Binnenkort wettelijke erkenning Surinaamse traditionele geneeskunde

12
traditionele geneeskunde
Beeld ter illustratie

In Suriname is gisteren de stuurgroep ontwikkelingen traditionele medische systemen geïnstalleerd. De eerste taak van de stuurgroep is om de wettelijke erkenning van de Surinaamse traditionele geneeskunde voor te bereiden.

De installatie vond plaats door de Surinaamse president Santokhi die heeft aangegeven dat de traditionele geneeskunde getransformeerd kan worden naar een volwaardige industrie, een medische systemenindustrie met de Surinaamse traditie als fundament.

Hierbij moet gedacht worden aan medicinale plantenkenners, verzamelaars van de in het Surinaamse oerwoud groeiende medicinale planten en plantdelen, telers en verwerkers van medicinale planten en plantdelen, verpakkers, distributeurs, apotheken en andere verkopers.

Het staatshoofd heeft benadrukt dat de Surinaamse multiculturele traditionele geneeskunde enorm rijk is. “Rijk aan, gezamenlijke kennis en kunde, die een belangrijke intellectuele bron is”, stelt de regeringsleider vast.
(Tekst loopt door onder foto)

De vergadering bij de installatie van de stuurgroep.

Om te werken naar de wettelijke erkenning, zullen er verschillende samenwerkingsverbanden moeten worden aangegaan met de bestaande dienstverleners in deze sector. De voorzitter van de werkgroep, Steve Silos, geeft aan dat er samengewerkt zal worden met alle organisaties die direct of indirect betrokken zijn bij de traditionele geneeskunde in Suriname.

“Hoe meer hersenen zich bezighouden met een onderwerp, hoe beter het resultaat is van de gezamenlijk bedachte oplossing, in plaats van een persoon”, benadrukt Silos.

“Economisch gezien kan de traditionele geneeskunde een heel belangrijke pijler worden voor de financieel economische situatie van het land en het is een groene manier van ontwikkeling”, aldus professor Max Huisden die in de stuurgroep zit.

12 REACTIES

 1. Geef Ayurvedische artsen uit India een stukje bos waar ze allerlei kruiden kunnen cultiveren en de gemaakte pillen voor de export kunnen gebruiken. Bovendien vaart de Surinaamse gezondheidszorg er ook wel bij. Ayurved is een van de grote gezondheidssystemen in de wereld, gezien het aantal gebruikers.
  gemodereerd

 2. Bijkans alle medicijnen hebben hun herkomst van planten.
  Bij gebruik van de planten heb je geen toegevoegde stoffen, maar puur
  gemodereerd

 3. Deze regering is onnavolgbaar. In eerste instantie werd er ivm covid een hetze gevoerd tegen natuurgenezers ( kwakzalvers zoals ze toen werden genoemd). Nu wilt men vol inzetten op deze branch. Vanwaar deze plotselinge ommekeer? Ayurveda word hier genoemd, maar ik vind ook dat onze lokale natuurgenezers op een juiste manier gewaardeerd moeten worden en betrokken worden bij dit project.
  gemodereerd

 4. Het zou goed zijn dat deze traditionele genezers van traditionele geneeskunde ook enige trainingen/cursussen van de basis zaken van geneeskunde op het niveau van een broeder/zuster in het ziekenhuis zouden volgen van de westerse geneeskunde, waardoor ze zaken van hun traditionele geneeskunde goed kunnen onderscheiden van de wetenschappelijke geneeskunde en weten hier is de scheidingslijn. Tot zo ver en niet verder en kan de patient die hulp bij mij zoekt nu maar beter naar de wetenschappelijke westerse geneeskunde, huisarts gaan.

  Hierdoor kan voorkomen worden dat er zaken fout lopen bij deze traditionele genezers en justitie en politie, recht hem keihard aanpakt en hij wordt veroordeeld door de rechter en wordt opgesloten in een gevangenis, omdat hij op de hoogte was van de hoe en de rand.

  Er zullen wel zaken zijn die goed zijn om zieken te helpen, maar er zullen veel gevallen zijn, waar ze beter met hun traditionele kennis en aanpak hun vingers niet aan kunnen branden.
  gemodereerd

 5. voor het telen van kwaliteitskruiden mag het water niet verontreingd zijn met kwik e.d. en het is ook zaak om uit te kijken voor bemoeienis van de farmaceutische industrie want die zullen wel niet zo blij worden van concurrentie
  gemodereerd

 6. debby ben jij een laborant , neen dus , wat een onzin , niet elk medicijn is van een plant , mos of dorrebladeren , en dan nog worden er stoffen toegevoegd
  hier in Suriname zal het wel geen pilletje worden maar eerder drank en smeersel voor op de huid
  gemodereerd

 7. konsensi , jij bent net als debby geen laborant , en de regering ook niet , jij gooit met modder , maar wist je dat bepaalde modder soorten ( geen tokotoko) ook helpen voor bepaalde huidziekten en het is geen plant
  waarom gaan varkens graag in de modder woelen , ze worden dan bevrijd van parasieten en luizen
  gemodereerd

 8. In Suriname is de gemiddelde levensverwachting 72 jaar. In India 69 jaar en in Nederland 81 jaar. Westerse geneeskunst en levenswijze is gewoon beter
  gemodereerd

 9. Hulde, voor deze actie

  Genoeg Amerikaanse wetenschaPpers die kruiden komen verzamelen in Suriname, IN OPDRACHT VD FARMACEUTEN, die de werking van deze kruiden nabootsen en vervolgens VERKOPEN AAN DE DOMMIES DIE BEWEREn, ‘westerse medici zijn beter’.

  If it white, it’s aLways right, noh?? Dommies zeggen ook, in het westen leven ze langer? Ze eten gezonder, verser en niet de vele ongezonde chineze en andere zuid Amerikaanse snacks met foute E NUMMERS.

  Als ze uiteindelijk medicijnen nodig hebben, heb ik in meerdere gevallen PERSOONLIJK meegemaakt dat ze je volproppen met morfine, zodat je sneller dood gaat, om niet langer te leven, vooral als je op leeftijd bent.

  In Duitsland en Turkije daarentegen, gaan ze tot het uiterste om je in leven te houden, hoe oud je ook bent.

  Zet die fles red label neer, je wauwelt een hoop onnodige stront zooi.
  gemodereerd

 10. Hahaaiii. A djers @wat na sabiso In a discussie dja. Die is zeker high van die ene plant met al die vingers 🤣🤣
  gemodereerd

 11. Misschien een paar oso dresie die wel helpt tegen een kleine huidaandoening, maar t overgrote deel, alleen kwakzalvers, ik doe hieraan niet mee. Check maar van dichtbij hoe ze die rommel maken. Wat voor water ze gebruiken. Bha.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.