Utrecht betaalt wijziging ‘slavennaam’ van inwoners als ze dat willen

12
Utrecht betaalt wijziging 'slavennaam' van inwoners als ze dat willen
Kanaal in Utrecht

In Utrecht woonachtige nazaten van tot slaaf gemaakten, die hun achternaam willen laten veranderen omdat die een link heeft met het Nederlandse slavernijverleden, kunnen dat kosteloos doen. Dat heeft de gemeente Utrecht woensdag laten weten.

De gemeente Utrecht betaalt vanaf woensdag de kosten die inwoners moeten maken wanneer ze deze zogeheten ‘slavennaam’ willen laten veranderen. Een slavennaam is een aan de slavernij gerelateerde roepnaam of familienaam; de naam die een eigenaar of koloniaal ambtenaar heeft gegeven aan een slaafgemaakte.

Voormalig tot slaaf gemaakten mochten van een Nederlandse commissie die over de achternamen oordeelde geen typisch Nederlandse achternamen hebben, zoals ‘Janssen’ schrijft NU.nl. Dat leverde veel Nederlands klinkende achternamen op zoals ‘Berghout’, ‘Lepelblad’ en ‘Wijntak’.

Wie in Nederland een andere achternaam wil, kan hiertoe een verzoek indienen bij Justis, de screeningsdienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat kost minimaal 835 euro, maar kan oplopen tot een bedrag van duizenden euro’s.

De gemeente Utrecht, die gisteren excuses maakte voor haar slavernijverleden, wacht niet op het Rijk en betaalt de wijziging van de ‘slavennaam’ van inwoners, schrijft de nieuwssite.

12 REACTIES

 1. Jarenlang de naam Vliegenhart gedragen zonder problemen en dan opeens als naam Quakwakatutu … ligt zo lekker in je bek.
  gemodereerd

 2. Tuurlijk ambtenaren…
  En dan maar meteen de gemeentelijke belastingen van Utrecht verhogen.
  De burger betaalt wel!

  Uiteindelijk sigaar uit eigen doos!
  gemodereerd

 3. En als ik, als een Etnel (Lente), Madretsma (Amsterdam) of Brunswijk niet in Utrecht woon, waar moet ik dan terecht om mijn naam kosteloos te laten veranderen in Adesanya, Ngannou, Anan, Usman, Mandela of Neyerere?
  gemodereerd

 4. Mooi dat Utrecht deze kans biedt. Als je tegen slavernij bent, zou je eigenlijk ook je slavennaam door witte Nederlander gegeven wijzigen naar niet witte mans naam. Dus ook geen Amerikaanse naam. Ik zie er geen stormloop op. Solliciteren met achternaam de vries is makkelijker dan met akosi
  gemodereerd

 5. Geweldig nieuws , nu kunnen alle mensen die vinden dat de witte mensen slecht zijn, eindelijk een naam kiezen die ze willen. WIN-WIN!!! …
  gemodereerd

 6. Dus mensen weten nog steeds niet dat de Afrikanen hun slaven niet slecht behandelde, en bij verkoop dus ook niet dachten dat die witte duivels dat ook zouden doen?

  Zo’n 20%-30% slaven VAN DE 100% is inderdaad verkocht door Afrikanen zelf, meestal gevangen genomen na overname van een dorp, vast gezet wegens diefstal of een andere crime. 100-20 of 30 is nog ALTIJD GEEN 50% of MEER.

  Verder kijken dan je neus lang is en niet alles wat de witte duivels zeggen geloven. De mensen waarderen die een zodanig systeem van racisme en kapitalisme hebben gecreëerd, dat de wereld er zonder te onder gaat?🤮🤮
  gemodereerd

 7. @Arnold
  Het zijn de Ashanti’s die grotendeels verantwoordelijk waren, voor de slavenhandel. En die zijn geen Afrika, maar een klein deel van een continent.
  En hou je domme opmerkingen voor jezelf: “We weten niet hoe Afrikanen heten”. Jij misschien niet.
  Hebzucht zit in de mens. Geen enkel Afrikaan is naar Europa gekomen om iemand te verkopen.
  Wie heeft fort Elmina gebouwd? Wie is naar Afrika gevaren en heeft de slavetrade opgezet?
  Hou maar van Europeanen die hel en verdoemenis hebben gebracht in oa Canada, onder de inheemsen. Australië onder de Aboriginals. Latijns Amerika enz.
  Ga de geschiedenis maar na, voordat je mensen ophemelt, die miljoenen mensen de dood hebben ingejaagd.
  Zij zijn de de hoofdschuldige.
  Ik neem niemand kwalijk die de naam van zijn voorouders wil.
  gemodereerd

 8. Vraag ( recht uit mijn hart).
  Als de nazaten hun Nederlands klinkende namen gaan wijzigen, gaan ze ook het oorspronkelijke geloof van hun voorouders ( Islam of natuurgeloof) overnemen of blijven ze Christelijk? Dan pas heb je ballen!
  gemodereerd

 9. wie er behoefte aan heeft , ga je gang , maar let op naamsverandering moet goed op papier beschreven worden , en laat het door het gerecht goed keuren , zodat je met jou naam naar keuze op je een nieuw paspoort, rijbewijs of ID kaart komt te staan , Utrecht wil je naam wijziging betalen , maar ze zeggen niet of je je nieuwe paspoort of rijbewijs zelf moet betalen , dus toch nog iets sl………
  gemodereerd

 10. ronald , covid is een mooie naam voor jou , of hans oh , of antivax , of weg met santokhi , dus keuze genoeg he
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.