Legers Suriname en Guyana voorstander van jaarlijkse meeting

8
Legers Suriname en Guyana voorstander van jaarlijkse meeting
De Guyanese legerbevelhebber, brigadier Godfrey Bess (l) samen met kolonel Henri van Axeldongen, de waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger.

De Guyanese legerbevelhebber, brigadier Godfrey Bess, bracht van 16 tot en met 18 februari 2022 een tegenbezoek aan de Surinaamse defensieorganisatie.

Naast Brazilië en Frans-Guyana is Suriname ook voorstander van een jaarlijkse bilaterale vergadering met Guyana, waarbij de twee landen afspraken kunnen maken met betrekking tot de militaire samenwerking. “Hiermee kunnen wij dan een complete regionale veiligheidszone creëren, waarbij zowel het oosten, westen en zuiden zijn afgebakend”, benadrukt kolonel Henri van Axeldongen, de waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger.

Er zijn diverse veiligheidsaspecten aan de orde gekomen, waaronder ook de samenwerking bij de grens tussen de legereenheden van beide landen. Verder is er gesproken over gezamenlijke opleidingen, oefeningen,  sportactiviteiten en de aanpak van milieudreigingen en illegale mijnactiviteiten.

Defensie Suriname heeft reeds lang een voorstel gedaan voor het aangaan van een ‘bilateral defense agreement’ tussen beide landen. Een jaarlijkse Regional Meeting for Military Exchange (RRIM) met Guyana kan pas plaatsvinden, wanneer deze agreement op beleidsniveau door beide landen is ondertekend.

De Guyanese bevelhebber samen met minister Krishna Mathoera van Defensie.

De delegatie was donderdagochtend ook te gast bij minister Krishna Mathoera van Defensie. Volgens de bewindsvrouw is het goed dat de samenwerking met Guyana wordt opgepakt, gezien de gezamenlijke belangen. “Vooral bij de olie en gasindustrie waar veiligheid heel belangrijk wordt. Wij moeten voorbereid zijn op rampen die eventueel kunnen ontstaan”, zegt de minister. De Guyanese delegatie bestond verder uit Lt.Col. Sheldon Howel, Capt. Nelon Mckenzie, Lt.CG Rondel Dougles en WO1 Raul Rodney.

8 REACTIES

 1. Men doet alsof er niets aan de hand is m.b.t. Tigri het gebied betwist gebied met het buurland Guyana. Met dit soort activiteiten wordt Suriname voor voldongen feiten geplaatst. Over Tigris wordt niet gesproken omdat het Guyanees gebied is. Het valt ook op dat Guyana het initiatief in alles neemt. De regering Santokhi heeft Suriname gepotioneerd als een zwakke broeders. De firstlady haar invloed schijnt heel groot te zijn in de standpuntbepaling van Suriname met Guyana. Zeer triest voor Suriname.
  gemodereerd

 2. Surinamers zegt u het voort onderstaande bericht voort voor de wereld, de Guyanezen, uw zelf en het nageslacht, repeat het.

  Het Acaraigebied gelegen tussen De Corantijnrivier, Coeroenirivier en de Acaraigebergte bij de zuidgrens van Suriname en Brazilie is Surinaaams grondgebied, repeat.

  De grensrivier van Suriname en Guyana is de Corantijnrivier en de hele Corantijnrivier vanaf de zuidgrens van in de Acaraigebergte ( de oorsprong/ beginpunt vd de Corantijnrivier) tot het eindpunt vd Corantiinrivier bij de laagwaterlijn bij de oever van het westerlijk deel van Guyana is van Suriname waar het uit mond in de Atlantische Oceaan, repeat.

  Er bestaat geen enkele New River, Dat is gewoon de Corantijnrivier, repeat.

  De Coeroenirivier is een zijrivier vd Corantijnrivier en dit is ook van Suriname, repeat.

  De Guyanezen moeten per direct dit gebied die ze sinds ongeveer 1966 vd vorigd eeuw bezet houden verlaten. Ze mogen daar geen enkele activiteit ontwikkelen, repeat.

  Zegt u het voort en blijft u het voor de wereld, Guyana uw nageslacht en uw zelf herhalen.

  Het Acaraigebied is Surinaams grondgebied. De Corantijnrivier is de grens tussen Suriname en Guyana en de Corantijnrivier is vanaf de oorsprong in het Acaraigebied bij de zuidgrens met Brazilie tot de Atlantische Oceaan volledig van Suriname ( Repeat ).
  gemodereerd

 3. Je ziet overal in de wereld dat de militairen van vele landen steeds meer samen gaan oefenen en opleiden. Dit alles is onderdeel om straks over te gaan op een één-wereld-regering, gepusht door Klaus Schwab (WEF).
  Als er opstanden zijn in 1 land gaan militairen van een andere land waarmee is geoefend hardhandig deze opstanden neerslaan. De eigen militairen zouden daar wel eens moeite mee kunnen hebben.
  De WEF is in de regeringen van zowat alle landen geïnfiltreerd. Ze hebben de politici gewoonweg omgekocht. Niet per se met geld, maar door hen mooie posities te beloven na hun politieke (WEF)-carriere. In het bedrijfsleven of als hoofd van diverse publieke organisaties.
  Ik ben benieuwd wie in Suriname de WEF-ministers zijn. Ik heb het idee dat Santokhi een WEF man is.
  gemodereerd

 4. Lafaards allemaal! Wanneer gaan jullie eens over het Tigri-gebied praten. Wanneer gaan jullie de Guyanezen eruit schoppen uit dat gebied.
  gemodereerd

 5. Guyana zoekt een bondgenoot voor het geval Venezuela binnenvalt.
  Venezuela heeft namelijk ook een (historisch) grensdispuut met Guyana en claimt bijna de helft van het land op.
  gemodereerd

 6. Westelijk deel van de Corantijnrivier van de oever bij de laagwaterlijn van Suriname met Guyana is van Suriname.

  Er bestaat geen Newriver, Het is gewoon de Coranrijnrivier en het behoort toe aan Suriname.( repeat)
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.