Samenwerking tussen Surinaamse ziekenhuizen en Eye Care Foundation

3
Samenwerking tussen Surinaamse ziekenhuizen en Eye Care Foundation

Met de feestelijke overhandiging van drie zogeheten ‘Snellen Kaarten’ heeft de Nederlandse Stichting Eye Care Foundation op vrijdag 4 februari haar samenwerking met drie Surinaamse ziekenhuizen bezegeld.

Eye Care Foundation, een Amsterdamse NGO op het gebied van oogheelkunde, gaat samen met Academisch Ziekenhuis Suriname, Sint Vincentius Ziekenhuis en het Wanica Ziekenhuis zich inzetten om in Suriname onnodige blindheid te beperken en slechtziendheid te behandelen.

Namens Eye Care Foundation overhandigde Audrey Moestadja op vrijdagmiddag de Snellenkaart aan Jason van Gelderen in het Wanica Ziekenhuis. De Snellenkaarten zijn de kaarten waar oogartsen de oogstatus van patiënten kunnen meten. Later op de dag vertrok het gezelschap naar het Academisch Ziekenhuis om ook daar de Snellenkaart te overhandigen.

Dyoma Blokland (president Lionsclub Paramaribo), Jason van Gelderen (directeur Wanica Ziekenhuis), Audrey Moestadja (CFO Eye Care Foundation en Olivia Lie A Ling (secretaris Lionsclub Paramaribo).

Björn Stenvers, CEO bij Eye Care Foundation; ‘’We maken op dit moment een uitgebreide analyse, zeker is dat er ondersteuning nodig is in Suriname op het gebied van oogzorg. Suriname heeft maar 16 oogartsen. Reden temeer om onze collega’s aldaar te ondersteunen”.

90% van oogaandoeningen zijn te voorkomen
De Surinaamse ziekenhuizen zijn blij met de samenwerking met de NGO. Eye Care Foundation heeft veel expertise met de behandeling van oogziekten in onder andere Tanzania en Vietnam. 2,2 Miljard mensen ter wereld zijn slechtziend, 90% van deze gevallen is voorkomen of te behandelen, volgens de World Health Organisation (WHO).

Eye Care Foundation wil zich in de toekomst niet beperken tot Suriname. Eye Care Foundation heeft al een vestiging in Ecuador gaat zich in de komende jaren oriënteren op meer landen in Zuid-Amerika en de Cariben. Eye Care Foundation wil de lokale behoefte van onder andere Suriname en Ecuador ondersteunen vanuit medeverantwoordelijkheid als lid van de International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB), onderdeel van de WHO. Eye Care Foundation is op dit moment vooral werkzaam in landen in Azië en Afrika.

De samenwerking tussen de drie Surinaamse ziekenhuizen en de Eye Care Foundation is onder andere tot gekomen door een financiële bijdrage van de Lionsclub Amsterdam Host – 1 en de Lionsclub Paramaribo.

Over Eye Care Foundation
Eye Care Foundation richt zich op het voorkomen van onnodige blindheid en slechtziendheid. Wereldwijd zijn er 285 miljoen mensen met een visuele handicap. 39 miljoen van deze mensen zijn blind, 246 miljoen zijn slechtziend. Maar liefst 90% van de mensen met een visuele handicap woont in een ontwikkelingsland.

In ontwikkelingslanden leidt blindheid tot grote economische en sociale problemen.
Blinde mensen kunnen doorgaans zelf niet meer werken en zijn afhankelijk van familieleden en vrienden. Een staaroperatie of het aanmeten van een bril geeft hen weer zicht op een toekomst. Ze kunnen weer naar school, kunnen weer werken of voor hun kinderen en kleinkinderen zorgen.

3 REACTIES

 1. Eye Care Foundation , U hebt U hart op de goede plek zitten , en de oogartsen hier in Suriname kunnen U steun goed gebruiken , 2 jaar geleden had die regering U niet toegelaten tot Suriname , want hij had een hekel aan alles wat uit Nederland hier naar toe zou komen om zich ermee te bemoeien.
  gemodereerd

 2. kan niet geloven dat suriname maar 16 oogartsen heeft , dat is heel weinig om meer een half miljoen inwoners te helpen.
  de overheid en het ministerie van onderwijs moeten er voorzorgen dat er kandidaten studie beurzen krijgen om dit tekortkomingen te verhelpen, niet alleen de medische wetenschap ook andere belangrijke opleidingen.

  werk aan de winkel paramaribo jullie stand achter met in de rij wat kennis & ontwikkeling betreft💼🖊📁 📚👨‍🎓👩‍🎓 slim investeren is the solution and the for the comming generation☝️✍ 📚🖊👩‍🎓👨‍🎓🇸🇷🇸🇷🇸🇷 de mogelijkheid bestáát er .
  niet achter zeggen als het anders had kunnen doen ( dan is het te laat 😭😭 coalitie/ oppositie/ dna & kaders ook de surinamers 💰💰met vermogen 💰💰moeten ook ondersteunen dit noemt men éénheid ( net als een van ons volkslied luid ” mi kondre troe mi lobie joe/
  ik zal het anders uitdrukken 🎼🎵🎶 mi sranang sma mi lobie joe ⚡⚡⚡☝️✊🇸🇷👋🤝
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.