Ook Utrecht biedt excuses voor slavernijverleden

7
Anoniem, Tot slaaf gemaakte mannen graven trenzen, ca. 1850 Rijksmuseum, aankoop met steun van het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds

In navolging van Amsterdam en Rotterdam biedt Utrecht woensdag excuses aan voor het slavernijverleden. Dat heeft de gemeente woensdag laten weten.

De gemeente gaat over tot die stap na onderzoek naar het slavernijverleden van de stad Utrecht. Daaruit bleek dat de rol van de stad in de slavernij aanzienlijk was schrijft NU.nl vanmorgen.

Het onderzoek naar de Utrechtse slavernijgeschiedenis werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente. De onderzoekers stellen dat de betrokkenheid van Utrecht bij de slavenhandel lang onzichtbaar is gebleven.

Bestuurders en handelslieden konden in relatieve anonimiteit profiteren van de slavernij door te investeren in beleggingsfondsen en andere, toen nieuwe financiële producten.

7 REACTIES

 1. Excuses alleen leggen geen zoden aan de dijk. Slavernij wil zeggen dat de slaven beroofd zijn geworden, niet alleen van hun.vrijheid maar ook van hun arbeid en van het door hen geproduceerd kapitaal. En de slavenhouders, hun samenleving en nakomelingen hebben daarvan geprofiteerd en plukken nog steeds de vruchten daarvan. De samenleving en nakomelingen van de slaven vragen zich daarom terecht af: ‘pé un moni dé?
  gemodereerd

 2. @Henkes
  De samenleving en nakomelingen van de slaven moeten gaan janken in Afrika.

  Daar wonen immers de echte nazaten die dit allemaal op touw hebben gezet!
  Begin bij de bron!

  Waarom blijven de echte daders altijd buiten beschouwing!
  Misschien omdat er geen reet te halen valt in Afrika!

  Veel succes daar in Afrika…
  gemodereerd

 3. Real Dutchman, waarom bieden steeds meer Nederlandse steden hun excuses aan als de echte daders van de slavenhandel en slavernij in Afrika zitten? Alleen onverbeterlijke racisten of heel domme mensen zullen nu nog beweren dat de echte daders van de transatlantische slavenhandel in Afrika zitten. Het is waar dat de Europeanen hulp hebben gehad van Afrikanen bij het vangen van slaven, maar dat betekent niet dat de Europeanen niet de bedenkers en initiatiefnemers waren van dit system. NSBers hebben de Nazi’s ook geholpen om hun slachtoffers op de trein te krijgen om vergast te worden, maar niemand zal beweren dat de NSBers de hoofddaders waren van dit misdrijf.
  gemodereerd

 4. The real Dutchman, en als er geen reet te halen is in Afrika, dan vraag ik me af waarom de Europeanen zo happig waren om dat continent te bezetten. Niet alleen Engelsen en Fransen, maar ook Nederlanders en Belgen wisten dat er enorme rijkdommen te halen waren en nog steeds zijn in Afrika. Dat veel Afrikanen arm zijn, is niet omdat er geen reet te halen is in Afrika, maar omdat tot vandaag vooral Europeanen, Amerkanen, Chinezen en Arabieren de rijkdommen van Afrika stelen omdat de wereldhandel zo is ingericht dat Afrikanen (nog steeds) aan het kortste eind trekken.
  gemodereerd

 5. Ook excuses vragen aan de nazaten van de Ashanti koningen en stamhoofden want zij hebben het mogelijk gemaakt.
  gemodereerd

 6. henkes , dus jij wilt alleen maar geld zien , en waarom zegt jij niet van hoefdraad pe a moni de , en dat is recent he , dus trap die blaasbalg nogmaals stevig in dan zie jij dat je naar afrika moet gaan want daar is het vuurtje ontstaan , misschien is die blaasbalg nog daar
  gemodereerd

 7. Henkes 24 februari 2022 Bij 21:24
  The real Dutchman, en als er geen reet te halen is in Afrika, dan vraag ik me af waarom de Europeanen zo happig waren om dat continent te bezetten. Niet alleen Engelsen en Fransen, maar ook Nederlanders en Belgen wisten dat er enorme rijkdommen te halen waren en nog steeds zijn in Afrika. Dat veel Afrikanen arm zijn, is niet omdat er geen reet te halen is in Afrika, maar omdat tot vandaag vooral Europeanen, Amerkanen, Chinezen en Arabieren de rijkdommen van Afrika stelen omdat de wereldhandel zo is ingericht dat Afrikanen (nog steeds) aan het kortste eind trekken.
  =========================================

  Wat zegt dat dan over de Afrikaan en over het algemeen over haar afstammelingen?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.