Zorg ziekenhuizen Suriname niet gegarandeerd

12

[INGEZONDEN] – Op dinsdag 1 maart 2022 kwam er vanuit het Diakonessenhuis bericht dat zij niet meer in staat is ziekenzorg te leveren volgens de geldende standaarden, waarbij met name de chirurgische zorg onder druk staat.

Op 1 maart 2022 uitte ook de Vereniging van Kinderartsen een noodkreet omdat er vanwege een enorm personeelstekort onvoldoende opvangcapaciteit is voor pasgeborenen die intensieve zorg nodig hebben. De frustraties geuit door de kinderartsen, worden gedeeld door de gynaecologen omdat zij steeds weer voor moeilijke keuzes komen te staan, die ze niet zouden hebben bij een normale opvangcapaciteit van pasgeborenen.

De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) wenst aan te geven, dat bovengeschetste situaties zich in alle ziekenhuizen bij alle vakgroepen in meerdere of mindere mate voordoen.

De precaire financieel-economische situatie heeft gemaakt dat de ziekenhuizen met de huidige tarieven niet meer uitkomen. Leveranciers kunnen geen krediet meer bieden en vrijwel alles moet contant betaald worden. Onze magazijnen staan zo goed als leeg. Het tijdelijk niet in voorraad zijn van middelen is dan ook een steeds terugkerend probleem.

Onderhoud van apparatuur en gebouwen worden vanwege gebrek aan financiele middelen uitgesteld, met alle gevolgen van dien.

Ondertussen heeft met name gespecialiseerd zorgpersoneel haar weg gevonden naar het buitenland waar salarissen vele malen hoger zijn en is er zoveel personeel weggetrokken dat zelfs met alle bescihkbare middelen de zorg moeilijk in stand gehouden kan worden.

Hoewel de tarieven deels zijn aangepast, zijn de inkomsten nog onvoldoende om de stijgende uitgaven te dekken. De NZR is regelmatig in gesprek met de regering en in onderhandeling met de verzekeraars om tot kostendekkende tarieven te komen.

Op donderdag 3 maart 2022 is een vertegenwoordiging van de NZR ontvangen door de vaste commissie van Volksgezondheid van de de Nationale Assemblee, om de problemen van de ziekenhuizen aan te horen. Tijdens deze bespreking zijn ook oplossingsmodellen voorgedragen.

De NZR vraagt de samenleving begrip voor de ontstane situatie waarin de ziekenhuizen niet in staat zijn om tijdig de zorg te leveren volgens de gewenste kwaliteitsstandaarden en hopen met inzet van alle stakeholders op de meest korte termijn wederom de zorg te kunnen garanderen.

De Nationale Ziekenhuis Raad (NZR)

12 REACTIES

 1. En meneer Chandrikpersad gaat een brug bouwen naar Guyana!!! Duidelijk voorbeeld van niet weten waar de prioriteiten liggen…!!
  gemodereerd

 2. Wat is dan wel in Suriname gegarandeerd. Het geruststellende antwoord luidt ; “de dood!” Er is geen enkel departement in Suriname dat zich op de borst kan kloppen en zeggen van hoe goed ze wel niet bezig zijn. Het is onthutsend pover gesteld bij de verschillende ministeries. Zie nu de gezondheidszorg ,wat een ellende is dat voor de behoeftigen. Waarom pleegt deze regering roofbouw op het arme gedeelte van het volk terwijl er geen vangnet aanwezig is. Hoe kun je in Godsnaam Bazo-kaarten intrekken en jezelf prijzen hoe flink je wel niet bent, met als gevolg dat je duizenden mensen regelrecht leed bezorgt. Wat is dat voor een beleid? Waar zijn de prioriteiten ,waar is het sociale gezicht? Waarom moet het zover komen dat ziekenhuizen de noodkreet luiden? Waar blijft de tijdige anticipatie? Waarom moet eerst het kalf verdrinken alvorens men de put dempt? We’ll say this over and over and over again; zorg voor structuur. Zorg voor een blijvende structuur. En anders ,wegwezen!
  gemodereerd

 3. Gezondheidszorg dient op nr 1 te staan maar er is genoeg geld om Chan met zijn team naar het buitenland te reizen op kosten van de overheid? Gaat lekker in Su!!

  1. Verhoogde criminaliteit
  2. Slechte gezondheidszorg
  3. Geen verkeersfantsoen

  We hebben nog een lange weg te gaan!!
  gemodereerd

 4. Vage toestand.
  Hoe hebben ze zorg verleend tijdens de pandemie. Voorlopig zal er vanuit Europa weinig binnen komen vanwege de wereldwijde inflatie en er zijn nu andere prioriteiten. Koop spullen in de regio. Suri is niet het centrum vd universe.

  Misschien moet de overheid het Diakonesse ziekenhuis failliet verklaren en het personeel bij de rest onderbrengen. Privatiseren in de toekomst.

  Als iedereen meer loon wil, dan heeft het geen zin om de koers te verlagen. De particuliere werknemers trekken dit niet. Voorlopig zal voornamelijk de onderklasse financieel worden ondersteund in afwachting vd belasting-verlichtende maatregelen.
  gemodereerd

 5. Ik snap het even niet. Ik hoor de president elke keer zeggen, we hebben alles onder controle. En achteraf blijkt dat er overal een tekort is. Wijs maar steeds een vinger naar de vorige regering, dan is dit ook opgelost toch. Draai dezelfde plaat weer “A no mie, maar is schuld van vorige regering”.
  gemodereerd

 6. Weet he hoeveel de ziekenhuizen konden krijgen van die $1 miljoen die zomaar verspild is aan luxe reis Dubai.
  Deze regering denkt alleen aan verspillen en betaald geen schulden.
  Nu zien jullie waarom er zoveel covid doden zijn geweest.
  gemodereerd

 7. Zeer zorgwekkend dat het afbraak beleid van Santokhi en zijn regering onmenselijke situaties in de gezondheidszorg. Diverse media laten ook weten dat de Cubaanse artsen teruggehaald worden naar Suriname. Het waren geen goede artsen vertelde de minister Ramadhin van gezondheidszorg. Ze moesten daarom het land verlaten. Nu zie je maar hoe beschamend de regering Santokhi haar carrière denkt voort te zetten. De Surinaamse regering moet naar huis.
  gemodereerd

 8. ha ha die paarse aanhangers zijn van de trekhaak geschoten , jullie afgod en zijn vriends gingen naar cuba als er een ziek was , ze pakten een vliegtuig van de slm en gratis vervoer naar cuba , de zorgkosten werd dan betaald van het gestolen geld en zo ging dat 10 jaar lang , kijk oelewappers toen had jullie afgod hier in Suriname moeten investeren in de zorg en het onderwijs dan was er nu geen probleem , en jullie afgod zei al eens dat hij niet in een van die vieze ziekenhuizen wil gaan liggen
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.