USD 85 miljoen via IDB voor sociale wederopbouw van Suriname

9
US dollars

Bij de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), ondersteuning aan Suriname toegezegd voor de wederopbouw van de verslechterde sociaal economische situatie. Op 22 februari 2022 vond tussen Suriname en de IDB de ondertekening plaats van drie leningen voor een totaal bedrag van USD 85 miljoen. Het betreft hierbij de financiering van projecten ten behoeve van de verbetering van ons onderwijjs, de drinkwatervoorziening en het sociaal vangnet.

Het onderwijs zal met deze financiering zorgen voor verbeterde lesmethoden en curriculum waarbij ook speciale aandacht besteed zal worden aan het early childhood onderwijs, niet nederlands sprekende kinderen en kinderen met een beperking. Verder zal gewerkt worden aan de verruiming van de beschikbaarheid van adequate scholen te bouwen in ver gelegen en niet urbane gebieden. Het gaat in deze om vier prioriteitsgebieden t.w.; Wanica, Sipaliwini, Marowijne en Coronie. Ook komt er een nieuw Education Management Information System voor de nodige analyses die van belang zijn voor continue verbetering van het onderwijs. Het totaal bedrag ten behoeve van het onderwijsproject is USD 30 miljoen.

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zal middels de lening van USD 25 miljoen in staat gesteld worden om de water productie infrastructuur te verbeteren door uitbreiding van het pompstation Helena Christina en de transport pijplijn naar Houttuin. Dit zal de capaciteit van de drinkwatervoorziening in Wanica verhogen. De Non Revenue for Water (NRW) in Paramaribo, Wanica en Para is nu ongeveer 45% en zal verlaagd worden naar internationaal aanvaardbare normen, die liggen rond de 20%. Dit traject gaat gepaard met een  metervervangingsprogramma. Verder zal hervorming van de SWM plaatsvinden waarvoor een implementatieplan gereed is, dat ook met hulp van de IDB is opgesteld. Het betreft o.a. de aanpak van de drinkwatervoorziening in het binnenland, verbetering ICT infrastructuur SWM en accreditatie SWM laboratorium.

Bij het Sociaal Vangnet project zal naast de sociale uitkeringen aan de sociaal zwakkeren gewerkt worden aan de institutionele versterking van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Hieronder valt het doorlichten van het sociaal registratie systeem door het toepassen van transparante voorwaarden en het uitbreiden van digitale betalingen. De investering die hiermee gepaard gaat is USD 30 miljoen. De doelen van deze projecten dragen bij aan de uitvoering van het Herstelplan, het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma alsook de Country strategy, overeengekomen tussen Suriname en de IDB. Zoals eerder door de regering aangegeven worden na het macro economisch herstel en de sociale opvang, nu via deze projecten, de meer structurele maatregelen getroffen. Afgelopen week is onder andere het Fonds Technische Bijstand Particuliere Sector (FTBP) goedgekeurd als onderdeel van de wederopbouw. Thans is ook in voorbereiding het Productie Kredietfonds (PKF) en de wet instelling Nationaal Ontwikkelingsfonds Agribusiness (NOFA) is bij De Nationale Assemblée (DNA) in behandeling.

Vermeldenswaard is dat het hierbij leningen betreft met een looptijd van gemiddeld 5 jaar, een grace periode van 5 jaren en een lage interest rate van tussen de 1 en 1.5%. In het overeengekomen IMF macro-economisch raamwerk zijn deze leningen reeds opgenomen.

Bij de ondertekening waren aanwezig de Minister van Financiën en Planning, de Minister van Natuurlijke Hulpbronnen, de Minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, de Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de IDB vertegenwoordiger in Suriname.

9 REACTIES

 1. Vreemd dat dezecregering leent terwijl ze zoveel inkomsten krijgen.
  Staatsolie heeft $90 miljoen gezet in de pot, waar is dat geld naartoe gegaan??
  Deze lening verdwijnt ook in de zakken van Chan and friends.
  Met al de leningen en gelden zou het volk niet moeten pinaren.
  gemodereerd

 2. Suriname werd in 1975 een onafhankelijke soevereine staat.
  Nu anno 2022, hebben wij het helaas 47 jaar later door toedoen van een stel ongeregelde bende criminelen over, “Sociale wederopbouw van Suriname”.
  Laat dat duidelijk zijn voor elke Surinamer.
  gemodereerd

 3. zorg er snel voor dat alle gelden morgen al overgemaakt worden naar de projecten , want de bouterse met zijn boevenbende de ndp ruiken het geld en willen dat hebben , dus wees snel
  gemodereerd

 4. bouterse is vanmiddag in de stad geweest en op de centrale markt , dus regering let op , morgen donderdag 24 februari geeft de ndp een persconferentie , vrijdag 25 februari gaan ze massaal het revo monument aanbidden , en zaterdag is er een groot feest in ocer , de politie moet al vroeg aan de poort staan en precies 50 mensen door laten , niet meer , en de rest die komt naar huis sturen , willen ze niet weggaan dan oppakken en vast zetten
  mensen deze paarse duivels gaan weer ons land Suriname vernietigen let maar op
  gemodereerd

 5. De zoveelste lening. Wanneer gaat men dit alles kunnen aflossen. Het lijkt wel een ziekte van elke regering om het land te besturen met leningen. Waar blijft de daadkracht om de productie te verhogen.
  gemodereerd

 6. Maak er goed gebruik van want niemand weet wat de toekomst brengt nu er officieel oorlog is. Is misschien wel de laatste financiering.

  Het feit dat die veroordeelde moordenaar en drugsdealer vrij rondloopt, kan een makkelijk excuus zijn om alles stop te zetten, omdat er andere prioriteiten zijn.

  @debby, en nog steeds is het aantal leningen minder dan 200 en verre van 5 miljard, schuld. Dus je bent gewoon een dom wijf. Dit soort achterlijke oneliners kun je alleen maar wijsmaken aan de domgehouden ndp’ers.
  Als je in staat bent om een jaarrekening te lezen kijk dan gerust bij Staatsolie waar die 90 milj zit. Echt Wal-ge-lijk!
  gemodereerd

 7. Waarom wordt het geld dat Nederland toe heb gezegd niet vrijgegeven omdat een republik land zonder staatkas kan niet werken of overleven op deze manier eens of oneens???
  gemodereerd

 8. @Gerold
  Oneens!
  Maar voordat ik een weloverwogen en strategisch argument bedenk, moet ik eerst weten: wie is je vader en je moeder, leeftijd, woonplaats, nationaliteit en vooral je politieke partij. Vervolgens laat ik er een algoritme op los en tjakka, u krijgt een woke antwoord.

  Doeiii 🤗
  gemodereerd

 9. Esmerald 24 februari 2022 Bij 12:24
  @debby, en nog steeds is het aantal leningen minder dan 200 en verre van 5 miljard, schuld. Dus je bent gewoon een dom wijf. Dit soort achterlijke oneliners kun je alleen maar wijsmaken aan de domgehouden ndp’ers.
  Als je in staat bent om een jaarrekening te lezen kijk dan gerust bij Staatsolie waar die 90 milj zit. Echt Wal-ge-lijk!
  ======================================

  Esmerald en dan heb je nog niet eens de lage interest rate van tussen de 1 en 1.5% t.o.v. de gigantische rente punten van die andere 200 leningen aan haar uitgelegd. Sommigen zijn en blijven simpele en kortzichtige lieden. Je kan het ze niet elke keer kwalijk blijven nemen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.