‘NDP kan beter excuses aan volk aanbieden voor huidige crisis dan protesteren’

44
Archieffoto: NDP aanhangers in Suriname.

De Nationale Democratische Partij in Suriname (NDP) heeft een grote protestmanifestatie aangekondigd op 25 februari aanstaande. De partij noemt het beleid van de huidige Surinaamse regering desastreus en wil een signaal afgeven opdat de regering dit beleid ombuigt.

De huidige crisis in het land is volgens de partij niet te dragen en het volk crepeert. Ook is de achteruitgang binnen de maatschappij voelbaar en zichtbaar toegenomen zegt de NDP.

De Surinaamse regeringsleider president Santokhi heeft maandag in een radioprogramma van de SRS gereageerd (video onder) op deze aankondiging van het protest van de NDP. Hij heeft er geen probleem mee want hij vindt dat het voeren van een politieke strijd of het voeren van acties, waarbij men zijn of haar stem wil laten horen, zoals de NDP dat wil doen, gewoon past in een democratie.

Maar Santokhi vindt de actie van de NDP wel frappant en zegt tegen de NDP: “laten we eerlijk zijn: joe vernietig a kondre, joe foer a moni foe a volk, waarvan de rechter nu uitspraken doet , je hebt de staatskas leeggehaald en je hebt nog zoveel anderen handelingen verricht waarbij geld van het volk is verdwenen“.

“De NDP zou juist haar excuses moeten aanbieden aan het Surinaamse volk voor het veroorzaken van deze huidige situatie” zegt Santokhi. Het gaat er bij hem daarom niet in dat de zelfde partij die het land heeft vernietigd en de huidige situatie heeft veroorzaakt, nu oproept tot protest.

“De huidige zware economische maatregelen hoefden niet getroffen te worden als de gewezen NDP regering het geld van het volk niet had gestolen. Men moest beter beloven en harder werken”, aldus de president.

Het zou de NDP volgens hem sieren als die partij haar excuses aan het volk zou aanbieden en zou meehelpen om de regering te ondersteunen om uit de crisis te komen. “Maar nee, ze zijn constant aan het dwarsbomen in het parlement en nu komt er ook nog een protestactie” zegt de regeringsleider.

Volgens de eerste burger van het land heeft zijn regering de huidige crisis volledig onder controle. “Wè kmopo uit a diepe kuil; wè kring now”, aldus de president:

44 REACTIES

 1. ndp , jullie zijn echte landverraders , dus jullie hemelen weer jullie afgod bouta op dat hij op 25 februari 1980 ons land door een coup een dictator land werd , en ndp jullie moeten die nabestaanden die jullie afgod de eerste weken heeft gedood een excuus aanbieden , maar jullie zijn laf , en dan ndp toen jullie afgod op 18 december 1982 15 echte Surinamers heeft vermoord , ja in de rug geschoten , zegt jullie ook niets he , we hopen dat covid jullie te pakken zal nemen op 25 februari 2022 , hij houd van snelrecht
  gemodereerd

 2. Het is hoe je ertegenaan kykt, dit is draai kontery zo als men het zo mooi in het nederlands zegd.
  gemodereerd

 3. Als het Surinaamse volk er weer voor zorgt dat de NDP, met figuren als Bouta, Brampie en Boefdraad, weer de leiding van het land in handen krijgt, moet men Suriname opnemen in de Guinness Book of Records, omdat zelfs echte ezels zich nooit zo vaak aan dezelfde steen gestoten hebben.
  gemodereerd

 4. President Santokhi … je blijft liegen … jullie hebben niets onder controle.
  De crises is niks onder controle. Blijf liegen … je zult nog in een leugen stikken.

  Jullie hebben niks gespaard. Geld van het volk houden jullie achter en geven het terug
  aan het volk, onder het mom van eigen besparing en prudent beleid.

  2025 gaat het volk Wreed met jullie afrekenen.
  gemodereerd

 5. Dat zal de fascistische beweging dus nooit doen. Integendeel, deze beweging probeert het deel van het volk dat nog achter de fascisten staat, met leugens en valse beloftes te manipuleren. ZE Santokhi u bent goed bezig maar hou de racisten van Abop goed in de gaten. Die zijn ook niet te vertrouwen.
  gemodereerd

 6. Maar Santokhi vindt de actie van de NDP wel frappant en zegt tegen de NDP: Ik lul zoveel, maar Bouta laat ik niet oppakken, wiens na eng vernietig a kondre. Maar omdat a doe eng, ala ndp stemmers en de rest mag pina no.

  Dat zegt ie, maar dan verkapt. Mark Rutte heeft hem echt goed onderwezen
  gemodereerd

 7. Dat ben ik VOLLEDIG met u eens, president. Opa D en zijn criminele boevenbende moeten op die dag van nationale rouw excuses en vergiffenis vragen aan het verarmd surinaams volk vóór de misdaden, die die paarse djamoe edes ons hebben aangedaan. En daarna allemaal in ganzemars met opa D voorop naar de bosje brug lopen en vanaf het hoogste punt kopje voorover, naar beneden springen.
  gemodereerd

 8. Chan je eind is in zicht. He zal proberen dit tegen te houden maar je zal voor bloedvergieten zorgen. Je vreet en vreet en het volk gaat dood. Je kan geen land naar grotere hoogten brengen. Als mum van juspol kon je alleen melissa vangen.
  gemodereerd

 9. De huidige president van Suriname Chan Santokhi heeft helemaal gelijk en toont nog karakter ook.

  Bouterse probeert zijn revolutie te bekronen.
  Smeerlap !
  Laat hij die miljarden (honderden miljoenen) of al het geld wat hij van het volk heeft gestolen, op buitenlandse heeft gezet,het maar aan het volk teruggeven.
  gemodereerd

 10. Voor corruptie en zware criminaliteit horen ook gepaste straffen. De huidige lage straffen motiveer alleen maar om verder te stelen. 20, 30 jaar of doodstraf zou beter zijn omdat Suriname in een zeer onderontwikkelde fase zit. En dit soort criminaliteit heeft grote gevolgen voor het hele land en volk zoals is gebleken.

  Welke regering durft deze wetten aan te passen?

  NDP kan beter zijn bek dichthouden, stelletje land en volksverraders. Eerst aub zelf in de spiegel kijken. Was schroefdraad ook aanwezig tijdens de demonstratie?
  gemodereerd

 11. Wie leidt de Nationale Dagu Partij ?

  Bullshit Bouta zit aan de fles.
  Laat de NDP nu transparant zijn !
  Wie heeft de leiding en wie bepaalt het beleid ?
  NDP sympathisanten willen weten wie hun nieuwe leider is !

  En wanneer is het hoger beroep van topcrimineel en volksoplichter Bullshit Bouta ?

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 12. Beste famiri, een gebouw afbreken gaat heel snel, maar een huis bouwen neemt tijd in beslag.
  Ik ben het ook niet altijd eens met de huidige regering, maar met druga baas was ik het nooit eens. Ik hoop dat deze regering niet de zelfde fouten maakt als de vorige criminelen regering o.l.v. baas d.d.

  Anders krijgt de leider van DOE nog gelijk ook. Trouwens DOE zou vanuit landsbelang sieren om de christenen (behalve mensen als Abdoel die de zetel van Doe meenam voor eng politieke gewin naar de ndp) e.a. te bundelen om Sur. vooruit te brengen.

  Wat de huidige regering beschuldigen (terecht/ onterecht ) van ”veredelde ex regering bouta” gaat volgens mij best ver. Ik zeg voorie van Doe, keiharde bewijs naar voren brengen en aanklagen en oprechte acties organiseren in Landsbelang.

  Gado de wi fesi mang
  gemodereerd

 13. Ik zie opvallend veel overeenkomsten met Guyana, waar voormalig president Granger een complete puinhoop heeft achter gelaten waarbij er bijna elke week nieuwe lijken uit de kast komen. Toch wil zijn partij de wettig gekozen president Ali niet accepteren en werpt dagelijks obstakels op om het regeren moeilijk te maken. Steeds meer Afro’s kiezen thans de kant van Ali, omdat ze inzien dat het land veel beter af is met hem als president. Sommige Afro’s accepteren ook niet meer dat de partij van Granger het volk ophitst tegen de huidige machthebbers.
  gemodereerd

 14. Mensen lees de post van Henkes goed! Hij heeft 💯 procent gelijk! Ik heb verder niks aan toe te voegen.
  De Surinaamse bevolking zal blijven pinaren als de stemvee blijft kiezen voor ndp, abop, palu, doe ect.
  gemodereerd

 15. De president, heeft gelijk, gezien de situatie toen en nu.
  Iedereen, heeft haar/zijn mening gereed.

  Velen, zijn blind om te zien dat het beter gaat met Suriname. Ben eens dat het niet overal in het land goed gaat.
  Misschien, heb ik last van staar, dat ik de negatieve dingen niet zie.
  gemodereerd

 16. Yep, ze zijn veel verder in Guyana.
  Het tij zal alleen keren als iedereen meewerkt. Vooralsnog zitten ze aan het begin van het herstel met een flinke financiële achterstand, veel corruptie en tientallen rechtszaken.

  De ndp heeft 16 zetels gelijk aan 80.000 stemmen, veelal in Paramaribo, werkend als ambtenaar. Vanaf dag één zijn ze destabiliserend bezig, door fake news te verspreiden en de ouwe verdeel en heers tactiek toe te passen. Kortom misbruik maken van het gebrek aan algemene ontwikkeling bij het volk.

  Niemand kon de gevolgen van de pandemie voorspellen, ook niet de president, dus om hem daarop af te rekenen, zegt alles over jezelf.

  De gemiddelde denkt dat ze recht hebben op alle luxe vd wereld zonder noemenswaardige effort. Wie heeft het Dubai-syndroom verzonnen. Dat zal niet gebeuren omdat een arbeider daar circa 16 uur werkt in suri rennen ze om 14:00 naar huis.

  Ook al komt de ndp terug, je zal de schulden moeten aflossen of naar het Afrikaans model moeten leven: de bekende ‘debt trapped’ en luxe voor een kleine groep zoals in het afgelopen decennia.

  Ik ben echt benieuwd of dit volk is gegroeid en een stukje waardigheid heeft hersteld.
  gemodereerd

 17. Debby
  De pot verwijt de ketel. Misschien is jouw eind in zicht.
  Voor bloedvergieten krijg jij een 10 ( zit in je) voor opbouwen krijg jij een 1.
  gemodereerd

 18. hij vertelt de waarheid over bouta en liegt over zichzelf
  same shit different flies
  gemodereerd

 19. @ Denise

  Dat heb je goed gezien Denise, maar je kan het niet vergelijken.
  Het volk van onze buurland zijn beter geschoold, ze hebben ontdekt
  dat niet het kleur een rol speelt .M.a.w. niet omdat Ali een Hindoestaan is, dat
  hij land niet kan besturen! Maar dat denken de aanhangers, van de Nationale
  Domme Partij wel. Ach ja, ik kan ze niet kwalijk nemen, want de aanhangers van
  de NDP bestaat 99,9% uit DEBIELEN en ongeschoolden. En waar de hersenen
  ontbreekt, wordt vaak geweld gebruikt ! Kijkt maar naar de reactie van de domme
  gans @ DEBBY.

  @ Harm & @ Latour posse

  IK geef jullie groot gelijk. @ Para Express het moet jou niet interesseren wie de
  ( Lijding ) heeft, het zijn toch alléén dommie’s en criminelen daar bij hun.

  @ DEBBY

  Ik dacht dat jij het was die van de Bosje brug wou springen, ik was al heel blij.
  Dan hoeven de mensen ik in het bijzonder, jou domme reactie te lezen. Maar…….
  ja je kan het ook niet helpen, want je bent 1 van de domme van de NDP. Zoniet
  de aller DOMSTE totaal hersenloos figuur!

  De NDP’ers met name de (Lijders) hebben Sranang 30 jaar financieel kaal geplukt
  vernedert en financieel leeggezogen. En dan willen hun domme aanhangers dat de
  huidige machtshebbers het binnen 2 jaar alles oplost. Dat kan alléén een dommie’s
  verwachten, en dat past precies bij dat soort ellendelingen van de NDP.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 20. Maar Santokhi vindt de actie van de NDP wel frappant en zegt tegen de NDP: “laten we eerlijk zijn: joe vernietig a kondre, joe foer a moni foe a volk, waarvan de rechter nu uitspraken doet , je hebt de staatskas leeggehaald en je hebt nog zoveel anderen handelingen verricht waarbij geld van het volk is verdwenen“.
  =============
  Beste Chan, je komt niet meer geloofwaardig over bij het volk. Zodra jij en de regering in de fout gaan of het moelijk heeft, dan wijs je gelijk met een vinger naar de vorige regering. Dat doe je al langer dan anderhalve jaar. Hoeveel van het zogenoemde gestolen geld heb je in die anderhalve jaar reeds teruggehaald. Hoeveel van de circa 4 miljard US-dollars aan leningen kan niet verklaard worden. Ik ga ervan uit dat de leningen aangegaan zijn om projecten uit te voeren. Jullie kunnen toch nagaan of die projecten wel of niet uitgevoerd zijn.

  Als ik naar jou en enkele ministers, waaronder de minister van OW luister, dan zijn er honderden dossiers naar het OM en landsaccountantdienst gestuurd. Wat is het resultaat hiervan na anderhalve jaar regeren.

  Het volk wil concrete resultaten zien van al die onderzoeken. Wie zijn de mensen of bedrijven die misbruik hebben gemaakt bij het uitvoeren van die projecten.

  Heeft de regering na anderhalve jaar onderzoek ook een beeld hoeveel geld teruggehaald kan worden.

  Geen leugens meer maar concrete feiten. Iedereen in Suriname weet dat er daadwerkelijk circa 4 miljard aan uitstaande leningen zijn. Dat hoef je het volk niet steeds voor houden.
  gemodereerd

 21. Debieus, je lult weer slap. Jouw gotrofather opa D heeft al genoeg voor bloedvergieten gezorgd in Suriname en probeer zijn gerimpelde bakasee terug schuilen achter de rok van motjo ingrid. Laat hij zijn 20 jaar gaan uitzitten als een echte vent.
  Maar geef nog antwoord op de vraag :PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE, voordat je ook al dansend de bosje brug afspringt. O ja, je mag als ere lid van de paarse djamoe edes, vooraan naast opa D, plaatsnemen. Tralalaa.
  gemodereerd

 22. Debby
  9 februari 2022 Bij 08:45
  Chan je eind is in zicht. He zal proberen dit tegen te houden maar je zal voor bloedvergieten zorgen. Je vreet en vreet en het volk gaat dood. Je kan geen land naar grotere hoogten brengen. Als mum van juspol kon je alleen melissa vangen.

  Onzin niemand in Suriname gaat als gevolg van het beleid dood. De meesten komen om bij roofovervallen en bij verkeersongeval. Niet van honger hoor. Je maakt hier alleen trammelant met je racistische inborst en grootheids waanzin.
  gemodereerd

 23. Niet voor niets is het merendeel van de schaamteloze, corrupte, criminele paarse Bouta-maffia inmiddels veroordeeld (Bouterse 20 jaar / Hoefdraad 12 jaar))…opgesloten achter de tralies (v. Trikt 8 jaar / Kromosoeto 5 jaar / Hausil 3jaar) ….op de vlucht geslagen (Hoefdraad). In de verdachtenbank staan nog, aardappel en uienboer Adhin (200 miljoen kasreserves gejat)plus Veira. Deze criminele organisatie heeft het land opgezadeld met een schuldenlast van 4,4 miljard usd, en een heel land en volk in een financieel/economisch en moreel ravijn gestort. Nu rest nog decennia lang de achtergelaten paarse chaos, armoe en ellende te herstellen. Dankzij het hersenloze stemgedrag van laaggeschoold paars stem en klapvee.
  gemodereerd

 24. Volk van Suriname,
  het feit dat de Nationale Dagu Partij een oproep doet geeft aan dat zij zich bedreigd voelt. Kopstukken en prominenten hebben een aanklacht aan hun broek hangen. Het geeft tevens aan dat de huidige regering de kruistocht naar corruptie en criminaliteit dus goed aanpakt. Criminelen worden nu uit hun hol gerookt.

  Het mag nooit meer voorkomen dat dom-Suriname aan de macht komt ! De NDP heeft nooit gezorgd voor ontwikkeling en is altijd door middel van list en bedrog aan de macht gekomen, altijd heeft de NDP geprofiteerd van een positieve saldo en heeft altijd ellende achtergelaten !
  Surinamers, ken de geschiedenis van jouw land !

  Een waardige Surinamer kiest voor principes en discipline.
  Suriname voorwaarts !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 25. Als je je go niet veegt of wast zal die stank aan je go blijven hangen en vliegen zullen worden aangetrokken. Ze wapperen met hun vleugels, hun vlaggen
  Zo lang boefdraad niet tevoorschijn komt zal de ndp nooit er bovenop komen
  gemodereerd

 26. En toch zeg ik dat we nu bijna 2 jaar verder zijn en dat we steeds maar dit verhaal maar moeten aanhoren. In feite is het nu wel genoeg geweest. Op dit moment heeft deze regering geen oplossing voor de armoede die er heerst. Roepen dat we uit de crisis zijn is een slechts een loze kreet. Chan blijft maar de eeuwige strijder spelen. Maar heeft weinig tot geen inhoud. Schulden worden niet afbetaald en de productie komt maar niet op gang. Als President is hij wel constant in beeld, maar hij is oppervlakkig in zijn speeches, behalve wanneer het aankomt op zijn voorgangers. De klaagzang vanuit de samenleving deert hem niet. De President voelt het ook niet. Hij en zijn VP leven op dit moment in een sprookje, de titel van zijne excellentie is ze naar de bol gestegen.

  Al deze feiten, geven een partij als de Ndp weer de ruimte om in te spelen op de eerstvolgende verkiezingen. De kritiek op de huidige regering is ook niet uit de lucht komen vallen. Chan..nog king Albert.. nog Achaibersingh hebben kaas gegeten van regeren. Fout op fout..! Tja dan moet je nu ook niet komen roepen, hoe geweldig je bezig bent. Want niemand merkt daar wat van…!
  gemodereerd

 27. Voor het eerst moet ik de partij van de MOOORDENAAR een pluim geven. Ze zijn voornemens om op de dag van de Moorden (25 februari) een protest te organiseren tegen hun gevoerd wanbeleid en leegroof van onze bezittingen. Ik zou zeggen de MOORDENAAR en Boefdraad lopen in de voorste rij (zodat wij haarzuiver kunnen zien hoe gevuld hun zakken zijn). Onmiddellijk gevolgd door RobG(oebbels), Debbie en de rest van de verderfelijke Nationale Dieven scribenten.
  gemodereerd

 28. De leugenaar Santokhi zal door het kiezers volk afgestraft worden. Het volk hoeft hem niet meer. Het is een teken van zwakte dat hij de NDP continu bdecschuld blijft geven. Het is daarom geen verassing dat velen hem de rug toekeren.
  gemodereerd

 29. Heel goed gezien Denise.
  Alleen het voordeel met Guyana is dat ze momenteel geen geld problemen hebben, daar heeft pres. Ali voordeel aan.
  Pres. Santhoki zit letterlijk met alle problemen die er maar bestaan kan.
  Uiteindelijke oorzaak is het volk die 2 termijnen ndp regering hadden gekozen en nu hypocriet gedrag vertonen, alsof al de problemen aan de huidige regering ligt.

  De grote vraag is: We weten wat het nu is, maar wat zou het nu zijn als de ndp had gewonnen in mei 2020?
  gemodereerd

 30. NDP heeft geen recht van spreken want ze hebben een wanbeleid
  gevoerd de afgelopen 10 jaren dus moeten zich schamen.
  Ik ben niet happy met deze regering maar ze hebben geen geld
  in kas wat overgebleven was van de vorige regering.
  gemodereerd

 31. De NDP zou echt verboden moeten worden.
  En graag de (ex)leiders eens een keer opsluiten en de sleutel weggooien!

  En al die achterlijke paarse NDP-Afro’s, zet ze a.u.b op de boot naar Afrika, dit volk evolueert gewoon niet. Overal leven ze in armoede, stelen en roven is letterlijk het enigste wat ze kunnen.
  Heel de wereld gaat vooruit, maar dit NDP-volk evolueert niet, weg ermee, heb je niks aan.
  Dit soort dombo’s houden het land dom.

  Geen werk, maar wel een auto willen rijden, dus stelen en roven maar.
  Dit NDP-volk is als een kankergezwel, moet je gewoon wegsnijden, anders blijft het door rotten.
  gemodereerd

 32. Voor mij is de Nationale Dieven Partij sinds jaar en dag afgedaan. Mensen als Panka, Bouva … de dieven van de na-schoolse …… hadden nu achter slot en grendel moeten zitten.
  Kort: Nooit meer, Nooit meer … Nationale Dieven Partij.

  Maar … een grote Maar … terwijl wij schelden op de nationale Dieven Partij, terwijl Santokhi alles wat Nu … vandaag de dag fout gaat …. richting de Nationale Dieven Partij wijst … keihard met droge ogen ….. is Santokhi en zijn zgn dream-team bezig het volk op een andere manier te belazeren. Prudent beleid {term van Bouterse over genomen } to hell with that. Eigen besparingen … begin regering VHP/Abop is toch behoorlijk Monetair gefinancierd.

  Over een aantal jaren zullen deze zelfde mensen die vandaag Santokhi ophemelen, doen alsof hij de redder des vaderlands is, deze zelfde Santokhi betitelen als de grootste Misleider van de 21ste eeuw. Op dit moment liegt Santokhi alles bij elkaar, de man is Ongeschikt als leider, punt uit !!!!!!!!!

  Meneer … wiens brood men eet, diens taal men spreekt ….. graag uw reactie !!!!!!!!!!
  gemodereerd

 33. @Denise

  Off Topic

  Jij woont in Suriname? Zo ja, weet je misschien of Santokhi bezig is van Nickerie little India te maken?
  Paul Middellijn van Suriname United heeft al meerdere malen dit verhaal op You Tube verkondigt. Deze man is zo overtuigd dat wat hij vertelt berust op waarheid, alleen de bron van dit verhaal vermeldt hij niet.
  gemodereerd

 34. robg je lachen zal vergaan , of jou afgod 25 februari er nog is , de duivel heeft hem al in de smiezen , jij kent covid toch

  mul , niemand zal santokhi ophemelen , dat doen alleen de ndp-ers die hemelen de massamoordenaar nog steeds op , zijn die ndp-ers soms bij die executie aanwezig geweest
  gemodereerd

 35. @mul mijn reactie.

  Ik eet geen brood, mijn voorouders ook niet, maakt je dik. Hooguit bij de tapas een ciabatta, verder niet.
  Ik woon er ook niet en de president heeft nooit gezegd dat hij jullie vader is.

  Maar….kun je concreet aangeven wat de “leugens” zijn van jullie president. Ik snap het namelijk niet, net mijn haar ge-highlight, dus summier blond, ben dus niet meer zo slim. Het lijkt meer op een slechte kopie van trump, “the big lie” in combi met ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan.’

  Ik ben erg benieuwd 🤨.
  Waiting…..
  gemodereerd

 36. Beste Esmerald,
  Ik heb serieus nagedacht – zal ik reageren – maar Esmerald wacht op antwoord – dus toch maar een reactie. Je zult van mijn reactie niet een bevredigend gevoel aan over houden – so be it.

  Op de eerste plaats … laat me dit ervan zeggen … wiens brood men eet, diens taal men spreekt was bedoelt voor dhr. A.Naipal n.a.v. een {zijn} ingezonden stuk … had ik misschien moeten vermelden.

  What a pity … dat je geen brood eet, je voorouders ook niet.

  De president heeft niet gezegd … hij ziet zich zelf als redder, vader des vaderlands en zijn ” dochter ” is first lady.

  Hoe concreet moet ik … the big lies … van charlatan Santokhi opsommen: de koers zou teruggebracht worden, de gestolen gelden zouden teruggehaald worden, transparantie, geen friends and family benoemingen; beloften aan de binnenland bewoners –leugens en voor de gek houderij. Ik zal voorlopig hiermee volstaan.
  gemodereerd

 37. @ Viyayarni

  Ik heb Paul Middellijn ook een hele tijd gevolgd, had niet verwacht dat hij op racistische tour zou gaan. Het is doorzichtig wat hij doet, zo trekt hij meer kijkcijfers wat zijn portemonnee weer vult, die smiecht. Bron van een verhaal is nog geen feit.
  gemodereerd

 38. @mul,
  Brood is een opgedrongen witmang-ding.
  Er was echt geen bakkerij Fernandes vroeger, dus niemand at brood.
  Verder was dat stukje een knipoogje en dit artikel is niet geschreven door meneer Idris.

  Rewind je mindset, in een democratie kán en mág de president niet eigenhandig acties ondernemen. Suri is geen dictatuur. Dat geef je ergens zelf aan. Het recht moet uitgevoerd worden door bevoegden en dat vergt tijd.

  In principe begint het herstel nu net. Het is niet eerlijk om iem af te rekenen op krachten die groter zijn, zoals een pandemie en een ontiegelijke ravage. Wereldwijd had niemand daar een antwoord op. De wereld stond stil, ook in suri.

  Dat de pres zelf zijn eigen zoon niet heeft geaccommodeerd, zegt heel veel, die zit bij ronnie. Een ander punt zijn de vele vooral negatieve ingezonden stukken van fam & friends die dachten geaccommodeerd te worden. Nee, die periode is voorbij. De FL en zijn dochter dat mag, heeft hij uitgelegd.

  Binnen 2 jaar, 200 leningen, 5 miljard schuld, openlijke tegenwerking, tientallen corruptie zaken wegwerken is onmogelijk. De koers kan absoluut niet terug, niet nu, eerst rommel opruimen.
  Phoehoehoe, valt reuze mee hoor de klachten. Heb je echt interesse, lees dan aub “de WEST”. (2 onderzoeksart).

  Een vader belooft een kleuter de nieuwste spelcomputer met kerst als die lief blijft. Pandemie, lockdown circa 2 jr. Vader raakt zijn baan kwijt, huismoeder geeft geen inkomen, hypotheek achterstand van 3 mnd, het is kerst, spaargeld op, huis bijna kwijt, geen inkomsten.
  De kleuter snapt er helemaal niets van en eist schreeuwend en stampvoetend zijn nieuwe computerspel, niet morgen maar nú.
  Dat mag absoluut, het is een kleuter!

  Ik weet niet waarom ik dit uitleg, want als je eerlijk bent tegen jezelf, dan wist je dit al.
  gemodereerd

 39. Heel duidelijk en subtiel uitgelegd van lid Esmerald.

  In klare taal en misschien een beetje bruut zou ik zeggen dat de NDP en sympathisanten het verstandelijk vermogen hebben van een kleuter en daarom geen verantwoordelijke taken meer mogen verrichten en ook geen stemrecht meer mogen hebben.
  En nu voor straf op de nadenkstoel !

  Tja go. Set kong.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 40. Beste Esmerald,

  Ik wil verder niet in een polemiek treden. Ik wil slechts enkel slotopmerkingen maken.

  Op de eerste plaats: ” brood is een opgedrongen witmang-ding. Er was echt geen bakkerij Fernandes vroeger, dus niemand at brood. ”

  Misschien zijn er oudere forummers die dit kunnen bevestigen of ontkennen.
  Bakkerij Simons, bakkerij Kersten, in de Wagenwegstraat had je een bakkerij, de naam is me ontgaan. Deze bakkerijen bestaan niet meer, maar ze waren ook niet van gisteren.

  Ben je soms in een afgelegen district of plantage geboren? Vanwege gebrekkige transport mogelijkheden {weg,water } waren er geen leveringen van bepaalde eerste levensbehoeften mogelijk. De mensen waren aangewezen op: gron nyang {bananen, cassave, njams, napie etc.}. Volgens mij was er in Paramaribo en omgeving brood te krijgen.

  De zoon van Santokhi is inderdaad door Brunswijk geaccomodeerd … de dochter van Santokhi is benoemd en werkt op het kabinet van de president … what about that !!!!!

  I rest my case !!!!!!!!
  gemodereerd

 41. Ben ik lastig, neeee, wel nieuwsgierig.

  Gaarne verder terug in de tijd, toen er nog vredelievende Surinen in Suri woonden.

  Er waren geen bakkers op de slavenschepen en de contractarbeiders-schepen of op de plantages. Dat bedoel ik. De Indianen aten super gezond, vis en aardvruchten.

  Alle oso-dresies die men claimt zijn afkomstig vd Surinen. Waren er ook kruidenbakjes en plantjes op bovengenoemde schepen. Indien zo, ben ik benieuwd welk boek.

  Erg interessant om uit te zoeken hoe je voorouders leefden, dan begrijp je waarom je doet wat je doet.

  Geef het vertrouwen niet op, niet zo streng zijn, het komt goed, maar ze moeten leren om het zelf te doen, zoals passant uitlegt.
  gemodereerd

 42. De indianen aten ook (een soort) brood, in Afrika at men ook (een soort) brood. Weliswaar niet hetzelfde als dat Europees brood maar wel brood.
  Vele oorspronkelijke bewoners en vele migranten maken vandaag de dag nog steeds gebruik van hun authentieke kookgewoontes.

  Dit maakt de Surinaamse keuken unique in de wereld !

  Met dank aan onze voorouders.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.