In slechte staat verkerende weg naar West-Suriname wordt aangepakt

6
In slechte staat verkerende weg naar West-Suriname wordt aangepakt

Na protesten van Inheemse dorpen in Para is gisteren een ondernemer gestart met de rehabilitatie van de weg naar West-Suriname. De kosten worden gedekt door houtondernemers. Door de aanhoudende regens en zware houttrucks verkeert de weg in een zeer slechte staat. De dorpen zoals Bigi Poika, Pikin Saron en Tibiti zijn hiervan weer de dupe, meldt de Vereniging van Inheemse dorpshoofden in Suriname (VIDS).

Om aandacht voor de kwestie te vragen, hebben de dorpen een gezamenlijke actie ondernomen en de weg bij de afslag van Korhopa (Matta) afgelopen woensdag gebarricadeerd. “Onze kinderen kunnen niet meer op deze wijze naar school, want door de wegverzakkingen schudt de bus van alle kanten. Voordat de kinderen op school aankomen, voelen ze zich vermoeid”, zegt Url Tapoto, dorpshoofd van Pikin Saron.

Ook wil de staatsbus van Tibiti niet rijden vanwege de deplorabele staat van de weg. Hierdoor kunnen de mensen hun verkoopwaar zoals landbouw gewassen, vlees en vis niet aan de man brengen in Paramaribo.

Dorpshoofd Tapoto vindt het onbegrijpelijk dat de rehabilitatie van de weg niet is opgenomen in de huidige staatsbegroting. Hij heeft de indruk dat de aanpak van de weg geen prioriteit geniet bij de regering, terwijl de Inheemse gemeenschappen al jarenlang klagen over de weg. “De weg wordt nu belegd met lateriet en wanneer het weer droog is, moet de weg geasfalteerd worden. We willen niet graag actievoeren, maar we gaan de overheid dwingen het probleem duurzaam op te lossen”, zegt Tapoto.

Dorpshoofd Wendeline Sabajo van Korhopa (Matta) zegt dat haar gemeenschap de actie van de andere dorpen ondersteunt. Zij wijst erop dat de overheid weet dat bij elke regentijd bepaalde gedeeltes van de weg in een modderpoel veranderen. Desondanks wordt het probleem niet structureel opgelost. “We voelen mee met de mensen en willen dat de regering prioriteit stelt aan deze kwestie”, aldus Sabajo.

De Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para en Wanica (OSIP) heeft op 8 maart een schrijven gericht aan president Chandrikapersad Santokhi over de in slechte staat verkerende wegen naar Inheemse dorpen. Het gaat om de wegstrekkingen naar Apoera in het westen en Cassipora/Copi in het oosten. In de brief wordt aan het staatshoofd gevraagd om een dringende aanpak van de wegen. Het dorpsgezag van verschillende dorpen kan vanwege de issue de rust bij de mensen niet garanderen, staat in de brief.

6 REACTIES

 1. Chan bouwt liever een brug naar Guyana tbv zijn liefje Melissa… ! Een brug waarvan niemand in Suriname, verder de noodzaak van inziet! Deze regering weet geen prioriteiten te stellen, ze doen maar wat…
  gemodereerd

 2. de regering moet de houtondernemers die verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van de wegen, aansprakelijk stellen voor het onderhoud van de wegen die ze gebruiken.
  het moet niet zo zijn dat er via staatsgelden, wegen onderhouden worden die door prive-bedrijven gesloopt worden.
  zorg dat grof beladen auto’s gewoon grof meebetalen aan onderhoudt van die wegen.
  met normaal verkeerde kan je decennia doen met goed geasfalteerde wegen
  maar het rampzalige overbeladen verkeer wat er overheen gaat sloopt binnen de kortste tijd alle wegen.
  je ziet het ook op de oost west verbinding, waarom laten ze al die grof beladen wagens geen tol betalen elke keer dat ze gebruik maken van die wegen?
  maak een weegbrug halverwege in coronie en laat al het passerende vrachtverkeer wegen
  en bij overbelading grove boetes uitschrijven
  het is echt niet zo moeilijk voor de rest, om de dader te laten betalen voor het ontstaande probleem
  gemodereerd

 3. het xonstante repareren en minimale onderhoud kost de staat veels teveel
  terwijl de bedrijven die gebruik maken en er winst door maken alleen maar goede zaken doen
  ze hebben geen kosten aan de wegen, onderhouden hun eigen wagenpark niet eens, en betalen hun werknemers ook nog eens slecht.(nog niet eens gesproken over alle illegale transporten en export die er plaatsvindt)
  dus geld hebben die bedrijven genoeg met al die minimale uitgaves
  tijd om die verdieners eens goed te plukken
  gemodereerd

 4. Natuurlijk deze President is voor het volk en dient het volk. De vorige president was niet alleen een narcist met fascistische trekjes, hij had totaal geen oog voor het volk. Nu waait er een ander wind. De Santokhi wind.
  gemodereerd

 5. De minister van OW is druk bezig met de allergrootste bouwwerk in bijkans 2 jaar tijd, namelijk bouw openbare toiletten in het district Nickerie. Pas als dat afgerond is zal hij zich met andere paadjes en bruggetjes bezighouden. Heel goed hoor minister, wo set eng.
  gemodereerd

 6. ha ha die eigen+mening en die konsensi , appengapers er is toch een weg aangelegd door jullie baasje van a naar b , en hij heeft die weg naar hem zelf genoemd en er rijdt nog geen kip op deze weg , en hij is niet betaald aan de chinezen he , maar dat is jullie toch een worst , jullie zullen er nooit op rijden , en jullie baasje ook niet , hij had beloftes gedaan aan de bevolking daar maar dat is hij niet nagekomen , dus hij kan zich ook beter niet daar laten zien want ze villen hem
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.