woord). Bij Cairo (1980a= 29): bobojanus.-Zie ook: freddie, lellebel, vriendje.
  gemodereerd

 29. Bobo
  Bobo logo #1010
  1) Belangrijk man 2) Bestuurder van een sportclub 3) Bestuurslid 4) Bestuurslid in de sportwereld 5) Bondsbons (afk.) 6) Hoge ome 7) Hoge piet 8) Hoogwaardigheidsbekleder in de sport 9) Jeugdtijdschrift 10) Kopstuk 11) Official of bestuurder in de sport 12) Sportbaas 13) Sportbestuurder 14) Sportofficial
  gemodereerd

 30. Passant, U hebt volkomen gelijk. De domme pony wil meepraten maar weet totaal niet waar het over gaat.
  GOOD OLD TIMES. Hadden we die tijd nog maar. De tijd dat ons geld veel heel veel waard was. Dan hadden we al deze ka niet gehad.
  Maar hoe komt het dat onze mooie gulden plots NIETS meer waard werd. We gingen het op den duur maar maar vervangen door SRD.
  Daar ja daar is het fout gegaan.
  Er is maar 1 man verantwoordelijk voor alle ellende. Ik weet niet wie dit was hor, maar hij moet wel een kaolo saka saka dagoe zijn.
  Een schijthond
  voor de revolutie, de greep naar macht van die schweinhund betaalden we voor 1 USD maar 1.85 SF na de moordpartij moesten we 12 SF betalen. Een ongekende waardedaling van HONDERDEN PROCENTEN.
  O ja hij is onschuldig het was een bakra die zei wat hij moest doen, het is altijd een ander.
  Wat een schijthonden, daarom voelt pony zich daar thuis
  Arm arm volk vergeet niet wiens schuld het is dat we zo duur moeten betalen voor alles.
  hadden we nog maar onze eigen SF
  gemodereerd

 31. Sorry bobo !Wel geliefde bobo in Suriname betekent in Surinaams sufferd!Die sufferd kan geen beslissing nemen en laat over zich heen lopen
  En buitendien NDP heeft het niet goed gedaan en zijn moordenaars
  Wie is nu een bevolking moordenaar?Wat nu in Suriname plaats vindt heb nooit zo erg in Suriname gezien Het is nu geen tijd voor losgeslagen gekheid wat nu plaats vindt is ernstig is geen grap
  En dat is triest
  Wat de hele bevolking wordt vermoord en erger nog door honger
  Ze worden langzaam in de put met dreg geduwd
  Wat er nu gebeurt is triest ik ben net 4 dagen terug en heb was van af december daar en ik kan je zeggen alle lagen van de Surinamers voelen het
  Het doet pijn
  gemodereerd

 32. Gras is gratis, gras heeft ook een naam, de naam para express, dus para pas maar op, je wordt nog bij je volle (bolle) verstand opgegeten door Pony.

  Passant, hoogie, de Braak, heeft het duidelijk over de Sranan definitie van Bobo.
  gemodereerd

 33. Tjebok, je bent duidelijk afgeleefd, je leeft nog in het verleden, hebt niet door dat wij 60 jaren verder zijn. Blijf maar wentelen in jouw wereld van 1 us dollar voor 1,85 Sf.
  De hele wereld is verandert ook Sranan. Blijf maar naar schuldigen zoeken terwijl jij er zelf bij bent geweest. Als jij dit niet kunt begrijpen oordeel dan niet over anderen. De “schijt” zit duidelijk binnen in jouw.
  gemodereerd

 34. Deze man noemt Rusland een bobo.
  Juist deze man Hooghart, de ultieme vertegenwoordiger van het volk, de bondsbestuurder die z’n leden min of meer heeft opgezadeld met de verkoop van een bouwproject die steeds meer op een klucht begint te lijken.
  En ja Tjebok, er is maar één man verantwoordelijk voor al het leed, chaos en ellende van het volk van Suriname. En 1980 is echt geen 60 jaar geleden.
  gemodereerd

 35. @ Pony
  13 maart 2022 Bij 20:09

  “…
  Maar hoe komt het dat onze mooie gulden plots NIETS meer waard werd. We gingen het op den duur maar maar vervangen door SRD.
  Daar ja daar is het fout gegaan.
  …”

  Wil jij dit niet begrijpen of kan jij dit niet begrijpen ?

  Misschien moet jij toch maar een ander soort gras proberen ipv dat hippie gras met die puntige bladeren.

  Krakti !
  gemodereerd

 36. haha de dwaas pony wil zo snel mogelijk vergeten wie onze valuta heeft vernietigd. HONDERDEN PROCENTEN DEVALUATIE door bouterse.
  met veel pijn en moeite herstel. Totdat
  ja totdat hij het weer voor het zeggen kreeg. En wat gebeurde er tientallen procenten devaluatie en wat doet onze dwaas pony? precies hetzelfde als alle ndpsekteleden, ze trekken hun scheur open dat de huidige regering alleen maar de koers kan stabiliseren.
  Hoe stom kan je wel niet zijn dat je hier je scheur komt pieren.
  wegwezen kruip weer op de plek van boefdraad waar de zon nooit schijnt. smakelijk eten

  dus pony als je niet herinner wil worden wie de oorzaak is van alle ellende in suriname zo erg dat we nu niet eens meer onze dagelijkse boodschappen kunnen doen dan moet je je scheur dicht houden, want er komt alleen maar onzin en stank uit.
  gemodereerd

 37. Jongens jongens toch
  Pony leidt aan geheugenverlies
  Pony ke je deze nog

  Artikel Hoe gaan we om met het koloniale en slavernijverleden in Amsterdam?’

  Pony 16 juni 2021 Bij 21:39
  Daar gaan we weer, deze stomme discussie moet een keer ophouden. Ik vind dat wie geen ene moer binding heeft met de slavernij dit dan gewoon als geschiedenis moet weten. Ben je een afstammeling van een tot slaaf gemaakten, dan mag je meepraten en mee beslissen als men iets wilt ondernemen, zoals herstelbetaling eisen van Nederland. Over de slavernij mag iedereen mee lullen, krom of recht, wie eerst mee begonnen is, zijn het alleen de blanken geweest of hebben ook Afrikaanse stammen meegedaan, dit doet niets ter zake, het zijn de directe afstammelingen van de tot slaaf gemaakten in Suriname, niet in de wereld, die het met zich meedragen en daarom mogen zij alleen beslissen. De rest moet gewoon ze kwebbel houden.
  Ik wil zeggen, kijk naar je eigen geschiedenis en hou je daarbij.
  En de gasten die vinden dat het zielig is als je voor jou rechten opkomt, die wil ik aanraden in deze case ook hun kwebbel te houden zij verstoren de discussie. Het is geen discours.
  Laat het aan de afstammelingen over hoe zij willen omgaan met het leed, hun voorouders aangedaan, door wie dan ook en als het nu meer dan dan 150 jaren geleden is gebeurd, voor sommigen maar vier generaties terug. Wij eisen gewoon genoegdoening, doen andere volkeren ook, waarom zouden wij dat ook niet mogen. Je erft niet alleen collectief het “zoet” ook het “zuur”.
  Sranan sma, if ju no dé eens nanga a torie disie, dan orie ju mofo, meki ding trawan doe ding wroko, miki masra zunder doe sang á moesoe doe. gran tangi, Gado na un fesie mang.

  Ma het is toch meer dan 60hahaha jaar geleden pony, je zou je stinkscheur nu dicht moeten houden hor
  Je bent duidelijk afgeleefd, je leeft nog in het verleden, hebt niet door dat wij 6000 jaren verder zijn. Blijf maar wentelen in jouw wereld slavernij en geld geld krijgen.Geld krijgen omdat onze voorvaders zijn gemarteld, over over grootmoeder zijn gemarteld en verkracht dan wil je geld zien.
  gemodereerd

 38. Tjebok, je gedraagt je als een gefrustreerde konijn, waar staat dat ik niet weet wie schuldig is aan de situatie waarin Sranan zit. Leer eerst beter lezen, misschien kun je samen met para express, een leesclubje beginnen. Ik zeg altijd, blijven lezen jongens dan komt het wel.
  Ik beweer alleen dat in mijn objectiviteit, er meerdere personen en partijen zijn die debet zijn voor de huidige situatie. Je kunt niet stellen dat er maar één persoon schuldig is, dat is te simpel (terroristisch) gedacht. Jouw reactie illustreert alleen hoe iemand als een kip zonder kop loopt te schelden. Achteraf met het vingertje lopen wijzen lost geen problemen op. Je lijkt dan eerder op een verdwaasde Sranan burkauw.
  Het frustreert nog steeds, merk ik, dat er ondanks de duidelijke feiten van wanordelijke beleid van de vorige regering, deze coalitie geen potje kan breken. Dat zij het nog erger maakt ondanks de “goede” bedoelingen. De economie geeft geen pasklare antwoord op de diep gewortelde sociaal maatschappelijk problemen waarmee onze switi Sranan al eeuwig worstelt.
  Tjebok, de honderd en meer procent devaluatie is niet alleen debet aan onze pina, er spelen meer actoren een grote rol. Droom lekker van je SF 1,85 en schijn wereld/ welvaart waarin wij toen leefden, handje ophouden bij Nederland.
  Tjebok, tjepoti, het zijn de Sranan kiezers die uiteindelijk de dienst uitmaken en niet de scribentjes op WKT, die een potje ver van mijn bed spelen.
  Als jij Tjebok, het beter weet, kom dan met een gedegen objectief verhaal, tenminste als je dat kunt opbrengen, laat eens zien waarom de sf in 2004 is ingeruild voor de SRD, wat de werkelijke reden is (oorzaak en gevolg). Ik hou mij aanbevolen om jouw essay te lezen, tenminste als het niet te moeilijk is voor mij, de ‘domme’ pony.

  Btw, Tjebok, je gedrag komt mij bekend voor, zeker van naam verandert. Wat een zwakte!!!!!

  Para express, het doet erg pijn hé, fu sjie dat niks é jagi, wat deze regering ook doet. Ik prevaleer toch het gras van de buren, liever een slechte buur dan het gras van een oelewapper in een stuk niemands land.

  Dit was de realiteit in de zo “gelukkige” jaren vóór 1980: Sranan was zo arm als de spreekwoordelijke Kerkrat. Want laten wij eerlijk zijn: onze eigen bijdrage aan onze eigen instandhouding is praktisch nihil. Als Nederland, toen, geen financiële hulp gaf was het niks in Sranan. Alles wat wij uitgeven komt van Nederland. We hebben wel meer dan 40000 ambtenaren, maar kunnen niet één straat of één afwateringskreek onderhouden. We hebben wél een buitenlandse dienst en een militair apparaat, die samen meer dan dertig miljoen gulden per jaar kosten, maar kunnen niet één geweer kopen voor onze militairen. Onze Parlementsleden, Ministers en topambtenaren zijn wél voortdurend op reis, maar op hun kantoren is er niet één schrijfmachine.
  Tjebok, het zou zomaar kunnen dat het ook van toepassing is in deze tijd. Begrijp je nu dat jouw uithaal dubieus, kortzichtig is. Weet jij hoe het was op plantage Mariënburg, de leef- en werkomstandigheden en elders buiten de stad.

  Btw, WHO had jaren terug voorspelt dat Sranan één van de drie landen zal zijn in Zuid Amerika waar de armoede nog aanwezig zal zijn na het jaar 2030.
  gemodereerd

 39. Haha
  Paarse Pony is in paniek !
  Hij probeert met allerlei wartaal zijn afgod, Bullshit Bouta, te dekken.
  Bullshit Bouta speelt het a-no-mi spel en Paarse Pony en andere boutisten verdedigen hem met het a-no-eng-wan spel.

  Haha

  Al is dom-Suriname nog zo snel, slim-Suriname achterhaalt hen wel.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 40. G. Bor, ik sta nog steeds achter mijn artikel, mijn reactie is binnen een bepaalt context geplaatst. De heer Zunder is met zijn clubje bezig, niet ik, ik vond en vind, dat het nog steeds niet van fatsoen getuigen om als Surinamer tegen in te gaan, daarom mijn reactie toen. Ik heb geen mening over de actie van de heer Zunder. Jij moet geen appels met peren gaan vergelijken, jij kunt de slavernij niet gaan vergelijken met een economische situatie in Sranan in de jaren zestig. Als jij mij op mijn nummer wilt zetten, zo interpreteer ik jouw bijdrage, kom dan met doordachte argumenten en loop geen onzin te verkondigen. Jij denkt een tegenstrijdigheid te zien in het artikel met mijn recente reactie, maar je staaft dit met geen enkel argument, alleen dat ik mijn ‘stinkscheur’ moet dichthouden.
  Ik heb geen moeite met kritiek, maar het moet geen “riool” prut zijn. Jij hebt het gelijk over mijn ‘’stinkscheur’, maar jij vergeet je eigen “ding” onder je neus dicht te houden.
  gemodereerd

 41. Para express, liever wartaal uitkramen (wat ik natuurlijk niet graag wil) dan achter een stel holle vaten aanlopen die het volk een rad voor ogen draait.
  Kijk, wat jouw regering voor spelletjes speelt, ‘alles voor het volk’ welke mag Joost (de arme man) weten.
  Een president die komt vertellen hoe verbaast hij is, dat Surinamers nog steeds niet met elkaar kunnen of willen samenwerken. Een president die zelf debet is aan dit “euvel” gezien zijn manier van werken en kiezen voor familie en “vrientjes” (met t ipv d) in plaats van uit een diepe ruif met capabele mensen te kiezen.
  Para, dit is echt wartaal van iemand die het alleen goed doet met blablablabla. Hij is binnen bijna twee jaar de evenknie geworden van de ander meneer tralalala, naar jouw mening mijn afgod. Het is puru bruku weri bruku. Zit er echt geen verschil tussen of toch !!!!
  Para, dezelfde president wil aan Caricom investeerders gronden gaan uitgeven net als de vorige president, meneer tralalala. Voor zijn eigen volk heeft hij net als tralalala alleen maar zoethoudertjes, para, (aan jouw de eer om de soorten snoep aan te duiden). De president kent ogenschijnlijk alleen maar Consumptie gedrag, van duurzaamheid heeft hij nooit gehoord.

  Para, dit is echt ‘wartaal’ van iemand die de kluts kwijt is, net als “onze” Hoogie, de Braak. Para, het is toch ook dezelfde president die met niemand anders dan alleen met zijn vrouw wil samenwerken, ze kreeg zelf haar eigen m(w)erkstempel, die een onsamenhangend beleid voert ( zie de haat liefde verhouding met de Abop), die onze switi Sranan naar nergens anders zal brengen dan alleen in de zakken van de zakkenvullers.
  Para, jij en je slim-Surinamers, doen niks anders dan kritiekloos volgen en alles recht praten wat krom is.
  Ach, sommigen onder ons vinden het vertoeven in de darmen prettiger en aangenamer vanwege de voor hen aanwezige “heerlijke” walm (in Sranan preken wij van “puflucht”, in NL van “putlucht). Wie weet het verschil hahaha. Jip en Janneke.
  gemodereerd

 42. @ Pony
  18 maart 2022 Bij 13:20

  “…
  “heerlijke” walm (in Sranan preken wij van “puflucht”, in NL van “putlucht). Wie weet het verschil
  …”

  Blijkbaar weet jij zelf het verschil !
  Geniet ervan !

  Haha

  Krakti !
  gemodereerd

 43. Jongens, volgens mij staan jullie er niet bij stil dat uitdrukkingen bij een geografische afstand van ruim 9.000 kilometers in de loop der tijd kunnen verschillen. Als we dus met termen gaan gooien moeten wij eerst nagaan of de Surinaamse of Nederlandse betekenis hieraan moet worden gegeven.
  voorbeelden:
  Loverboy betekent in het Surinaams een jongen , die de harten van meisjes kan breken.
  In Nederland is dit gewoon een pooier.
  Bo Bo (uitspraak met een korte o) betekent in Suriname een slappeling.
  bo Bo (lange o) heeft in Nederland een positieve betekenis Eingelijk zou de schrijfwijze moeten zijn Boo Boo.
  Tof betekent in Suriname triest, jammer , sneu, terwijl deze uitdrukking een positieve betekenis heeft in Nederland.
  Maar de mooiste begripsverwarring die ik heb gehoord is van mijn Surinaamse vriend die onderwijzer is in Nederland. Een leerling op die Nederlandse school waar hij les geeft, zegt tegen hem: “Sorry meester voor mijn afwezigheid van een paar dagen. Mijn grootvader is overleden”.
  “Dat is tof” zegt hij en de leerling kijkt hem heel onbegrijpelijk aan.
  Hopelijk heb ik hiermede een eind gebracht aan deze begripsverwarring.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.