Hoefdraad in hoger beroep; mogelijk naar Inter-Amerikaans hof

39
Hoefdraad

De veroordeelde Surinaamse oud-minister van financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft vrijdag een statement uitgebracht waarin hij uitgebreid ingaat op zijn strafrechtelijke vervolging.

Hoefdraad is bij verstek veroordeeld en stelde daartegen verzet in. Bij de behandeling daarvan was hij niet persoonlijk aanwezig waardoor het verzet vervallen werd verklaard. En volgens de Surinaamse wet kun je na vervallenverklaring van jouw verzet, dus niet in hoger beroep. Hoefdraad stelt echter dat hij wel in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank.

De kans is dus groot dat hij naar het Inter-Amerikaans gerechtshof stapt zoals ex-minister Alibux dat deed in 2013. Alibux werd in 2003 veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrifte en kon niet in hoger beroep gaan. Zijn toenmalige raadsman Irwin Kanhai vond dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen in eigen land en stapte naar de Inter-Amerikaanse commissie voor de Rechten van de Mens.

Volgens Hoefdraad is hij in Suriname beroofd van een eerlijk gerechtelijk proces vanwege de politieke aard van de aanklachten en de procedures tegen hem. “Deze onrechtvaardige strafrechtelijke vervolging heeft mijn persoonlijke en professionele reputatie en mijn gevoel van veiligheid nagenoeg vernietigd”, zegt hij. Omdat hij beroofd zou zijn van een eerlijk proces, kon hij niet eens in de rechtbank verschijnen om zichzelf persoonlijk te verdedigen.

“Uiteindelijk ben ik veroordeeld tot een twaalfjarige gevangenisstraf voor tenlasteleggingen die neerkomen op politieke wrok die zeer disproportioneel is, zelfs als de aanklachten gegrond waren. Dit is nogmaals een bevestiging van het gebrek aan onafhankelijkheid en onpartijdigheid van dit Hof in deze politieke vervolging.

Als mij het recht wordt ontzegd om in beroep te gaan tegen mijn zaak omdat ik vandaag niet persoonlijk ben verschenen, dan zal dit Hof in strijd zijn met het Amerikaanse Verdrag voor de Rechten van de Mens, artikel 8, lid 2, onder h), dat het recht garandeert om in beroep te gaan tegen een uitspraak voor een hogere rechtbank.

Zoals opgemerkt, staat het internationaal recht niet toe dat iemand zijn rechten wordt ontnomen – in dit geval het recht om in beroep te gaan – omdat de persoon weigerde zichzelf te onderwerpen aan een onrechtvaardig proces om dat recht uit te oefenen. Om deze redenen blijf ik het recht behouden om in beroep te gaan tegen de uitspraak van deze rechtbank en zal ik dat recht uitoefenen” zegt hij.

De verklaring is hieronder te lezen en te downloaden:

39 REACTIES

 1. Wees dan ook een vent en laat je kop in de rechtbank zien.
  Nu ben je als een dief in de nacht gevlucht en daarmee heb je gewoon schuld bekend.
  Gedekt door je maatje in het kwaad Kanhai.
  Het recht zal zegevieren.

  Ave Sranan.
  gemodereerd

 2. De vraag is nogsteeds waarom ben je niet verschenen in de recht zaal. U laat suriname pinaren en u vlucht weg.
  gemodereerd

 3. Je bent stralend gek. Hoefdraad heeft groot gelijk om met de noorderzon te zijn verdwenen. Wat dacht je dan? Santokhi zat al te verkondigen dat hij die en die zou opsluiten. Is hij de trias politica? Sorry hoor ,de verwevenheid van ons kent ons, zit zodanig in elkaar verweven dat er onmogelijk sprake kan zijn van trias politica. Met andere woorden ; je bent al schuldig bevonden!
  gemodereerd

 4. Boefdraad moet eerst onder de onderste steen vandaan komen met K. Je had met open vizier de gang naar de rechtbank moeten maken met Stront.

  Ga maar in hoger beroep bij het Amerikaanse Hof met K.

  Jij en de veroordeelde Drugscrimineel tevens Moordenaar hebben het idee dat jullie onaantastbaar zijn.

  Jij en de veroordeelde Drugscrimineel hebben Suriname naar de afgrond gemanoeuvreerd met jullie WANBELEID
  gemodereerd

 5. Hoe brutaal kan je zijn. Kom maar tevoorschijn en geef dat gestolen geld terug en informatie over andere verdwenen gelden
  gemodereerd

 6. Wat een smerig zwijn is het toch ook, straalt ook letterlijk van zijn smoelwerk af!

  Deze vleesklomp heeft geen eerlijk proces gehad, en maar huilie huilie doen…

  Het volk van Suriname heeft ook geen eerlijk proces/kans gehad!
  Door het graaien van deze lamlul en zijn opper-rat en al die paarse NDP-meelopers/dombo’s, moet het volk de rekeningen betalen!

  En wat die Kanhai betreft, zou zo’n vent nou lekker slapen en zich nooit zorgen maken om zijn eigen veiligheid?
  gemodereerd

 7. Prima hoger beroep. De vraag is of het nodig is . Iemand die onschuldig is die houd zich niet schuil en is voortvluchtig! Deze man is met alle ander veroordeelden een schande voor Suriname en heeft het land al genoeg schade gekost in internationaal opzicht.
  gemodereerd

 8. Als boefdraad (met zijn advocaten) voor het Inter-Amerikaans Hof verschijnt, gelijk in de boeien slaan en retour de zender naar Suriname transporteren en opsluiten in SB voor de gevangenisstraf waarvoor hij in Suriname al voor is veroordeeld.
  gemodereerd

 9. Dan had hij niet als een dief in de nacht via Guyana en andere landen het algemene uitreisverbod dat voor iedereen gold ivm de ernst van de heersende covid19 pandemie en sindsdien spoorloos is voor zelfs de FBI. Hij heeft vvalsheid in geschrifte gepleegd alleen en in vereniging en heeft grote sommen geld van het land Suriname gestolen en pleegt zo te zien ook identiteits valsheid.
  Laat em gaan hij zal het wel betalen met het gestolen geld. In Nederland zouden de advocaten ook onderzocht worden want ze worden hoogstwaarschijnlijk met gestolen geld betaald en dat kunnen ze weten gezien de ten straf leggingen tegen hun client.
  Het volk van Suriname moet ook naar het Inter Amerikaans Hof stappen om veroordeling te eisen van deze boef door wiens hebberigheid en dieftige inborst het volk nu pienaart.
  Mede door die dieftige inborst zijn er 3 van zijn voormalige handlangers al geruime tijd opgesloten en kort geleden veroordeeld oa voor misdrijven waar ook boeffie zijn handtekening als leider van de dievenploeg onder staan.
  Ik hoop ook dat het IAH een grondig onderzoek doet naar zijn wandaden voordat hij minister van financiën werd in Suriname. Maar Amerika moet hem ophalen en voorzien van pols en voet bracelets en gewapende escorte. Tegen de tijd dat er klaarheid is kan hij zijn zwager aflossen die nog een appeltje met zn vader te schillen heeft.
  gemodereerd

 10. Ik adviseer
  aan alle criminelen om voortaan niet meer te vershijnen en de weg van boefdraad te volgen. Deze dief had natuurlijk al jarenlang deze weg in gedachten. intussen durft hij niet te moven, zit hij opgesloten
  aan het surinaamse volk aan om hun geld te gaan halen op leonsheuvel, goedschiks of kwaadschiks linksom of rechtsom ga en eis dat de schurken het gestolene terug geven.
  gemodereerd

 11. Haha moet hij zeker doen vooral Al’s zijn naam OP interpol lijst staat Dan is hij sneller opgepakt,een last minder
  gemodereerd

 12. Ach boi go dok, na Bouta ie ben wan set’kon so. Je hebt je familie’s goede naam in diskrediet gebracht. Syen, soso syen!!
  gemodereerd

 13. Het is toch van de zotte.Je hebt gestolen en bedrogen maar je wil niet brommen? Als iemand die weinig te makken heeft uit wanhoop levensmiddelen bij de Chinees ontvreemdt moet hij of zij ook gewoon brommen.Denkt dit sujet dat hij iets byzonders is? Iedere burger uit Su zou deze man mogen aanklagen want velen hebben nu te lijden onder al de malversaties die deze man op zijn geweten heeft als hij die nog heeft.Kan deze man nog serieus genomen worden?
  gemodereerd

 14. Wat een dikke vette lafaard. Door jou zitten anderen in de gevangenis. En nu loop je te janken. Kom met je dik vet volgevreten lijf naar de rechtbank. Want je bent gevlucht en daarmee geef je aan, dan je schuldig bent, porkey. Door jouw wanbelijd zitten we in deze rommel en ellende in Suriname.
  Als je ballen hebt, kom als een man en verdedig je, lafaard. En vertel:PE A MONI DE.
  gemodereerd

 15. We hebben dit
  land geprobeerd te redden en naar oplossingen gezocht die misschien administratief niet
  altijd volmaakt waren maar nooit met slechte intenties. En daarvoor veroordeelt U mij tot 12
  jaar. Er zijn opmerkingen geplaats dat ik mij slechts focuste op hoe de salarissen te betalen eind
  van de maand en de vraag is: en waarop zou ik me anders moeten focussen als ik maar 10
  procent van het inkomen had. De belangrijkste focus voor mij elke maand was hoe het apparaat
  draaiende te houden, hoe de ziekenhuizen open te houden, hoe de scholen open te houden, hoe
  uw Hof van Justitie te ondersteunen, hoe de veiligheid te blijven garanderen, maar ook de steun
  aan de creches, de kindertehuizen, en de gehandicapten. Verder ook nog denkend aan de ouden
  van dagen hun pensioen en/of ondersteuning te geven, en zelfs sportgebeuren te kunnen
  garanderen.
  =====================================
  Hahahahaha……wat een sukkel! Hoe doet deze regering het nu dan? Waarom schreeuwt je oppositie nu alsof ze dit niet hebben gekend? Waarom heb jij alle info op je computer meegenomen? Waarom ben je toen al gaan onderduiken? Wel omdat je weet dat alles wat je gedaan hebt fout was, egoïstisch huil baby. Betaal je je advocaten met het geld van het volk, rover.
  gemodereerd

 16. Het verschil tussen het rechtsproces van alibux en hoefdraad zit in feit dat alibux geen beroepsmogelijkheid had en wel voor de rechter is verschenen, terwijl hoefdraad door op geen enkele moment te verschijnen voor de rechter verstek tegen hem is verleend en dus een verstekvonnis is uitgesproken. Terecht heeft hij gebruik gemaakt van de mogelijkheid om verzet aan te tekenen. Dit heeft als gevolg dat de zaak in aanwezigheid van hem weer behandeld zou worden, echter is hij niet verschenen. Dit gaat in zijn nadeel werken omdat hij wel de mogelijkheid heeft om in 2e instantie zijn zaak behandeld te krijgen, echter zal hij niet ontvankelijk worden verklaard in zijn beroep daar hij die verspeeld heeft om niet voor de rechter te verschijnen na aantekenen van verstek. De enige persoo die voordelen asn zal hebben is zijn advocaat want die zal zich dik laten betalen. De IACHR zal hem ook niet ontvankelijk verklaren, want hij heeft zichzelf in die situatie verwerkt. Culpa in cause arrest.
  gemodereerd

 17. Wat een joke. Hij is weggevlucht en schreeuwt nu moord en brand.
  Wel mensen. We kunnen hem voordragen voor een nobelprijs voor eerlijkheid.
  gemodereerd

 18. Goed zo. De rechtelijke macht in Su zit onder de kont van de regering. Zo kan je zien dat Sur vriendelijk en suf zijn.
  Goed zo Hoefdraad, laat ze zien dat buitenland er is.
  gemodereerd

 19. Interpol waar zijn jullie, pak deze crimineel op, en deporteren richting Suriname, eind bestemming Santa Boma🤦‍♂️😁
  gemodereerd

 20. Alsof inter American hof tijd gaat besteden aan een foetoeboi van een veroordeelde dictator.
  gemodereerd

 21. zo dan kunnen Interpol hoefdraad daar direct oppakken en naar Suriname sturen , zodat hij die 12 jaar kan zitten hier in een cel , wat een lafbek is die man , was gewoon hier in Suriname gebleven en bij de rechtzitting aanwezig geweest maar het lulletje ging er van door , nou dan weet iedereen dat je wat op je kerfstok hebt
  gemodereerd

 22. hoefdraad jij bent een vies mannetje , jij hebt toch samen met jou meester en vele ndp partijleden het land leeggeroofd en vele leningen aan gegaan die je niet terug betaalde , zodat het volk nu de wonden moet likken van jullie diefstal , maar nu zegt deze malloot dat het aan deze regering ligt dat het volk in armoede leeft , nou hoefdraad je moet nog verder verdwijnen , want als jij in Suriname komt zal het volk jou wat aandoen , en wat nou dat merk jij dan wel
  gemodereerd

 23. dus hij is onschuldig?
  hoe komt het dan dat hij en consorten van de ndp stinkend rijk zijn geworden en het hele land armzalig?
  hoe ga je zoiets verklaren?
  hoe ga je het domme gedrag van ambtenaren aannemen terwijl het werk er niet eens voor is en al helemaal het geld niet?
  diverse acties van deze rat, vertalen zijn hele verhaal al naar het zijn van een aartsleugenaar.
  tevens? als hij geen eerlijk proces verwacht? waaarom is hij niet gelijk naar het inter hof gestapt?
  het makkelijkste verhaal van oplichterij en geldverspilling? is het constante gerotzooi met auto’s voor diverse ministers en andere opvreters van het land.
  als het zo slecht gaat volgens die dikke pad? waarom wordt dat oeverloze gerommel en gejat met auto’s niet gelijk afgedaan als niet mogelijk meer?vanwege niet aanwezige gelden?
  een land zonder geld? maar het geeft wel elke nieuwe minister e.d. een nieuwe auto?
  verklaar dat eens?
  gemodereerd

 24. Om corruptie en staatsdiefstal te ontmoedigen moeten de straffen naar minimaal 20 jaar gaan.

  Bij deze boef zit er zeker een draad los.
  gemodereerd

 25. Dit is deels de schuld van de “publieke opinie”, die elk uur van de dag hysterisch schreeuwen dat de president niks doet. De president heeft geen invloed, suri is geen NK. Jullie moeten geduldig de rechters hun werk laten doen, zo werkt het in een democratie.

  Natuurlijk zal die advocaat gebruik maken van dit gegeven.
  Zoals @Simba aangeeft is er een heus verschil met case ‘ali b’, de uitspraak vind je online. Alweer een ndp-adept. Een strafblad is waarschijnlijk een vereiste voor lidmaatschap van die partij.

  Feit is; hij is een asielzoeker die zijn geboorteland naar de verdoemenis heeft geholpen. Je kunt nooit meer terug en zeker niet naar de usa want ook het IMF heb je opgelicht.

  Waiting for een overijverige journalist die hem opspoort in Cuba en hem confronteert.
  (daar is hij het laatst gesignaleerd).
  gemodereerd

 26. Nee op Domburg zit hij niet. Bouta heeft niks meer op Domburg. Alleen een aantal criminele adepten. Of laat mij het zo zeggen, criminele adepten genoeg op Domburg.
  gemodereerd

 27. Hij zegt dat de straf disproportioneel is, daarmee bekent hij. Want hij geeft toe dat hij gestraft moet worden
  gemodereerd

 28. “Volgens Hoefdraad is hij in Suriname beroofd van een eerlijk gerechtelijk proces vanwege de politieke aard van de aanklachten en de procedures tegen hem.”
  “Als mij het recht wordt ontzegd om in beroep te gaan tegen mijn zaak omdat ik vandaag niet persoonlijk ben verschenen, dan zal dit Hof in strijd zijn met het Amerikaanse Verdrag voor de Rechten van de Mens, artikel 8, lid 2, onder h), dat het recht garandeert om in beroep te gaan tegen een uitspraak voor een hogere rechtbank.”

  Wel Boefdraad, volgens mij heb jij jezelf het recht om in beroep te gaan ontnomen. Volgens het Surinaams recht had je PERSOONLIJK moeten verschijnen bij jou verzet zaak en dan in beroep gaan. Dit heb je bewust niet gedaan, om nu huilie huilie te komen spelen.
  Die brede “smile” van je is inmiddels verdwenen van je gezicht. Het lachen is je nu helemaal vergaan.
  Dus “be a man'” en ga in beroep bij het Inter-Amerikaans gerechtshof.
  gemodereerd

 29. @pakiratigri

  Bouterse had belooft de helft van de VHP op te sluiten. Ze zijn niet gevlucht, Doekhi en Abdoel liepen regelmatig te zwaaien met wat later bleek fake bewijs en het falen van de NDP bewees.

  Santohki heeft geen direct grip op het OM en de rechterlijke macht. De stroperigheid bewijst dat aardig want net als onder Bouterse is het OM bijzonder traag.

  Het moet mij wel van het Hart dat Suriname traag is en dat Abdoel met HPSG wel enig recht van spreken heeft. Ieder wel denkend mens met toegang tot Google had kunnen uitvinden dat HPSG een grote grap was. Dat de SU deskundigen waar de ministers naar verwijzen niet door hadden dat HPSG een BS verhaal was geeft zwaar te denken.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.