Regering tekent ‘Letter of Intent’ voor uitvoering IMF-programma

6
amerikaanse-dollar-usd

In een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi, minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Maurice Roemer en onderhandelaar van Suriname bij IMF Karel Eckhorst, werd de Letter of Intent van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) getekend. Eckhorst, die namens minister Achaibersing de onderhandelingen met het IMF voert, gaf aan dat dit onderdeel is van het proces bij de evaluatie van de uitvoering van het programma. Dit vond plaats op 8 maart op het Kabinet van de President.

In december 2021 was er al een Letter of Intent (LOI) getekend vooruitlopend op de goedkeuring van het programma van de executive board van het IMF. “Dit keer werd de LOI getekend m.b.t. de uitvoering van het programma dat elk kwartaal wordt geëvalueerd”, stelt Eckhorst. De evaluatie van het IMF wijst uit dat de uitvoeringen van Suriname conform de afspraken zijn verlopen. Deze evaluatie is op staf-niveau afgerond. Hierna volgt de goedkeuring op bestuursniveau op 23 maart 2022.

De evaluaties per kwartaal zijn nodig om ervoor te zorgen dat het programma zo nauwkeurig mogelijk wordt gevolgd zoals afgesproken. Eventuele afwijkingen worden sneller ontdekt en aangepakt. Hierna kan de volgende tranche gestort worden. De financiering van het IMF is op de eerste plaats ter ondersteuning om de macro-fiscale situatie van de CBvS en de staatsfinanciën weer op rails te krijgen.

Een groot deel van de programma-gelden vloeit naar de internationale reserves die de waarde van de Surinaamse munt moeten waarborgen. Het is de bedoeling de wisselkoers hierdoor stabiel te houden waardoor ook de koopkracht van de samenleving stabiel wordt en langzamerhand toeneemt.

Tijdens de vorige regering is getracht te onderhandelen met het IMF. De toenmalige regering had zich toen teruggetrokken omdat de tijdscondities vanuit het IMF niet uitvoerbaar waren. Het ging specifiek om het feit dat de toenmalige regering niet tijdig wenste te voldoen aan de voorwaarde van het IMF om de elektriciteitstarieven te verhogen.

Echter kan de huidige overheid met de financiële ruimte, gecreëerd door de huidige IMF-financiering, met goed beleid productie stimuleren, werken aan armoedebestrijding en sociale ondersteuning. De belangrijke speerpunten van dit programma liggen bij de sociale sectoren onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Economische activiteiten kunnen dan op gang komen met een gezond en goed opgeleid volk, ondersteund door goede infrastructurele voorziening. Eckhorst: “Het IMF-programma is ondersteunend maar de overheid draait uiteindelijk het land”.

6 REACTIES

 1. Het enige dat dut Surinamers hft gebracht is armoede. Verder niets. Als ik armoede had en schoon land met behoorlijke wegen, dan zei ik. Ik zie iets. Nu zie ik berovingen, diefstallen, zelfmoord en ellende
  gemodereerd

 2. Het weer op de rails krijgen van de Surinaamse economie, doe je niet binnen een dag. We weten allemaal dat onbehoorlijk bestuur en corruptie hebben geleid tot een ccc-status van Suriname, a failled state!
  Daar waar de ndp bij de onderhandelingen met het IMF wegliep om orde op zaken te stellen (ze hadden reeds geld ontvangen en maakten zich niet druk over terugbetalen) laat regering Chan, m.n. minister Achaibersing, zien dat ze sterk maken om de Surinaamse economie weer gezond te krijgen.
  Alle ndp-nalopers staan te kijk….
  En ja, Suriname heeft nog tal van problemen die om aandacht vragen (bestrijding van de toegenomen criminaliteit, is misschien wel de grootste) maar, om structurele oplossingen door te kunnen voeren, is geld nodig. Dat realiseren klagers zich nooit!
  Ze realiseren zich nooit dat de problemen waar Suriname mee kampt, het gevolg zijn van 10 jaar ndp-wanbeleid. Je kunt ze eigenlijk ook niks kwalijk nemen want, als je weinig scholing hebt gehad, kijk je ook niet verder dan je neus lang is.
  Vraag me af of ze ooit wat begrepen hebben van al die gewichtige toespraken van Boefdraad….
  gemodereerd

 3. Men kan ook stellen dat de vorige regering bij de onderhandelingen met het IMF louter uit boeven en criminelen bestonden. De huidige regering zet zwaargewichten in; mensen die degelijk opgeleid zijn en kennis van zaken hebben o.a. Eckhorst. Dit maakt niet alleen bij het IMF indruk maar straalt ook vertrouwen uit.
  gemodereerd

 4. ”Dus binnenkort grote feest in de Olifant”
  Nepotisme ten top, erger dan Bouta man !!!!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 5. zo die roemer kan straks zijn zakken weer vullen , deze man spoort niet , hij is toch daar bij de CBvS gezet door bouta , omdat bouta van trik achter slot en grendel zette om de wandaden van hoefdraad , adhin ,en bouta te verdoezelen , regering voordat u het in de gaten hebt is al dat geld van het IMF terecht gekomen in de zakken van alle ndp-ers
  mensen lees het verhaal eens van de IMF lening in 2017 door de ndp regering ( gewoon google ) wat voor stront die hoefdraad heeft uitgehaald , nou ook jullie ndp aanhangers lees dat eens of jullie dan nog van de paarse houden
  gemodereerd

 6. Door het oog van de naald.
  Wat een mazzel net voor de uitbraak v chaos.

  De wereld ziet er nu iets anders uit, niemand weet of de volgende tranche wordt uitbetaald.

  Europa eerst!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.