Verdachte oorlogsmisdrijven Suriname langer vast

7
Volgens advocaat Roethof is zijn cliënt een drugsverslaafde die ‘verzinsels vertelt'.
Deze foto's werden tijdens de zaak naar buiten gebracht.

Een 55-jarige verdachte van oorlogsmisdrijven, gepleegd in Suriname, blijft voorlopig vastzitten. De rechtbank Den Haag heeft de hechtenis van de man Abdoel L. met 90 dagen verlengd.

L., een Nederlander geboren in Suriname, werd in oktober vorig jaar aangehouden in Amsterdam. Onderzoek van het Team Internationale Misdrijven wees erop dat hij in 1987 vermoedelijk meerdere burgers heeft vermoord.

De man zou ten tijde van de Binnenlandse Oorlog bij het Nationaal Leger van Suriname hebben gezeten. De verdenking is dat hij in de omgeving van Brownsweg in het Brokopondogebied meerdere burgers heeft gedood.

Volgens de advocaat van Abdoel L., Gerald Roethof, is zijn cliënt een drugsverslaafde die ‘verzinsels vertelt’. “Het gaat om verzinsels van hem waarmee hij zijn voordeel heeft willen doen”, zei Roethof

Het doden van mensen die niet (meer) aan de strijd deelnemen, geldt als een oorlogsmisdrijf en verjaart niet. Verdachten die de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden, kunnen hier voor de rechter gebracht worden. Gezien de ernst van de verdenkingen, verwierp de rechtbank het verzoek van de advocaat van de verdachte om het onderzoek in vrijheid af te wachten.

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie in deze zaak is in volle gang. Er zijn inmiddels meerdere getuigen gehoord. Voor dit onderzoek zoekt de politie nog meer informatie. Het gaat met name om verklaringen over de zogeheten ‘zuiveringsacties’ in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg medio 1987. In dit gebied voerde het Surinaamse Nationaal Leger acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht.

Informatie die hier van toepassing op is en die relevant kan zijn voor het onderzoek, kunt u delen met het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Recherche via warcrimes@politie.nl.

7 REACTIES

 1. Ik wist zonder dat iemand iets gezegd heeft dat deze man storyteller is.
  Deze broekies kwamen niet eens naar buiten tijdens binnenlandse oorlog
  gemodereerd

 2. Melvin b. stelt vragen over deze warcrime in het Surinaamse dna.
  Mag de Nederlandse tweede kamer ook vragen stellen over de corruptie bij de naschoolse opvang melvin b.

  Bemoei met je eigen oké. Meneer is Nederlander en valt onder de ned wetgeving. Meneer moet aangeven wie de opdrachtgever is. Waarschijnlijk ben je bang voor een 3e aantoonbare veroordeling voor desi b. Die heeft nooit terecht gestaan ook ronnie b. niet.
  gemodereerd

 3. Laat de Nederlandse justitie ook gaan onderzoeken naar de bijdrage van Nederland aan deze oorlog omdat hun zogenaamde Robin Hood ook onschuldigen heeft vermoord en verkracht.
  gemodereerd

 4. Mijnheer Roethof de wapens op de foto’s zijn natuurlijk nep (in zijn schoen gevonden en komen uit Spanje). Wie weet heeft hij ze ook nog gebruikt in Rijswijk (tijdens een pakjesavond). Verzin eens iets anders.
  gemodereerd

 5. mooi extra 90 dagen vast , roethoff hij zal 90 dagen geen drugs krijgen , of smokkelt u die naar binnen , u weet toch wel de weg , maar als hij 90 dagen geen drugs gaat gebruiken , dan zal hij degenen die hij in Brokopondo omgeving Bronsweg heeft vermoord weer zien op zijn netvlies en dan zal hij echt bekennen , en wat gaat u dan zeggen roethoff
  gemodereerd

 6. Ok dus me pleeg wan feit, doe lek wan drugsverslaafde, in plaat lek sopi Jan lek fa sma bent lob si a man dies tap Mercatorplein, en alles komt goed, na so noh?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.