VIDEO: School in Amsterdam wil juf uit Suriname aannemen

19
VIDEO: School in Amsterdam wil juf uit Suriname aannemen

Momenteel zijn er ruim 9000 fulltime lerarenbanen vacant in Nederland. Het programma Kassa! BNN Vara wil weten: Hoe lossen scholen dit probleem op? De omroep is hiervoor op bezoek gegaan bij de Indische Buurtschool in Amsterdam die met een juf uit Suriname het probleem wil oplossen.

De school dacht begin dit jaar een oplossing gevonden te hebben in de persoon van Arti Sharmila Soekhlal, een zeer ervaren Surinaamse leerkracht. Soekhlal solliciteerde voor een baan als juf voor groep 5 omdat ze graag in Nederland ervaring wil opdoen. “Het leek een mooie oplossing. Zeker omdat Suriname juist een lerarenoverschot kent”, aldus Kassa die verder schrijft:

Soekhal en de andere kandidaat krijgen helaas geen werk- en verblijfsvergunning van de IND. De IND stelt dat het Surinaamse lerarendiploma niet gelijkwaardig is aan het Nederlandse PABO-diploma maar eerder vergelijkbaar met een diploma van een Nederlandse onderwijsassistent. En in Nederland en Europa zijn er genoeg onderwijsassistenten beschikbaar.

Directeur Sean Morrissey vindt het doodzonde dat het niet is gelukt om Soekhlal hierheen te halen. “We wilden haar op alle mogelijke manieren coachen zodat ze snel hetzelfde niveau als haar nieuwe Nederlandse collega’s zou bereiken”, zegt Morrissey. “We willen graag een native speaker voor de klas. Dat lukt wel met een Surinaamse juf maar niet met een Zwitser.”

Ook Soekhlal is teleurgesteld: “Ik heb gesolliciteerd omdat ik dacht iets voor het Nederlands onderwijs te kunnen betekenen.” (Via BNN Vara Kassa)

19 REACTIES

 1. Suriname heeft een lerarenoverschot? Dat wordt zeker verteld door de mensen die zeiden dat Suriname een tweede Dubai zou worden. Suriname heeft gebrek aan alles en vooral aan geschoolde krachten en nu het de school in Nederland goed uitkomt, gaan ze beweren dat Suriname een overschot aan leerkrachten heeft. Nederlanders zijn goed in het bedenken van dit soort drogredenen om je te bestelen en uit te buiten en het zo te brengen alsof ze jou een gunst bewijzen. Ik zag ze laatst tijdens het programma over de plantages in Suriname de leugen herhalen dat ze sterke slaven uit Afrika haalden om de zwakke Indianen te ontzien. Geen enkel mens (of paard of olifant) is zonder goede verzorging en goed voedsel van nature in staat zware lichamelijke arbeid te verrichten en toch blijven ze herhalen dat Afrikanen van nature sterker zijn dan Indianen. Op precies dezelfde manier beweren ze nu dat de leraren in.Suriname als door een wonder zomaar voor het grijpen liggen, terwijl de Surinaamse samenleving vele offers moet brengen.om leraren op te leiden en deze @#$% willen onze leraren zonder meer van ons afpakken.
  gemodereerd

 2. Wat een zware belediging voor de Surinaamse leerkrachten van het basisonderwijs. Hier zal wel wat aan moeten gebeuren om het beroep weer de plaats/niveau te geven die het eens had i.v.m. leerkrachten in Nederland.

  Dat er verschillen zijn op grond van cultuur, zeden, gewoonten, maatschappij, geografie, plant-en dierkunde en enkele andere zaken kan ik mij best wat voorstellen. Maar dat men het niveau vergelijkt met van een onderwijsassistent is een zeer zware belediging.

  Dat de Surinaamse maatschappij de afgelopen 41 jaar sterk verslechterd is en zeker ook het onderwijs ontken ik niet, maar dat het zo ver diep terug is gevallen, is wel heel pijnlijk om te moeten vernemen.

  Hier zijn echt geen woorden voor, geen woorden voor, maar moet men in Suriname alles op alles zetten om het onderwijs weer op orde te krijgen.

  De beste jaren van het onderwijs in Suriname waren toch de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw.

  Gelukkig is er nog licht voor bepaalde onderwijsstromen, bepaalde Middelbare scholen/NATIN in Suriname en dat geeft hoop.

  Wat raar is dat het de IND is die dat zegt en niet het ministerie/minister van onderwijs in Nederland.
  gemodereerd

 3. Dit hebben wij toch aan onze (krabita anoe) vader des vaderlands , zijne hoogheid DiDiBri te danken. Door zijn toedoen om te gaan shuffelen of reshuffelen met belangrijke vakken op de scholen, is de erkenning van onze diploma’s de vernieling ingedraaid en ook de carrière mogelijkheden van onze landgenoten in het buitenland de das omgedaan.
  gemodereerd

 4. Blijf gewoon hier in het onderwijs , juf U krijgt straks 25 % loonsverhoging , en we hebben U hier nodig , die Nederlanders zijn rare gasten , ze zitten te schreeuwen om dat ze leraren tekort hebben , en dan gaan ze ook nog selecteren , wat een bende daar , maak daar dan de klassen groter in plaats van 24 , ga naar 36 en U heeft geen leraren te kort meer
  gemodereerd

 5. Juf was U verpleegkundige , of arts , of specialist , of chirurg , of schouwarts , of tandarts of schoonmaakster , dan was U direct aangenomen , die Nederlanders zijn een raar volk
  gemodereerd

 6. Je hebt gratis onderwijs gehad in Su maar je wilt je krachten in nl gaan geven.
  Goed zo. Ze willen je niet.
  gemodereerd

 7. De waarheid is hard voor ons ezeltje, Watje. Ook die Henkie heeft niks van het artikel gesnapt. Watje moest beter opletten in de klas of had zeker ook van die afgekeurde leerkrachten les gekregen. Ja watje, iedereen ziet je domheid en weet dat je vroeger voor de ndp stemde maar bouta heeft je niet aan een perceel geholpen zeker hè en nu ben je boos en doen alsof je tegen hem bent. Ga eerst
  Nederlands leren en zinnen goed schrijven.. kommA’s hier en daar alsof hij zn eigen stijl wil ontwerpen. Hoe durft zo iemand anderen raar te noemen.. in nederland willen ze geen halve hoeren voor de klas met een fb mentaliteit.
  gemodereerd

 8. Ze willen leerkrachten uit su hebben omdat die nederlandse juffen de kinderen, en met name de allochtone kinderen, niet aankunnen. Daarom rennen alle hollandse leerkrachten uit het onderwijs . Komt nog bij kijken dat je veeeeel meeeer moet doen dan alleen lesgeven…driekwart van je tijd gaan naar administratieve taken, je komt tijd te kort. NL leerkrachten raken binnen de kortste keren overspannen want de werkdruk is heeel hoog. Die bakra kunnen het niet aan en nu zijn de Suri krachten wel goed. Holland heeft ook een overshot aan opgeleide leerkrachten maar ze willen die banen niet. Dus laten die hollanders niks sugar coaten want dat is t echt niet.
  gemodereerd

 9. Dus dat!! En ga je straks horen dat die Nederlander aan het discrimineren is, want je bent dobker. Dan kring daar weer gezeik over. Ze hebben liever mensen uit Oekraïne en oost Europa nodig, want die hebben dezelde kleur en ze klagen niet en ze zijn tevreden met dat klein beetje geld.
  In ieder geval succes!!!
  gemodereerd

 10. Arti wil gepest worden voor dr accent, dr lunch, dan te dati psa, aw denk den wit man o jep eng?Hahaha. Onderwijs assistente.

  Ga ervaring opdoen in Nickerie, Guyana, Brazilië, Dubai, Belize of Sipaliwini. I wan frei toemsi fara. Na sma oso jo tang, oso den no gi joe. Tang pe joe de jere.
  gemodereerd

 11. Komt omdat de Surinaamse juffen gewend zijn op krijtborden te schrijven, en in Ned’l zijn er geen één te vinden.
  gemodereerd

 12. Nederlandse studenten (op de middelbare scholen in Amsterdam tenminste) hebben in vergelijking met Surinaamse studenten nog minder respect voor hun leraar. Je verdient in Suriname, als leraar, veel minder dan in Nederland, maar de voldoening die je ervaart bij het les geven aan je eigen jonge mensen, die je wel met respect benaderen, is ONBETAALBAAR.
  gemodereerd

 13. maar dat is toch op alle niveaus merkbaar? jammer genoeg groeit het surinaamse onderwijs niet gelijk met de wereld. suriname voelt zich soms/vaak alleen op de wereld.
  gemodereerd

 14. Het Nederlands onderwijs zou eerder voor soekhlal iets betekenen qua financien. Niet het model omdraaien. Surinaamse leerkrachten hebben zich nooit willen aanpassen aan vernieuwing. Ze denken ook dat ze het altijd beter weten en keuren nieuwe methodes gauw af. Nu is de achterstand niet meer in te lopen en zit je op een niveau van leraar assistent na het behalen van je diploma, echt een schande!
  gemodereerd

 15. @Henkes; “Nederlanders zijn goed in het bedenken van dit soort drogredenen om je te bestelen en uit te buiten”
  @WAT; “die Nederlanders zijn rare gasten”
  Uitgerekend 2 gasten die in Nederland gewoond hebben en dankzij een oprotpremie van dat land de bon-vivant kunnen uithangen tussen de arme sloebers in Suriname.
  gemodereerd

 16. Ik wist dat iemand iets zou opbrengen waaruit blijkt dat het Bouta z’n schuld is😂😂

  Hi-lar-isch
  gemodereerd

 17. hans oh , jij zit toch in Nederland daarom ben jij een rare gast , jij denkt een Surinamer te zijn , maar jij bent een gewone afvallige paarse aanhanger , en die lusten jou rauw
  gemodereerd

 18. Onzin.
  Dat je diploma niet gelijk gesteld is, is een grote leugen.
  Mensen met een hogere diploma zoals MO-A, MO-B, LO-Akte of Pedagogiek krijgen wel de bevoegdheid.
  Ik heb zelf mijn MO- B Akte en heb wel de bevoegdheid gehad.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.