Investeren in een tweede woning

8
Sleutel van woning

Veel mensen hebben de droom om een tweede huis te kopen. Niet alleen kan dit een slimme investering zijn, maar het is ook erg fijn om een eigen vakantiehuis te hebben. Suriname is erg aantrekkelijk voor Nederlanders omdat er geen taalbarrière is en de huizenprijzen zijn erg aantrekkelijk. Andersom wordt ook door Surinamers geïnvesteerd in de Nederlandse huizenmarkt.

Hypotheek afsluiten in Suriname
Allereerst is het zaak om een goede makelaar in te schakelen die voor jou op zoek gaat naar geschikte panden en je bijstaat in de onderhandelingen. Makelaar is geen beschermde titel in Suriname. Wellicht kun je het beste met een gecertificeerde makelaar in zee gaan. Heb je een tweede woning gevonden die aan je wensen voldoet? Om een hypotheek te krijgen in Suriname is een vast inkomen nodig. Bij de aanvraag moet een werkgeversverklaring worden ingediend en een kopie van de loonslip. De woning dient vervolgens als onderpand voor de hypotheekgever. De hypotheekrente in Suriname ligt stukken hoger dan in Nederland. Banken vragen gemiddeld genomen 12 procent tot maar liefst 14 procent, terwijl de hypotheekrente in Nederland lager dan ooit is. In Suriname is het ook toegestaan om als particulier een hypotheek te geven. Het kan dus een optie zijn om buiten de banken om op een lagere hypotheekrente uit te komen. Omdat de reguliere hypotheek voor veel Surinamers niet te betalen is, probeert de overheid deze groep tegemoet te komen met de zogenaamde gesubsidieerde hypotheek.

Tweede woning in het buitenland verzekeren
Voor de eigen woning is er een opstalverzekering en inboedelverzekering nodig. Ook voor een tweede woning kun je deze verzekeringen afsluiten. Over het algemeen is dit alleen mogelijk als deze woning een eigen postcode/huisnummer heeft en deze niet op een recreatiepark ligt. Bij permanente verhuur gelden doorgaans andere voorwaarden. Het valt aan te raden om goed te controleren waar je aan moet voldoen om de woning te kunnen verzekeren. Controleer ook voordat je een pand aanschaft of de straat of wijk niet onder water komt te staan bij regenval. Waterschade is een reëel risico als huiseigenaar in Suriname. Indien mogelijk controleer je dit tijdens de grote regentijd.

Hypotheek afsluiten in Nederland
Het kan voor Nederlanders die in Suriname een tweede woning willen kopen een betere keuze zijn om een hypotheek in Nederland af te sluiten. Suriname kent namelijk geen hypotheekrenteaftrek. Hou er wel rekening mee dat een volledige hypotheek niet mogelijk is. Je moet ten minste 30 procent van de koopsom zelf financieren, wat wil zeggen dat de maximale hypotheek 70 procent van de koopsom is. De maximale looptijd van een reguliere hypotheek is tussen de 15 tot 20 jaar en 25 jaar voor een gesubsidieerde hypotheek. De notaris maakt de hypotheekakte op en deze wordt door de notaris ingeschreven bij het hypotheekkantoor. Hiervoor betaal je ongeveer 6,5 procent van het te lenen bedrag.

8 REACTIES

 1. 2e woning in Suriname hebben is in den beginne een leuk bericht aan familie en vrienden. maar gaandeweg wordt het een ellendeweg.
  Allereerst het moet je eerst het e.e.a. doen en denken aan o.a.:
  – afsluiten van een goede verzekering die ook daadwerkelijk uitkeert bij schade (opstal)
  – verzekering tegen inbraak etc
  – Goed toezicht hebben en een zaakwaarnemer
  – Ellende accepteren van dieven die alles wat los en vast zit wegdragen
  – Maandelijkse onderhoud van het terrein
  – De criminaliteit accepteren
  – etc

  Ik heb dit zelf mogen ervaren en heb binnen 4 jaar heel rap de woning van de hand gedaan.
  Het is oppassen met de makelaars, er word aangegeven dat het geen beschermd beroep is doch in Nederland is het beroep ook niet beschermd), want je kunt worden opgelicht met ope ai.
  gemodereerd

 2. Een huis kopen in Suriname is dus ook mogelijk voor SuriNeds, die in Nederland een huurwoning hebben.

  Plan van aanpak:
  – een stuk grond kopen,
  – een goede bouwtekening maken,
  – stap voor stap je huis opbouwen, het kan al beginnen met een kleine kamer vanaf de fundering,

  Aan de Surinamers, die jong zijn, en een baan hebben in Nederland en in Suriname geboren zijn. Het gaat vooral om deze groep Surinamers.

  Wel goed opletten bij het kopen van de grond dat je niet wordt opgelicht.
  gemodereerd

 3. Een van de grootste fouten wat ik ooit in mijn leven heb gemaakt. Moge onze lieve Heer anderen behoeden ervoor, begin er niet aan. Het is een en al ellende van aannemer tot enorme bouwblunders tot roofoverval.

  Een van de weinige landen ter wereld waar je momenteel maar plm. 70% terug zal krijgen van je investering als je geluk heb wanneer je je huis wil verkopen. Voor dat geld had ik een appartment in Nederland kunnen kopen toendertijd waarvan de waarde momenteel met bijna 250% gestegen zou zijn.

  Ik heb dus dubbel pech gehad. Helaas weet je niet alles van te voren. Maar je leert er wel van hoewel het hele duren lessen zijn.
  gemodereerd

 4. Denk er goed over na om in su een huis te kopen.
  Criminaliteit,
  Huizen zijn vaak niet mooi,
  Slecht gebouwd,
  Slechte bouwmaterialen,
  Je leeft in een gevangenis met alle traliewerk,
  Wij stellen andere woning eisen.
  Etc.
  gemodereerd

 5. Nederlandse banken verschaffen geen hypotheek voor een woning buiten Europa en zeker niet voor Suriname.
  gemodereerd

 6. Geen hypotheekrenteaftrek voor 2e woning

  Nederlandse fiscaliteit

  Voor een 2e huis is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Ook niet als je de financiering van deze woning via de hypotheek op je hoofdwoning laat lopen. Dit hypotheekdeel wordt als consumptieve lening beschouwd (Box 3) en de rente over dat deel van de lening is om die reden niet aftrekbaar. De eventuele huuropbrengsten daarentegen zijn niet belast.

  mijn advies: niet aan beginnen.
  gemodereerd

 7. In Suriname is het ook toegestaan om als particulier een hypotheek te geven.

  Kleine correctie op dit bericht:
  als ik een hypotheek neem op mijn woning ben ik een hypotheekgever.
  als ik als particulier een lening in de vorm van een hypotheek aan iemand verstrek ben ik een hypotheeknemer.
  ik geef zonder meer toe dat de Nederlandse taal een moeilijke taal is.
  gemodereerd

 8. Koop liever een huis op Aruba, als wat geld hebt? Sommige mensen kopen een huis al in India.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.