Comité Herdenking Slavernij wil grond voor nationaal monument

10
Comité Herdenking Slavernij wil grond voor nationaal monument
Het comité bracht een kennismakingsbezoek aan president Santokhi.

Als het aan het Nationaal Comité Herdenking Slavernij en Onderzoek naar de Gevolgen van het Slavernijverleden (i.o.) ligt, komt er snel een nationaal slavernijmonument in Suriname. Dit heeft zij vrijdag 11 maart kenbaar gemaakt tijdens een kennismakingsbezoek aan de Surinaamse president.

Het comité heeft als doel zorg te dragen voor de organisatie van nationale herdenkingsactiviteiten in de periode 1 juni 2022 tot 1 augustus 2023. In dat kader zijn er enkele wenselijkheden aan het staatshoofd gepresenteerd. “Naast het informeren over de plannen van het comité, is er ook gevraagd om erkenning”, zegt voorzitter Johan Roozer. 

De werkgroep heeft ook gevraagd om het beschikbaar stellen van grond voor een nationaal monument. Het moet een ruimte zijn waar er een stukje gevoel van uitgaat. De omgeving moet ook aangepast zijn, in die zin dat er een ambiance van rust gecreëerd wordt. Het moet verder een omgeving zijn die recht doet aan wat heeft plaatsgevonden en een nalatenschap zijn waar volgende generaties kunnen nadenken over het onrecht dat zich heeft voorgedaan en waarvan de werking nog voelbaar is.

Verder wil de commissie een budget indienen om het nationaal herdenkingsprogramma te financieren. In het programma is ook opgenomen de herdenking van 1 juli aanstaande, waarbij de president is gevraagd een toespraak te houden. Deze herdenkingsplechtigheid zal gehouden worden bij het standbeeld Kwakoe.  

Het comité is momenteel ook bezig met de voorbereidingen van een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden van de inheemsen en Afro-Surinamers. Verder ziet men ook graag een klankbordgroep, omdat er heel veel opvattingen bestaan met betrekking tot het slavernijverleden in Suriname.

Volgens voorzitter Roozer is het goed om al die meningen bij elkaar te brengen en deze te verbreden door meer organisaties te betrekken bij de discussies en ook bij de activiteiten die zullen plaatsvinden. 

De situatie met Nederland met betrekking tot het slavernijverleden is ook actueel. President Santokhi heeft gevraagd om na te gaan hoe de samenwerking op dit stuk beter kan en dat alles goed in kaart wordt gebracht. Volgens het staatshoofd zou het goed zijn als er een nationaal position paper ontwikkeld wordt, dat gebruikt kan worden bij het aangeven van de standpunten van Suriname met betrekking tot het slavernijverleden. “En daarom is het van belang om meer eenduidigheid te hebben. We zullen alle organisaties die een bijdrage willen leveren, vragen om dat te doen”, aldus voorzitter Roozer. 

Het Nationaal Comité wordt gedragen door de grootste representatieve Afro-Surinaamse organisaties, te weten: NAKS, Feydrasi Fu Afrikan Srananman, Fiti fu Wini, het Nationale Reparatie Platform aangevuld met enkele exponenten uit de Afro-Surinaamse gemeenschap in het binnenland en de inheemsen.

10 REACTIES

 1. Sorry, maar Suriname heeft wel grotere prioriteiten dan een monument. Dat loopt niet weg. Zijn dit bekwame mensen, zoveel zijner niet in Suriname, kunnen die hun energie niet beter besteden aan projecten om de economie en welvaart,welzijn van Suriname en zijn bevolking er boven op te helpen, daarna kan dat monument alsnog worden opgericht. Waarna er ook meteen als een spin off een scholings- en voorlichtsproject kan worden ontwikkeld tegen structureel racisme en nepotisme in de samenleving. Dat is ook hard nodig dan leren de verschillende bevolkingsgroepen op de duur misschien eens samenwerken voor het gemeenschappelijk doel. Een welvarend Suriname voor iedereen.
  gemodereerd

 2. Ik denk dat men meer heeft aan een instituut (academy) voor onderzoek naar ons verleden.
  We hebben niks aan een monument.
  Want van monumenten kan je niet eten
  gemodereerd

 3. Wat willen jullie nou? Dat de regering slavernij herdenkt of dat jullie – de nazaten van de slaven – slavernij herdenken? In het laatste geval financier je alles zelf opdat de regering geen enkele zeggenschap krijgt.
  gemodereerd

 4. Suriname heeft genoeg grond. Dus lijkt het mij geen probleem als deze goeie mensen een stukje grond krijgen voor een monument. Liever grond aan dit soort instellingen dan aan de grondrovers van de vorige en huidige regering.
  gemodereerd

 5. rbrown , goh wat bent jij een stakkerd , lijdt jij honger daar in Nederland , ken jij het monument van de slavernij in Amsterdam Oost , in het Oosterpark , nou daar in de buurt zijn heel veel vreettentjes , geld hebt je toch dus ga dan daar vreten halen
  gemodereerd

 6. Wij weten wel een stuk grond voor het nationale slavernijmonument , nou daar waar het revo monument staat , opblazen dat ding , afvoeren die troep en de grond schoonmaken , een mooie plek voor het nationale slavernijmonument.
  gemodereerd

 7. Overal in Suritje is vrij verklaard voor instituut of monument, als de nazaten vd slaven dit wensen. Bloed heeft overal voldoende gevloeid. Is al betaald.

  Monument want?? Maak een ECHT SURINAAMS geschiedenis boek op verschillende niveaus, voor het bedrijfsleven en HET ONDERWIJS . DAT is WAT ER NODIG IS
  gemodereerd

 8. Hypocrieten het is 2022!

  Een monument voor alle slachtoffers, van de afstammelingen van de tot slaaf gemaakten zou beter op zijn plaats zijn!
  gemodereerd

 9. Een comité met weinig draagvlak. Roozer ziet geld en komt plots met een initiatief. Een nationaal comité moet een groter draagvlak hebben. Hier is sprake van een smalle basis. Een het realiseren van een monument op zo’n korte termijn lijkt mij haast onmogelijk. Dit wordt haast werk. In tegenstelling tot idioot Kayadou en A3 vind ik dat de regering hier wel een rol zou moeten spelen.
  gemodereerd

 10. Een comité met weinig draagvlak en is niet representatief. Roozer ziet geld en komt plots met een initiatief. Een nationaal comité moet een groter draagvlak hebben. Hier is sprake van een smalle basis. Een het realiseren van een monument op zo’n korte termijn lijkt mij haast onmogelijk. Dit wordt haast werk. In tegenstelling tot idioot Kayadou en A3 vind ik dat de regering hier wel een rol zou moeten spelen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.