Private Sector straks meer dan 150 SDG-Ambassadeurs rijker

5
Private Sector straks meer dan 150 SDG-Ambassadeurs rijker

Een gezamenlijk initiatief van de United Nations Suriname en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft geleid tot een serie van trainingen gericht op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) binnen de private sector.

Tegen het eind van deze maand is de private sector en dus Suriname meer dan 80 SDG-ambassadeurs rijker. Gedurende deze ronde van trainingen moeten er meer dan 150 SDG-ambassadeurs zijn klaargestoomd.

De participatie van deze bedrijven komt vanwege de intrinsieke motivatie om vanuit de private sector bij te dragen aan de gedeelde verantwoordelijkheid, die de Duurzame ontwikkelingsdoelen met zich meebrengen. Deze verantwoordelijkheid wordt ook door de regering van Suriname gedragen, die haar ondersteuning voor het behalen van de SDGs heeft kenbaar gemaakt.

Tijdens deze trainingen wordt er met nadruk ingegaan op globale trends en voorbeelden van buitenlandse bedrijven die zich hebben gecommitteerd aan de SDGs, het identificeren van uitdagingen binnen het eigen bedrijf en hierna mogelijke acties en strategieën bedenken hoe die te zullen aanpakken. Hierbij mag gedacht worden over bijvoorbeeld SDG componenten die vastgelegd worden in bedrijfsdocumenten, of meer bewustwording creëren onder het personeel over de SDG’s.

Meerdere Surinaamse bedrijven hebben reeds aangegeven de SDGs te ondersteunen en daar waar mogelijk de SDGs te integreren in hun missie, visie, kernwaarden en bedrijfsdoelstellingen. De private sector heeft een grote verantwoordelijkheid en plicht een bijdrage te leveren aan het behalen van de SDGs. Met de vele honderden bedrijven (en haar duizenden medewerkers) in Suriname, is het duidelijk dat de private sector niet alleen een bijdrage kan leveren, maar ook moet worden beschouwd als een strategische partner om de SDGs te helpen realiseren en zal dus als zodanig ingezet kunnen worden.

De Sustainable Development Goals (SDGs) zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die in September 2015 formeel werden aangenomen door de 193 bij de Verenigde Naties aangesloten landen (waaronder Suriname) tijdens de algemene vergadering van de VN. De 17 doelen vormen een actieplan met als uiteindelijk doel van de wereld een betere plek te maken en te streven naar een rechtvaardige en “inclusieve samenleving” waarin niemand wordt uitgesloten. Met andere woorden: “leave no one behind”, ofwel “gelijke kansen voor iedereen”, ongeacht leeftijd, geslacht, etniciteit, geloof, status enzovoort. De SDGs, die onderverdeeld worden in vijf grote thema’s (mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap), zijn gesteld voor de periode 2015 – 2030. Er zijn nog 9 jaren over om de doelen te behalen, aldus de “Decade of Action”.

5 REACTIES

 1. Top!
  Mogelijkheden genoeg voor iedereen.
  Zorg voor minimale basisproducten, want de toekomst is onzeker. Reduceer de export.(alhoewel zal dit vanzelf gebeuren).
  Ik snap bijvoorbeeld niet waarom je graan, uien, knoflook, kip, eieren moet importeren in zo’n vruchtbaar land.
  De overheid moet importvoedsel extra belasten en eigen productie belonen. Als je aardbeien en “ijsappel” wilt eten moet je dokken. Stop de plastic rommel en begin iets met papieren zakjes en kartonnen bekers etc.
  Start je eigen ICT- bedrijf, ambacht en trainingen.

  Suc6
  gemodereerd

 2. Esmerald , gelukkig zijn er hier in Suriname best veel jongeren die een doel hebben dat voor iedere Surinamer ten goede komt maar dan moet eerst de ouwe lullen groep verdwijnen en zeker de partijen vhp ndp abob , die kunnen ons land niet vooruit helpen.
  gemodereerd

 3. Moeilijk als je niet begrijpt dat aan het lenen van geld voorwaarden verbonden zijn, zoals verplicht (kopen bij speciale vriendjes van de geldschieter) importeren en het het indammen van eigen productie, zodat je niet anders kunt dan spullen importeren.

  Stimulans no de en dit wordt bewust niet op grote schaal gepromoot, zodat maar een paar hier aan verdienen
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.