1×24 uur elektriciteit voor 10 dorpen Boven-Suriname

6
1×24 uur elektriciteit voor 10 dorpen Boven-Suriname
EBS-medewerkers bezig met het inladen van materiaal bestemd voor het elektrificatieproject.

De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft op vrijdag 4 februari in aanwezigheid van de president, vicepresident, vertegenwoordigers van de Europese Unie (EU), Inter-American Development Bank (IDB) en overige hoogwaardigheidsbekleders, het startsein gegeven voor het elektrificatie project “Support to Improve the Sustainability of the Electricity Service” te Gingeston in het district Sipaliwini.

In 2015 werd een overeenkomst getekend tussen de Surinaamse Overheid en de EU, waarbij via de EU Caribbean Investment Facility (CIF), een schenking van 5 miljoen euro beschikbaar stelde voor hernieuwbare energie projecten in Suriname. In 2018 tekende de Surinaamse overheid een aanvullende overeenkomst met de IDB, waarin een lening van USD 2.25 miljoen werd opgenomen voor medefinanciering van het EU-D|CIF project.

In 2019 kreeg de EBS toestemming van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), dat verantwoordelijk is voor de energievoorziening in het binnenland, om het EU CIF project uit te voeren in samenwerking met de IDB die de supervisie voert over dit project. EBS draagt aan dit project 1 miljoen euro bij, in de vorm van arbeid, transport, engineering en project management services.

Het doel van het project is om gemeenschappen in het binnenland te voorzien van 1×24 uur elektriciteit opgewekt middels hybride opwekcentrales. De dorpen die voorzien zullen worden zijn Gingeston, Pambooko, Amakkakonde, Abenaston, Kajapaatie, Jawjaw, Lespaansie, Adawai, Gunsi, Nieuw Aurora, alwaar er in totaal 10 mini zonne- energienetten met dieselopwekking als back-up, zullen worden geïnstalleerd.

Er zal een totaal vermogen van 1709 kilowatt in de 10 dorpen worden geïnstalleerd, waarvan 554 kilowatt voor Nieuw Aurora. De dorpen zullen collectief 820 masten leveren en er ook voor zorgen, dat 38.855m2 schoongemaakt terrein beschikbaar gesteld wordt ten behoeve van het opstellen van de zonnepanelen.

Het project bestaat uit twee delen waarbij in het eerste traject, de bestaande netten in A1 conditie worden gebracht, waarna binnen enkele maanden een aanvang gemaakt zal worden met fase 2, de aanleg van de zonne-energiesystemen in de verschillende dorpen.

Van februari 2021 tot en met juli 2021 heeft de EBS trainingen verzorgd mbt de constructie van de elektrische netwerken aan 18 van de bewoners van de dorpen waar het project zal worden uitgevoerd. Zij zullen meehelpen met de constructie van het electrisch netwerk.

Het project is niet alleen duurzaam, maar zal de Overheid ook in staat stellen om de kosten voor brandstof te reduceren en bij te dragen aan een efficiëntere en duurzamere energievoorziening in het binnenland. Economische activiteiten z.a. toerisme die vanwege de beperkte beschikbaarheid van elektriciteit niet optimaal plaatsvinden, zullen met de beschikbaarheid van 1×24 uur elektriciteit, nu ook op gang komen.

Het streven is om dit project in 2023 op te leveren. Tegen die tijd moeten ongeveer 1950 huishoudens en bedrijven in het Boven-Suriname gebied voorzien zijn van 1×24 uur elektriciteit.

6 REACTIES

 1. Eeuwig te je loekoe bouwproject tap foto foe Sranan, sma e sdon pref den wroko. Dies loekoe wan 30 jaren plan.

  Oen potji a stroom meki den pai den stroom rekening. Geld of no geld, betalen zul he. Lai anga omen gowtu, prefu den bai zonnepanelen, scheelt zoveel en is een goede investering. Do skijt ta rekening o kon foe pai, ala moen

  Lang leve de vooruitgang.
  gemodereerd

 2. Met 50 jaar vertraging, eindelijk dan toch waarheid geworden. Nu nog schoon drinkwater, goed onderwijs en medische verzorging.
  gemodereerd

 3. Men zegd er ook by ,over een jaar, en als deze mensen bouwen kan het soms heel lang duren vooral hoe het ver buiten de stadt is .
  Dus waarom de mensen zo bly maken met een lege ei begryp ik niet.
  Een opening gaat de president doen als alles al in orde is maar nee, de eerste paal voor distributie van was nog niet eens geslagen .
  gemodereerd

 4. Het heeft lang heel lang geduurd, maar nu begint het EINDELIJK ergens op te lijken.
  Over lijken gesproken hoe staat het met de decmebre lijken
  Hoe staat het met het lijk van boefdraad
  Groetjes uit Groningen.
  gemodereerd

 5. Dank zij de vorige regering komt dit projekt tot stand. Deze zijn er alleen om te showen. Alles was al in kannen en kruiken.
  Geen enkel projekt heeft deze regering nog gestart. Niets en ook niets
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.