VIDEO: Luchtmacht Suriname weer operationeel met eigen helikopters

15
VIDEO: Luchtmacht Suriname weer operationeel met eigen helikopters

Vanmiddag zijn op vliegveld Zorg & Hoop drie Chetak helikopters van het Nationaal Leger na een grote onderhoudsbeurt officieel weer in gebruik genomen. Met de helikopters kan de Surinaamse Luchtmacht (Luma) weer mobiel zijn in de lucht meldt het ministerie van Defensie.

“Er zijn hele strikte veiligheidsregels in de luchtvaart die we ook in acht nemen. Voor ons is het belangrijk dat we onze heli’s weer operationeel hebben, zodat wij het beleidsplan van defensie kunnen uitvoeren en de samenleving dienen”, zegt minister Krishna Mathoera van Defensie.

De drie helikopters waren langer dan een jaar aan de grond. Door depandemie en de daarmee gepaard gaande reisbeperkingen, konden er geen specialisten eerder vanuit India overkomen om de heli’s te repareren. Van een aantal moesten de onderdelen worden vervangen. “Door de mobiliteit in de lucht kunnen wij eindelijk weer verkenningen uitvoeren en Suriname beschermen. Ook kunnen we andere ministeries ondersteunen”, somt zij enkele werkzaamheden op.

De drie Chetak helikopters werden aangeschaft in 2009 en in 2015 in gebruik genomen. De financiering kwam uit de kredietlijn van India. In 2019 is er een onderhoudscontract getekend met de leverancier, het Indiaas bedrijf Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Daarbij zijn er afspraken gemaakt om de helikopters periodiek na een aantal vlieguren te onderwerpen aan een onderhoudsbeurt en inspectie. Dit was de tweede grote onderhoudsbeurt waaraan zowel technici van de HAL en Luchtmacht hebben samengewerkt.

15 REACTIES

 1. Het is toch heel triest om mee te maken dat Suriname zich heeft laten afschepen met helikopters die afgekeurd en van slechte kwaliteit zijn. Dit soort helikopters zijn in de Europese Unie afgekeurd om boven bewoond gebied te vliegen. Het lag in de bedoeling dat Suriname van India Druh helikopters zou ontvangen. Maar Suriname kreeg deze zeer oude helikopters De Druh helikopters zijn ook niet geschikt. Door buitenlandse gebruikers zijn ze ook teruggestuurd naar India omdat zij niet voldeden aan de kwaliteitseisen.
  gemodereerd

 2. Mijn auto van het bouwjaar 1996 heeft minder mankementen dan deze helicopters, die in 2015 in dienst werden genomen door ons leger. Hebben ze in India de helicopters gebouwd in een omgebouwde fabriek die eerst tjulas maakte?
  gemodereerd

 3. robg , jij kunt niet lezen , het wordt tijd dat jij die paarse bril moet inleveren want er staat dat in 2015 ze in gebruik zijn genomen , en robg jou baasje bouta was trots , ja heel trots hij had 3 helikopters ter beschikking en dankzij die vp adhin ja india he , maar onderhoud hou maar dat deden ze niet want dat kost geld toch , en dus kon men niet meer vliegen met die indiase helikopters , weet je nog robg dat in 2018 ineens een super helikopter van uit rusland hier kwam , en je baasje was nog trotser , dat was een toestel , maar robg je baasje betaalde niet , de russen gingen terug met die heli naar hun basis in cuba , nogmaals robg ga na een van die cubaanse oogartsen daar in de bijlmer
  gemodereerd

 4. robg wat hebt jij met de Europese Unie , jou baasje wilde niets met hen te maken hebben , en turken , marroko en rusland en cuba , india horen niet bij de Europese Unie
  gemodereerd

 5. Het zijn sterk verouderde heli’s waarvan er in India al negen zijn neergestort. Die dingen zouden nooit boven bewoond gebied mogen vliegen.
  gemodereerd

 6. @WAT, je reageert alsof je door een wesp wordt gestoken.Deze helikopters zijn door de regering Venetiaan besteld.Het was van meet-af-aan een miskoop. Maar India kon haar overbodige slechte producten dumpen in Suriname. Suriname moest wel de volle pond voor betalen. De lening van deze helikopters mag de regering Chan gaan betalen.
  gemodereerd

 7. Onder het wanbewind van didibrie was alles knudde, niet alleen deze helicopters, maar ook het vliegtuig die boerikie bouta wilde aanschaffen voor de slm.
  Voor laaggeschoolden is hij een hoogvlieger, maar voor intellectuelen, komt hij niet boven het maaiveld.
  gemodereerd

 8. Lees ik het echt wel goed……??????…!!!…..Surinaamse Luchtmacht..:)..lol..?…..Het is net ekte ekte, tok….Je kunt Surinamers werkelijk over van alles wat negatief is, betichten…maar je kunt niet ontkennen dat die gasten geen humor hebben, tok?
  gemodereerd

 9. En waarom al die tijd doelloos wachten op de specialisten uit India.

  Zijn er geen slimme Surinamers meer, met de juiste diploma’s, die een helikopter zelfstandig kunnen onderhouden/repareren.

  Zeker als je leest dat ze al in 2009 zijn aangeschaft, in al die jaren kan je aardig wat personeel opleiden lijkt mij.
  gemodereerd

 10. Het heeft effe geduurt, maar rob heeft eindelijk het licht gezien. Liever te laat dan nooit.
  ndp heeft zicht oendertijd inderdaad laten afschepen met helikopters die afgekeurd en van slechte kwaliteit zijn.
  nu pony de kameleon nog.
  gemodereerd

 11. betre mi lafu dan dat mi krei. Un tan accepteer den belaChelijk san jere. Te wan ongeluk psa, un no protesteer

  Belachelijk volk
  gemodereerd

 12. RobG 17 februari 2022 Bij 10:16
  @WAT, je reageert alsof je door een wesp wordt gestoken.Deze helikopters zijn door de regering Venetiaan besteld.Het was van meet-af-aan een miskoop. Maar India kon haar overbodige slechte producten dumpen in Suriname. Suriname moest wel de volle pond voor betalen. De lening van deze helikopters mag de regering Chan gaan betalen.
  ==========================================

  Nee RobG, die “revo” van jullie heeft het land door 40 jaar lang chaos en ellende alleen maar naar de klote geholpen. En ja zelf Venetiaan had moeite om de economie weer in het gareel te krijgen, precies zoals de huidige President Santokhi er de nodige obstakels van ondervindt. Who knowes, als die ordinaire roversbende er op 25 februari 1980 niet had huisgehouden en er voldoende geld was in kas, dat Vene die Amerikaanse chinook als showmodel voor jullie had kunnen kopen. Surinamers willen toch altijd voor gratis en niets op grote voet leven.
  Jullie moeten eens een keer ophouden de geschiedenis naar eigen inzichten te verkrachten en anderen, die hun stinkende best hebben gedaan om die rotzooi op te ruimen, de schuld van te geven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.