VIDEO: Surinamers in Nederland en osodresi tegen corona

19

Vandaag op Suriname.NL: een uitgebreide reportage over Surinamers in Nederland en corona en dan met name de verschillende populaire huismiddelen die mensen gebruiken tegen COVID-19.

Veel Nederlanders met een Surinaamse achtergrond laten zich niet vaccineren tegen corona. “Het werkt toch niet, je weet niet wat je ingespoten krijgt en het gaat je vruchtbaarheid aantasten.” Dat zijn reacties die je veel hoort. Anderen zweren bij gezond eten, sporten of een ‘osodresi’ waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen.

In Nederland zijn de corona-regels inmiddels versoepeld, maar waakzaamheid blijft geboden. Dat vindt althans de Stichting Fos’ten die het initiatief nam om een reportage te laten maken over Surinamers en corona.

In het filmpje dat hieronder te zien is, komen verschillende mensen aan het woord: een arts, iemand die een behandeling geeft tegen corona, mensen op de markt en mensen van het Covid Urgent Team dat vindt dat je wel overwogen keuzes moet maken:

19 REACTIES

 1. Afro surineds uit achterstandswijken moet het zijn. De rest vd Surinaamse Nederlanders doet gewoon wat de wetenschap aanbeveelt.

  Oso-dresie watte? Wie heeft ze toestemming verleend om deze kruiden te claimen. Het zijn Zuid-Amerikaanse planten, die vallen onder het erfgoed vd Indianen (Surinen).
  Nogmaals op geen enkel slavenschip was er een plantenbak cq kruidenbak die je mocht meenemen tijdens je maandenlange reis uit Afrika.

  Citroen, honing en gember cocktail is een booster voor je immuunsysteem, wereldwijd gebruikt. Herhaling; Coronie zit op goud!

  Niemand eet die cassave rommel, en zeker niet in poedervorm, stop ermee want het heeft 0,0 voedingswaarde.
  gemodereerd

 2. of een ‘osodresi’ waarvan de werking niet wetenschappelijk is bewezen.

  net als dat vaccin wat ze je in willen spuiten.
  waarvan het wel bewezen is dat het rommelt met je weerstand
  gemodereerd

 3. Een paar van deze ‘Sranan Sma’ zouden een vaccin of ‘oso dresi’ moeten nemen waardoor ze hun Surinaams accent niet kwijtraken. Het lijkt wel alsof ze een heel Bintje in hun keel hebben vastgebonden. Zij die nog jong zijn en in Nederland geboren zijn, nemen we niets kwalijk, maar die oude ‘lebas’ die zelfs Sranan met een Nederlands accent spreken, zouden zich niet zo moeten aanstellen.
  gemodereerd

 4. Dat je je Surinaamse oso dresie wilt gebruiken i.p.v. die door wetenschappelijk gedegen onderzoek is gemaakt, is de keus die ieder mens maakt en dat zal altijd gerespecteerd worden.
  Maar hebben deze anti- covid lui niet door dat ze eigenlijk de zak van deze osodresie makers vullen, die flink aan het middel verdienen. Als zij zo zeker van zijn dat hun middelen zeer goed zijn en ook effect hebben,waarom laten ze het niet onderwerpen aan een wetenschappelijk instituut om te controleren wat er in zit en hoe het bereid is. Dan hebben ze echt “zwart op wit” (beeldspraak) bewijs dat ze gelijk hebben en daarna ook een patent op laten aanbrengen. Dan ben je goed bezig. Je doet het niet voor jezelf , maar hierdoor help je ook de medische wereld kennis van jouw product te hebben.
  Welke bijwerkingen hebben ze (want elk medicijn heeft een bijwerking !!!) en elk mens reageert anders op medicijnen, vooral als men een allergie heeft voor bepaalde stoffen. Als het mis gaat met de osodresie, waar kunnen clienten/patienten hun verhaal halen en wie dekt de schade?
  Zoals je ook hoort van de Surinaamse arts dat men zelfs de medicijnen die hij als gestudeerde rasgenoot voorschrijft men het naast zich neerlegt om over te gaan tot het gebruik van
  osodresie. Dus je ziet hun eigen kleur/rasgenoot/ landgenoot vertrouwen ze ook niet.
  Die meneer Homoet , zijn vader en zijn moeder hebben mij(tegen mijn wil) in de jaren 80, ook zgn willen helpen vanwege een familievete, maar hij had moeite om door mijn heldere geest door te dringen. Ik geloof en vertrouw slechts op EEN GOD, de enige Almachtige daarboven.
  Overleg eerst met behandelende arts/oncologiediëtiste of je een bepaald middel mag gebruiken.
  De Surinaamse kruiden zijn inderdaad als ondersteuning voor bepaalde ziekten zeer goed, maar heb vertrouwen in de medici.
  Waarom vraagt de arts je als je voor bepaalde behandelingen zoals kanker moet, om alles wat je aan kruiden middelen( thee etc) en medicijnen van de apotheek gebruikt mee te nemen zo dat ze weten of er stoffen in zitten die de behandeling eventueel zullen beïnvloeden/tegenwerken.
  Het is net als het Moerman dieet hier in NL. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit dieet kanker kan genezen of klachten van kanker kan verminderen. Het volgen van het Moermandieet kan zelfs nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Het gaat om jouw gezondheid en jij bent dus verantwoordelijk voor als je iets achter houdt voor ze en het dan misgaat. Geef de arts dan niet de schuld.
  Dus mensen gebruik je gezond verstand en neem niet alles klakkeloos aan.
  gemodereerd

 5. Esmeralda, schaterlach🤣, ga je mond spoelen hôr.
  Flyer, jij bent zelf achterlijk.
  Wat weten jullie nu van ‘osodresi’ om deze onzin te verkondigen. Als je geen ‘osodresi’ wil gebruiken, dat is dan jouw keuze, waarom de anderen die wel baat hebben bij ‘osodresi’ zo neersabelen. Zeker nooit eerder van ‘Chinese kruiden, alternatieve geneesmiddelen, Chinese ‘osodresi’ gehoord of uit andere landen. Zodra het over Sranan gaat gaan jullie je als “schijtluizen” gedragen.🤮🤮
  Ik denk dat jullie, door het wonen in NL tussen de witten, zijn gaan denken als de witten en neerkijken op anderen, denkende dat als je zo denkt als de witten dat je dan ook een witte bent (wishful thinking). Mensen die zo denken gedragen zich erger dan ………….. zielig hôr.
  ‘Door de eeuwen heen zijn de “geknechten” gaan lijken op hun meesters’, ik vraag mij af wie nu erger is!!!!!
  Henkes, jammer dat er geen vaccin of ‘osodresi’ bestaat tegen zeldzame agonistisch gedrag bij “sommige” mensen.hahaha
  gemodereerd

 6. Je hoeft geen vaccinatie te nemen…

  Maar ga dan ook niet huilie huilie doen, als je plekje op de intensive care aan een ander wordt toegewezen, mocht je toverdrankje toch niet hebben gewerkt.

  En niet janken over discriminatie, het was immers je eigen keuze.
  Dus gewoon lekker thuis doodgaan in alle rust en stilte en er niemand anders mee lastigvallen.
  gemodereerd

 7. De wetenschap is zelf in de war. Eerst was pindakaas kankerverwekkend, toen weer juist heel gezond, vervolgens weer kankerverwekkend en nu ontzettend gezond.
  Aan de wetenschap heb je soms wel wat en soms niks. Het is net een soort kwakzalver.
  Nu blijkt dat zo veel mensen nodeloos zijn ingespoten met gevaarlijk spul dat in die Covid-19 vaccins zit. Het erge is dat ze ook geen recht hebben op schadevergoeding. De wetenschappers hebben dit op hun geweten. Maar ze neme hun verantwoordelijkheid niet. Want ze kregen dikke bonussen per inspuiting. Dus wantrouw wetenschappers net zoveel als je alle anderen wantrouwt. Vooral met nieuwe medicijnen/vaccins.
  gemodereerd

 8. Hocus spokus rimboe rommel. Een goudmijn voor charlatans die zich wel laten vaccineren. Zelf gebruiken ze ie zooi niet. Gelukkig laat een groot gedeelte van de gemeenschap zich wel vaccineren. Bezint eer ge begint.
  gemodereerd

 9. Worden die oso dresie’s opgedrongen? Die mensen kiezen er zelf voor.

  En wat is eigenlijk het probleem als iemand van Surinaamse afkomst een zwaar Hollands/ Nederlands accent heeft. Een Amsterdams accent vind ik ook vies klinken, maar dat zal wel groeien naarmate iemand jarenlang daar woont.
  Moet iedereen ‘Surinaams’ klinken? Geef je ook af op mensen van Surinaamse afkomst met een Duits, Amerikaans of Belgisch accent?

  Er lopen in Suriname genoeg gasten rond die het luid schreeuwen dat ze een ‘dja dja Sranan mang’ zijn, wel met een Nederlands paspoort op zak…
  En dan zogenaamd afgeven op Nederland en ‘die Hollanders’…
  gemodereerd

 10. De kop van dit artikel klopt niet met de inhoud.
  Het gaat zoals iedereen kan zien over ENKELE nazaten van “Surinamers met een Door Slaaf gemaakten uit West Afrika afkomst”. (kan niet voorzichtig genoeg zijn tegenwoordig met omschrijving van rassen)

  Verzoek aan dhr. John Jones; om uw kop waarachtiger te maken en deze te kort door de bocht onderwerp over SURINAMERS volledig te maken. Bereidt uw vraag ook uit, door aan alle andere Surinamers met een andere afkomst dan bovengenoemde, ook of ze middeltjes “uit eigen tuin en/of land van afkomst” gebruiken tegen corona. Trouwens het is allom bekend, dat ook in alle Su groepen, heb je anti/vaccers en vaccers. Wij zijn net als de overige wereldburgers 😉🇸🇷

  Ps: ik ben zwart-inheems, ik ben gevaccineerd en gebruik daarnaast ook dresi van onze opa 😋💉😷
  gemodereerd

 11. pony , jij zal wel die non alcohol osodresi ingenomen hebben , en voor covid maakt het niet uit wel of geen alcohol hij vind die personen die dat innemen een vriend en zal spoedig kennismaken , covid baalt van mensen die gevaccineerd zijn en wie een boosterprik al heeft is hij bang , maar spoel jij je mond wel nadat je je tanden hebt gepoetst , doordenkertje he ,
  en jij praat over witten , is er ook tandpasta voor zwarte tanden en zal het dan gaan blinken
  pas op die osodresi kan ook jou tandenbederven , snoepgoed , suiker e.d,
  gemodereerd

 12. Hahaha. If it’s white, it’s right noh? Ignorant en dom om te zeggen dat osodresi niet wetenschappelijk bewezen is, die covid vaccinatie inhoud die net 2 jaar bestaat wel, toch?

  Er is niks mis met bita en meer van dit soort kruiden, als wetenschappers uit de vs naar suriname komen om deze kruiden te zoeken, mee te nemen en om deze na te bootsen cq medicijnen van te maken (PRINCETON, HARVARD, HOWARD uni hebben hele afdelingen met verzamelde kruiden uit ZUID AMERIKA. Google en leer wat met ipv je domme vooroordelen proberen te verkopen)

  Ma mek a sen witman kon anga wan💉 in kan kier oen srefi foe kies wan prik. Spring, hoe hoog?!
  gemodereerd

 13. Je bek opentrekken over de ruim 1510 mensen (AFGEROND HET IS MINDER, GOOGLE HET EN KIJK ME JE DOMME KOP) OP DE NL se IC, op ruim 17.000.000 mensen, OMDAT DE OVERHEID DE ZORG HEEFT AFGESCHAALD, en ervoor BLUJFT ZORGEN DAT ER NIET MEER IC BEDDEN BIJKOMEN: hou JE K@OLO BEK, dommie.

  Hoeveel IC BEDDEN HEEFT SURINAME BESCHIKBAAR? Hoeveel bewoners heeft Suriname? Wel dan.

  Als ik ergens allergisch tegen ben, zijn het meelopers die je van alles wijs kunt maken en alles wat een ander zegt in hun eigen rectum duwen. Het zijn meestal de dommies die zich graag laten leiden, door doeners. Volgers, kun je van alles wijsmaken
  gemodereerd

 14. Is er ook osodresi om criminaliteit onder het volk te bestrijden? Indien ja dan stap ik stampede af van mijn geloof.
  gemodereerd

 15. Oso dresi is de basis van veel medicijnen. Witmang hebben de plantjes en werking bestudeerd en maken de stoffen in fabrieken. Het is precies hetzelfde, maar om te maken veel en veel goedkoper en je kan er veel en veel meer van maken. Maar alles uit ons land is mindwerwaardig toch. Ik denk dat jullie, net zoals Pony schrijft opkijken tegen de witmang en denken dat jullie ook witmang zijn geworden.
  Jullie hebben nog steeds de kleur waar de zon nooit schijnt
  gemodereerd

 16. Waar gaat dit over….
  Het artikel gaat over oso-dresie en daar heeft die witmang niets mee te maken.
  Dat een ander anders dan jou denkt, maakt hem/haar nog geen witmang of witvrouw.
  Typisch Surinaams gedrag om als je het niet eens bent met een ander om persoonlijk te worden. Het welbekende teken van zwakte!
  Een ieder staat vrij te denken zoals hij/zij wilt en om zichzelf voor de gek te houden met oso-dresie tegen corona.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.