Wet houdt inzet Surinaamse leerkrachten in Nederland tegen

31
Een onderwijsgevende

Surinaamse leerkrachten kunnen het lerarentekort in Nederland opvangen, maar ze mogen niet naar Nederland komen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wijst hun aanvragen af omdat er voldoende aanbod zou zijn.

Dat klopt echter niet zegt Volkskrant columniste Margriet Oostveen. Het tekort aan leraren en schooldirecteuren in het primair onderwijs stijgt de komende twee jaar volgens de onderwijsinspectie tot maar liefst 4.000 fulltime banen, zegt ze in deze column.

De IND redeneert dat er volgens de Wet Arbeid Vreemdelingen niet in een ‘ver land’ als Suriname gezocht moet worden naar leerkrachten, maar eerst binnen de EU en Zwitserland, waar ‘genoeg werkzoekenden’ zijn.

Het verschil is echter dat de Surinaamse leerkrachten het voornaamste al perfect beheersen, namelijk de Nederlandse taal. Ook weten zij door het koloniale verleden, heel veel over Nederland.

31 REACTIES

 1. De IND is gewoon een racistische organisatie. Ex-Nederlanders( dus Surinamers) maken weinig kans in Nederland een vergunning te krijgen(..). Die figuren in Zoetermeer geven liever aan Talibans- en terroristen uit Afghanistan-Syrie en Irak een verblijfsvergunning.
  Morgen lopen zij dan te klagen dat er terroristen in Nederland vertoeven .
  De beslissingsambtenaren bij IND zijn meestal van die broekies en huppel-kutjes die nauwelijks droog zijn achter de oren. Hebben geen benul hoe de wereld in elkaar steekt en adviseren maar lukraak. En na jaren komen zij erachter dat er verblijfsvergunningen aan vermeende terroristen zijn verleend en schreeuwen dan vervolgens moord en brand…..
  gemodereerd

 2. Surinaamse leerkrachten in het basis onderwijs hebben al genoeg kennis van zkn over didactische werkvormen, vakkennis, omgaan met leerlingen, enz.

  Wat schort is de manier van lesgeven en omgaan met de Nederlandse cultuur, zeden en gewoonten, vakkennis als Wereldoriëntatie, aardrijkskunde, biologie, plantkunde, dierkunde, van seizoenen, weer en klimaat, vaderlandse geschiedenis van Nederland. Dat soort zaken kunnen ze heel snel bij gespijkerd worden. Binnen een jaar kunnen ze deze zaken leren en zo voor de klas gaan.

  leerkrachten van het voortgezetonderwijs, middelbaar en hoger, vakgericht, engels, spaans, Nederlands, wiskunde, natuurkunde, biologie, aardrijskunde, kunnen per direct les geven.

  De gediplomeerde Surinaamse leerlingen van de middelbare scholen die naar Nederland kwamen tot de jaren 80 van de vorige eeuwen en naar het hoger onderwijs en universiteiten opleidingen volgen waren heel in heel veel vakken vele malen beter of gelijkwaardig met Nederlandse leerlingen. Toen was het onderwijs in Suriname wel top of the bil. Jammer dat door de staatsgreep van 25 februari 1980 zo snel heel erg achteruit is gegaan.

  Zelf behoorlijk Nederlands kunnen de Surinamers niet meer spreken en schrijven. Ook hierin waren Surinamers toen heel erg goed. Kijk in de DNA van Suriname en naar het niveau van hen, maar ze hebben wel het hoogste woord en als het niet lukt vertonen ze een zeer agressieve gedrag en vechten kunnen ze als de beste en halen daarmee het wereldnieuws.

  Als de Surinaamse leerkrachten, verpleegster, gediplomeerde Surinamers naar Nederland willen komen moeten ze dit doen. Gemakkelijk zal het niet worden, aanpassen, het koude weer, behoorlijk zelfstandig gedrag vertonen en heel snel mee gaan met de snelle maatschappij en op tijd zijn, afspraak is afspraak, time is money en deadline halen, niet l.llen maar poetsen., dan komen ze er wel.

  Surinamers Welkom in Nederland. Dit is de beste buitenland waar Surinamers het eerste een nieuw bestaan hebben of opleiding kunnen volgen.

  Suriname is ok, maar hier leer je wat het echte leven. Nederlanders hebben de klok, Surinamers de tijd.
  gemodereerd

 3. In Suriname opgeleidde leerkrachten/onderwijzers beheersen het Nederlands redelijk en beter dan Europeanen uit niet Nederlands sprekende landen, maar ze beheersen het niet perfect. Ik kan het weten omdat ik tot en met de middelbare school in Suriname onderwijs heb genoten, daarna heb ik in Nederland gestudeerd en in Nerland en Suriname les gegeven. Als ìk in Nederland Surinaams Nederlands sprak verstonden de studenten het vaak niet en als ik in Suriname ABN sprak, begrepen Surinaamse studenten het vaak niet of verkeerd. Surinaamse leerkrachten moeten het verschil tussen Nederlands zoals het in Nederland en Suriname gesproken wordt eerst leren, net zoals een Nederlandse leerkracht het Nederlands dat in Belgie gesproken.wordt ook eerst moet leren voordat hij/zij 100% verstaanbaar is in België.
  En waarom zou Suriname het tekort aan leerkrachten in Nederland moeten helpen.oplossen? Wij hebben in Suriname zelf een tekort aan leerkrachten. Het rijke Nederland zou zijn eigen leerkrachten maar moeten opleiden en Nederlanders zouden zich moeten schamen dat ze het zelf maar overwegen, het arme Suriname te beroven.van hun weinige leerkrachten.
  gemodereerd

 4. Dit kan betekenen dat het onderwijs in Suriname, dat in vergelijking met de jaren 60 en 70 heel laag scoort, nog verder achteruit zal gaan.
  U mag mij dus feliciteren. Ik heb de mooiste en beste jaren 60 en half 70 meegemaakt in Suriname. Dat waren echt andere tijden.
  Zeker is dat die “revolutie” van onze hoogheid Desiree, Delano, Bouterse Suriname zeker een achterstand van 100 jaren heeft doen oplopen en deze achterstand heb je niet binnen een paar jaren weggewerkt.
  gemodereerd

 5. Surinamers Welkom in Nederland. Dit is het beste buitenland waar Surinamers het eerste een nieuw bestaan kunnen hebben of opleiding kunnen volgen.

  Suriname is ok, maar hier leer je wat het echte leven is om voor uit te komen en je te handhaven. Nederlanders hebben de klok, Surinamers de tijd.
  gemodereerd

 6. President, minister van Onderwijs van Sur en Nederland kunnen alvast onderhandelen om de diploma’s van Bouterse tijd alvast te accrediteren wanrt er zijn vele kaders die graag hun beroep zouden uitoefenen maar vanwege dat voornoemd probleem kan het gewoon niet.
  gemodereerd

 7. Mijn verontschuldigingen. Reden: u weet net zo goed als ik dat ik uit beleefdheid de waarheid niet durfde zeggen, maar soms is het goed om geen blad voor de mond te nemen.
  De waarheid is dat het diploma van Suriname, in tegenstelling tot vroeger, niet onverkort geaccepteerd wordt door Nederland vanaf de revolutie van Bouterse. Nederland vindt dat de intrinsieke waarde van de Surinamse diploma’s dusdanig is gedaald waardoor aanvullende cursussen nodig zijn voor de Surinamers die in Nederland aan de slag willen. Ook de IND durft uit beleefdheid niet de waarheid te zeggen. Dit is dus niet alleen een voorbeeld, maar ook een bewijs van de achteruitgang van Suriname, veroorzaakt dor de revolutie van onze eerder genoemde hoogheid DDB.
  gemodereerd

 8. We blijven ons maar klampen aan onze koloniale verbondenheid…wat een trieste “quasi bevoorrechte positie” gedachte.
  gemodereerd

 9. Waarom zouden ze van uit Europa leerkrachten binnenhalen terwijl eerst zelf moeten de Nederlandse taal leren terwijl Surinaamse leerkrachten dat zelf beheersen zou eerst de Surinaamse voorkeur moeten geven.
  gemodereerd

 10. Er is geen verdrag tusssn Suritje en NL als het om sociale zekerheid gaat, dus. Nee kan niet. Gaat mw Overveen ze opvangen? Hoe gaan ze belasting afdragen, zonder verdrag?

  Laat ze ervaring gaan opdoen in het binnenland van Suritje, Haïti, of Cuba.
  gemodereerd

 11. Is er een overschot aan leerkrachten in Su?
  Die indruk krijg ik als ik dit artikel lees. Ik gun iedereen een betere toekomst maar wat gebeurt er met Suriname als alle leerkrachten wegtrekken.

  Overheid betaal de mensen goed! Bouw woningen. Ga geen geld vergooien in oa Dubai.
  gemodereerd

 12. Goed besluit vd IND
  Je bent een lafaard als je genoten heb van het gratis onderwijs in Suriname en je graag naar Nederland wil.

  Ook Nederland is schuldig aan het lokken van Surinsners uit de zorg en onderwijs.
  Dit terwijl ze op hun AOW leeftijd te horen krijgen dat ze geen volledige AOW krijgen als hun leeftijdsgenoten die sinds hun 15 e in Nederland wonen

  Nederland moet zijn eigen problemen oplossen en niet Suriname nu in de problemen van tekort aan onderwijzers storten
  gemodereerd

 13. goede wet van Nederland , Surinaamse leerkrachten hebben wij hier nodig , anders komen we hier zo dadelijk hier met leerkrachten te kort

  hadden ze ook maar zo’n wet wat betreft voor medisch personeel , nu die wet daar niet is vertrekt veel medisch personeel naar daar en hier ontstaat een tekort
  gemodereerd

 14. Zien jullie niet dat Holland niks van jullie moet hebben.
  Wetten zijn om gemaakt te worden maar ook om gewijzigd te worden.
  Ze hebben hun mond vol van banden die Holland met Suriname heeft alleen maar lulkoek.
  Er valt niks te halen in Suriname dus waarom zouden ze .
  Als er wat te halen viel hadden ze allang toegehapt
  gemodereerd

 15. @Sandra
  Vergeet niet dat veel van die vermeende terroristen uit de door jou genoemde landen wegens oorlogsgeweld gevlucht zijn. Niet alleen uit Afghanistan, Syrië en Irak maar ook een horde uit Afrikaanse landen die genocide gepleegd hebben en in Nederland een veilig heenkomen hebben gevonden. Waarom moeten onze leerkrachten trouwens naar Nederland toe als ze in dit land zelf hard nodig zijn? De huidige regering zet in op ontwikkeling en onderwijs is het fundament voor ontwikkeling.
  Triest dat jij de IND racistisch vindt terwijl het juist een instantie is die juist racisme tegengaat.
  gemodereerd

 16. IND loopt met oogkleppen en kent de geschiedenis van ptata niet, wat zorgelijk is. Aan de andere kant blijft het, in Suriname opgeleid, kader in het land voor de ontwikkeling van onze jeugd. Dus laat ptatas hun eigen gecreëerde rommel opruimen. De asielzoekers, die meer dan welkom zijn, mogen hetmeest tekort, opvangen.
  gemodereerd

 17. Ik kreeg een brief van de ind zat op de Havo in Nederland of ik me wilde melden voor inburgering
  Ton gereageerd en kopie van diploma’s opgestuurd
  Extra strik en pieten en zwem diploma’s er ook bij gedaan of zou dat moeten doen
  gemodereerd

 18. Ben zelf Nederlander en blank/wit, maar de hypocriete Nederlandse regering is altijd al racistisch bezig geweest tegen Surinamers.

  Nederland wordt doelbewust al jaren ontvolkt, de eigen bevolking trekt noodgedwongen weg uit de stad en heel Noord-Afrika wordt naar Nederland geëxporteerd.

  Elke week komen er 700 gelukszoekers naar Nederland, maand in maand uit, jaren lang.
  Daar zit gewoon een groot plan achter, men wil één Europa!, dit doe je door landen te mengen met anderen, zodat de oorspronkelijke cultuur en gebruiken op den duur verdwijnen.
  En je een land hebt met alleen maar Ja-knikkers.

  Want waarom moeten Surinaamse mensen altijd duizend formulieren invullen…
  Surinamers spreken/schrijven 10x beter Nederlands dan een Turk die hier al 40 jaar woont!

  Een willekeurige gelukszoeker uit de zandbak van Noord-Afrika krijgt letterlijk alles voor niks.
  Huis, miele, uitkering, opleiding, maatschappelijk ondersteuning, €10.000 inrichtingskosten en gratis de hele familie laten overkomen, want ze zijn toch zo zielig enz.

  En het brutaalste is nog wel dat deze jonge gasten hun vrouw en 5 kinderen in zogenaamd oorlogsgebied laten zitten en zelf weg vluchten naar het verre buitenland.
  En zodra ze allemaal in Nederland zijn, gaat de hele familie doodleuk op vakantie naar dat gevaarlijke oorlogsgebied.

  Nederland is misselijkmakend voor eerlijke mensen, het is letterlijk het afvoerputje van Noord-Afrika en Midden-Oosten.

  De Nederlandse regering heeft liever analfabeten uit de bergen van Turkije, Marokko, Noord-Afrika en Midden-Oosten.

  Deze mensen hebben een gemiddel IQ van 80 (is wetenschappelijk bewezen), door eeuwen lange inteelt (neef-nicht huwelijken) enz.
  Vandaar dat er ook nooit wat goeds komt uit die landen, alleen maar gelukzoekers die rechtstreeks de bijstand in gaan.
  gemodereerd

 19. Wat grappig op de Nederlandse Tv-stations in Hilversum is, is dat in ideeeNederland in iedere streek vh land een dialect heeft. Komen deze gasten uit deze streken op de politieke tv van Hipversum hiif je aan hun dialect hun streek afkomstvals ze Nederlands praten. Als Engelsen, Duitsers, witte EU- burgers, meestal goed opgeleiden de Nederlandse taal op de TV van Hilversum praten, dan is er geen onder titel. Zelf bij Zuid-Afrikanen die in Nederland op de tv komen. Komt een Surinamer, die hier niet lsng woont of laag geletterd is, dan zie je dat wel, wat natuurlijk logisch is, maar ook bij hoogopgeleiden van Surinsmers deden ze dat grapje een tijdje. Wellicht alleen maar om het accent of een toelichting. Ook is er een groep Surined kinderen hier geboren die straattaal praten, verschrikkelijk, meestal zijndie op de vmbo opleidingen zitten. Ook de witte nederlandse kuds en anderen op
  deze opleidingen gebruiken deze straattaal.

  Bij (laag opgeleide ) de Turken, Marrokanen
  deden ze dat niet.

  Het is het aard vh beestje, waarovrr we gewoon niet te veel aandacht aan moeten besteeden.

  Maa
  gemodereerd

 20. Sandra 13 februari 2022 Bij 19:43
  De IND is gewoon een racistische organisatie. Ex-Nederlanders( dus Surinamers) maken weinig kans in Nederland een vergunning te krijgen(..). Die figuren in Zoetermeer geven liever aan Talibans- en terroristen uit Afghanistan-Syrie en Irak een verblijfsvergunning.
  Morgen lopen zij dan te klagen dat er terroristen in Nederland vertoeven .
  De beslissingsambtenaren bij IND zijn meestal van die broekies en huppel-kutjes die nauwelijks droog zijn achter de oren. Hebben geen benul hoe de wereld in elkaar steekt en adviseren maar lukraak. En na jaren komen zij erachter dat er verblijfsvergunningen aan vermeende terroristen zijn verleend en schreeuwen dan vervolgens moord en brand…..
  ============================================

  Sandra, je zit gewoon weer wat te zwammen. De IND is een professioneel orgaan die wetten uitvoert en niet naar eigen inzichten interpreteert. Vandaar dat dit ook meteen dicht bij het waarschijnlijke zijn dat jij geen beslissingsambtenaar bent bij de IND en het maar van een uitkering moet doen.
  gemodereerd

 21. Geklets.
  Dit geldt voor alle beroepen waar er tekorten zijn. En terecht want er zijn bijna 1 miljoen werklozen. Eerst het EU-volk. Niemand wil dit werk doen, juist vanwege het salaris.

  Die suri’s moeten niet denken dat die Hollandse kids makkelijk zijn, je accent is voldoende om dagelijks huilend naar huis te rennen.
  De tekorten vind je voornamelijk op allochtonen scholen en in volksbuurten. De surineds weigeren om deze kids les te geven. Ze worden geconfronteerd met een taalachterstand, kids in luiers, en fam die je na school opwacht, mocht je hun kind aanspreken. Haal die roze bril weg.

  Can you handle this!
  gemodereerd

 22. De eerste die ze er uitgooien zodra die mogelijkheit zich voordoet zijn sranangmang.
  Ik heb dit nu niet zelf maar kennissen van mij al minstens drie keer meegemaakt
  En bakra is een gevaarlijk wezen, zo lang ze je onder de duim kunnen houden ok, zo lang ze je baan niet willen hebben ok, maar owee als jij bewijst wat je kan of promotie maakt
  Ik ken de situatie van juff Juliette, meester hnery en nog twee anderen op een basisschool
  Alle vier eruit gegooid, terwijl ze bij de ouders en de kids geliefd waren.
  gemodereerd

 23. Zielig volk die Surinamers, wij hebben ze niet nodig, ze zijn zelf apart gegaan en zie hoe ze nog steeds geobsedeerd zijn in hun failed state…lachwekkend.
  gemodereerd

 24. Zucht… Suriname heeft zelf goede docenten nodig. Dus ben ik blij dat ze geen werkvergunning in NL krijgen. Laat ze Duriname gaan opbouwen.

  Elk nadeel heeft zijn voordeel.
  gemodereerd

 25. Waarom liegen mensen zo? Inrichtingskosten zijn niet meer dan 3500€, afhangend of dit is verkregen met een medische of een gewone woon urgentie. Anyways..

  Als de asielzoekers zeggen uit Algerije, Syrië etc te komen wil niet zeggen dat dit ook zo is. Het zijn veelal nep asielzoekers uit Marokko. Dat weet de NL regering, die geld vd opvang krijgt vanuit de EU.

  Pakken alles af, wie heeft die wetten verzonnen, waarvan de ‘eigen mensen’, die te dom en te lui zijn om het gehele proces te doorlopen (wachttijd, veel papieren overleggen, veel vragen, een soort van bak poeroe om te kijken wie het echt nodig heeft, en die dus volhoudt tot het eind). Alleen de leugenaars zetten niet door, en dan klagen ze dat alles van ze wordt afgepakt.

  Ik lach me stuk hier. People are so stupid
  gemodereerd

 26. Sabaku,
  Sandra, je zit gewoon weer wat te zwammen. De IND is een professioneel orgaan die wetten uitvoert en niet naar eigen inzichten interpreteert. Vandaar dat dit ook meteen dicht bij het waarschijnlijke zijn dat jij geen beslissingsambtenaar bent bij de IND en het maar van een uitkering moet doen.@@@

  Giechel, wist niet dat Sabaku werkzaam is bij het IND als beslissingsambtenaar.
  Sandra, no spang meneer weet het weer beter😂

  Het is een “slechte” zaak als onze leerkrachten naar NL willen vertrekken, maar het is hun goed recht als zij dat graag willen. Ze vertrekken niet massaal, het is een kleine groep.
  gemodereerd

 27. De Surinaamse leerkrachten zijn ook hard nodig in Suriname, Waarom niet onze eigen kinderen de kennis geven die ze nodig hebben .Ook verpleegkundigen en doktoren vertrekken massaal, hoe moet het dan in ons landje als al onze geschoolde krachten de wijk naar het buitenland blijven nemen. Dan krijg je alleen hersenloze parlementariërs die amper hun eigen naam kunnen spellen, die ons land willen gaan besturen. Zoals Brunswijk en consorten.
  gemodereerd

 28. Pony 14 februari 2022 Bij 18:53
  Sabaku,
  Sandra, je zit gewoon weer wat te zwammen. De IND is een professioneel orgaan die wetten uitvoert en niet naar eigen inzichten interpreteert. Vandaar dat dit ook meteen dicht bij het waarschijnlijke zijn dat jij geen beslissingsambtenaar bent bij de IND en het maar van een uitkering moet doen.@@@

  Giechel, wist niet dat Sabaku werkzaam is bij het IND als beslissingsambtenaar.
  Sandra, no spang meneer weet het weer beter😂

  Het is een “slechte” zaak als onze leerkrachten naar NL willen vertrekken, maar het is hun goed recht als zij dat graag willen. Ze vertrekken niet massaal, het is een kleine groep.
  ===================================

  Pony een kleine tip, ik ben geen Rijks- en ook geen Gemeenteambtenaar, nooit geweest.
  Dus blijf maar lekker giechelen, de conclusies die je trekt zijn weer typisch SURINAAMS en totaal niet voorbeeldig.
  Ik heb je nooit hoog ingeschat, maar nu breek je alle records….hahaha. Wie lacht er nu.
  Houd je toch lekker bij je “Jip en Janneke”.
  gemodereerd

 29. Klaus Schwab (WEF) wil liever robots als leraar. De asielzoekers worden toegelaten om de DNA van de Europeanen op te krikken. Zoals men wel weet produceren de blanke mannen steeds minder zaad en ook nog van een inferieure kwaliteit. De eicellen van de blanke vrouwen is ook al aangetast. Waarschijnlijk allemaal het gevolg van teveel salmonella kippeneieren consumeren.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.