Nieuw weerstation Suriname geplaatst te Paramaribo-Noord

5
Nieuw weerstation Suriname geplaatst te Paramaribo-Noord

Suriname heeft een nieuw weerstation. Het onderdirectoraat Onderzoek en Innovatie, ressorterende onder het directoraat Onderzoek en Dienstverlening bij het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft onlangs een Automatic Weather Station (AWS) in gebruik genomen.

Het station is geplaatst op het terrein van projectontwikkeling Ring Harbour City in Noord Paramaribo. Dit apparaat is bedoeld om de nodige informatie, betreffende weersverwachtingen te verzamelen, voorspellen en te delen met de gemeenschap. Het onderdirectoraat is reeds gestart met dagelijkse weerberichten.

Het onderdirectoraat heeft voor projectontwikkeling Ring Harbour City in Noord Paramaribo als locatie gekozen, vanwege het feit dat het gebied open is en er genoeg wind aanwezig is om de richting en snelheden op te kunnen meten. Vervolgens zijn er concrete afspraken gemaakt met de eigenaar van Ring Harbour City om het meetstation te onderhouden dat binnen een straal van 5 km informatie kan verzamelen. Enkele belangrijke metingen die het AWS-apparaat zou kunnen bewerkstelligen zijn onder meer temperatuur, de hoeveelheid neerslag, de relatieve vochtigheid, de windrichting en de windsnelheid. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid een om Automatic Weather Level Station (AWLS) te plaatsen, omdat de zeespiegelstijging gemeten moet worden.

De AWS valt onder de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en de AWLS onder de afdeling Waterloopkundige Dienst Suriname (WLA). Beide afdelingen ressorteren onder het onderdirectoraat Onderzoek en Innovatie. Aansluitend zal eveneens worden nagegaan welke instrumenten bij de locatie te Weg naar Zee ingezet kunnen worden.

Het district Coronie bezit reeds over een AWS, zo zal verder worden gekeken waar dit apparaat nog meer geplaatst kan worden. Onderdirecteur Dew Bhaggoe van Onderzoek en Innovatie geeft tot slot te kennen dat deze meetwerkzaamheden in samenspraak met MDS-hoofd Radj Nanda en WLA-hoofd Frits Kosso en verschillende instanties wederom zullen worden opgepakt.

5 REACTIES

 1. In de jaren 60 en 70 vd vorige eeuw had je heel veel weerstations in Suriname, zelf in de districten. Je zag weermannen, altijd de neerslag van elke dag komen noteren bij dit soort weerstations.

  Gelukkig dat ze weer komen.

  Alle Surinaamse gezinnen zouden er verstandig aan doen om zich ook te verdiepen in de weersomstandigheden, maanden, kwartalen, droge tijd, regen tijd, hoe lang het duurt, waardoor men beter zijn/ haar voordeel mee doet.

  Boeren zouden hun voordeel aan hebben, welke kleding men nodig heeft regentijd, laarsen, de windkrachten, temperaturen, paraplu’s, de waterstanden in de wijken, straten en hoe deze zijn.

  Het weer is heel erg belangrijk voor het leven, boeren die planten, enz.

  Het is triest dat Surinamers zou onverschillig zijn over het weer en het niet bestuderen en daardoor een goed inzicht in krijgen en zich vaak door laten verrassen en gaan klagen.

  Every place you go, you take the weather with you.

  Door zich bezig te houden met het weer kunnen mensen ook de juiste kleding hebben oa regen seizoen, laarzen, paraplu’s, windkrachten, temperaturen. Ook de winkeks zouden dan niet alleen voor droge tijd zwemkleding verkopen, maar ook in de regentijd deze kleding voor de Surinamers in hun winkels hebben om tw verkopen. Wel kwaliteit regen kleding/mantels, laarzen.

  Ook de scholen moeten meer aandacht hier over geven aan de kinderen, leerlingen, studenten, toekomstige weerkundigen.
  gemodereerd

 2. Als men de zeespiegel stijging wil meteen, zeggen mijn garnalen hersenen mij dat de afkorting AWLS staat voor Automatic Water Level Station en niet voor Automatic Weather Level Station.
  gemodereerd

 3. De Surinaamse weerberichten/ weersverwachtingen zijn altijd correct: tropische temperaturen en hier en daar regen. Het is altijd gemiddeld < 27⁰ C en als het niet hier regent dan regent het wel op een andere plaats.
  gemodereerd

 4. Het weer is nooit voor de volle 100% te voorspellen. Niets is grilliger dan het weer.

  Zo was er voor een dag stralend weer met veel zon voorspeld, geen regen laat staan zwaar onweer.
  Het was ook stralend weer tot een uur of 3 in de middag en tegen die tijd begon ik hoofdpijn te krijgen, hoofdpijn dvat ik altijd krijg als het gaat onweren.
  Het was een zware onweersbui en pikdonker.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.