Met 95.000 euro aangehouden man vrij na boete van 50.000 euro

18
Vertrekhal luchthaven Suriname

De ondernemer die afgelopen vrijdag op de internationale luchthaven van Suriname werd aangehouden met bijna 100.000 euro, is vandaag door het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) in vrijheid gesteld. Dit na afdoening van een transactie boete van maar liefst 50.000 euro.

De man genaamd Ritesh B., stond vrijdag op het punt van vertrek naar Miami toen bij visitatie op de luchthaven op hem 95.000 euro werd aangetroffen. De bedoeling was blijkbaar om het geld naar Miami te smokkelen om dit vervolgens in Amerikaanse Dollars (USD) om te zetten. Hij was echter niet in het bezit van een vergunning voor het uitvoeren van zo een groot bedrag. 

Na de ontdekking van het geld werd de passagier aangehouden en overgedragen aan de afdeling Fraude van het Korps Politie Suriname. Het dossier werd vandaag naar het parket opgestuurd. Na kennis te hebben genomen van de inhoud besloot het Openbaar Ministerie de zaak buiten proces af te handelen waarmee betrokkene akkoord ging.

Na de afdoening van de boete groot 50.000 euro is B. in vrijheid gesteld. De geldboete werd afgetrokken van het in beslag genomen bedrag. Na de afhandeling mocht B. uiteindelijk met 45.000 euro naar huis. De verdachte werd juridisch bijgestaan door advocaat Chandra Algoe.

18 REACTIES

 1. ruim 1 miljoen srd boete?
  en daar ga je mee akkoord?
  dan is je zaakje heel erg vies
  vraag me nu af waar dat geld gaat verdwijnen?
  want het is algemeen bekend dat justitie medewerkers hele diepe zakken hebben
  gemodereerd

 2. ‘Kis en moi’, maar hij was er waarschijnlijk beter vanaf gekomen.als hij op.weg naar de luchthaven door gemaskerde struikrovers was beroofd. Dat soort schurken was, in tegenstelling tot de in togas gestoken soort, bij het vinden van 10.000 euro al super blij geweest.
  gemodereerd

 3. klopt dikkedeur , die van de laatste 10 jaar regering hebben hele diepe zakken , en ze zijn overal geplaats bij belangrijke instanties door hun leider , dus het stelen gaat voort
  gemodereerd

 4. Ik vraag me af wat de belastingdienst in dit soort gevallen doet?? In het buitenland wordt er meteen onderzoek gedaan naar de herkomst van het geld ….zo pak je de grote criminelen…….follow the money.
  Maar ja….dit is Suriname…..belastingdienst functioneerd al jaren niet meer …free for all..daarom heeft suriname zoveel “zakenlieden”
  gemodereerd

 5. Erg dom want als je legaal belasting over betaald dan is dat veel minder dan die E50000 boete.
  gemodereerd

 6. Wel gehoord van de term dubbele belasting? Nee? Dat is het geval wanneer je in een land belasting betaalt over iets en in een ander land weer belasting betaalt over datgene waarover je reeds belasting hebt betaald.

  Het probleem van deze man is nog niet over. Hij loopt het risico op Schiphol weer aangehouden te worden voor die € 45.000. daar je bedragen van € 10.000 en hoger bij de douane moet aangeven (zie een deel van die regeling hieronder).
  Er kan in zijn geval dus sprake zijn van dubbele boete.
  Ik weet niet hoeveel geld je in Suriname mag invoeren omdat het tijdens het Bouterse regime ongelimiteerd was. Nu is er sprake van een andere regering, maar dat het boeven zijn blijkt uit de onderstaande regeling van Nederland.

  Kopie van een gedeelte van de regeling van Nederland.

  Hoeveel geld mag ik meenemen op reis?
  Dat mag u natuurlijk zelf weten.
  Maar neemt u € 10.000 of meer mee? Dan moet u meestal aangifte doen bij de Douane.
  Kies uw situatie:
  Ik neem minder dan € 10.000 mee
  Ik blijf binnen de EU. En neem € 10.000 of meer mee
  Ik reis de EU in of uit. En neem € 10.000 of meer mee
  Dan moet u aangifte doen van liquide middelen bij de Douane.
  Onder aan de pagina kunt u het aangifteformulier downloaden. U vult dat in en geeft het af bij de Nederlandse Douane wanneer u vanuit Nederland de EU uitreist of wanneer u van buiten de EU in Nederland aankomt. Reist u via een ander EU-land de EU in of uit? Doe dan aangifte bij de Douane van dat EU-land en vraag daar om het aangifteformulier.

  Gaat u vanuit Nederland naar een land buiten de EU?
  Als u vanaf Schiphol vertrekt: doe dan aangifte bij de Douane in vertrekhal 3 (kantoor Tax refund/OB-teruggave).
  Als u vanaf een ander vliegveld vertrekt: ga dan naar de Douane.
  Let erop dat u aangifte doet vóórdat u uw ruimbagage incheckt en door de beveiligingscontrole gaat.
  Komt u van buiten de EU aan in Nederland? Kies dan de ‘rode uitgang’ als u bij de Douane bent. Dat is de uitgang voor als u goederen hebt aan te geven bij de Douane. U kunt daar dan aangifte doen.
  Let erop dat u ook aangifte moet doen als u bijvoorbeeld per boot of auto de EU binnenkomt of verlaat.
  Voorbeelden
  U vliegt van Tokyo naar Amsterdam met € 9.000 en $ 8.000 in uw handbagage. De totale waarde van het geld is meer dan € 10.000 en dus doet u aangifte. Want van bedragen van € 10.000 en meer moet u aangifte doen.
  Reist u rechtstreeks naar Amsterdam? Zonder overstap? Dan doet u in Amsterdam aangifte.
  Moet u overstappen in Frankfurt? Dan doet u in Frankfurt aangifte.
  U vliegt met uw partner van Amsterdam naar New York. U hebt € 12.000 bij u. Uw partner € 5.000. U doet in Amsterdam aangifte omdat u meer dan € 10.000 bij u hebt. Want van bedragen van € 10.000 en meer moet u aangifte doen. Uw partner hoeft geen aangifte te doen want het bedrag is minder dan € 10.000.
  Neemt u zowel op de heen- als terugweg € 10.000 of meer mee? Iedere keer dat u de EU in- en uitreist, moet u aangifte doen. Dus zowel op de heen- als terugweg.
  Het is niet belangrijk of u:
  dit bedrag in euro’s of in andere valuta meeneemt
  dit meeneemt in waardepapieren zoals aandelen of ‘waardedragers’ zoals goud en gouden munten
  U hoeft geen belasting over het geld te betalen bij de Douane. Maar de Douane moet weten dat u het geld bij u hebt.
  Het maakt niet uit of het geld van uzelf is of van iemand anders. Degene die het bij zich heeft, moet aangifte doen.

  Suriname overdrijft dus met de opgelegde boete.
  Dus meneer: geef die € 45.000 aan ter voorkoming van dubbele boete.
  gemodereerd

 7. Heel veel van deze gasten gaan tegenwoordig naar Miami om de euro om te wisselen voor US-dollars. Een aantal van ze hebben wel een vergunning, maar de meesten doen het illegaal. Deze personen zou je heel makkelijk kunnen oppakken, maar de controle op de luchthaven Zandery is waardeloos. Suriname is een land van tjoekoes/smeergeld.
  gemodereerd

 8. Oké, het geld is dus niet uit misdaad verlegen want anders had de heer Ritesh B. het hele bedrag moeten afstaan. Ik vind dit wel een nare oplossing. Het OM geeft in deze zaak geen goede signaal af naar de burgers.
  gemodereerd

 9. Meneer heeft geprobeerd om de Euros te smokkelen naar de U.S. Door conversie naar dollars zouden hij en zijn kompanen een aardige winst kunnen opstrijken. Een tijd geleden was er ook een hindostaanse zakenman opgepakt met een groot bedrag aan dollars. Die waren natuurlijk met euro’s opgekocht om winst te maken.
  gemodereerd

 10. De man op zanderij die hem moest helpen om het geld weg te krijgen heeft zijn tjoekoe genomen en heeft zich die dag ” ziek” gemeld.
  gemodereerd

 11. Dat er in Suriname veel zwartgeld is uit de criminele wereld kan geen verstandige Surinamer ontkennen, gelukkig dat er in Suriname mensen zijn die over valuta beschikken, waarop ze op een eerlijke wijze aan zijn gekomen.

  In Suriname heb je ook hardwerkende mensen, dat moet men niet over het hoofd zien.
  gemodereerd

 12. ”Deze zaak stinkt, @ mango weet er meer van,” anders zou het niet weten en dit schrijven.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 13. De ‘heren’ die hem de boete hebben opgelegd, zouden er zelf niet vies van zijn om hetzelfde te doen, als ze de kans daartoe kregen. Geen enkele jurist, politicus of religieuse voorganger moet mij komen vertellen dat hij/zij eerlijk is. Stuk voor stuk zijn het allemaal schijnheilige moraalridders.
  gemodereerd

 14. Natuurlijk krijgt Ritesh een deel van z’n geld terug. Eenheid

  Oweee het Lorenzo was..
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.