Minister Achaibersing: “Suriname ontkomt niet aan consequenties oorlog”

18

Suriname ontkomt niet aan de consequenties aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Zo liet minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning optekenen tijdens de parlementsvergadering op donderdag 24 februar. Hij benadrukt dat Suriname ook last zal hebben van de gevolgen die vanwege de oorlog zullen ontstaan voor goederen en diensten. “Wij zullen daar ook last van hebben, wij ontkomen daar niet aan.”

De bewindsman voegt eraan toe dat Suriname voor wat dit betreft geen uitzondering is in de wereld. “Wij gaan daar ook een beetje last van hebben met name als het gaat om brandstofprijzen en mogelijk ook andere goederen”. De regeringsfunctionaris wijst in deze op de manier waarop brandstofprijzen in de wereld zich ontwikkelen.

Suriname is over het algemeen een importerend land als het gaat om brandstof. Minister Achaibersing: “Dus we moeten daar realistisch over zijn en rekening mee houden dat we ook we er ook last van kunnen krijgen.” De bewindsman doet een beroep op brandstofverbruikers om wat zuiniger te zijn en alternatieven te bekijken.

De regering zal daar waar mogelijk en met inachtneming van haar budgettaire mogelijkheden, nagaan hoe zij maatregelen zoveel mogelijk kan mitigeren alsook de negatieve impact van de situatie zoveel mogelijk kan beperken. “Maar tegelijkertijd zeg ik, houd er rekening mee dat het enige impact zal hebben”, aldus Achaibersing. Hij sluit zich aan bij de oproep van het parlement tot zelfwerkzaamheid.

De bewindsman meent dat wij in Suriname genoeg mogelijkheden hebben om creatiever te zijn en zaken op te vangen.

18 REACTIES

 1. Heel goed dat u het volk voorbereidt op de dingen die komen gaan. Dit is politiek in optima forma; vooruit kijken en alvast in termen van oplossingen denken. Zo hoort men politiek te bedrijven.
  gemodereerd

 2. Import land? Ja door luiheid en eigen te doen. Brandstof? De zon moeten jullie ook importeren noh? Stelletje lisie donders bij elkaar
  gemodereerd

 3. Nu zijn we ineens een olie importerend land.. kunnen we bijv go2 die beweerd Surinaamse benzine te produceren per direct laten sluiten?? Deze mensen zullen vaj alles gebruiken wat er gebeurd elders om het tegen de bevolking te gebruiken. En waar zijn de covid cijfers ineens?? Watje zeg er wat van! Waar is je virus nieuws ineens naar toe en waarom zeg je er niks van? Je ziet dat we nu langzaam in een andere crisis gezet gaan worden door deze globale aanval op de mensheid. Het spelletje wordt verder gespeeld! Eerst corona en straks klimaatcrisis en vreemde oorlogen.
  gemodereerd

 4. USA, Saoedie Arabie brengt haar zelf gewonnen aardolie prijs voor lagere prijs aan hun eigen bevolkingen.

  Het probleem van grondstoflanden zoals Guyana en Suriname is dat multinationals bepalen wat de marktprijs is voor een barel aardolie, waardoor de Guyanezen en Surinamers gewoon de hoofdprijs betalen.

  Gelukkig dat Guyana en straks Suriname Bonanza uit de aardolie bronnen van Apache en Total met de 20 % deelname van Staatsolie Suriname in de aardolie bronnen genoeg uit verdiend dat het voor de bevolking vanaf 2024 toch niets uit maakt wat prijs van een barel aardolie op de wereldmarkt is.

  Er meer dan genoeg valuta in Surinme komt dat een ieder een behoorlijk leven kan hebben. Er zal wel behoorlijk bestuur en beleid hiervoor nodig zijn, waar naar de algemene belangen van de bevolking en Suriname vanaf 2024 en de toekomst gekeken moeten worden. Maar als men met enge persoonlijke belangen kijkt, zal Suriname, de Surinamer straatarm blijven en enkele regeringsleiders uit de coalitie als een God in Parijs leven.

  ddb en gezin, adviseurs weten er alles van. maduro van Venezuela, oniang van Equador Guinee, poetin van rusland.

  Het Surinaamse Volk moet waakzaam zijn en laat CS en de VHP de uitdagingen vh arme volk goed rekening mee houden. Daar gaat het om, het algemeen Volksbelang. Als Z.E. president VS en de VHP dat doen, zijn ze verzekerd van nog eens 5 jaar regeringscoalitie na 25 mei 2025.

  Laat het volk weten wat ddb en ndp, dictatuur, eigen belang Suriname heeft gebracht sinds 25 februari 1980.

  Eens maar nooit weer ddb, ndp, eigen belang grote criminelen behoren vergoed of tot hun dood achter slot en grendel in de gevangenis van SB te worden opgesloten. Deze criminelen lopen in een democratische rechtsstaat te lang vrij rond. Dat kan en dat mag niet. Waar is boefdraad?
  gemodereerd

 5. Das duidelijk!
  Communiceren in volkstaal begeleid door beelden v Oekraïense vluchtelingen die nu op prio 1 staan. Re-la-ti-ve-ren en empathie, breken in kleingeld.

  Respect voor de eenheid, kracht en vechtlust van het Oekraïense volk voor hun land!
  gemodereerd

 6. Er is een video in omloop waarin donkere mensen gediscrimineerd worden in Oekraïne.
  Als dit op waarheid berust dan krijgen ze nu te maken met karma
  gemodereerd

 7. Wat klets die man…

  “Suriname is over het algemeen een importerend land als het gaat om brandstof.”

  Nou, hjelaas niet alleen voor brandstof!
  Je kan beter zeggen wat Suriname echt exporteert dan ben je sneller klaar, denk ik.
  gemodereerd

 8. De regering kan een voorbeeld geven door bijvoorbeeld minder volgauto’s te gebruiken. Dus minder benzine. Dus Chan en Ronnie, geen 10 volgauto’s maar 1.
  gemodereerd

 9. Het was te verwachten. Deze regering brengt alleen teleurstellend nieuws voor haar bevolking. Corona komt langzaam op de achtergrond. De oorlog word nu het stokpaardje om mee te schermen. Suriname maak je borst maar nat. 2022 word lang en zwaar. Chan en kornuiten kunnen helaas niks voor u betekenen, alles is buiten hun macht. Sari tori
  gemodereerd

 10. USA, Saoedi-Arabië brengen de door hun zelf gewonnen aardolie voor lagere prijzen aan hun eigen bevolkingen.

  Guyana en Suriname moeten dat ook doen.
  gemodereerd

 11. Quote
  Debby
  24 februari 2022 Bij 22:21
  Ik kijk of jullie daar in nl ook zo geweldig gaan praten als Rusland zn sancties vr jullie zet. Maken jullie je borst nat voor oorlog in europa
  Unquote.

  Zo veilig ben je echt niet hoor.
  Volgens de laatste videoberichten, is russia in de achtertuin vd USA (Venezuela) geland. Het plan is om te oefenen boven Latijns Amerika met speciale bommenwerpers.
  Vers vd pers!

  Boemerang effect.
  gemodereerd

 12. De Oekraïners hebben destijds en nu nog steeds sympathie gehad voor de Nazis. De Nazis die Rusland probeerden te veroveren, maar door koning winter werden gestopt. Ze beschoten dagelijks de Russische meerderheid in Donetsk and Loehansk. Werd nooit vermeld in de Westerse media. Nu vluchten ze weg als cowards. Maar het Westen wil ze niet steunen omdat ze geen rechtstreekse confrontatie met Rusland wil. Want Rusland is geen Irak of Libië. Ze kan hard terugslaan.
  De EU-lingen zullen straks verzuipen in de kou wanneer Rusland de gaskraan dicht draait. Energieprijs zal exploderen boven de 1000%. Is ook niet erg. Je moet toch sterven. Als niet aan de Covid-19 vaccin, dan maar aan de kou en onbetaalbare prijzen in de winkels.
  Zo wil Klaus Schwab het. Het staat in zijn Agenda 2030 (WEF).
  gemodereerd

 13. Benzine wordt nog duurder, de russen hebben olievoorraden van Oekraïne in brand geschoten, en die dictator poetin heeft zijn kernwapens opscherp gezet, zal hij het durven om ze intezetten , want dan is het einde van de wereld, ja Suriname ook
  gemodereerd

 14. Kqrma
  27 februari 2022 Bij 12:24
  Er is een video in omloop waarin donkere mensen gediscrimineerd worden in Oekraïne.
  Als dit op waarheid berust dan krijgen ze nu te maken met karma

  En donkere mensen discrimineren niet? Ooit gehoord van de zwarte racisten die vorig jaar september onze president zo vernederde?
  Ooit gehoord van de zwarte racistische auteur Adtrid Roemer?
  gemodereerd

 15. ach konsensi jij zit lekker te piekeren daar in Nederland , die eigen+mening heeft gisteren en eergisteren zeker niet gekeken met hoeveel volgauto’s die bouterse zich liet begeleiden , deze regering moet direct stoppen om die bouterse te beveiligen , dan zal het volk hem aanpakken
  gemodereerd

 16. Tegen jou domheid is niemand opgewassen Watje.. jij zal het wat betreft altijd van mij winnen😂.
  gemodereerd

 17. Elk voordeel heeft zijn nadeel en elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu Rusland geen olie en gas mag of gaat leveren aan Europa, kunnen de Surinaamse bronnen sneller geëxploiteerd worden.
  gemodereerd

 18. Velen van u zullen het onderstaand bericht niet herkennen omdat dat stamt uit de tijd van de 2e Wereldoorlog. Betreft een bericht over de distributie van boter. Zo zijn er meerdere.
  Zeer tot mijn spijt moet ik concluderen dat de Surinamers niets van de 2e wereldoorlog geleerd hebben. Ik ben niet de eerste , maar naar mensen die gewezen hebben dat wij een minimum aan productie moeten hebben om onze mensen in oorlogssituaties te voeden werd of wordt niet geluisterd.
  Suriname heeft geen moer gedaan om de eigen productie te stimuleren. Integendeel. wij leven erop los alsof ons nooit een ramp kan overkomen. Om u te waarschuwen dat zulke dingen u ook kunnen overkomen heb ik onderstaande advertentie uit de 2e Wereldoorlog als waarschuwing dat dit weer kan gebeuren voor u geplaatst. Surinamers wordt eindelijk wakker en zorg voor uw eigen oorlogsvoorraden.

  6-2-1947
  KANTOOR VOOR PRIJSZETTING EN DISTRIBUTIE.
  DISTRIBUTIE VAN BOTER
  Ter kennis van het publiek wordt gebracht, dat van DONDERDAG
  6 FEBRUARI 1947 af boter dagelijks verkrijgbaar is tegen inlevering van de volgende rantsoenbonnen : E2- L2 – S2 – Y2 F5 – M5 – T5 – Z5
  Een ieder kan voor zoover hij voornoemde bonnen nog bezit, desverlangd het geheele rantsoen, dat hij tegoed heeft, ineens koopen.
  lemand, die bv. 12 bonnen heeft, kan dus ineens 6 kg. boter koopen.
  Boter is verkrijgbaar bij de volgende winkeliers :
  1. EERSTE SURINAAMSCHE LANDBOUWVER. Saramaccastraat 39
  2. GULZAR Locusstraat 145
  3. HIEMCKE Dominéstraat 39
  4. JONG KWIE Kwattaweg 1
  5. LIE A LING Jessurunstraat 20
  6. LIE KEN JIE Dominéstraat 1
  7. LIE LIE TJONG Verlengde Keizerstraat 96
  8. TJON JIEN TSON Zwartenhovenbrugstr. 16 B
  9. WONG SANG TSOI Gravenstraat 101
  10. WONG TEN. JING Molenpad 58
  11. VEIRA v. Roseveltkade 34

  Paramaribo, 5 Februari 1947.
  Het Hoofd van het Kantoor voor Prijszetting en Distributie,
  W. TH. F. SMITH
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.