Oud-militair voor rechter om misdrijven tijdens Binnenlandse Oorlog

9
Tank Nationaal Leger Suriname
Archieffoto: Nationaal Leger Suriname

Morgen, maandag 7 februari, moet de 55-jarige Abdoel L. in een eerste zitting voorkomen bij de rechtbank in Den Haag voor oorlogsmisdrijven begaan tijdens de bloederige Binnenlandse Oorlog in Suriname. Het is voor het eerst dat een individuele militair terechtstaat voor oorlogsmisdrijven in die periode.

L. werd in oktober in Amsterdam opgepakt omdat hij in 1987 als militair in het leger van Suriname, oorlogsmisdaden zou hebben gepleegd in die oorlog. De man was in die tijd een commando bij het leger en zou tijdens zogeheten ‘zuiveringsacties’ meerdere burgers , onder wie kinderen, hebben vermoord liet justitie eerder weten.

De Surinaamse Amsterdammer zou zelf aan anderen zijn gaan vertellen over zijn misdrijven, waarna aangifte werd gedaan. Ook zou hij in 2016 in Amsterdam op straat zijn herkend door een nabestaande van enkele vermoorde burgers.

Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden kunnen zij in Nederland vervolgd worden. Nederland heeft volkenrechtelijke verplichtingen tot het opsporen en vervolgen van internationale misdrijven. Deze verplichtingen bestaan, omdat deze misdrijven als de meest ernstige schendingen van het internationale recht worden gezien, met de meest verregaande gevolgen voor slachtoffers en de (internationale) rechtsorde.

De advocaat van Abdoel L., Gerald Roethof, zegt dat zijn cliënt stelt ‘geen oorlogsmisdaden te hebben gepleegd’ en dat de beschuldiging pertinent onjuist is.

9 REACTIES

 1. het is een vriendje van bouta , en die zal net als bouta de dans ontspringen , lang leve het recht systeem
  gemodereerd

 2. Nou Abdoel als je kinderen gedood heb en ook onschuldige burgers dan hoop ik dat de Nederlandse rechters jou levenslang op laten sluiten en dat je rottend aan je eind komt. Aan je naam te horen ben je mohammedaan maar waarschijnlijk de zoveelste met de hypocriete houding. Wat doe jij in Nederland? Kom waar jij je oorlogsmisdaden gepleegd had en legt hier verantwoording af.
  Gelukkig heb je een zwak advocaat in de armen genomen.
  gemodereerd

 3. Aan het feit dat hij dit deed in opdracht van…wordt volledig voorbijgegaan. Daarom zullen de hoofddaders altijd ongestraft blijven, want in Surbabwe staan die boven de wet!
  gemodereerd

 4. 1 april kikker in je bil.

  Belachelijk land. Belachelijke jurisprudentie. Belachelijke poppenkast. Belachelijke failed state.

  Deze kruimels weten ze wel te vinden om te berechten😳? ARE YOU FUCKING KIDDING ME SURINAME? RONNY, DESIREE?

  Doek het land op!
  gemodereerd

 5. Ik geloof dat hij sterke verhalen vertelt. 1987 was hij ong 20 jaar.
  Was hij wat in het leger??
  Angsthaas dat is zeker.
  gemodereerd

 6. De hoofdverdachten zijn zelfs President en (Vieze) President van het land geworden.
  Mijnheer S.Blok for Pres!!!!!

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 7. Het is geen Surinaamse rechtbank. Als er genoeg bewijs is zal hij veroordeeldt worden en dan zal het geen jaren duren voor hij achter de tralies verdwijnt.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.