OPINIE: ‘Reactie op statement Panka en Bouterse’

19

[INGEZONDEN] – Ricardo Panka: “Ik zag een verbitterde president”. Uit de woorden van president Chan Santokhi, is dat niet gebleken. De president was wel verbaasd en geschrokken dat de man die het land naar de hel heeft gebracht, het lef heeft gehad zich onder de markventers te begeven. Over welke opgekomen menigte sprak Ricardo Panka? Was de opgetrommelde groep van 50 tot 60 mensen, een opgekomen menigte? 

Het zou Bouterse sieren als hij de marktventers zijn verontschuldigingen had aangeboden voor zijn desastreus gevoerd beleid waardoor we nu met zijn allen in deze grote ellende zitten. In Nederland heeft de NDP ook geprobeerd een massa op de been te brengen. Resultaat, een handjevol NDP’ers. De mensen in Nederland zijn niet meer geïnteresseerd in de NDP en Bouterse. 

In de periode 2015- 2020 heeft Bouterse klaargespeeld om bijkans honderden leningen aan te gaan op de internationale kapitaalmarkt tegen een verwoestende rente van 9.25 procent. Er is toen flink gegraaid in de staatskas en andere financiële instellingen. De veroordelingen van een aantal top NDP’ers spreken boekdelen over diefstal van staatsgelden en het desastreuze beleid van Bouterse. 

Door de corruptieve handelingen van deze NDP’ers, is Suriname opgezadeld met een astronomische schuld van bijkans US$ 3,2 miljard. Dan praten we niet eens over de binnenlandse schuld van miljoenen SRD’s en US dollars. Suriname is nu niet in staat de hoge buitenlandse schulden op eigen kracht terug te betalen, daarom moest deze regering voor hulp aankloppen bij het IMF. Laat de NDP een signaal geven aan de corruptelingen, om het gestolen geld van het volk terug te storten. Er is 10 jaar lang een beleid gevoerd, welk totaal onverantwoord was, waardoor we nu in een gigantische krater zijn beland.

De gerespecteerde econoom en bankier Chandi Jethu, heeft in het programma To The Point gezegd dat zonder de lening van IMF, Suriname hongersnood zou lijden. Hij kan zich niet voorstellen hoe iemand op het idee is gekomen om een olieput te verkopen. Je weet niet eens hoeveel de voorraad is, en dan wil je het voor een habbekrats verkopen. Volgens hem zijn de olieputten een Bonanza voor Suriname.

NDP-voorzitter Desi Bouterse zei tijdens de kranslegging bij het Monument van de Revolutie dat wij afstevenen naar de hel en de leiding van het land doet alsof haar neus bloedt. Bouterse: “op weg naar de hel kom je een groot bord tegen waarop staat ‘gooi alle hoop overboord”. Hij moet zich afvragen wie Suriname naar de hel heeft gebracht? Hij moet in de spiegel kijken en dan weet hij wie de persoon is. 

Zo te zien is Bouterse naar de hel geweest daarom weet hij wat op het bord staat. Waarom heeft hij dan niet onder die tekst, de nieuwe tekst gezet: “Wij zijn niet bereid alle hoop overboord te gooien”. Als hij de nieuwe tekst geschreven had waren we vandaag in het paradijs, het Dubai van Misiekaba. 

Volgens Bouterse is Suriname niet het 17e maar het 10e rijkste land. Het land is gezegend met natuurlijke hulpbronnen. Hij vraagt zich hoe het dan kan dat het volk in armoede leeft. Bouterse is vergeten dat hij en zijn consorten in 1998 geprobeerd hebben, Staatsolie voor een appel en een ei te verkopen. Het is nu duidelijk dat zijn blik nu gericht is op de olieputten, de Bonanza van Suriname. 

Bouterse was met zijn NDP in de periode 1980-1987,1990-1991, 1996-2000 en 2010-2020 aan de macht en heeft Suriname werkelijk naar de hel gebracht. Iemand die de hoop nooit verloren heeft, is president Santokhi. Hij gelooft in onze Surinamers en de diaspora gemeenschap. Samen gaan we het land redden! 

Idris Naipal

19 REACTIES

 1. Met de uitspraak “we stevenen af op de hel” van Bullshit Bouta moet begrepen worden dat hij zichzelf en zijn bendeleden bedoelt. Zij zullen zeer binnenkort ter verantwoording geroepen worden.

  Bullshit Bouta roept zijn hersenloze aanhang op om hem te verdedigen. Hij gebruikt “toevallig” hetzelfde retoriek als Putin. Fake berichten, eenzijdige communicatie, verwijzen naar de kolonisten of in het geval van Putin neonazi’s en complottheoriën zijn methodes om hersenloze ezels te mobiliseren.
  Bij zijn dagje op de markt slenteren en bij de kranslegging van zijn overleden bendeleden is duidelijk geworden wat de kwaliteit van zijn aanhang is. En dan is het om je kapot te schamen dat dit soort uitschot het lot van Suriname hadden bepaald.

  De overgebleven coupplegers hebben nog steeds de leiding over de NDP !
  Het wordt tijd dat het volk beseft dat de coup een criminele daad is en dat de NDP dus een criminele organisatie is !

  Wij willen gerechtigheid !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 2. Deze gasten hebben Suriname leeggeroofd en failliet
  laten gaan dus ze moeten hun grote mond dichthouden.
  10 Jaren beleid NDP een ramp voor Suriname geworden.
  gemodereerd

 3. ook santokhi is niet de verlosser
  anders had hij deze veroordeelde crimineel die gewoon buiten loopt op laten pakken
  het is santokhi zijn taak en plicht om bouterse op te pakken, maar doet dat nog steeds niet?
  hoe kan iemand die de beginselen van zijn taak niet uitvoert nu de verlosser van suriname zijn of worden?
  santokhi heeft tot nu toe? nog steeds niets gepresteerd en totaal niets aan de beloofde lasten verlichting gedaan.
  santokhi is een wassen neus met een grote mond en weinig daden.
  de messiah van suriname is nog niet gearriveerd.
  de huidige aanwezigen incl dna en ministers? gan dit land niet vooruit helpen.
  deze hele groep profiteerd alleen maar van het weinig geld dat er nog is, en vreten dat op met hun onkosten, dubbele baantjes en vette overbetaalde baantjes waar ze niets tot weinig uitvoeren inclusief een auto van de staat.
  net als de bouta regering is deze regering gewoon bezig alle gelden op te vreten en niets te presteren.
  als deze groep nu echt voor het land bezig waren? waarom leveren ze niet een gedeelte van hun salaris is of weigeren ze het gebruik van een staatsauto incl diverse onkosten?
  om de staat financieel te ondersteunen?
  dan ben je pas echt een man van het volk
  wat er nu zit? nutteloze opvreters met een grote bek en weinig daden behalve het manipuleren van het volk naar eigen belang
  zolang de bevolking dat niet ziet? zal het nooit wat worden
  het volk leverd op alle punten in?
  wat heeft deze groep opvreters ingeleverd?? TOTAAL NIETS
  dan weet je al hoe de stand van zaken is
  gemodereerd

 4. de knapen van ndp leven nog in het verleden. ze komen steeds met deze owroe kow aanzetten. niemand neemt hem nog serieus, zelf niet in zijn eigen partij.!!!!!!!!!! Als je hem iets vraagt kan hij nooit antwoord geven, alleen maar zwaaien met zijn hand. ik kan dit schrijven omdat ik hem vaak genoeg gesproken heb en ik heb dit zelf stiekem gefilmd met mijn tel
  gemodereerd

 5. in de 90 jaren van de vorige eeuw wilden ddb en jules wijdenbosch Staatsolie Suriname verkopen aan een Zuid- Koreaanse olie mutlinational en met de opbrengst hun eigen zakken vullen.

  de vakbond, werknemers en CEO Eddy Jharaip waren daar fel tegen en het is daardoor gekomen dat Staatsolie Suriname nog steeds van Suriname en de Surinamers is.

  Zie ook dat het de schuld is van bouterse dat het West-Suriname plan van Suriname niet goed van de grond is gekomen en dit plan van Is Frank Essed nu een stad zou zijn,

  Zie ook dat het de schuld van ddb dat is Suralco ook weg is uit SUriname,

  ddb deugt van geen kanten, hij is een moordenaar, drugshandelaar, veroordeelde moordenaar voor, Moiwana 86 moorden, Suriname en de Surinamers 3 X skeer heeft gemaakt en nu in grote armoede en grote ellende laat lijden.

  ddb is niets anders dan de verschroeide aarde, alles wat hij aanraakt en naar kijkt, mee bezig is, komt er een vloek op.

  Deze man moet zo snel mogelijk worden opgepakt en worden opgesloten in de gevangenis in SB.
  gemodereerd

 6. It’s no use crying over spilt milk!

  Meneer Idris, we weten dat de president zijn bezorgdheid heeft geuit, dat mag. Voor mij had het niet gehoeven.

  Het heeft geen zin om energie te verspillen aan deze mensen. Niemand kan ze veranderen, is hun eigen keuze.
  Het is een bepaald soort, die gek is op “djugu djugu”, gangsterpraktijken, asociaal tot op het bot, onwetend en gewillige volgelingen van hun eigen ondergang. Leun achterover in je gemakkelijke stoel, en observeer of negeer. Focus op de positieve zaken.

  Alles wat je teveel aandacht geeft groeit.

  Let it be!
  gemodereerd

 7. Wie Bouterse en de NDP nog serieus neemt, neemt zichzelf niet serieus. Hij moet zijn IMF schoonzoon maar gauw tevoorschijn halen uit de hol waar die schuilt om z’n straf te ondergaan. Zelf moet hij zich vrijwillig aanmelden te Santo Boma, want hij is een veroordeelde.
  gemodereerd

 8. Nee meneer naipal. Bouterse heeft inderdaad suriname keer op keer vernieyigd. Maar president santhoki is verkeerd bezig. Hij heeft en laat zich nog steeds chanteren door zijn grootste coalitie partner. En door zijn echtgenote met tientallen funkties.diaspora?? Come on. Mensen die prinsheerlijk in nederland leven en e.u. paspoort hebben. Wij die hier zijn en rlke dag de smerige straten en zwervers op de hoeken zien en elke dag duur voor 2 soptopo’s moeten betalen en de belastingaanslagen in suriname moeten betalen om de tienduizenden ambtenaren die in prive tijd met dienstautos rondrijden. Wij moeten ons land vooruit brengen. Helaas helaas. Bij de volgende verkiezing wanneer de pot weer een beetje gevuld is komt de grootste coalitiepartij samen met de grootste oppositie partij lekker de pot opvreten. Svp. Vergeet diaspora en de grote leugen van visum vrij reizen naar europa .we hebben zelfs een visum nodig om de marowijne lrgaal met auto over te steken.
  gemodereerd

 9. Erg vermoeiend stuk weer van deze Naipal. Steeds het vingertje wijzen. Bespreekt u een keer de huidige situatie en de vrienden van u, die aan het bewind zijn. Want ook dat is geen zuivere koffie. Schandaal op schandaal.. fout op fout, verspilling van gelden en totaal geen visie op wat de prioriteiten zijn in Suriname. Een brug naar Guyana? Maar de wegen in Suriname bezwijken onder de vele regens. Een modern markt gebouw in Nickerie?? Wie houd wie voor de gek? Surfin, Hpsg? Vp die weigert zijn familie op hoge posten, te bedanken omdat ze ook moeten eten. Anno 2022 is de Ndp en Bouterse historie. Chan heeft alles in eigen hand, maar dankzij zijn geweldige beleid, is deze zelfde Ndp weer in de positie om zieltjes te winnen. De uitdaging aan Idris is om realistisch te blijven en in het nu te schrijven. Ook met de nodige kritiek, want tot nu toe zijn het slechts verhaaltjes die jou President opsomt. Resultaat… veel ellende voor de samenleving. Dat verdiend op dit moment aandacht
  gemodereerd

 10. Ram 26 februari 2022 Bij 18:58
  Nooit meer ndp aan de macht. Nooit meer paars aan de macht. Nooit meer.

  ++++++++++++++++++++

  Beste Ram …. je bedoelt te zeggen …. nooit meer paars …. ABSOLUUT …. aan de macht.
  De Nationale Dieven Partij zal een niet te onderschatte ” macht ” in de Sur. politiek blijven.
  Ik betreur dat …. maar dit is de realiteit !!!!!

  Ik ben benieuwd welke partij na de verkiezing bereid zal zijn om met de Nationale Dieven Partij een coalitie te vormen. Het zal me niet verbazen dat het deze zelfde VHP zal zijn.

  Santokhi en consorten hebben nu al bewezen …. Principe Loos …. te zijn … ze hebben getoond geen … Ballen … te hebben. Lullen en nogmaals lullen kunnen de grappenmakers Jogie en Gajadin als geen ander. De paarse dieven lopen nogsteeds rond. Houden jullie op met vinger wijzen … vergeet niet dat drie vingers naar jullie wijzen.

  Met name de VHP moet eindelijk doen wat het volk beloofd is: geen friends and family; transparantie etc.etc.
  gemodereerd

 11. Mw nappaleer bent u ziende blind de vorige regering was niet goed deze haalt dezelfde fratsen uit.
  Eerst paarse bende nu oranje bende
  U hebt het zeker goed vandaar de uitspraken.
  De ene boevenbende is vervuild voor de huidige.
  The same shit
  gemodereerd

 12. ach konsensie , ja de opinie reactie op het statement panka-bouterse van Idris Naipal , kun jij ook niet lezen als ongeschoolde , jij draalt erom heen als een kip zonder kop , ga eerst na school en over 6 jaar laat dan zien of je een reactie kan plaatsen , foei wat een oen
  gemodereerd

 13. Ik neem het Idris Naipal niet kwalijk. Hij doet gewoon zijn werk als adviseur van de VHP. Ik vraag mij wel steeds af, wanneer komt Idris met iets nieuws. Steeds van hetzelfde. De VHP onder leiding van Chan is niet in staat om Suriname verder te ontwikkelen. In de VHP zitten een behoorlijk aantal corrupte figuren. Ik krijg bijna medelijden met Jogi dat de wet grondconversie niet door is gegaan. Jogi, met de duizenden ha grond zag de miljoenen US-dollars al voor zijn ogen. Wat een zielige figuur. De huidige regering heeft gewoon een verkeerde start gemaakt om gelijk hun familie, vrouw en kinderen en vrienden te accomoderen.

  Om Suriname echt vooruit te krijgen hebben we een sterke leider nodig als Ronald Venetiaan. Chan zou misschien goed zijn voor een post als politiecommissaris of minister van justitie. Het grootste deel van de minsters van de huidige kabinet is ongeschikt. Zij zouden een functie elders van hooguit een beleidsmedewerker moeten vervullen. Sommigen van hun zijn totaal ongeschikt voor een redelijke functie.
  gemodereerd

 14. ‘Ik wens jullie slapeloze nachten toe’, is uitgekomen.

  Dat was de uitspraak nietwaar?
  gemodereerd

 15. Chan als mini ster van justitie, een rol die hij ooit al eens vervulde, en drom de kennis bezit die hij nu id praktijk had moeten toepassen maar dit BEWUST niet doet?

  GTFOHWTBS ajb zeg
  gemodereerd

 16. Je schiet als mens toch een beetje tekort als je geen onderscheid kan maken tussen het beleid van Santokhi en zijn voorganger. Daar waar zijn voorganger het land met ongekend hoge schulden opzadelde en heel veel geld van het volk is verdampt, is deze huidige President heel hard bezig een kapot geslagen economie en haar instituten weer op orde te brengen. Het is niet dat het volk niet wist welke offers zij zouden moeten brengen. Het volk wist dat Bouterse en zijn kornuiten al la dol leningen namen tegen hoge rente vergoedingen waarvan de gelden niet goed besteed werden en het volk en hun nazaten het gelag zouden moeten betalen. Plotseling zijn ze dat allemaal vergeten. Ligt het aan te Korte vermogen van het volk om te herinneren of simpel een kwestie van pure domheid?
  Het is volgens de NDP weer tijd om geld te gaan lenen om hun hebzucht te stillen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.